Kako pomnožiti v "Excel" številko po številu, stolpcu na stolpec

Odličen program Excel je v paketu Microsoft Office. To je priročen in dokaj preprost urejevalnik za delo s tabelaričnimi podatki. Program ima velik nabor funkcij, kot je razvrščanje in iskanje, množenje math, deljenje, dodajanje, iskanje povprečne vrednosti. V njej lahko zgradite diagrame in grafikone.

Pri vodenju računovodstva ali različnih vrstah dokumentacije je pogosto treba obravnavati najenostavnejše matematične operacije in jih avtomatizirati z uporabo obstoječih funkcij. Da bi razumeli, kako pomnožiti v Excelu, morate najprej ustvariti Excelov dokument in v njega vnesti potrebne podatke.

Kaj in kako lahko množite?

Lahko pomnožite poljubne številke in številske matrike. Ni tako težko, kot se zdi. Torej, poglejmo, kako pomnožiti v "Excel" številko s številko. Vnesite številko, ki jo želite pomnožiti v celici, na primer v A1. Naslednji korak je vnos številke, ki jo želite pomnožiti. Vnesite ga v A2. Izberite celico, iz katere bo dobljen rezultat množenja. Naj bo npr. C1. Ker se množenje v "Excel" lahko izvede z uporabo določenih ukazov, morate v izbrano celico vnesti znak enakovrednosti. Po tem morate klikniti na A1, da jo označite in vnesti znak za množenje - zvezdico. Nato morate klikniti na celico, ki jo množite, to je A2, nato pritisnite tipko Enter. Posledica tega je, da boste v C1 videli rezultat množenja.

Na ta način se lahko množitepoljubno število številk, preprosto dodajanje znaka množenja in izbiranje dodatnih celic. Vendar to ni edina rešitev za ta problem. Kako pomnožiti v "Excel" številko s številko na drug način?
Najprej izberite celico, ki bo vsebovala rezultat. Nato pojdite na razdelek "Formule", kliknite "Vstavi funkcijo". V oknu izberite kategorijo "Mathematical", uporabite funkcijo "PRODUCT". Videli boste drugo polje s polji "številka 1" in "2". Če želite številko iz celice A1 pomnožiti s številko A2, potem prvo in drugo polje vnesite imena celic. Po potrditvi izbire boste prejeli rezultat množenja v celici, ki ste jo izbrali pred vstopom v funkcijo.

Enostaven način množenja stolpcev

Poleg posameznih številk lahko v Excelu stolpec pomnožite v stolpec. To lahko naredite na skoraj enak način. V stolpec A1 vnesite številke, ki jih želite pomnožiti v stolpce. Postavite številke, ki jih pomnožite v stolpce v stolpcu B1. Nato za prvo vrstico sledite zaporedju dejanj, ki smo jih obravnavali zgoraj. Nato z desno tipko miške kliknite v spodnjem desnem kotu celice, pritisnite levi gumb miške in povlecite celico navzdol na konec stolpca. Torej dobiš tretji stolpec. V njej boste našli rezultate množenja vseh danih števil. Mimogrede, operacijo delitve lahko opravimo na podoben način. Namesto zvezdice bo uporabljen znak delitelja.

Kje je to potrebno?

Ko ugotovite, kako pomnožite Excelove številke in stolpce, lahko zlahkadelo z dokumenti, povezanimi s štetjem materialov ali številom stvari, kot so ocene gradnje ali ocene stroškov za nakupe.

Sorodne publikacije