Futuristični avto Lada Raven: ga bomo videli v bližnji prihodnosti?

V celotnem obdobju obstoja ruskega koncerna AvtoVAZ so ljubitelji te blagovne znamke in navadne stranke predstavili veliko konceptov Lada, od katerih nobena ni živela do transporterja, ampak pred pojavom gibljivega modela na splošno. Izjeme, samo potrdite pravilo, lahko imenujemo Lada XRAY in XCODE.

Pravilno opustiti meglo, in še več.

Samo v letu 2015, avtomobilski pomisleki sveta so predstavili ugledne javnosti tako veliko število idej, da bodo dovolj za naslednjih 20 let, tako da prihodnost avtomobilske industrije ne more preživeti. Značilno je, da takšna predstavitev konceptov temelji na posebni shemi:
 • Ustvarjanje edinstvene ideje, ki združuje tehnične inovacije z originalno zasnovo.
 • Priprava verzije konceptnega avtomobila.
 • Hitro ustvarjanje aktivnega prototipa, da se ga prikaže javnosti in da se prepričajo o njegovi sposobnosti tako za oblikovalce koncerna kot za proizvodne zmogljivosti.
 • Priprava predhodne različice.
 • Začetek konceptnega avtomobila za proizvodnjo transportnih trakov.
 • Končni rezultat je odvisen od operativnega dela proizvodnje, vključno s projektnim birojem, oddelki za oblikovanje in proizvodnimi oddelki. Do uradne uvedbe konceptnega avtomobila se je njegov proizvajalec močno ogreval z zanimanjem za avto, ki je pustil dim v očeh voznikov. Na žalost se avtomobilski obrat v Togliattiju ne more pohvaliti s posebno dobro tržno taktiko.


  Pravice do konceptnega avtomobila

  Celotna Avtovazova zgodovina futurističnega avtomobila se je začela, ko je mladi, ambiciozni in nadarjeni oblikovalec Dmitry Lazarev ustvaril konceptni avto prihodnosti - koncept super avtomobila Lada Raven. Projekt je prejel iskreno hvaležnost od domačih avtomobilov. Toda to se ni končalo: skoraj takoj so se pojavile govorice, da bo priljubljena v tistem času Lada Granta zamenjana z novim konceptom, ki se že ujame s transporterjev tovarn. Vendar je treba opozoriti, da "AvtoVAZ" na noben način ne pretvarja, da koncept in nima nič opraviti z njegovo ustvarjanje. Za razvoj koncepta Lada Raven, da ne omenjamo njegove serijske proizvodnje, tovarna ne načrtuje. Eden od razlogov za zavrnitev je visok strošek projekta: zaradi takega denarja bi morali domači avtomobilski proizvajalci prodati z vsemi močmi velikega General Motorsa. Pravzaprav Glede na ta Lada Raven konceptni avto in ostaja samo konceptni avto, zato ne smete pričakovati razvoja avtomobila.

  Lada brez Raven

  Prvič se je zasnova koncepta pojavila pred več kot tremi leti, do danes pa se lahko šteje za moralno zastarelo. Pravzaprav se celotno zanimanje za Lado Raven segreva samo zaradi pomanjkanja informacij kot takega. Podobna situacija je bila z Lado XRAY: po pojavu koncepta, ki ga je sestavil Steve Mattin, hrup ni obstajal le zaradi redkih pojavov publikacij, da ima prvi zvarni šiv na telesu serijskega avtomobila prostor, ki ga je treba imeti. Toda govorice so bile potrjene in še naprejDanašnje razmišljanje o nekdanjem konceptu je mogoče najti na ulicah mest. Vendar pa je tako dolg občutek okoli XRAY-ja pripeljal do izdelave avtomobila pet let. In to je precej dolgo obdobje, da ne omenjam dejstva, da je domača skrb še vedno pokazala povprečno vozilo, ki bi ga lahko imenovali moderno šele v letu 2009 - v času izdaje svojega koncepta.

  Perspektive koncepta Raven

  Koncept Raven verjetno ne bo izveden, zato je nemogoče govoriti o kakršnih koli tehničnih značilnostih Lada Raven, vrsti močnostnih enot, prenosu in vzmetenju. Zasnova avtomobila je zelo, zelo izvirna in estetska, pritegne pozornost na njene oblike, vendar ni vredno omeniti posebnih trditev do zunanjosti, saj ni bil profesionalni avtomobilski oblikovalec, ampak amater, ki je delal na konceptu. Pravzaprav je v tem trenutku le lepa konceptualna umetnost, nič več. Zato je nemogoče govoriti o nekaterih značilnostih Lade Raven.

  Drugi koncept "AvtoVAZ" - Lada XCODE

  Razmeroma nova domača avtomobilska družba je uvedla še en konceptni avto - Lada XCODE. Elegantna in ekspresivna zunanjost je poudarjena s sodobnimi razmerji avtomobila, kompaktnimi suzami, visoko linijo oken in poenostavljenim ohišjem. Za model X je značilno, da se lahko oblikujejo v mrežah radiatorjev in v aluminijastih delih sprednjega odbijača. Vizualno Lada XCODE izgleda širše s poševnimi žarometi, ki je nadaljevanje rešetke hladilnika. Zadnji stojalo je izdelano v obliki "plavuti morskega psa", zasnova zadnje optike pa je v obliki X, kisledi po zunanjosti konceptnega avtomobila.

  Strani telesa so zaradi povečanega volumna videti masivne. Ročaji vrat so navpični, skriti v okvirju vrat črnega okvirja. Praktičnost koncepta XCODE je posledica povečane zračnosti in velikosti koles. Na prednjih nosilcih so barvni poudarki za belo keramiko. Podoben dekor je na voljo na zadnjem spojlerju in bočnih vzdolžnih nosilcih. Črna streha je izrazito kontrast s telesom svetlo rumene barve. Aerodinamične lastnosti avtomobila so se zaradi prvotne strešne konstrukcije močno izboljšale. Značilen zadnji odbijač poudarja zasnovo celotnega konceptnega avtomobila.

  Je bila ali ni bila Raven?

  Koncept Car Lada Raven je konceptni avto, ki ga je ustvaril nadarjen oblikovalec in se je odločil, da od domačega avtomobilskega proizvajalca pokaže svojo vizijo futurističnega avtomobila prihodnosti. AvtoVAZ sam nima nič s to zasnovo, saj proizvaja lastne konceptne avtomobile, med katerimi je tudi Lada XCODE.

  Sorodne publikacije