Računalnik se ne odziva na miš: razlog, rešitve

Začetek, da se lahko profesionalni uporabniki računalnikov včasih soočijo z dejstvom, da se računalnik preneha odzivati ​​na miško in tipkovnico. Žal nihče od tega ni zavarovan. Ni pomembno, ali delate s stacionarnim računalnikom ali prenosnim računalnikom, če uporabljate zunanje naprave. V nadaljevanju je predstavljeno nekaj glavnih razlogov za tako neprijeten pojav in več tehnik za popravljanje trenutnega stanja.

Zakaj se računalnik ne odziva na miško in tipkovnico?

Ko govorimo o razlogih, je verjetno vredno začeti z najhujšim. Doslej bomo odpravili težave, povezane z nekaterimi napravami, vendar se bomo osredotočili na primere, ko se računalnik ne odziva na miško in tipkovnico. Pogosto je ta problem mogoče opaziti na prenosnih računalnikih. Večina tehnikov trdi, da je to posledica napak ali motenj pri delu južnega mostu. V tem primeru lahko vsa oprema deluje, poleg manipulatorja in tipkovnice. Vendar je to, tako rekoč, zasebni primer.


Kar se tiče drugih, ne manj pogostih situacij, je najpogostejša težava odpoved opreme, čeprav je mogoče doseči tudi popolnoma trivialne primere. Na primer, če se računalnik preneha odzivati ​​na miško tipa USB, to ne pomeni, da je crashpad neuspešen.
Zelo verjetno je, da je bil gumb za vklop izklopljen ali da je baterija postala neuporabna na sami napravi.

Računalnik se ne odziva na miško: Odpravljanje napak

Kot pri problemih manipulatorjev pri uporabi PS /2 naprav, so povezani s fiksnimi računalniškimi enotami preko posebnih konektorjev na matični plošči in jih ni mogoče izključiti. poškodbe priključkov. Pogosto lahko naletite tudi na težave, povezane z vplivom virusov ali "vzletanjem" gonilnikov.


Vsaj na različnih spletnih forumih pogosto poročajo, da se računalnik na začetku operacijskega sistema ne odziva na miško, ampak po prenosu na spanje s tipkovnice in poznejšim izhodom iz njega, se vse na mestu in manipulator deluje, saj se ni nič zgodilo. Po vsej verjetnosti obstaja težava z gonilniki. Nazadnje, to je redko, vendar lahko naletimo na situacijo, ko uporabnikova programska oprema postane razlog za neuspeh miške, čeprav ni jasno, zakaj pride do tega konflikta. Toda to dejstvo ostaja dejstvo. Če se računalnik ne odziva na gumb miške ali dejanje z kolesom, obstaja mehanska okvara ali nepravilna nastavitev operacijskega sistema. Kot veste, morate preveriti tako miško kot nastavitve gumbov ali drsnega traku.

Ponovni zagon in ponovno povezovanje naprav

Torej, premaknimo se na obravnavo vzrokov za napake na možnosti za njihovo odpravo. Za primere, ki motijo ​​delovanje tipkovnice na prenosnih računalnikih, jih lahko razstavite (odstranite vse gumbe) in nato pravilno očistite ali obrišite z vlažno krpo. Samolahko se nabira veliko prahu in umazanije. In če menite, da mnogi mladi ljudje radi delajo na prenosnem računalniku, medtem ko še vedno žvečijo sendvič, veste
V primeru manipulatorja, ko računalnik zamrzne in se miš ne odzove, lahko ponudite prvo stvar, da preprosto ponovno zaženete sistem. Če to ne deluje, lahko poskusite znova povezati napravo.
Za USB-manipulatorje lahko uporabite tako imenovano vročo povezavo na delujočem sistemu. Samo poskusite obrniti miško na druga vrata. Naprave PS /2 pa je treba ponovno omogočiti le, ko je napajanje izklopljeno. Če je učinek nič, preverite delovanje miške na drugem terminalu in za lastno poskusite povezati zavestno delujočo napravo, da ugotovite, ali obstaja težava s samim priključkom ali s samim vmesnikom.

Težave z gonilniki

Pogosto lahko opazimo težave z vozniki, čeprav ni treba namestiti nobenih posebnih gonilnikov za najpogosteje uporabljene naprave (brez specializiranih igralnih manipulatorjev) katerega koli standarda. Lahko pa naredite nekaj korakov, da jih znova namestite.
Če želite to narediti, pojdite v Upravitelj naprav, odstranite namestitveni program s seznama in nato znova zaženite sistem. Ko ponovno zaženete, bo določila povezano miško in znova namestila gonilnike. Mnogi lahko nasprotujejo temu, da sami pokličejo "Device Manager". Za to uporabite tipkovnico.Najprej pokličite Run Console (Win + R) in vnesite devmgmt.msc, v oknu Dispatcher pa uporabite zavihke, puščice, gumbe za brisanje in vnos.

Novo nameščeno FOR

Za programsko opremo, ki bi lahko sprožila takšne konflikte, v razdelku programa in komponente preverite, katere programe ste pred kratkim namestili in tik pred zrušitvijo.
Po potrebi preprosto odstranite izbrano programsko opremo, za vsak primer, znova zaženite sistem in preverite, kako se obnaša miš.

Povrnitev sistema v uporabno stanje

Načeloma, če imate težavo, da se računalnik ne odziva na miško, včasih ne morete izvesti vseh zgoraj omenjenih dejanj z gonilniki ali ponovnimi zagoni. Kot kaže praksa, je v večini primerov, če se težave nanašajo natančno na napake programske opreme, najbolje uporabiti povrnitev sistema v časovno točko, ki je bila pred njihovim pojavom.
V tem primeru lahko uporabite ustrezen razdelek na nadzorni plošči, ki ga prek ukaza Zaženi pokličete z nadzornim ukazom, ali večkrat, da se računalniški sistem ponovno zažene z daljšim pritiskom in držanjem gumba za napajanje. Metoda je seveda barbarska, vendar jo lahko včasih še vedno uporabljate. Na začetku obnovitve, boste morali preprosto slediti navodilom "Master", in če je potrebno, izberite kontrolno točko povrnitve s razširjenega seznama.

Preverjanje virusov

Nazadnje, verjamejo, da pojav težav, povezanih z dejstvom, da se računalnik ne odziva na miš, še posebej prizadenejo računalniški virusi. Seveda ne vsi, toda nekatere posebne grožnje so resnično sposobne povzročiti takšne napake. Rešitev problemov je očitna: sistem je treba preveriti glede prisotnosti takšnih groženj, in če se odkrije - jih nevtralizirati. Katera orodja pa skeniranje? Jasno je, da štetje v tem primeru na nameščen v sistemu, država antivirus ni treba, ker je že zamudil grožnjo. V tem primeru je najpomembnejša programska oprema prenosna vrsta. Pogosto se priporoča uporaba programa, kot je KVRT, Dr. Web CureIt! in so podobne, vendar le z obvezno posodobitvijo baz podatkov protivirusnega programa pred zagonom. Če želite izbrati preverjanje, ne potrebujete le trdega diska (sistemske ali logične particije), ampak tudi vse skrite ali zagonske dele.
Ampak najmočnejše orodje sedanjosti, kdorkoli rečejo, so pripomočki s skupnim imenom reševalnega diska, ki imajo svoj zagonski nalagalnik, s katerim lahko zaganjate iz izmenljivega medija in naredite globoko skeniranje računalniškega sistema in operativnega pomnilnika. pred aktiviranjem zagona operacijskega sistema na računalniku, kar močno poveča možnosti za odkrivanje in nevtralizacijo groženj. Mimogrede, taki pripomočki najdejo in nevtralizirajo praktično vse danes znane viruse.

Namesto izida

To je kratko in vse toodpravljanje težav z manipulatorji in tipkovnico. Še vedno je treba povedati, da so se tukaj obravnavale samo izolirane situacije, saj lahko več težav vpliva na hkratno pojavljanje težav. V tem primeru boste morali dosledno ugotoviti vzroke napake in šele nato izbrati glavno rešitev za stanje.

Sorodne publikacije