Telemetrija je opis, funkcije, izleti in pregledi

O telemetriji v Windows 10 Nisem slišal, verjetno, kot da bi bil gluh. Prve manifestacije so se pojavile v testni različici sistema. Telemetrija je način za zbiranje informacij o uporabniku, konfiguraciji opreme in mnogih drugih podatkih. To zveni kot uradna definicija. Vendar je v resnici vse malo drugače.

Telemetrija ni samo zbiranje podatkov za posodobitve.

Izkazalo se je, da operacijski sistem Windows 10 poleg informacij, pomembnih za analizo njegovega dela, zbira veliko nekaterih parametrov, ne da bi popolnoma vplival na stabilnost in posodabljanje.
Hkrati pa izjava o zaupnosti izrecno navaja, da je takšno zbiranje podatkov v teku. Vendar pa bo hrapavost izrazov in formul v brezno nerazumevanja pritegnila celo izkušenega odvetnika. Na kratko, podatki, ki se posredujejo Microsoftovemu strežniku, so naslednji:
 • glas in besednjak;
 • rokopis;
 • nekatera besedila, ki jih vnese uporabnik;
 • lokacija in zgodovina;
 • podatki o uporabljeni opremi;
 • omrežje in povezovanje z njimi;
 • podatki vseh razpoložljivih senzorjev;
 • Informacije o vlogah in njihovih nakupih;
 • navzkrižno sklicevanje na kontekstualno oglaševanje.
 • Na splošno je telemetrija Windows 10 zbrala zelo veliko dokumentacijo za uporabnika. Predstavljeni seznam ni omejen na te parametre in se lahko nadaljuje. Poleg tega so češki strokovnjaki v nekaterih primerih lahko zajeli prenos podatkov s spletne kamere.

  Kateri telemetrijski sistemi zbirajo podatke?

  Testiranje je pokazalo, da se prenos zaupnih podatkov zbira z naslednjimi programi:
 • Bing. To je iskalnik Microsoft. Prav tako je odgovorna za določanje lokacije in kartografije. Vse sprejete iskalne poizvedbe Bing se pošljejo strežnikom podjetja.
 • "Cortana". Pozicioniran kot virtualni pomočnik, aktiviran z glasom. Strokovnjaki so opazili, da pošilja ne le besedilne informacije, ampak tudi zvočne datoteke s posnetim glasom uporabnikov.
 • "Groove glasbe" in "Filmi in TV oddaje". Ti programi zbirajo informacije o tem, kaj so uporabnikove glasbene in video nastavitve.
 • Microsoftovo zdravje. Ta storitev zbira informacije o fizičnem stanju uporabnika. Izjava o zasebnosti navaja, da ti podatki ne bodo posredovani tretjim osebam, razen če se imetnik strinja.
 • Prevajalec. Ta program služi za prevajanje podatkov iz enega jezika v drugega. Lahko je vdelan v druge Microsoftove izdelke.
 • Urad. Znana zbirka aplikacij za delo z različnimi vrstami dokumentov. Prav tako zbira veliko podatkov, vključno z zbiranjem besedil, izračuni, uporabo slik in še več.
 • Seznam je nepopoln, saj OS vsebuje veliko komponent, ki uporabljajo telemetrijo. To je jasen primer, kako preprosto delite svoje podatke s standardnim sistemom Windows 10.

  Kako se temu izogniti?

  Pionirski sistemi za nadzor in zbiranje informacij so odkrili več načinov za izklop telemetrije v operacijskem sistemu Windows 10. Veliko je pristopov in metod, tudi faze, zato jih je vredno razmisliti.korak za korakom

  Račun v oblaku za lokalno

  Začetek postopka prekinitve telemetrije v sistemu Windows 10 je deaktiviranje uporabniškega profila. Sistem privzeto zahteva, da pri namestitvi uporabite Microsoftov račun. Zdaj morate preklopiti na pogled lokalnega profila. V ta namen se boste morali prijaviti na nadzorno ploščo. Ne v klasični različici, in sicer v novi ploščici. Tukaj morate najti "Račune". Imajo vrstico »Prijava namesto lokalnega računa«. Še vedno pa morate vnesti geslo iz glavnega Microsoftovega profila.

  Potem lahko konfigurirate lokalni račun. Tukaj boste morali poiskati tudi uporabniško ime in geslo ter jih določiti. Sedaj osnovni podatki računalnika ne bodo povezani s strežniki podjetja.

  Sledenje

  Izključite telemetrijo, natančneje, več storitev, ki jo uporabljajo, lahko deaktivirate s sledenjem. V novi orodni vrstici morate najti razdelek »Zasebnost«. Tukaj morate skozi vse točke in selektivno ali popolnoma izklopite očitno ne uporabljate. Na primer, pregledi ali umestitve.

  Zaščita zagovornika

  Oddelek »Posodobitve in varnost« vsebuje nastavitve za vgrajene aplikacije, ki izvajajo »zaščitne« dejavnosti. Na primer, »Windows Defender« lahko deluje brez zaščite »Cloud« in »Auto Send Sample Options«.

  Odstranjevanje sledenja z ukazno vrstico

  IzvedbaTelemetrični sistem lahko delno izklopite tudi s konzolo. To storite tako, da jo odprete kot skrbnik. Nato v ukazni vrstici morate vnesti nekaj ukazov:

 • Sc izbriši DiagTrack. Ta ukaz izbriše nadzorni sistem, ki je v bistvu keylogger. To pomeni, da je bralnik natipkan s tipkovnice znakov.
 • Sc izbrisi dmwappushservice. Tukaj je odstranitev storitve usmerjanja potisnega sporočila.
 • Programi in pripomočki tretjih oseb

  Obstaja več vrst aplikacij, ki lahko zmanjšajo količino podatkov, prenesenih s telemetrijo. To bo nekoliko olajšalo življenje navadnih uporabnikov, saj celoten proces poteka v enem oknu in ni potrebe po vnosu ukazov in iskanju elementov na nadzorni plošči.
 • Uniči Windows 10 špijuniranje. Na žalost je vmesnik v angleščini. Vendar večine izrazov ni treba prevesti. Na več zavihkih lahko odstranite keyloggers, preprečite, da bi se vohunska programska oprema izvajala po urniku, in odstranili seznam strežnikov, ki jih sistem uporablja. Majhen, a zmogljiv program za izklop telemetrije.
 • Onemogoči sledenje Windows 10. Zelo majhna in preprosta uporabnost. Vmesnik, kot v prejšnjem, je angleščina. Ampak tukaj so samo štiri točke - storitve, čiščenje dnevnika DiagTrack, blokiranje strežnikov in, dejansko, telemetrija. To je najpreprostejši in najpreprostejši program.
 • DoNotSyp 10. Precej močan izdelek. Ima veliko nastavitev, ki veljajo za skoraj vse vidike zaustavitve telemetrije Windows. Program ima vgrajen oglas, ki ga je mogoče nenamerno namestiti. ZatoPri namestitvi tega izdelka mora biti zelo previden.
 • ​​
 • Popravljalec zasebnosti za Windows 10. Poleg glavnih funkcij ima tudi možnost odstranjevanja programov. Dizajn se malo razlikuje od predhodnikov, a je tudi preprost in razumljiv.
 • Onemogočanje telemetrije pri namestitvi sistema

  Mnoge nepotrebne vohunske programe lahko konfigurirate že med fazo namestitve. Če želite to narediti, morate na glavnem zaslonu namestitve najti postavko "Konfiguriraj nastavitve".
  V pogovornem oknu lahko postavite več sistemov storitev v položaj "Izklop":
 • Uporabite spletne storitve SmartScreen. Ta sistem lahko onemogočite, ker je bolje namestiti programsko opremo za zaščito pred virusi tretjih oseb.
 • Uporaba funkcije predvidevanja. V tem odstavku neposredno besedilo kaže, da ta storitev pošilja podatke podjetju Microsoft. Lahko ga onemogočite.
 • Poročila o povezavi in ​​napakah. Vse dele odseka lahko premaknete v stanje "Izklop".
 • Prilagoditev in lokacija. Vse postavke so prevedene tudi v »Izključeno«.
 • Naslednji korak namestitve vas bo pozval, da vnesete podatke o Microsoftovem računu. Ta korak je treba preskočiti, za kar je vredno potiskati isti element v spodnjem levem kotu. To je največja vrednost, ki jo lahko uporabite za zmanjšanje količine poslanih podatkov. Še ena stvar, ki jo je treba popraviti, je že v sistemu.

  Mnenja in komentarji javnosti

  Po prvi objavi testnih in izdajnih različic operacijskega sistema Windows 10 uporabniki najprej niso dali pomena temu, kar je zapisano v vlogi zazaupnosti
  Nato so se pojavili prvi problemi, ko je več uporabnikov odkrilo prekomerne procese za povečanje CPE in pomnilnika, ki jim tega ni bilo treba storiti. Trenutno je več strokovnjakov iz različnih držav opravilo teste, kje in kako se sistem obnaša med delom. Bili so malce presenečeni, da so našli veliko storitev, ki komunicirajo z Microsoftovimi strežniki, poleg tega pa pošiljajo podatke tam. Istočasno pa prenašajo sredstva računalnika tudi v stanju mirovanja. Seveda so se na forumih in uradni podpori začeli pojavljati jezni odzivi in ​​kako se z njimi spopasti in izklopiti. Trenutno onemogočanje vseh storitev sledenja ni mogoče, razen če je seveda uradna različica in se nenehno posodablja. Vpliv telemetrije lahko le malo zmanjšate. Po naslednji posodobitvi se lahko vse vrne na njihova mesta, statistike in podatki pa se bodo znova začeli pošiljati na strežnik. Sledenje informacijam se je hitro razširilo po spletu in mnogi uporabniki so se odločili, da se vrnejo k manj zahtevnemu Windows 7, ki ima, mimogrede, tudi številne telemetrične funkcije. To je mogoče oceniti na podlagi številnih izjav v forumih in pripomb na članke. Še vedno je treba počakati na naslednje različice sistema.

  Sorodne publikacije