USB - kaj je to? Vrste in fotografije

Kaj je USB? Za danes ne ve za to in ni slišal, verjetno, le leni. USB je trdno vstopil v življenje sodobne osebe in brez nje ni mogoče predstavljati številnih področij dejavnosti. USB je po priljubljenosti zaobšel vse druge podobne vmesnike, ki delujejo z računalniškimi perifernimi napravami. USB priključki so opremljeni s skoraj vsemi elektronskimi napravami in sistemi: računalniki, telefoni, tablični računalniki, televizorji, avtoradiji in številne druge naprave.

Koncept USB

Razumevanje, kaj je USB, bo pomagalo pri tehnični definiciji. V uradni dokumentaciji je zapisano: USB, Universal Serial Bus - univerzalna serijska vodila. V bistvu je to programsko orodje, ki povezuje podatke med elektronskimi pripomočki. USB ima svojo ikono znakov v obliki geometrijskih oblik: dva kroga (majhna in velika), trikotnik in kvadrat. Iz velikega kroga se pojavijo tri razvejane linije, na koncu katerih obstajajo druge oblike.


Določite lahko, kaj je USB, enostavnejši koncept. To je priključek, na katerega je priključena naprava z vtičem istega standarda. Na primer, z uporabo kabla USB, tipkovnice, miške in tiskalnika so povezani z osebnim računalnikom. Za izmenjavo informacij, namestitev različnih posodobitev, nastavitev povezav telefonov, pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, e-knjig, prenosnih trdih diskov in številnih drugih pripomočkov.

Značilnosti in koristi

Ta vmesnik je bil razvit in predstavljen konec leta 1994. Ročno nastajanje USB-a so uvedla podjetja, kot je Microsoft,"Intel", "Philips" in "YS Robotics". Pred tem so zunanje naprave tretjih oseb komunicirale z osebnim računalnikom s pomočjo preklopnih naprav, kot sta PS /2 serijski in vzporedni vhodni priključek, ločen priključek za igralne manipulatorje in USB, za katerega nihče ni niti slišal. Pri razvoju novih pripomočkov je bila nujno potrebna poenotenje preklopnih zmogljivosti. Predstavitev novega standarda je privedla do razširitve funkcionalnosti računalnika in spodbudila razvoj izdelkov drugih proizvajalcev s pomočjo vodila USB.

Do danes so vsi računalniki in prenosni računalniki opremljeni z zahtevanimi priključki USB. V stacionarnem računalniku USB-priključkov je mogoče namestiti do 12 kosov, laptop ima 3-4 vhode. Vsak sodoben "samo-spoštljiv" pripomoček ima lastno USB-vrata. Preprostost in enostavnost uporabe sta postali sinonim za tehnologijo USB. Omogočila je interakcijo s Plug and Play specifikacijo, ki je vključevala zanesljivo, hitro in prijazno preklapljanje zunanjih virov.

Standardizacija USB

Standardi preskusnih specifikacij so bili predstavljeni konec leta 1994. Nato je bilo med letom izdanih še več različic, 15. januarja 1996 pa je bil predstavljen standardni USB 1.0. Za to sta bili značilni dve vrsti izmenjave podatkov: visoko pasovni kanal do 12 Mb /s in nizek - 1,5 Mb /s. Pri visoki prepustnosti je bila dolžina USB kabla 3 m, pri nizki pa 5 m. Napetost naprav je bila določena pri 5 V z največjim tokom 500 mA. Lahko povežete do 127 pripomočkov. Hkrati pa lahko vsi delujejo z drugačnim standardom prehoda. Septembra 1998Delo je bilo opravljeno na ugotovljenih napakah, povečani hitrosti na 15 Mbps in prejela vozovnico za življenjsko dobo USB 1.1. Začetek leta 2000 je zaznamoval sprostitev USB 2.0 generacije vmesnika. Uveden je bil hitrostni način obdelave in prenos podatkov. USB 2.0 je prejel tri vrste pasovne širine:
 • Za delovanje s tipkovnicami, miškami in igralnimi pripomočki je bilo uporabljenih 10 do 1500 kbps;
 • so od 0,5 do 12 Mbit /s rezervirali različne video in avdio naprave;
 • od 25 do 480 Mbit /s, ki so delali s trdimi diski (HDD) in obdelovali video tokove.
 • Dodatne specifikacije

  Leta 2005 je bila razvita tehnologija USB Wireless. Značilna značilnost je bilo brezžično preklapljanje z visokimi hitrostmi prenosa podatkov. V polmeru 3 metrov je bila hitrost okoli 480 Mbps, 10 Mbps - 110 Mbps. Skupna prizadevanja Microsofta, Intela, Hewlett-Packarda in nekaterih drugih imajo specifikacijo USB 3.0. Ta različica je popolnoma združljiva z 2.0. Konektorji najnovejše specifikacije imajo značilno modro plastično barvo, v nasprotju z belo prejšnjo različico. Specifikacija 3.0 ima še štiri preklopne linije, zaradi česar je kabel postal nekoliko debelejši, pasovna širina pa se je povečala na 5 Gb /s. Za takšne parametre, na primer, se lahko podatki o 1 TB posredujejo v približno 50 minutah. Nato kot pri standardu 2.0 se enaka količina prenaša približno 9 ur.
  Najnovejša različica USB ima povečano jakost toka 900 mA. Ta možnost je omogočila priključitev več naprav na priključek kot 2.0. TudiObstaja USB OTG specifikacija, ki omogoča enostransko definiranje povezovalnih naprav, ko bodo gostitelji, in ko - periferne naprave.

  Priključki USB

  Specifikacija USB ima dve vrsti priključkov /vtičev: tip A in B. Tip A povezuje USB napravo drugega proizvajalca in računalnik. Je na strani krmilnika. Ko priključite pripomoček na gonilnik USB, se operacijski sistem takoj pojavi. V nasprotnem primeru je naprava opremljena z diskom, ki vključuje potreben element za namestitev.

  Tip je nameščen na strani perifernih naprav USB. To so predvsem skenerji, tiskalniki in večnamenske naprave. Obe vrsti vključujejo več možnosti za konfiguracijo vtič /vtičnica: mini USB in mikro USB. Mini USB priključek /priključek je bolj kompakten in je na voljo na starejših različicah pametnih telefonov, kamer, kamkorderjev, e-knjig itd. Najpogosteje ga najdemo v sodobnih pametnih telefonih.

  Slabosti vmesnika USB

  Mini USB in mikro USB priključek zaradi oblikovnih značilnosti je pogosto brez uporabe pred njegovo življenjsko dobo. To je posledica dejstva, da se takšni priključki običajno nahajajo v pripomočkih, ki so pogosto povezani z računalnikom ali napolnjeni (telefoni, pametni telefoni, dlančniki, predvajalniki MP3). Opozoriti je treba, da tehnologija USB ne omogoča le izmenjave podatkov, ampak omogoča tudi polnjenje naprav prek povezave.
  Razglašenopasovna širina v specifikacijah od 2,0 do 480 Mb /s ni veljavna. To je posledica dejstva, da se podatki na obeh straneh prenašajo z enim zvitim parom kablov. Da bi dosegli maksimalno hitrost, potrebujete 2 koraka pri izmenjavi informacij, ki se, mimogrede, izvaja v USB 3.0.

  Sorodne publikacije