Kaj daje overclocking procesor pri igranju?

Velika prednost računalnikov je, da jo lahko uporabnik čim bolj optimizira, da bi kar najbolje izkoristil igre. Pospešek je dejanje, ki poveča hitrost računalnika. Običajno govorimo o overclockiranju procesorja, saj je povečanje njegove hitrosti ena najpogostejših metod. Vendar je treba upoštevati, da lahko overclocking procesorja povzroči izgubo stabilnosti stroja ali skrajša življenjsko dobo elementov in vozlišč. Zato, da bi se izognili uničujočim učinkom, morate vedeti, kaj vodi v overclocking procesorja.

Zgodovina procesa

Pospeševanje ni nova tehnologija. Ta proces je skoraj tako star kot računalniki sami. Začeli so ga sami proizvajalci na področju računalniške tehnologije. Leta 1983 je IBM izdal 47 MHz procesor za vzdrževanje stabilnosti sistema. Kmalu so drugi proizvajalci poskušali povečati taktno hitrost tega procesorja na 10 MHz, v svetu pa se je začel boj za frekvenco.


V tistem času je bilo treba narediti nekaj napora za povečanje procesorske frekvence, saj je bilo potrebno spremeniti kristal kvarca, ki ga je reguliral. Nato je bila strojna oprema računalnika popolnoma integrirana, povečanje frekvence, ki procesorju omogoča overclocking, je spremenila frekvenco na skoraj vseh napravah.
To se je dotaknilo nekaterih programov in iger, ki niso bile pripravljene delati na overclockingu, saj so bile neposredno odvisne od procesorja za prilagoditev hitrosti. Mnogi igralci v tistem času so se začeli razprševati, igrali seskakalec matične plošče 486. Povečanje frekvence procesorjev, tako med overclockingom kot tudi zaradi naravnega razvoja, je pripeljalo do dejstva, da je več aplikacij ostalo brez uporabe, zaradi česar so inženirji ustvarili turbo gumb v avtomobilih. Že dolgo je bila skoraj mistično orodje za izvedbo, saj so nekateri igralci mislili, da je dovolj, da ga pritisnete, da se igra začne hitreje, in to je res.


Zanimivo je, da funkcija turbopolnilnika ni bila, da bi stroj deloval hitreje, ampak da bi deloval bolj stabilno. V sodobni strojni opremi je sinhronizacija aplikacij virtualna, turbo gumb pa je za vedno izginil. S podporo neustavljivim prizadevanjem igralcev za povečanje hitrosti igranja so proizvajalci začeli razmišljati o tem, kaj daje procesorju overclock, in razvili številne izboljšane izdelke.

Razvoj mikroprocesorjev

Intel Pentium 4 je mikroprocesor sedme generacije, ki temelji na arhitekturi in ga izdeluje Intel x86. To je prvi procesor s popolnoma novo zasnovo od leta 1995. Prvotni Pentium 4 je deloval na frekvencah 14 in 15 GHz in je bil izdan 20. novembra 2000. 8. avgust 2008 - Zadnjo dostavo Pentium 4 je zamenjal Intel Core Duo. Igralci so takoj pobrali to temo in začeli razmišljati o tem, kako se počasi moti procesor Intel Core.
Prva različica Pentiuma 4 je utrpela znatne zamude pri načrtovanju. Pravzaprav mnogi strokovnjaki trdijo, da model 13; 14 in 15 GHz so bili predčasno sproščeni. Najnovejši Thunderbird AMD modeli so bili uspešni na Intel Pentium III. Izdelani so bili izz uporabo 180 nm procesa in 423 konektorja za povezavo z matično ploščo, zato so potrebovali svoje nadgradnje, tako da igralec ni premišljeval o tem, kaj daje procesorju overclock in prisilno neuspešno opremo.
Northwood v oktobru je Athlon XP 2001 pridobil vodilno vlogo v hitrosti, januarja 2002 pa je Intel na trg uvedel nov 20 in 22 GHz procesor. Ta različica združuje povečanje z 256 na 512 KB v predpomnilniku naprave s prehodom na tehnologijo v produkciji 130 nm. Ker je bil mikroprocesor, sestavljen iz manjših prehodnih faz, je lahko dosegel višje hitrosti in hkrati porabil manj energije. Novi procesor je delal s priključkom 487, ki je bil nameščen v najnovejših modelih serije Willamette. V seriji Northwood Pentium 4 doseže svojo zrelost in daje procesorju razčlenitev iger, kar je bilo pričakovano v okolju uporabnikov PC-ja. Bitka za najvišjo zmogljivost je dobila zagon z izdajo hitrejših različic AMD Athlon XP. Večina igralcev je prišla do zaključka, da je najhitrejši Northwood vedno nekoliko višji od AMD modelov. To je postalo opazno po prehodu na proizvodnjo AMD 130 nm, ki je bil preložen. To je postal nov impulz razvijalca pri razvoju novega algoritma, ki pospešuje procesor Pentium 4. Septembra 2003 je Intel objavil izdajo Extreme Edition Pentium 4 ne več kot teden dni pred uvedbo Athlon 64 Athlon 64 FX. Razlog za začetek je bil, da je AMD hitro ujel Intel, zato so imenovali Emergency Edition. Zasnova je bila enaka Pentiumu 4, kolikor so začeli delati na istih matičnih ploščah, vendar so se razlikovaliprisotnost dveh dodatnih predpomnilnika MB L3. Uporabili so isto tehnologijo Gallatina kot Xeon MP in imeli frekvenco FSB 800 MHz, ki je skoraj dvakrat večja kot Xeon MP, kar daje procesorju večjo overclocking iger.
Čeprav Prescott deluje z enako hitrostjo kot Northwood in je posodobljena arhitektura omogočila doseganje višjih hitrosti. V začetku leta 2006 je Intel predstavil svoje najnovejše poslovne procesorje, oblikovanje in igranje z dvojedrnimi in štiri-jedrnimi procesorji s hitrostjo 17; 18; 21; 24; 25; 266; 283; 30 in 32 GHz. Cene za 4-jedrni procesor (QuadCore) so bile še vedno zelo visoke. Tako je bila sprejeta smer razvoja v smeri tehnologije, ki bo pospešku procesorja dala pravi pospešek. To je bilo povečanje števila jeder za optimizacijo multimedijskih zmogljivosti.

Priprava stroja za pospeševanje

Preden poskušate pospešiti računalnik, morate najprej ugotoviti, ali lahko to storite. Številne matične plošče, procesorji Intel, so opremljeni z zaklenjenimi množitelji, kar jim preprečuje, da bi spremenili svoje vrednosti in overclockirali procesor. Druga težava je vročina. Višja je napetost, ki jo povzročajo računalniški elementi, večja je energija. Da bi zagotovili učinkovito overclocking, morate nadzorovati stabilno delovanje procesorja. V ta namen je bolje uporabiti posebne programe, kot so Prime95 in program za nadzor temperature Core Temp, ki bodo overclockirali procesor, kar bo zelo negativno vplivalo na stanje računalnika kot celote.

Po prenosu teh programov na osebni računalnik zaženite Core Tempza nadzor temperature računalnika. Nato odprite Prime95 in pritisnite funkcijo "stres test", da ugotovite, kako procesor deluje tovarniško. Algoritem za pripravo računalnika na overclock:
 • Odstranite morebitne trojance in vohunsko programsko opremo. Namestite protivirusno programsko opremo in opravite temeljito skeniranje računalnika vsaj enkrat na teden.
 • Odkrivanje nezdružljivosti. Včasih se zgodi, da določene periferne enote ne delujejo med seboj ali grafična kartica ni 100% združljiva z vodilom na matični plošči, zato ne deluje z največjo zmogljivostjo. Iskalnik Windows najde nadzorno ploščo in je del upravitelja naprav. Prikaže se okno računalnika. Če so naprave označene z rumenimi ikonami, jih Windows ne prepozna ali pa so nezdružljive z drugimi.
 • Posodobite BIOS. Ta operacija odpravlja napake, izboljšuje zmogljivost strojne opreme in dodaja podporo za nove zunanje naprave. Posodabljanje BIOS-a je občutljiva operacija, pri kateri morate uporabiti pravilno različico in ne izklopiti računalnika sredi procesa, saj lahko preneha delovati. Če niste prepričani, kako to storiti, je najbolje, da se za pomoč obrnete na izkušenega strokovnjaka.
 • Posodobite operacijski sistem, da bi odpravili napake, odpravili težave z združljivostjo, dodali podporo za nove igre in komponente DirectX ter izboljšali integracijo zunanjih naprav, kot so igralne plošče ali brezžične slušalke.
 • Posodobite gonilnike, zlasti za grafično kartico, ki je nesamo bo zagotovila združljivost novih iger in odpravila morebitne grafične napake, vključevala pa bo tudi posebne načine povečevanja produktivnosti za najzahtevnejše igre.
 • Optimizirajte grafično kartico. Čeprav standardne vrednosti gonilnika kartice običajno delujejo dovolj dobro, to ni dovolj, da bi jih kar najbolje izkoristili. Vse grafične kartice imajo nadzorno ploščo, ki omogoča njihovo konfiguriranje. Na njem lahko vidite zavihke za splošne nastavitve za vse igre ali posamezne za vsak način.
 • Zmanjšajte temperaturo opreme. Ena od stvari, ki upočasnjuje vaš računalnik, je predvsem toplota, ki jo sproščajo čipi, in če ni pravilno razpršena, so čipi in vezja matične plošče močno ogrevani, kar lahko povzroči zaklepanje ali ponovni zagon sistema Windows. Skoraj vse matične plošče imajo programsko opremo, ki meri temperaturo.
 • Izbriše neaktivne programe.
 • Poenostavite zagon operacijskega sistema Windows.
 • Onemogoči aplikacije v ozadju.
 • Onemogoči funkcije P2P in oblake.
 • To je dokaj popoln seznam prilagodljivih nastavitev za računalnik, ki je pripravljen za overclocking.
  Če imate v računalniku nameščeno programsko opremo, kot je NVIDIA GeForce Experience ali AMD Gaming Evolved, bodo optimizirali igro z ustreznimi nastavitvami za ta način. Ta vrsta programske opreme je opremljena z gonilnikom grafične kartice in skupaj z najnovejšo različico programa DirectX 12 v sistemu Windows 10 izboljša zmogljivost računalnika. Igralec se mora občasno posodabljatigonilnike, da kar najbolje izkoristijo igre in da ne razmišljajo o tem, kaj povzroča procesor z overclockingom.

  Dajanje operacijskega sistema na SSD

  Trdni SSD-ji začnejo zamenjati tradicionalne trde diske. Nimajo gibljivih delov, zato so manj ogrevani, energetsko učinkoviti in delujejo hitreje. Za stabilno delovanje in pospeševanje računalnika je priporočljivo namestiti SSD in rezervirati prostor za operacijski sistem. Zaženete Windows in zaženete sistem bo veliko hitreje. Med delom računalnika Windows zbira datoteke, mape predpomnilnika, začasne datoteke, izgubljene vnose v registru in drugo nezaželeno vsebino, ki je potrebna, in zmanjšuje učinkovitost. Za čiščenje izvedite čiščenje sistema s programom CCleaner Free ali njegovimi analogi. Prej poskrbite, da bo program očistil ne le datotečni sistem, ampak tudi register. Čeprav Windows 8 in 10 samodejno defragmentirajo trde diske, priporočamo, da to operacijo občasno izvedete sami. To pomeni, da bodo fragmenti iste datoteke sledeni na trdem disku, zato bo računalnik deloval hitreje. Za SSD-je ni potrebna defragmentacija in izvaja se optimizacijsko operacijo. V ta namen vnesite "Defragmentacija" v iskalno polje, odprite okno "Optimiziraj enote", izberite diske brez SSD in kliknite "Optimiziraj".

  Nastavitev BIOS-a računalnika

  Računalniško overclockiranje je mogoče opraviti prek BIOS-a. Pred razpršitvijo procesorja preko BIOS-a ponovno zažene računalnik s pritiskom na DEL, ESC ali F2 na začetnem zaslonu invključeni v konfiguracijo zagona BIOS-a. Poiščite zavihek za overclock, da pospešite hitrost procesorja. Lahko ima drugačno ime, odvisno od proizvajalca. V nekaterih BIOS-ih lahko to funkcijo najdete v razdelku »Drugi frekvenčni parametri«. Večina proizvajalcev uporablja profile za overclocking, ki običajno obsegajo od 4 GHz do 48 GHz in so odvisni od nameščenega procesorja. Nastavitev matične plošče na enem od teh načinov je najlažji in najhitrejši način za overclock. Lahko presežete območje 48 GHz, ki ga ponujajo samodejni profili, kar daje procesorju Intel najbolj obetavno okvaro. Vrstni red hitrosti se poveča:
 • V meniju "Advanced Frequency Settings" ali v meniju za pospeševanje na računalniku najdejo osnovno uro (CPU) in povečajo hitrost za 10%. Takoj ko je to začetno povečanje opravljeno, preobremeni računalnik in začne test Prime95. Če ni težav, lahko nadaljujete. Če sistem postane nestabilen, se morate vrniti na nastavljeno vrednost.
 • Če je treba nadaljevati pospešek procesorja, se vrnite v konfiguracijo osnovnih ur in jih ponovno povečajte v razmerju odstotkov za eno in vedno nižje kot v prejšnjem. Bodite pozorni na dejstvo, da po vsakem povečanju potrebujete ponovni zagon računalnika in testiranje Prime95.
 • Za dokončanje overclock-a procesorja morate prilagoditi množitelj s povečanjem vsakič ob 05. Poiščite množitelj na kartici BIOS "razmerje CPU Clock" ali kaj takega in ne pozabite testirati PC vsakič, ko se spremeni faktor, in spremlja zacelotne temperature računalnika, da bi se izognili njeni okvari.
 • Namestitev navideznega pomnilnika

  Če ima vaš računalnik manj kot 4 GB pomnilnika RAM, kar je zelo majhno, se bo polnilo skoraj takoj. Namesto tega bo Windows prisiljen uporabljati trdi disk, vendar veliko počasneje, kar bo upočasnilo računalnik. Ta parameter je znan kot navidezni pomnilnik. Lahko se optimizira za učinkovitejšo uporabo. Postopek optimizacije za operacijski sistem Windows 10, ki daje procesorju in RAM-u overclocking:
 • Z desno miškino tipko kliknite gumb Start in izberite nadzorno ploščo.
 • Vnesite: Napredna konfiguracija sistema.
 • ​​
 • V oknu "Napredne možnosti" poiščite razdelek "Zmogljivost" in izberite "Nastavitve".
 • Odpre zavihek "Dodatne možnosti", zavihek "Virtualni pomnilnik" in izbere "Uredi".
 • Odznačite "Samodejno upravljajte velikost datoteke".
 • Izberite pogon z nameščenim OS Win 10 in si zapomnite možnost nestandardne velikosti.
 • V izvirni vrstici spremenite velikost pomnilnika v MB.
 • Nastavite največjo velikost na 3-krat RAM. Na primer, na 4 GB RAM računalnika, je originalna velikost 4 x 15 = 6 GB = 6000 MB in največja velikost je 4 x 3 = 12 GB = 12000 MB.
 • Overclocking CPU in GPU

  Računalnik lahko ročno pospešite s posebnimi programi ali orodji za overclocking, kot je Intel Extreme Tuning Utility za Intelove matične plošče ali AMD OverDrive za AMD sisteme. Ti programi lahko hkrati pomagajo uporabnikom nadzorovati njihov polni potencialsistem, ki AMD procesorju daje overclocking v igrah. Ta metoda ni priporočljiva za povečanje prenosnega računalnika, saj njegov hladilni sistem ni tako dober kot namizni računalnik in lahko povzroči pregrevanje njegovih komponent. Razer Cortex je najbolj priljubljen sistem, optimiziran za računalnik. Odstrani vse nepotrebne procese v ozadju in nadzoruje količino pomnilnika RAM in število jeder za določeno igro. Končni rezultat je blažja igra in kratke zamude. Program ima nekaj uporabnih funkcij, kot so hitri zaslon na dotik in pospeševalnik okvirja. To vam omogoča, da defragmentirate particijo trdega diska, ki vsebuje igro, da povečate zmogljivost. Wise Game Booster je preprost in priročen program za optimizacijo igre. Lahko ga vidite kot programsko opremo upravitelja opravil s poudarkom na igri. Najboljša kakovost Wise Game Booster je enostavnost delovanja programske opreme. Poleg tega porabi zelo malo sistemskih sredstev. Optično branje je hitro in odločitve za optimizacijo so takojšnje. Aplikacija je brezplačna in ponuja preprosto rešitev, ki vam omogoča, da povečate učinkovitost iger na starejšem računalniku ali računalniku z nizko porabo.

  Svet priložnosti za Intel in AMD

  Pomembne komponente, ki omogočajo najbolj učinkovito uporabo procesorja ali pomnilnika, so matična plošča in čipov. V svetu sta zdaj dve najpogostejši vrsti procesorjev:
 • Intel ima procesorje Core 2 Duo /Quad in procesorje, ki temeljijo na Nehalemu, Core i7.
 • AMD s ponudbo Phenom II X4 X3.
 • Intel tradicionalno prikriva parametre svojega overclockinga v svojih ponudbah, čeprav drugi proizvajalciVključite spremembo parametrov, kot so hitrost in napetost pnevmatik. S prihodom Core i7 je Intel odprl vrata procesorjem overclock proizvajalcev, kot so Asus, Gigabyte ali MSI, ki so očitno stavili na te tehnologije za kartice Asus Rampage 2 Extreme s čipom X58. Nabor čipov AMD 790FX, kot sta ACC (Advanced Clock Control) in procesorji Black Edition, ki so odklenili množitelj, kot je Intel Extreme Edition.

  MSI Afterburner - boljši za Intel

  MSI Afterburner je najbolj priljubljen na svetu in boljša programska oprema za procesorje Intel za overclocking, kot tudi pripomoček za overclocking grafičnih kartic, ki daje overclock procesorju e5300260ghz, vendar pa tudi omogoča popoln nadzor nad procesom. Sistem za naknadno zgorevanje ponuja podroben pregled opreme v aplikaciji za nastavitve ventilatorja, s čimer lahko v celoti prilagodite hitrost vrtenja, da določite učinkovitost hlajenja, primerjalno analizo in snemanje videa. Afterburner je brezplačen in se lahko uporablja z video karticami vseh blagovnih znamk, toda najboljši del je ta, da novincem omogoča, da lahko kar najbolje izkoristijo produktivnost nameščene opreme. Vključuje nastavitev hitrosti grafičnega procesorja (shader pomnilnika), prilagajanje hitrosti ventilatorja in prilagajanje napetostnega nadzora grafičnega procesorja. Njegov monitor strojne opreme, ki je del vmesnika, učinkovito nadzoruje delovanje namestitve in prikazuje hitrost sličic med igro. Druge funkcije vključujejo trojno prenapetost, ki jo odlikuje natančna regulacija napetosti.glavni pomnilnik in PLL, števec FPS v igri z informacijami v realnem času o delovanju sistema na zaslonu proxy, tako da lahko nadzorujete učinek nastavitve overclockinga med igrami. Uporabnik dobi tudi 64-bitno podporo za takšne aplikacije, večjezično podporo, orodje Kombustor za testiranje uspešnosti programske opreme Furmark, ki vam omogoča, da grafično kartico omejite in preverite stabilnost in toplotne zmogljivosti. Obstaja funkcija zajemanja videoposnetkov, tako da lahko igralci zajamejo svojo najboljšo igralno zmogljivost ali overclock, ne da bi zamudili en okvir.

  Napaka strukture strojne opreme

  V praksi pospešitve povečanja frekvence in napetosti ni mogoče izvesti brez gotovosti, da bo zagotovljena odstranitev pridobljene toplote z zanesljivim hladilnim sistemom. Konvencionalni ventilatorji so pripravljeni za razpršitev nazivne moči procesorja, ki je 130 W. Temperatura nad 70 ° C je nevarna pri pospeševanju procesorja Pentium, kar daje celotni nestabilnosti sistema in visoki požarni nevarnosti v omrežju. Čim višje je ogrevanje procesorja, tem močnejši zmanjšuje zanesljivost opreme, kot tudi obdobje njene koristne uporabe. Če želite povečati število procesorjev, povečajte hitrost sistema, tako da bodo deli naprave hitrejši. V tem primeru bo sistem imel večjo zmogljivost z največjo hitrostjo obdelave pomnilnika, HD, GPU. In če uporabnik ne sprejme potrebnih varnostnih ukrepov, lahko pride do številnih napak, ki lahko povzročijo celo izgorevanje procesorja inračunalnik Pospeševanje se šteje za varnega in možno le na avtomobilih, ki lahko prenesejo pregrevanje, na visoko kakovostnih procesorjih z zanesljivim hlajenjem. Glede na življenjsko dobo opreme mnogi strokovnjaki ugotavljajo, da je vse odvisno od intenzivnosti overclockinga. V enostavnejšem postopku, ki ne zahteva povečanja napetosti na čipu, bo imel skoraj neopazen učinek ali pa sploh ne bo imel nobenega učinka. Ne smemo pozabiti, da noben proizvajalec procesorja ne svetuje, da razstavi sistem, ker se taka praksa šteje za visoko tveganje in lahko povzroči nepopravljivo škodo. Slabosti overclockinga so v glavnem povezane s strukturo strojne opreme. Dela, ki so bistveno višja od tistih, ki jih priporočajo razvijalci, lahko skrajšajo življenjsko dobo komponent, poškodbe, povezane z motnjami, pa praviloma ne krijejo garancije proizvajalcev ali distributerjev. Poleg tega lahko hladilni sistemi, če temeljijo na ventilatorjih, ustvarijo povečano zvočno ozadje. Pozitivni v tem procesu je še vedno tam. Ekstremno overclockiranje je pomembno za boljše razumevanje tehnoloških omejitev. Proizvajalci morajo ta proces upoštevati pri razvoju svojih izdelkov, nato pa bodo uporabniki imeli koristi od zanesljivih izdelkov. Poleg tega bodo rezultati, doseženi z overclockingom, služili kot osnova za normalno delo računalnikov naslednje generacije.

  Sorodne publikacije