Sovjetski tovornjak GAZ-56: opis, specifikacije

Delo avtomobilske industrije v času Sovjetske zveze ni ostalo mirno. Razvili smo nove modele, jih prejeli v serijsko proizvodnjo in uspešno prodali. Vendar ne vsi. Nekatere različice niso mogle doseči "konca". Med njimi je GAZ-56. Uspel je opraviti skoraj vse preizkuse, vredne sebe, vendar je nekaj šlo narobe. Avto tega modela se ni pojavil na trgih države. Poskusimo ugotoviti, kaj ta enota predstavlja in zakaj se je zgodba končala tako zgodaj.

Kako se je vse začelo

GAZ-56 začne svojo zgodovino na začetku petdesetih let prejšnjega stoletja na avtomobilski tovarni Gorky. Po koncu druge svetovne vojne so oblikovalci začeli razvijati nove modele "miroljubne" tehnologije. Glede na takratni avtomobilski trg so prišli do naslednje ugotovitve: ni majhnih tonažnih avtomobilov domače proizvodnje. Zato je bilo odločeno, da se za tovornjak GAZ-51 z zmogljivostjo dveh in pol ton sestavi "mlajši brat". Inženirji so se lotili razvoja bolj kompaktnega in varčnega lahkega tovornjaka.

A. Proservinin, glavni konstruktor tovarne leta 1952, je dovolil razvoj vozila s pol tono, ki se je imenovalo GAZ-56.

Značilnosti prvega razvoja

Oblikovalci so v model GAZ-56 vložili veliko tehničnih premikov, ki so se takrat šteli za neobičajne. Tovornjak je bil opremljen z bobnastim zavornim sistemom,popolnoma zapečatena. Vgrajeno zadnjo os je dopolnilo vstavljeno gonilo s hipoidnim prenosom. Še ena novost - tip diferencialne kamere je bil opremljen s samozaklepanjem. Motor GAZ-56 je bil nameščen na zgornji gredi. Gorivo je izgorelo iz gorečega plamena. Hladilni sistem je bil opremljen s sklopko električnega ventilatorja.
Vzmetenje je bilo nameščeno kot blažilniki. Posebnost avtomobila je bila, da so namesto običajnih prstov vzmeti uporabljeni deli iz gume.

Oblikovanje prvih modelov

Avto je okrasil kipar B. B. Lebedev. Zanimivo je, da je iz kabine izvlekel kabino v polni velikosti. Ponudili smo dve različici stylinga:
 • zgodaj, ki se je razlikovala v "nizkih" krilih. Ta možnost je bila dodatno kritizirana zaradi slabe funkcionalnosti. Ob istem času, voznik ni čutil velikosti avtomobila GAZ-56. Kabina je imela dobro premišljena razmerja. Ta del je izgledal odlično s platformo za tovornjake. Avto je naredil bolj kompaktno.
 • Pozna, za katero je značilen model konstrukcije kabine GAZ-53. Vendar je bilo ugotovljeno, da je takšna možnost neustrezna po velikosti.
 • Primerjava z "tristo"

  GAZ-56 je bila razvita na podlagi VAZ-300. Oba modela sta imela enake mostove, enaka kolesna pesta s petimi čepi. Res je, da so se diski v njih razlikovali. Avto VAZ-300 je opremljen s kolesi, ki imajo profil obroča iz osebnih avtomobilov. In njegova zadnja kolesa so bila enojna. Toda na GAZnameščeni so standardni diski z "okni".
  Kabina se je nekoliko razlikovala tudi pri dveh modelih. Če je bila v "tristo" režah obloga vodoravna, so v 56. letih naredili pokončno. Viseči elementi so bili bolj racionalni in enostavni. In to ni presenetljivo, saj je bil GAZ-56 razvit od samega začetka kot tovornjak. In UAZ spomnil ameriški pickup, ustvarjen iz avtomobila.

  Mere avtomobila

  Vozilo GAZ je trajalo 5085 milimetrov. Njegova širina je bila 2172 mm. V tem primeru je bila medosna razdalja 2950 mm, proga na zadnjih kolesih pa 1650 mm. Višina avtomobila je bila enaka 1995 milimetrom. Deleži vozila so bili pravilno izračunani. To je avto naredilo ne le kompaktno, temveč tudi okretno. Bil je le sedem metrov dovolj širok, da se je obrnil.

  Testi in popravki

  Sovjetski tovornjak GAZ-56 se je začel čutiti leta 1956. Seveda so bile pomanjkljivosti, veliko pa jih je bilo. Toda ta avto je bil v celoti dober. Prve spremembe so vplivale na zavorni sistem. Vgrajene so bile bobnaste zavore. To je privedlo do potrebe po namestitvi nove oblike kolesnih kolutov. Leseno ploščad je zamenjala kovina z rebri. Zaprli nizke kovinske strani. Zadnja krila so bila zamenjana z upognjenimi kodre.
  Avto se je izkazal za dobro. Vendar je obstajala ena pomanjkljivost, ki je zmanjšala verjetnost serijske proizvodnje. In to ni bila napaka oblikovalca. Bila je proizvodnja. Bil je v temAvto je bil zelo drugačen od drugih modelov proizvajalca. Zato je bilo odločeno, da se vozilo poenoti.

  Značilnosti GAZ-56 iz druge serije

  Spremembe videza tovornjaka niso bile v najboljši smeri. Njegova oblika se je zdela zelo preprosta, nekaj mu ni bilo. Čeprav se je vidljivost izboljšala, kot tudi udobje voznika. Razmerja so bila kršena. Velika kabina je izgledala slabo v kombinaciji z nizkim vzmetenjem in majhnimi dimenzijami tovornjaka. Spremembe so privedle do povečanja kabine. Toda velikost avtomobila je ostala skoraj enaka. Dolžina je bila 5350 milimetrov, širina - 2175 mm, višina - 2000 mm in medosna razdalja - 3000 mm. Znatno povečala težo tovornjaka. Razpon je znašal od 1848 do 1900 kilogramov.


  Glavni kazalci vozila so se poslabšali: dinamika, prepustnost, koeficient tare in tako naprej. Avto je imel 4x2 medosno razdaljo. Opremljen je bil s škatlo s štirimi prestavami. Mehansko so jih zamenjali. Največja hitrost, ki bi jo lahko razvil tovornjak, je bila 80 kilometrov na uro.

  Sprememba tehničnih značilnosti

  Motor je bil nato nameščen iz osebnih vozil. Razlikuje se v prisotnosti centrifugalnega oljnega filtra, elektromotornega hladilnega sistema ventilatorja. Prvič so bile nameščene pnevmatike brez zračnice. Če želite to narediti, je bilo treba spremeniti kolesa. Zaradi tega je višina avtomobila padla na dva metra. Zmanjšal se je tudi očistek. Bil je dvesto dvajset milimetrov.

  Ponovljeni preskusi

  Tovornjak GAZ-56 je bil ponovno preizkušen leta 1960. Namesto da bi sprejel uradnike, je tovornjak opravil poskusno vožnjo, ki je trajala šest mesecev. V tem času je minilo 25.000 kilometrov. Dogodka so se udeležili avtomobili iz različnih držav in proizvajalcev. Cesta tovornjakov je bila na cestah z različnimi vrstami pokritosti. Poleg tega so tekli po različnih regijah s težkimi pogoji. Toda 56. se odlično spopade z izzivom. Koristno v tem, zanesljive vzmeti in trdno okvir.
  Bilo je okvar. Glavna stvar je bila, da električna sklopka, nameščena na ventilatorju hladilnega sistema, pogosto ni uspela. Kasneje so se odločili, da ga zavrnejo. Na slabi strani se je pokazal sam in motor. Ni imel moči. Med premikanjem bi moral biti voznik popolnoma osredotočen na avto. Potrebno ga je bilo uporabljati le v varčevalnem načinu. Poleg tega so bile ugotovljene tudi druge pomanjkljivosti. Preproge niso bile dovolj zanesljive, kot je pritrditev vzmeti. Zadnji most je pogosto "poplavljen". Voznik je moral vsak dan pregledati svoje vozilo, opraviti vzdrževanje in popravila, vendar je bil avto pooblaščen za serijsko proizvodnjo. Res je, od transporterja se ni nikoli spustil. Na tovarni linije so se ukvarjali s proizvodnjo in izdajo več modelov avtomobilov. Sprva je obstajala želja, da se tovornjak prenese v tovarno v Uljanovsku. Toda nič se mu ni zgodilo. Podjetje se je ukvarjalo s proizvodnjo modela z zmogljivostjo osemstokilogram Potrebovali so manj stroškov kot GAZ-56. Zato se je od misli o zbiranju avtomobila v drugem obratu odločil zavrniti.
  Običajnim ljudem iz vasi je bilo težko sprejeti tovornjak GAZ-56, o katerem razpravljamo. Kakovost cest v tistem času ni bila pomembna. Nato so se najprej pomislili, kako prenesti blago, nato pa so upoštevali stroške, ki bi mu prispevali. GAZ-56 je bil pod zadnjo osjo oddaljen le dvesto milimetrov. To je bilo zelo malo za neprehodne podeželske ceste, ki so bile včasih podobne terenskim cestam. V takih pogojih bi lahko delovala le ZIS-5, za katero je značilna prepustnost in vzdržljivost. Tudi GAZ-51, ki je bil v prvih povojnih letih zelo priljubljen tovornjak, ni bil najboljša možnost za tako zastoj. Toda mestni uporabniki tovornjaka bi si želeli. Za majhne količine blaga bi lahko uporabljal komercialna in avtomobilska podjetja. Nosilnost ene in pol tisoč kilogramov bi zadoščala za prevoz in vsakodnevno uporabo. To bi organizacijam omogočilo, da prihranijo in ustvarijo dobiček. Majhna velikost v kombinaciji z dobro okretnostjo bi omogočila, da se avto spopade z njegovo funkcijo. Razvoj projekta ostaja teorija. Res je, da so nekatera dela uporabljena v naslednjih letih za izdelavo drugih modelov.

  Sorodne publikacije