Spreminjanje tona glasbene poti: osnovna orodja in načela njihove uporabe

Mnogi od nas radi pojejo, raje izvajajo svoje najljubše pesmi pod fonogramom z izklesanimi vokalnimi zabavami, ki jih množica imenuje minus. Ampak včasih ton, v katerem posneti skladba za glas ne ustreza. V tem primeru morate spremeniti glasnost posnetka. Vendar ni vse tako preprosto. Tudi profesionalni programi morda ne bodo dali želenega rezultata. Razmislite, kaj morate storiti, da boste dobili najboljšo možno kakovost zvoka.

Spreminjanje tonaliteta: malo teorije

Na splošno, tudi če uporabljate programsko opremo ustrezne ravni, za spremembo tona brez ogrožanja kakovosti zvoka kompozicije ne more biti v tako širokem razponu.


Največ te vrednosti bo več poltonov. V nasprotnem primeru se skladba sliši nenaravno. Ne pozabite, ker sprememba tonalnosti velja za vse zvočne instrumente. V redu, če je to nekakšna melodična serija, toda z bobnanjem bo to veliko slabše, saj bo zvišanje ali znižanje glavnega tona pripeljalo do enakega nenaravnega. Prav tako je treba omeniti, da so prizadeti vsi zvoki in post-učinki (na primer, ko je nastavljena zakasnitev ali ko je prisoten reverb).

Sprememba tonalnosti minus: kaj naj uporabim v splošnem primeru

Enak postopek spreminjanja glavnega tona je v uporabi posebnih vtičnikov, imenovanih smola (od angleškega Pitch Shifterja).
Hkrati je to mogoče ne samospremeniti tonaliteto v danem tempu, pa tudi spremeniti hitrost zvoka ali združiti oba instrumenta. Tudi sprememba tempa se izvaja v dokaj omejenem obsegu.


Vrhunska programska oprema za urejanje zvoka in načela za delo z njimi

Torej pridemo na praktični del. V najenostavnejšem primeru bomo potrebovali samo tirnico (po možnosti format WAV, ne stisnjen MP3) in kateri koli program za spreminjanje tonalnosti ali aplikacije, ki ima v svojem arzenalu tak vtičnik. Najbolje je, seveda, da uporabljate profesionalne in polprofesionalne avdio urednike (v katerih je vgrajeno orodje Pitch Shift). Med programskimi paketi, ki vam omogočajo hitro in kakovostno spreminjanje tona vsake skladbe, je treba omeniti naslednje:
 • Steinberg WaveLab;
 • Sony Sound Forge;
 • Adobe Audition (prej Cool Edit Pro);
 • ACID Pro;
 • Audacity;
 • Časovna tovarna Prosoniq;
 • Acoustica Mixcraft;
 • Cockos Reaper;
 • Logic Pro X;
 • Avid Pro Tools in drugi.
 • Zadnji štirje programi se bolj uporabljajo za profesionalno snemanje v studiih in informacijah, toda tudi orodja za urejanje glavnega tona.
  Spreminjanje tonalnosti katere koli proge in v katerem koli programu sledi istemu načelu: najprej se izbere celotna proga ali njen del, za katerega želite spremeniti višino glavnega tona, nato pa se s seznama izbere vtičnica Shitch Shift, v polju sprožilca. nastavi število poltonov ali odstotek glede na želeno tonalizacijo navzgor ali navzdol, nato pa se aktivira postopek spremembe. Potem je lahko nova sledposlušaj in shrani.

  Kaj naj uporabim?

  Če na koncu podate nekaj dobrih nasvetov, je treba omeniti, da začetnikov za poklicne programe ne smete vzeti takoj. Na začetni stopnji razvoja takšnih procesov je primerna aplikacija Prosoniq Time Factory, saj je to najlažje od vsega zgoraj navedenega. Če gre predvsem za kakovost zvoka, tukaj brez strokovnih pripomočkov ne more storiti.
  Vendar pa celo strokovnjaki včasih uporabljajo pripomočke, kot je Amazing Slow Downer, da hitro nastavijo zamik. Poleg tega, če oseba nima zadostnega znanja na področju obdelave zvoka, se lahko obrnete na številne spletne vire, ki jih morate prenesti na skladbo, izberite želene nastavitve, počakajte, da se konča postopek konverzije, in nato prenesete obdelan material v računalnik. Računalnik Kot lahko vidite, ni nič posebej zapletenega. Ampak ne pozabite, kaj je bilo rečeno na začetku. Povečanje ali zmanjšanje tona se ne priporoča v razponu več kot 2-25 poltonov, saj, ko preseže kompozicijo, preveč očitno izgubi obe naravi zvoka. Enako velja za hitrost. Lahko se spremeni do 10 utripov na minuto (utripov na minuto). Če se vzporedno uporabljata dva od teh orodij, se obseg možnih nastavitev znatno zmanjša.

  Sorodne publikacije