Najboljši sovjetski hladilnik: blagovne znamke, specifikacije, opis

vsem je postalo jasno, da uporaba nizkih temperatur lahko prihrani hrano. Dolgo časa so naši predniki uporabljali naravne vire hladu. Bil je led, ki je hodil v mraznem vremenu in položen v jamo ali klet. V teh umetnih ledenikih so bili proizvodi poleti skladiščeni. Tako je storila tudi velika civilizacija, ki je imela takšno priložnost. Ljudje, ki so živeli v vročem podnebju, so morali ravnati drugače. Egipčani so na primer hranili posebne posode, napolnjene z vodo, ki so se ponoči ohladile.


Seveda so bile vse te metode tako primitivne, da niso smele dobiti ustreznega hladilnega učinka. Vse se je spremenilo šele v začetku 20. stoletja, ko je izumil hladilnik. Ta neverjetna naprava v svoji funkcionalnosti se je v času svojega obstoja razvila iz obsežne enote v nepogrešljivega pomočnika, ki ga najdemo že v vsakem domu.

Prvi ruski razvoj

Naprava, ki vam omogoča hlajenje izdelkov v naši državi, se je pojavila v začetku 20. stoletja. Prve enote so nastale v času carskega režima. Količina teh naprav je bila 100 litrov, masa pa 50 kg. Njihove velikosti so bile enake 365h505h900 mm. Takšna omara je bila narejena iz lesa, police pa iz pocinkane kovine. Naprava je hrano ohladila do sedem stopinj nad ničlo. Vendar pa proizvodnja hladilnikov njenega razvoja v carski Rusiji ni prejela. To je preprečila prva svetovna vojna in po njej -revolucije Med državljansko vojno, nato pa kolektivizacija o hladilniki, celo ne omenja.


Ustvarjeno v ZSSR

Pod sovjetsko vlado se je razvoj enot za hlajenje začel šele v poznih tridesetih letih dvajsetega stoletja. Prvi sovjetski hladilnik je bil izdan leta 1937. Njegov proizvajalec je bil traktorski obrat Kharkov (HTZ). Zato se je model te enote imenoval KhTZ-120. Prvi sovjetski hladilnik je imel prostornino 120 litrov. Delal je z zapečatenim kompresorjem in ustvaril temperaturo minus tri stopinje na srednji polici. V uparjalniku je padla na dvajset stopinj pod ničlo. Notranji del hladilnika je bil električna žarnica. Samodejno se je vklopila, ko je odprla vrata. Dimenzije notranje komore so bile 755x455x380 mm. Prvi sovjetski hladilnik je imel izolacijo iz lesnih vlaken. Debelina je dosegla 80 mm.
Uvedba naprav za shranjevanje proizvodov ni bila preprosta. Zato so bili v serijski proizvodnji ti prvi hladilniki Sovjetske zveze izdani šele leta 1939. Leto kasneje je na potrošniški trg prišlo 3500 enot enot. V prihodnosti pa je bil razvoj proizvodnje hladilnikov prekinjen. Prekinila jo je Velika domovinska vojna.

Hladilniki druge vrste

Poleg blagovne znamke KhTZ-120, ki je bila kompresijska, je v predvojnem času razvijala absorpcijske konstrukcije hladilnikov. Po njegovih raziskavah je bil izdelan njegov prototip. Ta sovjetskihladilnik je imel koristno prostornino 30 dm. Temperatura v njegovi celici je padla na minus pet stopinj, poraba električne energije pa je bila 100 vatov. Vendar kljub uspešnim poskusom zaradi vojne, ki se je začela, ni bil nikoli sproščen v proizvodnjo.

Obnova dela na izdelavi hladilnika

V povojnem obdobju se je nadaljeval razvoj absorpcijskih konstrukcij v obratu "Gazoapparat". Kot rezultat opravljenega dela sovjetski hladilnik te vrste je začela v množični proizvodnji. Prva serija podobnih agregatov je prišla iz transporterja leta 1950. Prostor hladilnika "Gazoapparat", ki ima isto ime s proizvajalcem-proizvajalcem, je znašal 45 litrov.

Izboljšanje razvitih naprav

Po sprostitvi prve serije hladilnikov se obrat "Gazoapparat" ni ustavil na doseženem. Razvili smo strokovnjake podjetja in ga dali v proizvodnjo naprednejše enote. To je bil hladilnik blagovne znamke "North", je koristen volumen kamere je 65 litrov. Oba modela hladilnikov, izdelana v obratu "Gazoapparat", sta imela električno ogrevanje.
Izkušnje oblikovanja naprav, ki omogočajo shranjevanje hrane, niso ostale neopažene. Začel je uporabljati pri svojem delu in številne druge tovarne so začele proizvajati gospodinjske hladilnike absorpcijskega tipa. Torej, od Orenburga do potrošniškega trga v državi so bile enote "Orenburg". Velikolutsky tovarna začela proizvodnjo hladilnikov "Morozko", in Penza - naprave "Penza". Vse te blagovne znamke sovjetskih hladilnikov so uživale veliko povpraševanje prebivalstva in postale jeklozvestih pomočnikov v mnogih kuhinjah države.

Blagovna znamka "Crystal"

Najbolj popolni absorpcijski hladilniki so bili izdelani trideset kilometrov od mesta Kijev, na posebej izdelanem obratu Vasilkovsky. Podjetje je bilo zgrajeno leta 1954 in je bilo v celoti usmerjeno v proizvodnjo strojev znamke Crystal. Obrat je bil opremljen s potrebnimi zmogljivostmi za proizvodnjo praktično vseh komponent za hladilnike. Obstajale so trgovine kovin kot tudi proizvodnja penaste gume, polistirena in plastičnih izdelkov. Tam so bila tovarniška in montažna območja.
Najnaprednejši absorpcijski hladilniki v Sovjetski zvezi so imeli svoje prednosti in slabosti. Potrošniki so uredili tiho delo, ki ga je spremljalo skoraj popolno pomanjkanje vibracij, kot tudi možnost uporabe ne le električne energije, ampak tudi plina kot vira energije. Vendar so bili takšni hladilniki in slabosti. Med njimi - povečano porabo električne energije, kot tudi stalno delo brez odklopov. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je obrat začel s proizvodnjo hladilnikov Crystal-9. Skupna prostornina takšne naprave je bila 213 litrov, zamrzovalni predel, ki je vzdrževal temperaturo -18 stopinj, - 33 k. "Crystal-9" je bil agregat polnega tipa. Vendar pa so njegove izjemne značilnosti podpirale večje porabe električne energije kot kompresorji.
Ta pomanjkljivost je veljala za model Crystal-9M. Za proizvodnjo te enote je Sovjetska zveza odkupila licencošvicarsko podjetje "Sibirija".
Nova naprava za hlajenje proizvodov je porabila bistveno manj električne energije, imela je termostat, ki je lahko vzdrževal določeno temperaturo v komorah, ter avtomatski sistem za odtajanje.

Marka "Saratov"

Poleg absorpcije v Sovjetski zvezi v številnih industrijskih panogah sta bila prilagojena gospodinjska hladilnika za proizvodnjo in kompresor. Eno od teh podjetij je bilo tovarno št. 306. Prvotno je bilo tukaj izdelanih letalskih motorjev. Od svojega transporterja leta 1951 je prišel hladilnik "Saratov". Sodobniki so govorili o tem modelu, da je "dobro prilagojen, a skrbno prišit". Podobna značilnost bi lahko dali številnim blagom, ki so nastale v času izgradnje socializma. Hladilnik "Saratov" je imel telo iz jekla. Te naprave so bile prekrite z belim emajlom. Notranje police zamrzovalne komore, kot tudi uparjalnik, so odtisnjene iz nerjavečega jekla. Pri obdelavi hladilnika smo uporabili krom. Prvi modeli teh naprav so bili enodomni z zmogljivostjo 85 litrov. Toplotna izolacija enote je bila zagotovljena z uporabo steklene ali mineralne volne. Nekaj ​​pozneje je bila v tovarni vzpostavljena proizvodnja dvokomornih hladilnikov, katerih delo je potekalo na področju varnega človeškega zdravja. Hladilne enote "Saratov" so bile uspešne ne le med potrošniki Sovjetske zveze. Proizvodi tovarne so bili izvoženi v triintrideset držav sveta, vključno z Nemčijo in Francijo, Italijo, Belgijo, Anglijo in drugimi. Danes so stari sovjetski hladilniki te blagovne znamke pristniprimer tehnologije, ki ustreza sloganu tistih časov, ki imenujejo "graditi stoletja".

Najboljša kompresorska enota

Resnična legenda med sovjetskimi hladilniki je bila hladilnik ZIL. To je kompresijska enota, katere masovna proizvodnja je bila organizirana leta 1949-1951 v Moskovski avtomobilski tovarni. Prve modele takšnih hladilnikov je razvil oblikovalski urad podjetja. Imenovali so se "ZIS-Moskva". Prvi vzorec takšnega hladilnika je znašal 165. Leto dni po organizaciji delavnice za proizvodnjo gospodinjskih hladilnikov v gospodinjstvu je svet opravil testiranje in namestitev 300 enot. To so bili prvi kompresorski hladilniki, ki so imeli dovolj prostora za potrošnika.
Obrat se je še naprej intenzivno razvijal. Kmalu je bil izdan potrošniški trg in drugi modeli legendarnega hladilnika. Torej, leta 1960 v trgovinski mreži enote "ZIL-Moskva" KH-240 prispeli. Prostornina hladilne komore je ostala 240 litrov, zamrzovalnik pa 29 litrov. Novi hladilnik "ZIL-Moskva" je potrošnikom omogočil, da postavijo izdelke v notranjost vrat. Leta 1969 se je pojavil nov domači hladilnik pravokotne oblike. Slednja je postala enota modela ZIL-62 KH-240. Tak hladilnik se enostavno prilega notranjosti standardne kuhinje. Poleg tega so oblikovalci prvič uporabili za njegova vrata magnetno tesnilo. To je omogočilo obratovanje hladilnika na območjih, ki niso le zmerna, ampak tudi v tropskih in subtropskih podnebjih.

Naprave proizvajalca Minsk

V skladu z Odlokom Sveta ministrov Ukrajinske SSR, od avgusta 1959, so se začele priprave za ustvarjanje gospodinjskih električnih naprav v obratu plinske opreme. Proizvodnja je bila v Minsku. Postal je osnova za sedanjo "Atlanto". Prvi hladilnik "Minsk-1" je prišel iz tovarniškega transporterja leta 1962. To je bila kompresorska enota 140 litrov. Njegov zamrzovalni predel je bil 185 litrov. Na dnu komore tega hladilnika so oblikovalci dali dve posodi, ki sta bili namenjeni zelenjavi in ​​sadju. Prvi modeli so bili vgrajeni. Takoj so jih spustili z mizo. Na levi pa je bila garderoba za hrano in jedi.
Od leta 1964 se je začela proizvodnja enot drugega modela. Hladilnik "Minsk-2" je bil ločen. Nato so začeli proizvajati modele tretje in četrte generacije. Od predhodnikov so se razlikovali tako, da so postajali višji in ožji. Pod licenco francoskega podjetja je bil izdan hladilnik "Minsk-5". Njegove police so imele spremenljivo višinsko postavitev, za odpiranje vrat pa je služil poseben pedal. Ta model je bil osnova izboljšanih in poenotenih hladilnikov "Minsk-6". Toda najbolj priljubljeni agregati beloruskega proizvajalca so bili še vedno dve komori. To je model "Minsk-15" in njegovih različnih sprememb. Prvič v njih kot toplotno izolacijski material našli uporabo poliuretanske pene.

Proizvodnja obrata ledene gore

Od leta 1962 se je proizvodnja hladilnikov začela v tovarni, odprti v Smolensku. To so bili kompresijski hladilniki, katerih prostornina je doosemdesetih let prejšnjega stoletja ni presegla sto dvajset litrov. Kompaktne enote so bile zelo priljubljene pri prebivalcih naše države, čeprav so bile enodomne in so imele dokaj preprosto zasnovo s strogimi ravnimi črtami. Primer hladilnikov "Smolensk" je bil izdelan iz plastičnih belih ali mlečnih barv in upravljanje je bilo izvedeno mehansko. Od leta 1964 do leta 1999 je podjetje obvladalo in izdalo enajst modelov tega gospodinjskega aparata, katerega skupni obseg je znašal več kot pet milijonov enot.

Uspeh obrata v Krasnoyarsku

Veliko starejših ljudi pozna sovjetski hladilnik "Birus". Njegova izdaja je bila ustanovljena leta 1963. To se je zgodilo, ko je vlada sprejela sklep o proizvodnji hladilnikov v tovarni Krasmash. Po izhodu podjetja v projektne zmogljivosti so se enote začele pojavljati na potrošniškem trgu v višini 150 tisoč letno. Toda v ZSSR so uživali tako popularnost, da je bilo treba povečati njihovo izpustitev. Že od leta 1967 je imela elektrarna zmogljivost, zaradi česar je bilo letno proizvedenih 350 tisoč hladilnikov. V zgodnjih 70-ih je podjetje vzpostavilo proizvodnjo kompresorjev, ki imajo izboljšane tehnične lastnosti. Leta 1982 je obrat opozoril na sprostitev 10-milijonskega agregata.

Muromski proizvajalec

Sovjetski hladilnik "Oka" je vstopil na trge države v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Ti izdelki, ki jih proizvaja strojni stroj Murom, delujejo v nekaterih hišah in dotrenutno Prvi modeli hladilnikov "Oka" so bili dvokomorni, standardnih velikosti. Takšna naprava je popolnoma primerna za družino s 4-5 osebami. Zasnova teh hladilnikov je bila precej stroga. Telo je imelo ostre vogale, njegova višina pa ni presegala 150 cm. Hladilna komora je predvidena za odstranljive policne rešetke. Pod njim so bili zabojniki za sadje in zelenjavo. Skupna prostornina prvega modela je bila 300 litrov. Poraba energije - 50 kW /h na mesec. Odtaljevanje takšnega hladilnika je bilo ročno, njegovo delo pa je spremljalo precej glasen zvok.

Enote Absheron

Najmanjši enodomni hladilniki so začeli izhajati najprej iz transportnega traku rastline Baškir. Njihova glavna razlika je bila visoka stopnja. V zvezi s tem, hladilnik "Absheron" postal v povpraševanju, ne samo v Sovjetski zvezi, ampak tudi v daleč v tujini. Njegov užitek so kupile države Latinske Amerike in Afrike.
Baškirski hladilnik je bil izdelan iz trajnih materialov. Na primer, za primer jekla je bil vzet, ki ga zajema s posebno protikorozijsko sestavo.
Ena od slabosti teh modelov je majhna količina zamrzovalne komore, ki je bila za gospodinje zelo neprijetna. V 80-ih letih je podjetje začelo s proizvodnjo dvokomorskih modelov. Njihov obseg je dosegel 300 litrov. Za take agregate je značilna visoka hladilna moč. Na splošno lahko proces proizvodnje hladilnika v ZSSR označimo kot uspešen.

Sorodne publikacije