Excelova datoteka se ne odpre: razlogi in kaj storiti

Stanje, ko Excelova datoteka ni odprta, je zelo pogosta in predstavlja velik problem za mnoge uporabnike Microsoftovega urejevalnika preglednic. Zakaj se to dogaja in kako odpraviti morebitne težave, potem bomo poskušali razumeti. Toda za kratek začetek se pogovorimo o glavnih vzrokih za tako neprijeten pojav.

Zakaj Excelova datoteka ni odprta?

Kateri je lahko razlog, zakaj urejevalnik preglednic, zasnovan posebej za delo s takimi datotekami (poleg "domačega" formata), da odpre knjigo, zavrne rezanje? Razlogi za pojav takšne situacije je lahko precej veliko, in odpraviti težave v operacijskem sistemu ne more biti. Toda ponavadi je to posledica drugih dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši naslednji:


 • nezdružljivost formatov;
 • nepravilno primerja razširitve datotek in odpre njihove programe;
 • nepravilna nastavitev parametrov urejevalnika;
 • aktivni dodatki delujejo nepravilno;
 • težave s strojno pospešitvijo;
 • zaščita datotek z gesli;
 • Poškodba podatkov znotraj knjig ali datotek;
 • Vpliv virusov.
 • Na podlagi zgornjih ugotovitev bomo iskali najustreznejšo rešitev za odpravo napak pri odpiranju datotek za vsak primer posebej.

  Vprašanja združljivosti. Excelova datoteka se ne odpre (piše "Neustrezna oblika ali razširitev")

  Ena najpogostejših težav je nezmožnost odpiranja knjig samo zaradidejstvo, da je bil v najnovejših različicah urejevalnika za shranjevanje datotek privzeto uporabljen relativno nov format XLSX in ne XLS, ki je bil prvotno uporabljen v zbirki Office 2003. Očitno je, da se datoteka XLSX "Excel" ne odpre v zastareli različici urejevalnika, ker ta različica preprosto ni zasnovana za delo s to obliko.


  Druga možnost je, da poskusite odpreti izvorno knjigo v urejevalniku, ki podpira nov standard, in ga shranite z izbiro preglednice Excel 2003 (XLS). Po izvedbi takšne operacije se zahtevana datoteka brezpogojno odpre v kateri koli spremembi Excela.

  Problem preslikav

  Drug razlog, da Excelova datoteka ni odprta, je, da so nastavitve v operacijskem sistemu prizadete zaradi nastavitev, ki ustrezajo datotekam določenih programov, ki bi jih morali privzeto odpreti.
  V tem primeru morate uporabiti oddelek za privzete aplikacije z uporabo "Nadzorne plošče" ali menija parametrov (Windows samo v 8. in 10. različici), nato pa na seznamu formatov najdete vse, ki se začnejo s XLS, in nato Če urejevalnik Excel ni privzeto nastavljen, spremenite privzeto aplikacijo tako, da kliknete gumb plus in izberete program s seznama. Opomba: Če Excel ni na seznamu aplikacij, uporabite gumb za brskanje in podajte pot do izvršljive programske datoteke (Excel.exe). Če obstaja več različic urada, bodo mape označene s številkamiMorate poiskati zagonsko datoteko urejevalnika preglednic v imeniku, katerega številka je višja (1215 ali 16, ki ustreza paketu 2007-2016 let izdaje).

  Težave z nastavitvami urejevalnika

  Odpiranje Excelovih datotek je tudi nemogoče, ker so v samem urejevalniku njegovi osnovni parametri napačni. Presenetljivo je to pogosto opaziti tudi po prvi namestitvi celotnega pisarniškega paketa na računalnik.
  V tem primeru morate zagnati glavno aplikacijo (brez odpiranja datoteke) z ustvarjanjem nove knjige ali novega dokumenta (odvisno od trenutne različice urejevalnika), pojdite v napredne nastavitve in nato v splošni skupini možnosti izberite potrditveno polje za ignoriranje DDE poizvedb od druge aplikacije.

  Težave dodatkov

  Če vsi zgoraj navedeni učinki niso bili podani in Excelova datoteka ni odprta, morate preveriti, kateri od urednikovih dodatkov so trenutno aktivni in, če je potrebno, onemogočiti vse ali samo delovne.
  To lahko storite v razdelku z nastavitvami prek menija datotek, kjer želite obiskati možnosti dodatka, na seznamu izberite dodatek COM, kliknite gumb za prehod in nato odstranite potrditvena polja iz vseh komponent in kliknite gumb za potrditev deaktivacije (" OK “). Opomba: za odkrivanje nedelujočega dodatka lahko izklopite vsako od njih, tako da preverite možnost odpiranja datoteke iz Raziskovalca ali neposredno v urejevalniku.

  Težave s strojnim pospeševanjem

  Včasih je nemogoče odpreti Excelovo datoteko zrazloge, zaradi katerih je bilo strojno pospeševanje onemogočeno in trenutno ni aktivirano, kot to zahteva sam urednik.
  V tem primeru boste morali ponovno uporabiti glavne programske parametre, pojdite na napredne možnosti in izklopite strojni pospešek.

  Zaščita knjig in listov z gesli

  Nazadnje, ena največjih težav je vzpostavitev zaščite za črko ali celotno knjigo z vprašanjem za gesla, ki bodo zahtevana pri poskusu odpiranja datotek. Samo odstranjevanje gesla, če ga uporabnik pozabi, morda ne bo niti izšlo pri uporabi orodij tretjih oseb, posebej zasnovanih za ta namen. Ena izmed najboljših rešitev, ki deluje skoraj vedno, je naslednja. Najprej je treba v Raziskovalcu vključiti prikaz razširitev datotek in preimenovati zaščiteno knjigo z dodelitvijo razširitve ZIP. Potem je potrebno s pomočjo katerega koli arhivatorja izvleči podatke in jih poiskati v mapi, kjer je bil razpakiran, in poiskati v njem XML datoteko, katere ime bo prisotna črka črke in njena številka (na primer Sheet1.xml).
  Odprite ta predmet v urejevalniku besedila (na primer v navadnem Beležnici), poiščite niz, ki se začne z oznako

  Kopiranje datotek

  Ampak kako obnoviti datoteko Excel, če vam urednik pove, ko poskušate odpreti knjigo. kaj je poškodovan? V takem primeru je na voljo tudi rezultat.
  V zapuščenem urejevalniku, skozi meni Datoteka, poskusite odpreti datoteko tako, da navedete njeno lokacijo na disku, v meniju gumbovOdprite Odpri in znova zaženi in nato kliknite gumb Obnovi. Če to ne bo pomagalo in bo program prijavil napako ali neuspešno obnovitev, ponovite te korake: ob obnovitvi kliknite gumb za ekstrakcijo podatkov in nato uporabite eno od možnosti (pretvorba vrednosti ali obnova formule).

  Virusi

  Samoumevno je, da so pisarniške datoteke zelo naklonjene vsem vrstam virusov, zato, če nobena od zgoraj navedenih datotek za odpiranje datoteke ni pomagala, poskusite najprej skenirati dokument za okužbo in uporabiti za to ne redno, ampak prenosni skener Če to ne deluje, temeljito preverite celoten sistem. V ta namen je najbolje, da ustvarite zagonski medij s programom Kaspersky Rescue Disk, ga zaženete in preverite sistem, preden se zažene.

  Sorodne publikacije