Kaj je webmaster v avtomobilu in kako deluje? Navodila za uporabo in vzdrževanje Webasto

Z zimskim začetkom je veliko lastnikov avtomobilov zaskrbljenih zaradi varnosti grelca v salonu, to je grobo. Običajno opravijo revizijo v jeseni. Toda lastniki avtomobilov iz "Webasto" ne bi smeli skrbeti za to vprašanje. V prisotnosti takega sistema lahko in ne vključuje tudi grelca salona pozimi. Kaj je "Webasto" v avtu? O tem bomo govorili v našem današnjem članku.

Značilnosti sistema

"Webasto" je nemško podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo različnih komponent za avtomobile. Delavci tega podjetja so ustvarili prvi avtonomni grelnik pred vgradnjo. Podjetje jih proizvaja 60 let. Tudi "Vebasto" se ukvarja z montažo klimatskih naprav. Prvi modeli s takšno opremo so se pojavili v šestdesetih letih. "Webasto" sodi med 100 največjih dobaviteljev avtomobilskih izdelkov po vsem svetu. V naših državah je podjetje znano po avtonomnih grelcih in predgrevalnih enotah.
Tako je "Webasto" avtonomna hrapavost, ki proizvaja toploto ne glede na stanje motorja. Naprava ima lastno zgorevalno komoro in toplotni izmenjevalnik. "Webasto" se nanaša na grelnike goriva za vodo in dela iz dizelskih motorjev. Kje se gorivo nabira? Običajno se iz rezervoarja vzame dizel. Ampak, če je bil "Vebast" nameščen na avto (bencin) samostojni, potem se gorivo vlije v ločen rezervoar.

Kje ga najdemo?

Običajno izdelujejo tovornjake z"Vebasto" iz tovarne. To so traktorji in tovornjaki. Ta grelnik je na voljo tudi na turističnih avtobusih. Večja kot je površina, večja je moč samega »Webasto«. Danes lahko srečate modele z 23 in več kilovatov. Za avtomobile in kombije je dovolj eno in pol kilovatov. Dimenzije avtonomnega grelnika so majhne - 25x10x17 cm, kar vam omogoča, da ga enostavno namestite v karoserijo avtomobila.


Funkcije, vrste

Katere naloge opravlja motor "Webasto"? Razlikujeta se lahko dve glavni funkciji:
 • Segrevanje hladilne tekočine.
 • Ogrevana notranjost.
 • Ugotavljamo tudi, da na trgu obstajajo tudi "suhi" grelniki. Ne priključijo se na hladilni sistem in delujejo samo na ogrevanje kabine. Praviloma je njihova cena 20 odstotkov nižja. Toda namestitev na dizelske motorje ni potrebna - samo na bencin.
  Tako imenovani "mokri" avtonomen je vgrajen v SOD, gorivo in izpušni sistem avtomobila. Vse to zahteva veliko truda, zato bo cena namestitve takšnega grelnika višja.

  Zasnova in načelo delovanja

  Zasnova in načelo običajnega "Webasto" sta precej preprosta, zato je enota zelo zanesljiva. Autonoma lahko avtomobil pripravi za zagon tudi pri 40 stopinjah zmrzali. Sistem naprave predvideva prisotnost modula za tvorjenje toplote in nadzornega sistema.

  Modul za oblikovanje toplote vključuje:
 • črpalko za dovod goriva;
 • prižiganje sveč;
 • zgorevalna komora;
 • ventilator;
 • šoba;
 • toplotni izmenjevalnik
 • Črpalka zagotavlja dovod goriva iz rezervoarja do grelnika. Nato se "dizelsko gorivo" razprši in zmeša z zrakom v ločeni komori. Po tem se zmes vžge iz sveče žarnice. Ni klasičnih svečk. Po vžiganju mešanice se toplotni izmenjevalnik segreje. Nadalje s pomočjo ventilatorja toplota vstopa v notranjost. In produkti zgorevanja (plini grejo zunaj, avtonomna različica sistema ima ločen izpušni sistem, nadzorni sistem vključuje posebno stikalo, senzor in časovnik, nekateri modeli so opremljeni z GSM modulom, ki vam omogoča zagon na daljavo, iz mobilnega telefona, medtem ko sprožite avtonomni sistem. časovnik lahko nastavite tako, da vnaprej nastavite potreben čas, na strojih, kjer je Vestasto nameščen redno, se stikalo nahaja v bližini krmilne enote peči
  .
  Relejski senzor se uporablja za samodejno izklop sistema, če je temperatura zraka dosegla zahtevani parameter. Konec nekaj časa se lahko avtonomija ponovno zažene z delom, dokler se salon ne segreje na določeno raven. To je zelo priročno, saj tak sistem prihrani gorivo.

  O stroških

  Ko gre za varčevanje, je vredno povedati o porabi goriva avtonomnega grelnika. Manjši modeli (do 2 kW) porabijo približno 200-300 gramov goriva na uro. Večji avtonomi za 3-5 kilovatov imajo stroške 500 gramov. Ali je vredno namestiti manj produktivni "Webasto" v tovornjak (pol kilovata), da bi prihranili gorivo? Kot kaže praksa,Takšna odločitev še bolj poveča stroške. Konec koncev, po segrevanju se tri-kilovatni avtonomni grelnik takoj izklopi. Šibkejši sistem potrebuje čas za ogrevanje celotne notranjosti.

  Kako "sušilnik za lase" deluje v povezavi s hladilnim sistemom?

  Odgovorili smo že na vprašanje, kaj je "Webasto" v avtomobilu in kako greje salon. Toda kako deluje s hladilnim sistemom? Vse je zelo preprosto. Po dovajanju krmilnega signala nastaja toplotna energija, ki prehaja v prenosnik toplote, vgrajen v majhen krog hladilnega sistema. Toda kako tekočina kroži v majhnem krogu? Poganja ga vgrajena obtočna črpalka. Tudi topla antifriz prodre v radiatorsko peč, ki je v kabini. Zato po zagonu motorja ni treba čakati, da se vse ogreje. Sistem vključuje tudi ventilatorje, ki zagotavljajo topel zrak na steklu stroja. To je zelo priročno, če je bil na zadnji strani oblikovan led.
  Kdaj se ogreva motor in notranjost? Kot kaže praksa, traja od 15 do 25 minut. Temperatura hladilnega sredstva je +40 stopinj, zato vam motorja ob zagonu ni treba "mazati" v prostem teku. To je navedeno tudi v navodilih za uporabo in vzdrževanje Webasto. Po 15 minutah je avto popolnoma pripravljen na potovanje.

  Prednosti "Webasto" v avtomobilu

  Kaj je zimo za voznika? Vedno je megleno steklo, hladen salon in konstantno segrevanje motorja. Z avtonomnim grelcem boste pozabili na te težave. "Vebasto" ogreje ne samo notranjost, ampak tudi običajen grelec, kot tudi sam motor.15 minut pred odhodom je dovolj, da pritisnemo gumb GSM konzole in avto se popolnoma ogreje. Ni pomembno, kakšna je temperatura zunaj okna - 5 ali 40 stopinj zmrzovanja. Z avtonomnim grelcem se dizelski motor zažene v vsakem vremenu. To velja za nove in stare enote.

  O pomanjkljivostih

  Prva pomanjkljivost avtonomnega grelnika je njegova cena. V povprečju takih avtomobilov stanejo 1-2 tisoč dolarjev dražje. Če menite, da možnost nestandardne namestitve, bo to stalo povprečno 800-1200 dolarjev (odvisno od vrste "sušilnik za lase" in njegove moči).
  Naslednji minus je težavno popravilo "Webasta". Kljub svoji enostavni zasnovi, popravite napravo bolje v specializiranih delavnicah. Samopopravilo "Webast" je možno samo v primeru manjših okvar. Če strojni del odpove, se enota popolnoma spremeni ali pa se razstavi in ​​popravi "na vijak".

  Kako diagnosticirati "Webasto"?

  Razmislite o najpogostejših simptomih okvar in načinih njihovega odpravljanja:
 • Značilen vonj goriva v zraku je pod pritiskom. Do te težave lahko pride zaradi uhajanja dovoda goriva. Kako poteka diagnostika v tem primeru? Potrebno je pregledati pravilno povezavo avtonomov z rezervoarjem za gorivo. Prisotnost lukenj v ceveh je izključena. Včasih se zgodi, da se zamašitev oblikuje znotraj samega voda za gorivo. V tem primeru ga je treba odstraniti in temeljito sprati. Tudi značilni vonj se lahko pojavi zaradi zaplata v mestih priključitve cevi.
 • Avtonomija se ne vrti s polno zmogljivostjo. Zgodi se, da grelec preneha ogrevati notranjost in motor v kratkem času. Namesto 15-minutne rastline potrebuje 40k. Kaj piše? Ponavadi se to zgodi v prisotnosti saj in ogljika v grelniku v velikih količinah. Te usedline se kopičijo v zgorevalni komori, zaradi česar se poslabša odvajanje toplote. Če želite odpraviti težavo, morate odstraniti avtokonfiguracijo in očistiti sistem.
 • "Webbosto" ni vključen. Tukaj morate preveriti časovnik.
  Če na njem ni napetosti, se sproži kabel ali varovalka. Poškodovani predmeti se spremenijo v nove. Po tem popravilu bo grelec spet deloval. Mimogrede, na modelih z GSM-nadzorom morate še dodatno preveriti baterije. Če so izpuščeni, se sušilnik za lase ne sme vključiti.
 • Grelnik med delom operite in hladilno tekočino. Ob tem lahko opazimo značilen sladki vonj izpušnih plinov. Vse to priča o nepuščenih šobah v hladilnem sistemu. Del toasta lahko pade na vroče dele avtonomov in tam izhlapi. V večini primerov je to posledica šibkih spon. Vendar pa ni treba izključiti in razpokati cevi. V tem primeru se spremenijo v nove. Če ni vidnih puščanj in je značilen vonj še vedno prisoten, bo moral avtonomno vzeti in podrobneje poiskati "koreninske" probleme. Ampak to operacijo je najbolje, da zaupate strokovnjakom že (še posebej, če je avto še vedno pod garancijo).
 • Pretok goriva. To je posledica nepismene namestitve grelnika. Potrebno je pregledati cevi za objekte v prostorih. Če so cevi ravne in suhe, boste morali odstraniti avtomanik in poiskati problem v njem.
 • Pri diagnosticiranju grelnika pri delu strokovnjaki preverijo vse elemente za razpoke, zamašitev, obrabo in deformacijo.
  Diagnosticirani so tudi zatiči, sponke in varovalke. Poškodovane dele zamenjamo z novimi. Grelec je potem sestavljen in nameščen na mestu.

  Zaključek

  Tako smo ugotovili, kaj je "Webasto" v avtu in kako deluje. Avtonomno ogrevanje je zelo uporabna stvar v avtomobilu, v tovornjaku pa je nujno potrebno. Iz nje lahko pozabite na hladno kabino in brezhibne zimske starte, tudi če imate star dizelski motor. Namestitev takega sistema je popolnoma upravičena, zlasti v regijah, kjer zima traja 5-6 mesecev na leto.

  Sorodne publikacije