V kakšnem formatu za formatiranje flash pogona: optimalna izbira datotečnega sistema

Danes se flash pogoni imenujejo tudi običajne izmenljive USB naprave za shranjevanje in pomnilniške kartice za mobilne naprave. Uporabljajo se povsod. Ampak včasih za prvo uporabo ali obnovo delovanja takšnih naprav, mora biti medij formatiran. Tu in tam je popolnoma logično vprašanje - v kakšni obliki formatirati trenutek? Razmislite o nekaj osnovnih možnostih in primerjajte njihove prednosti in slabosti.

Dejavniki, ki vplivajo na obliko, v kateri je najbolje formatirati bliskovni pogon

Preden začnete oblikovati, je treba jasno določiti namen, za katerega se bo pogon uporabljal, in podatke, na katerih bo shranjen.
V tem primeru je treba posebno pozornost nameniti vprašanju - za kateri operacijski sistem bo naprava uporabljena. Poleg tega, tudi z veliko količino orodij za branje in pisanje informacij o sodobnih USB pogonih, ima vpliv na velikost notranjega pomnilnika precejšen vpliv na reševanje problema oblikovanja bliskovnega pogona.

NTFS ali FAT32: kaj izbrati? Praviloma skoraj vsi trenutni sistemi Windows pri izbiri datotečnega sistema za oblikovanje izmenljivih medijev predlagajo uporabo več možnosti, med osnovnimi pa lahko izberete standarde NTFS in FAT32.
Tukaj morate takoj izmeriti količino pomnilnika naprave. FAT32 lahko deluje samo z napravami s pomnilnikom do 4 GB. Sodobni modeli takšnih USB napravveliko več. Zato, ko se odločimo v kateri obliki formatirati bliskovni pogon, je treba v tem vidiku izbrati NTFS. Po drugi strani pa je problem nasprotna stran medalje. Na primer, ko poskušate napravo uporabljati na nekaterih modernih televizorjih, PS3 ali Xbox, sistem NTFS morda ne bo zaznan. Enako velja za ustvarjanje zagonskih medijev za namestitev sistemov Windows na računalnikih in prenosnih računalnikih, ki namesto standardnega V /I sistema (BIOS uporablja napredni razvoj UEFI, ki ga tudi standard NTFS datotečnega sistema ne prepozna). Očitno je: oblikovanje je treba opraviti v FAT32.

Format Ext4

Ext4 je včasih mogoče najti, vendar se v glavnem uporablja izključno na sistemih Linux, če uporabnik dela z eno od teh sprememb in ne načrtuje prenosa podatkov iz pogona, na primer, na računalnikih s sistemi Windows, ki ga ta format ne prepozna, ga lahko uporabite, sicer pa morate ponovno izbrati med FAT32 in NTFS.

V kakšni obliki formatirati bliskovni pogon za Android

Zdaj pa nekaj besed o izmenljivih pogonih SD-kartic, ki se uporabljajo na mobilnih napravah Android: Ker ta vrsta operacijskih sistemov NTFS ne podpira najmanj, je mogoče to možnost oblikovanja izključiti.
Obstaja možnost izbire med FAT32 in exFAT. Tukaj, prvič, vprašanje temelji na količini pomnilnika v pogonu. Jasno je, da je pri količinah, večjih od 4 GB, vprašanje zagotovo rešeno v korist exFAT.Seveda je bilo mogoče uporabiti sisteme, kot je Ex2 /3/4, vendar je težava v tem, da se ti formati večinoma ne zaznavajo po standardu, temveč po meri prilagojeni firmware za Android, in ko so formatirani v Ex4, lahko sistemi Windows berejo samo podatke iz pogona, vendar ne zapišite

Kratki rezultati

Zato se odločijo, v kateri obliki za formatiranje bliskovnega pogona je mogoče podvojiti. Kljub dejstvu, da sistem FAT32 ne more obvladovati velikih količin pomnilnika, deluje nekoliko hitreje kot NTFS, poleg tega pa ga prepoznajo skoraj vsi znani operacijski sistemi in naprave. Toda NTFS je boljši, če je pomnilnik večji od 4 GB. Za Android je univerzalna rešitev uporaba sistema exFAT, ki hkrati združuje skoraj vse funkcije in prednosti tako FAT32 kot NTFS.

Sorodne publikacije