Microsoftova telemetrija združljivosti naloži pogon: Kaj je ta proces in kako se z njim spopasti?

Po namestitvi novih operacijskih sistemov Windows 8 in 10 je veliko uporabnikov opazilo, da bo proces (Microsoft Compatibility Telemetry) naložil pogon do te mere, da je delo z računalnikom popolnoma nemogoče. In ne vsi se zavedajo dejstva, da je to storitev, kot se dejansko dogaja, da ne omenjam, kako jo izklopiti. Poskusimo ugotoviti, kaj storiti.

Telemetrija v sistemih Windows: kaj je to?

Nekateri uporabniki upravičeno menijo, da se telemetrija nanaša samo na področje vesoljske tehnologije, kar vključuje oddaljeno merjenje nekaterih parametrov s prenosom zbranih podatkov v procesni center. Ja, to je to. To je samo v sistemih, ki temeljijo na operacijskem sistemu Windows, to je isto zlo, ki ga nenehno zmedejo: sledenje (če želite, vohunjenje) pri sledenju na ravni uporabnika absolutno vseh sprejetih ukrepov, vključno s spremembami osnovnih sistemskih nastavitev in celo brskanjem po internetu (in to se oglašuje namestitev sistema, ki mu nihče ne posveča posebne pozornosti).


Običajno sama storitev privzeto ne porabi več kot 20-30% RAM-a v aktivnem stanju. Maksimalno na kaj je sposoben - je 2 GB, pod pogojem, da je število desk tri do štirikrat več. Vendar je vprašanje povsem drugačno. Dejstvo, da ta storitev ne samo sledi dejanjem uporabnika, temveč še vedno zbira informacije, ustvarja posebna poročila in jih pošilja Microsoftovim strežnikom, da bi izboljšala učinkovitost delovanja sistema Windows. Ampak razmislite sami! Kateropovprečni uporabnik bo poročila poslal, ne da bi vedel, kaj se sploh razpravlja. In zakaj je sledenje zasebnosti? Prihaja razumevanje, da če je Microsoftova združljivostna telemetrija naložila pogon, je treba to storitev na nek način prekiniti. Toda kdo? To bo povedano ločeno, vendar bomo razumeli, kaj je pravi razlog za obremenitev sistemskih virov.


Zakaj Microsoftova telemetrija združljivosti poganja pogon za operacijski sistem Windows 8 ali novejši?

Ta storitev je bila prvič uvedena v sedmi različici sistema. Potem nihče nanj ni posvečal pozornosti. In zaman! Kot se je izkazalo, je bil ta modul sposoben zbirati informacije o dejanjih uporabnika, jih poslati v analizo Microsoftu, ne glede na vaše želje.
Kaj je še slabše: postopek se najprej izvaja v ozadju in uporabnik ni na voljo za zaustavitev. Kljub dejstvu, da zahtevana obremenitev ne presega ene tretjine skupnega števila, je tudi postopek Microsoftovih združljivosti telemetrije Windows 8.1 naložil pogon veliko več. Zakaj? Najverjetneje se tu ne ukvarja toliko v omrežnih povezavah, ampak v samem zlomu storitve. Včasih njihovo vlogo igrajo "nerodne" posodobitve, katerih nastavitev je v nasprotju z vsemi koncepti zdrave pameti. Kljub temu je odpravljanje sledenja možno in preprosto.

Microsoftova telemetrija združljivosti naloži pogon v operacijski sistem Windows 10: najlažji način za zaustavitev

Le redki vedo, da je deaktiviranje storitve sledenja še vedno v fazi namestitve sistema z izbiro dodatne nastavitve, ne pa privzetih nastavitev (kot je prikazano zgoraj). Če je tako, ta sistemže nameščeni, se bomo na to zanašali.
Za začetek morate uporabiti razdelek in meni sistemskih možnosti, ki določa element zasebnosti. Na desni strani okna z nastavitvami morate vse onemogočiti. Če so nekateri elementi blokirani, boste morda morali izbrisati najnovejše posodobitve ali celo ponastaviti sistem na prvotno stanje. Toda to se ne bo zgodilo.

Oddelek za storitve

Če Microsoftova telemetrija združljivosti naloži disk, lahko za onemogočenje sledenja uporabite razdelek standardnih sistemskih storitev (services.msc) in tam najdete ustrezen diagnostični modul.
Pri vnosu razdelka za možnosti urejanja prek menija PCM ali dvokliknite, morate storitev najprej izklopiti tako, da zaustavite postopek, nato pa nastavite vrsto zagona na ročno (ali onemogočite storitev).

Programi in tehnike tretjih oseb

V primeru, da Microsoftova telemetrija združljivosti naloži pogon, lahko uporabite dodatna orodja, ki jih ponujajo razvijalci drugih proizvajalcev. Ni težko znebiti sledenja z majhnim pripomočkom DWS Lite. Vendar pa je priporočljivo, da ga uporabljate samo za napredne uporabnike, saj lahko sam program izklopi veliko stvari. Z nastavitvijo popolne zaustavitve vseh funkcij in elementov sistema lahko dosežete le, da preneha delovati. Nazadnje, če Microsoft Compatibility Telemetry naloži disk, nato pa v nastavitvah nadgradnje, je treba opozoriti, da ta lokalni uporabnik ne želi sodelovati pri nadgradnji z naslednjo prekinitvijo povezave AITAgent inProgramDataUpdater v razporejevalniku opravil. Enako velja za parametre Consolidator, KernelCEIPTask, UsbCEIP.

Kaj bo pomagalo?

V nekaterih primerih, ker so lahko nesreče nastale zaradi napačne namestitve posodobitev, jih bo treba odstraniti. Še posebej velja to za pakete KB s številkami 306870830223453075249 3080149 in 2976978. V najpreprostejšem primeru jih je treba zapisati v ukazno konzolo v obliki wusa /uninstall /kb: HHHHHHH /quiet /norestart, kjer je koda posodobitve paketa. Samo na ta način se lahko znebite sledenja v najnovejših sistemih Windows. Način odklopa telemetrije s sistemskim registrom se ni upošteval, ker je ta možnost zapletena (čeprav je za potovanje tam in jo lahko). Zato se mora povprečni uporabnik zadovoljiti s tem, kar je.

Sorodne publikacije