V kakšnem formatu za formatiranje bliskovnega pogona. Različne oblike

Vsako tako ali drugače se vsaj enkrat soočite z dejstvom, da je potrebno formatirati bliskovni pogon. Standardni postopek, vendar le nihče ne posveča dovolj pozornosti temu vprašanju, zlasti formatu. Gre za to in rad bi podrobneje povedal v tem gradivu. Torej, kaj je razpravljati v kakšni format format flash pogon je najboljši.

Zakaj potrebujete oblikovanje?

Preden se lotimo točke, moramo ugotoviti, zakaj je formatiranje sploh potrebno. Mnogi napačno verjamejo, da pri formatiranju flash pogona preprosto odstranijo vse nepotrebne informacije iz njega, vendar to ni. Pogon ima neke vrste digitalno strukturo, podobno istim trdim diskom. Struktura je sestavljena iz grozdov, ki imajo določeno količino pomnilnika za informacije.


Grozdi se lahko sčasoma zatresejo, zamenjajo ali popolnoma "pretepli". Posledica tega je, da vse to vodi do napačnega delovanja samega pogona, in edina stvar, ki lahko v tem primeru pomaga, je oblikovanje. V tem procesu se celotna struktura (grozdi) na novo posodablja, kar vodi do nje, tako rekoč, do normalnega, istega videza. Skupine lahko tudi popolnoma prepišete s spreminjanjem oblike. Spoznajmo, kateri format je bolje formatirati pogon.

Ext4

Prva oblika je Ext4. Izjemno redko lahko najdete flash pogone s takim datotečnim sistemom, in vse iz enega preprostega razloga - takšni pogoni lahko delujejo le v operacijskem sistemu Linux.Če vstavite USB ključ v računalnik s sistemom Windows, se nič ne bo zgodilo, ker sistem ni zasnovan za delo s to obliko.


FAT32

Z izbiro formata za formatiranje bliskovnega pogona lahko ostanete na privzetem, ki je privzeti operacijski sistem - FAT32. To je bilo približno za kar nekaj časa in ostaja eden od najbolj priljubljenih v tem trenutku. Skoraj vse bliskovne pogone in pogone, ki prihajajo iz tovarne (do 8 GB), so oblikovani točno v datotečnem sistemu FAT32. Prej sta bila še dva formata FAT in FAT16, vendar sta bila precej zastarela, zato sta bila izpuščena iz njih.
FAT32 je brez težav prepoznan s katerim koli operacijskim sistemom, zaradi česar je ta oblika univerzalna. Še en plus je visoka hitrost prenosa podatkov pri kopiranju. Vendar ni minilo brez minusov. Najpomembnejša pomanjkljivost formata je omejitev največje velikosti datoteke ene datoteke: ne sme presegati 4 GB. Tudi slabe zanesljivosti ni mogoče pripisati slabostim. Običajno bliskovni pogoni, ki temeljijo na FAT32, ne uspejo dovolj hitro, tako da uporabnik nima več pomembnih informacij v najbolj neprimernem trenutku.

NTFS

Zelo pogosto za vprašanje: "V kakšni obliki formatirate flash pogon?" lahko slišite dokaj pogost odgovor: "No, seveda, v NTFS!" In to ni presenetljivo, saj NTFS nima praktično vseh slabosti datotečnega sistema FAT. Na primer, velikost datoteke ni omejena, kar je že velik plus. Poleg tega so pogoni z datotečnim sistemom NTFS zelo visokizanesljivost in vzdržljivost, ki jim omogoča, da se ne bojijo zrušitev sistema ali nepravilnih dvigal.
Minus NTFS ne vključuje najvišje hitrosti prenosa podatkov. Pravzaprav je veliko manjši od istega FAT32, vendar, kot pravijo, "tišji greš, boš še naprej". Kar zadeva združljivost, pogoni datotečnega sistema NTFS delujejo s skoraj vsemi operaterji, razen za zelo stare Windows ME, 98 in 95.

exFAT

exFAT je oblika, ki je nadomestila FAT32. Njegova glavna razlika v primerjavi s predhodnikom je ta, da je prikrajšana za omejitev velikosti datoteke. Z drugimi besedami, to je skoraj isti NTFS, vendar z nekaj razlikami. Prvič, obseg grozda se poveča na 32 Kb, in drugič, hitrost prenosa podatkov je veliko večja in tretjič, exFAT učinkoviteje porabi prostor.
Glavna pomanjkljivost te oblike je, da ni zelo razširjena in ima slabo združljivost z drugimi operacijskimi sistemi. Pogoni s tem datotečnim sistemom delujejo pravilno le na operacijskih sistemih Windows 7 in novejših. Tudi zmogljivost na drugih napravah, razen računalnikov, je nizka. Če izberete, kateri format želite formatirati pomnilniški ključek USB iz zgornjih treh, morate verjetno izbrati NTFS, če ima vaš pogon več kot 8 GB. Če je manj, je izbira očitna - FAT32. Izkušeni ljubitelji vam lahko svetujejo exFAT, vendar morate biti zelo previdni glede tega.

Kateri format za formatiranje pogona USB? Oblikovanje kartic microSD za android-pametne telefone se priporoča za uporabo privzetega datotečnega sistema FAT32.Zakaj ne NTFS? Ker Android OS temelji na Linuxu, ki "po rojstvu" ni prijatelj s tem sistemom. Na internetu je seveda veliko informacij o tem, kako lahko s pomočjo različnih manipulacij in programov še vedno naredite NTFS delo na Androidu, neizkušeni uporabniki pa se lažje vzdržijo takšnih poskusov.
Torej je najbolje, da izberete, kateri format za formatiranje pogona USB ostane na običajnem FAT32.

Sorodne publikacije