Kako nastaviti ojačevalnik: navodila in priporočila. Kako priključiti ojačevalnik v avto

Nizkotonski zvočnik je nepogrešljiva stvar za vse, ki želijo uživati ​​v glasbi. Težava pa je v tem, da moč magnetoskopa ni dovolj za njegovo normalno delovanje. Povežite ojačevalnik. Ta namestitev je le polovica primera. Znati morate pravilno nastaviti ojačevalnik. O tem in ne samo o tem bomo govorili v našem današnjem članku.

Kako se povezati?

Poglejmo, kako priključiti ojačevalnik v avto:
 • Najprej, nizkotonski zvočnik in zvočniki sistema so povezani z ustreznimi priključki na ojačevalniku.
 • Naprava je nato priključena na radio.
 • Nato bo ojačevalnik samodejno razdelil signal. Del bo namenjen subwooferju, delno visokim in srednjim zvočnikom.
 • Razumevanje zasnove

  Na zadnji strani katerega koli ojačevalnika je plošča s priključki. Na njem sta dva ločena bloka. Prvi blok - "Front" - je namenjen sprednjim kanalom. Drugi - "zadaj" - služi za povezovanje zadnjih zvočnikov ali globokotonca. Ta blok bomo prilagodili.


  Krmilne naprave za akustični ojačevalnik

  Postopek namestitve ojačevalnika avtomobila je spremeniti parametre, od katerih ima vsaka ločeno funkcijo. Za krmiljenje celo najpreprostejšega ojačevalnika, obstajajo krmilne naprave:
 • Da, izbirnik križancev ni nič drugega kot filtrirno stikalo.
 • V položaju LP ojačevalec deluje v načinu nizkih prehodov (nizkoprepustni filter).
 • Kdajkrmilnik je nastavljen na HP - opravilo je v načinu visoke moči.
 • V istem položaju so filtri izklopljeni in ne delujejo.
 • Poleg tega je na zadnji plošči stikalo, ki prilagaja izklopno frekvenco filtrov. Raven je regulator za nastavitev moči. In s pomočjo "Bass Bust" lahko povečate nizke frekvence, vendar se ne trudite.


  Če je to naprava z visoko močjo, potem pred priključitvijo ojačevalnika na stroj strokovnjaki priporočajo namestitev kondenzatorja.

  Začetna točka tinkture akustike

  Na začetni ravni vse, kar presega obseg regulacije dela križanja in stopnje ojačanja, ni pomembno. Poleg tega ni pomembno, kako se izvaja povečanje deleža. Osnovno načelo je vedno enako. Tukaj je, kako nastaviti ojačevalnik:
 • Za začetek odklopite vse nastavitve zvoka.
 • Če to ni mogoče, je popravek nastavljen na nič. Spomnimo se, da to ni isto - v prvi različici signal ne bo šel skozi korekcijske verige. Zato bo njena pot manj in manj izkrivljena.
 • Pri pasivnem križanju je regulacija RF-signalov nastavljena na približno povprečje, tudi če se razlikuje od nič. Izbira mora biti -3 DB.
 • V primeru aktivnega križanja se frekvenca ločevanja nizkofrekvenčnega filtra in visoke začetne vrednosti na začetku enaka. Raven bi morala biti približno 75-80 Hz.
 • Raven ojačenja na katerem koli kanalu je nastavljena na najnižji položaj. Če izpolnite vse te pogoje, ga lahko dosežeteoptimalnih osnovnih parametrov.

  Prilagajanje faktorja ojačenja

  Prilagoditev vhodne občutljivosti ojačevalnika je pomemben korak. Vsa navodila za ojačevalnik določajo, kako prilagoditi to razmerje. Toda v praksi lahko ugotovite, da je raven nastavljena nepravilno. V najbolj škodljivem primeru lahko te napake vodijo le v neusklajen zvok. V najslabšem primeru bo prišlo do znatnih izkrivljanj (morda celo nekateri deli sistema ne bodo uspešni).
  Če avto nenehno goreče visokofrekvenčne zvočnike, je krivda vseh napačno izpostavila dobiček. Prav tako so prižgani tudi globokotonci, tudi če so dobro in pravilno prilagojeni moči z ojačevalnikom. To se včasih zgodi tistim, ki ne znajo postaviti ojačevalnika v avto, in poskušajo iztisniti vse naprave. Vendar kakovostni zvok ni nujno glasen. Glavni parameter je njegova čistoča.
  Če naloga ni doseči maksimalno količino, potem glavna stvar pri prilagajanju dobička ni škrtanje. Iz aparata ni treba stiskati vsega. Namenjen je za druge namene. Stolpec, ojačevalnik - vse mora biti čisto čisto. Bolje je narediti malo napake in zmanjšati koeficient. To bo zmanjšalo glasnost, vendar bo zvok bolj kakovosten. Upoštevajoč zalogo moči, ki je prisotna v večini ojačevalnikov junior modelov, izguba maksimalnega volumna ne vodi do tihih zvokov.
  Prilagoditev dobička je zelo tesno povezana z regulacijo križanja. Obstaja preprosto pravilo - kajObstaja vrsta križanja za ločen sistem zvočnikov in navzgor po pobočju upada, lahko več moči, je treba predložiti na zvočnik. Zato je lahko dobiček višji. Pred nastavitvijo ojačevalnika pod zvočniki v avtomobilu je pomembno vedeti. Osnovna načela regulacije imenovanega koeficienta so preprosta - v procesu poslušanja določenih skladb se nivo gladko dvigne, dokler se ne pojavijo popačenja. Ko se je pojavila točka popačenja, je znižala raven.
  Preden nastavite ojačevalnik na visoko razmerje, se je vredno odločiti, koliko se popačenja glasnosti pojavi na kasetnem snemalniku. Pogosto je približno polovica obsega zvoka in včasih nižja. Zato je treba v tem nepojasnjenem obsegu prilagoditi koeficient na ojačevalniku. Torej, če je lestvica snemalnika 60 enot, potem razpon od 30 do 60 ni primeren, bolje je pozabiti. Te izgube se napolnijo z ojačevalnikom.
  Prva stvar je prilagoditev opisanega koeficienta za frontalne akustične sisteme. V osnovnem primeru lahko delajo skozi pasivno crossover. Nato preklopite na subwoofer kanale. Toda tu je treba spremljati ne možnih izkrivljanj, tonal pa je ravnovesje. Potrebno je, da zvok ni bil "tanek" ali pretirano "masten". Če obstaja velika razlika med močjo kanala, je zelo težko dobiti popačenje v subwoofer kanalu.

  Nastavitev za delovanje nizkotonskega zvočnika

  Poglejmo, kako nastaviti ojačevalnik nizkotonca. Naj bo priključen na zadnjo stran ojačevalnika in spredajzvočniki so povezani v skladu s Front. Strokovnjaki priporočajo naslednje nastavitve:
 • Dobiček nizkih frekvenc je nastavljen na nič za oba kanala. Raven ali ojačenje je prav tako nastavljeno na nič.
 • Prehod za sprednji kanal je nastavljen na položaj HP.
 • Za kanal zadaj je crossover nastavljen na LP.
 • Obstaja le nastavitev občutljivosti, s prilagajanjem ojačenja, tako da je zvok čim bolj harmoničen. Za prednje in zadnje kanale je reguliran po želji.
 • V praksi lahko nastavite ojačevalnik pod globokotoncem. Kot lahko vidite, v tem ni nič zapletenega. Potrebujete le dober sluh, akustične skladbe so dovolj prostega časa.

  Nastavitev brez subwooferja z lastnimi rokami

  V tem primeru je sistem zvočnikov sestavljen iz štirih zvočnikov. V tej možnosti bodo nastavitve preproste. S takšnim tokokrogom so filtri amp izključeni. Vsi parametri so nastavljeni na nič in izbirnik križanja je nastavljen na položaj "Flute". S takšnimi nastavitvami bodo zvočnik, ojačevalnik in vse druge komponente oblikovali visokokakovosten zvok brez popačenja.
  Ostaja le nastavitev glavne enote. To lahko storite z izbiro nastavitev izenačevalnika. Glasnost je 90 odstotkov in sledi se začne. V procesu sondiranja nastavite ojačenje, dokler ni zvok glasen in jasen, brez popačenja. Tako lahko nastavite preprosto ojačitev za navadnega ljubitelja glasbe.

  Prilagoditev gospodinjskih ojačevalnikov

  Načela regulacije domačih ojačevalnikov se praktično ne razlikujejo od zgoraj opisane metodologije. Vendar pa obstaja izjema - če je ojačevalnik in ne sprejemnik, potem ima najpogosteje dva kanala in izenačevalnik.
  Prvič, vsi so nastavljeni na nič in potem z ušesom in okusom prilagodite želeni frekvenčni odziv na izenačevalniku. Prav tako prilagodi občutljivost vhoda, tako da ni izkrivljanja na izhodu.

  Zaključek

  Evo, kako lahko z lastnimi rokami nastavite ojačevalec v vašem avtomobilu ali domu. Z visoko kakovostnimi zvočnimi posnetki lahko zvok prilagodite tako, da je vse uravnoteženo in zvok jasen in popačen.

  Sorodne publikacije