Večkanalni ojačevalnik: opis in značilnosti

Skoraj vsi ljudje poslušajo glasbo, to je dejstvo. Vendar pa se mnogi uporabljajo za upravljanje samo igralcev, glasbenih centrov in vgrajenih zvočnih kartic. V tem primeru vsi čakajo na nove naprave ali pa ne na popoln zvok. Kristalni zvok je več kot mogoč, toda za to boste morali kupiti posebno napravo - večkanalni ojačevalnik zvoka.

Kaj je ojačevalnik

Tudi iz imena je jasno, da so vse te naprave zasnovane tako, da povečajo zvok. Biti ojačevalnik - naprava, ki skozi sebe prenaša električne vibracije in jih večkrat ojača v najbolj udobnem za človekovo dojemanje frekvenčnega območja.


Ojačevalniki so različni. Razlikujejo se po strojni opremi, namenu in videzu, obstajajo pa tudi celotne klasifikacije takih naprav.
Prvi in ​​najbolj razumljiv za vsako razvrstitev temelji na pogojih, v katerih se uporablja ojačevalnik. Nekateri raje poslušajo glasbo doma, nekdo pa kupi večkanalni ojačevalnik v avtu in uživa čist zvok na cesti. Doma ali, kot se imenujejo, gospodinjski stacionarni ojačevalniki se uporabljajo doma. Ne v zaprtih prostorih, še posebej doma. Pogosto so takšne naprave le pomožni sistemi za domači kino. Napredni avdio sistem v dnevni sobi se redko dopolnjuje z ločenim ojačevalnikom. Takšne stvari ni. Pogosto dovolj in vgrajen, včasih pa prideskupaj z zvokom kot ločeno napravo. Ti domači ojačevalniki so veliko boljši, vendar tudi dražji.


Tri glavne vrste

Večkanalni ojačevalniki se lahko zelo razlikujejo. Vendar pa se kljub različnosti in asortimanu razlikujejo le tri glavne vrste ojačevalcev:
 • Predhodno. Ojačevalniki tega tipa so najpogosteje potrebni za kondenzatorske mikrofone s fantomskim napajanjem. Naprava prejme signal šibke in slabe kakovosti. Naprava jo obdeluje, dopolnjuje in močno izboljša. Posebej dobro deluje z mikrofoni. Prvič, več kot polovica mikrofonov sploh ne deluje brez pred-ojačevalnika. Drugič, naprava zmanjša motnje, zmanjša hrup in naredi zvok čistejši.
 • Končni. Takšni ojačevalniki delujejo izključno z močjo dohodnega signala. Ta tip se redko uporablja v običajnem življenju, saj je namenjen avdio sistemom. In večinoma profesionalno ali studio.
 • Integral. Takšni so skoraj vsi večkanalni ojačevalniki na svetovnem trgu. Najprej je kombinirana naprava. Vključuje vse druge vrste. Na voljo je tudi majhna krmilna enota za napravo, zlasti za tiste, ki potrebujejo ročno nastavitev. Kljub logični vsestranskosti je ta vrsta najcenejša. Z združevanjem vseh vrst ne more posamezno preseči vsakega od njih. Enoten avdio sistem z integriranim ojačevalnikom bo vedno slabši od popolnoma istega sistema, vendar zločenih ojačevalnikov.
 • Nekatere vrste naprav

  Večkanalni ojačevalniki so pri razvoju zelo napredovali. Spremenjene niso le vrste, temveč tudi načelo delovanja naprav. Zastareli ali nepomembni so za vedno postali del zgodovine in na svetovni trg je zadela le najboljša kakovost:
 • Svetilka. Ime in videz bosta privlačna številnim ljudem. Naprave tega tipa temeljijo na vakuumskih elektronskih žarnicah. Pogosto so takšni ojačevalniki studijski, profesionalni in polprofesionalni. Odlično za visokofrekvenčni zvok. Vendar pa so skladbe, ki so bile podvržene številnim prepisovanjem ali še huje, predelavam na sodoben način, na takih napravah slabo predvajane. Takšni ojačevalniki se ne bojijo preobremenjenosti in imajo celo dobro zaščito pred kratkimi stiki. Za ljubitelje glasnega basa ta naprava ne ustreza natančno. Cevni ojačevalnik v vsakem primeru daje mehak zvok in ima pogosto tudi zanimiv videz.
 • Tranzistor. Večkanalni ojačevalnik zvoka ne bo nujno cev. Ta vrsta temelji na bipolarnih tranzistorjih. Oblikovanje takšnih naprav se razlikuje zanesljivost in preprostost, in posledično najnižjo ceno. Takšne naprave se ne morejo pohvaliti z velikim zvokom, saj je to zastarela tehnologija. Na trgu ostane le na račun nizkih stroškov. Nadomešča se z drugo vrsto.
 • Ojačevalnik, ki temelji na integriranih vezjih. Vse naprave te vrste so kompaktne. Mikro vezja so majhna in omogočajo namestitev napravev miniaturnih škatlah. Ti ojačevalniki se najpogosteje uporabljajo v avtomobilih. Zasnova je preprosta, vendar je zaradi tega, da je zvok boljši od tranzistorja, dražji.
 • Hibridni ojačevalniki. To je najdražji in zahtevnejši videz. Da, daje dober zvok, vendar se ne more pohvaliti z njegovo zanesljivostjo. Takšne naprave združujejo svetilke in tranzistorje ter integralne ojačevalnike. Ni vredno kupiti takšnega domačega sistema. To je profesionalno orodje za delo v studiu.
 • Mono ojačevalniki

  Večkanalni ojačevalniki moči, čeprav se najpogosteje uporabljajo, vendar niso vedno primerni. Obstajajo tudi ti mono ojačevalniki. V domačih sistemih je to izjemno redko. Zakaj jih potrebujejo?
  Za povečanje moči samo enega zvočnika. Uporablja se samo en kanal. Zvok, ki ga dobite zaradi mono ojačitve, bo najčistejši in najbolj kakovosten. V avdio sistemih lahko uporabite en ojačevalnik na zvočnik. Zaradi česar se doseže tako visoka kakovost zvoka? Zaradi uporabe samo enega kanala. Ni hrupa ali motenj. Avdio sistem, zgrajen na osnovi mono ojačevalnikov, bo izjemen v vseh smislih.

  Več kanalov ne pomeni boljšega!

  Digitalni večkanalni ojačevalniki so že dolgo priljubljeni na trgu. Na voljo so številna domača gledališča. Njihovi ljudje kupujejo ločeno, v upanju na kakovosten zvok. Vendar pa je to goljufija. Kljub privlačnemu videzu,takšne naprave upravičujejo čakanje le, če ljubitelj glasbe ni shranil. Na svetovnem trgu je veliko takšnih naprav, težava pa je v tem, da so cene zelo različne. Najboljše naprave so res sposobne dati neverjetno prijeten zvok. Vendar pa so drage. Zagotavljajo zmogljiv hladilni sistem za ojačevalne komponente in pasivno zaščito pred napetostnimi skoki.

  Večkanalni mono

  Najdražji domači sistemi so opremljeni z več večkanalnimi sistemi. Delujejo v enokanalnem načinu. To je zelo draga rešitev, vendar je vredno. Dejstvo je, da bo zvok, ne glede na prostor, blizu kakovosti zvoka v kinu. Gledanje filmov s takšnim zvočnim sistemom lahko resnično prijetno doživetje.

  Ojačevalnik v avtu

  Ojačevalnik avtomobila lahko občutno izboljša zvok. Vendar pa nikoli ne bo mogel nadomestiti poceni stolpcev. Drage avto zvok bo zvok veliko lepše.

  Ena najuspešnejših možnosti

  Prenosni ojačevalniki - to je celoten segment trga, ki je dobesedno opremljen s kitajskim blagom. Vendar pa je med njimi eden izjemno uspešen model, zmaga v razmerju med ceno in kakovostjo. Ta avtomobilski večkanalni ojačevalnik JBL GTO-3EZ. Ta naprava je poudarjena med mnogimi. To je 3-kanalni ojačevalnik, vendar je v resnici samo 2 kanala, en kanal je ojačevalnik razreda D. V majhnem telesu je koncentrirana impresivna sila. Mnogi uporabljajo napravo, ne samo v avtu, ampak tudi doma, saj je močveč kot dovolj. Posebna pozornost si zasluži vdelano programsko opremo ojačevalnika. Lahko prilagodi vse pomembne parametre v elektronskem avtomobilskem sistemu. Ni vam treba ročno nastaviti.

  Pregledi

  Pregledi avtomobilskega večkanalnega ojačevalnika JBL GTO-3EZ so večinoma pozitivni. Negativni odgovori so povezani z nezdružljivostjo starih stolpcev. Dejstvo je, da je povezovanje tako resne opreme z zelo slabimi govorci vrže denar v veter. Ne samo, da ojačevalnika ne bodo razkrili v celoti, temveč ne bodo mogli pravilno delati z njim. V bistvu bo trpel bas. Mnogi uporabniki priznavajo, da je po namestitvi ojačevalnika moral kupiti dober avdio sistem.

  Za slušalke

  Večkanalni ojačevalec za slušalke je precej posebna stvar. V bistvu ni potrebna niti v normalnem življenju niti v delu. Edino področje uporabe so studiji za snemanje zvoka in kakovosten zvok v računalniških igrah. Posebnih ojačevalnikov za slušalke praktično ni mogoče prodati. Obstaja le nekaj modelov, ki so precej dragi. Veliko ceneje je kupiti kitajski analog, vendar bo to še manj pomembno.

  Sorodne publikacije