IP - kaj je to?

Na splošno kratica OP pomeni "protokol", kar dejansko pomeni. Vendar pa v današnjem leksikonu pod IP še vedno razumejo naslov prehoda ali omrežnega vozlišča. O tem, da je to OP, bomo nadalje razpravljali.

Opis

Kot izhaja iz opredelitve, je IP preusmerjen protokol, ki združuje majhna internetna omrežja. Ena glavnih značilnosti je naslov IP. Protokol Task - dostavite želeni paket do cilja prek niza vmesnih vozlišč. Za IP je značilna nezanesljiva dostava paketov. To pomeni, da lahko pridejo malo v vrstnem redu, v katerega so bili poslani. Tudi paketi so včasih podvojeni med dostavo ali poškodovani.
Za uspešen sprejem so v modelu OSI uporabljeni bolj "visoki" protokoli, na primer TCP.

Lastnosti protokola

Paketna pot IP od pošiljatelja do cilja je lahko navijanje in poteka skozi različne strežnike. Vsi so konfigurirani na svoj način ali pa so preobremenjeni. Zato lahko pride do situacij, ko vozlišče fizično ne more zamuditi paketa zaradi svoje velikosti. Potem protokol razdeli paket na sestavne dele, manjše dele in mirno pošlje skozi problemski strežnik. "Kosi" paketa se dostavljajo naslovniku in IP-protokol jih integrira v eno celoto. Lastnost IP, ki lahko razdeli podatke in jo združi, se imenuje fragmentacija.

Vredno je reči, da lahko IP tudi prepove razdelitev paketov na komponente. Če taki podatki ne morejo popolnoma preiti skozi vozlišče, bodo uničeni in pošiljateljO težavi je bilo poslano obvestilo.

IP paketi

Kaj so IP paketi? Majhni podatki, katerih struktura in oblika je določena z IP protokolom. Za razliko od klasičnih metod prenosa, ki uporabljajo zaporedja bajtov ali bitov, lahko paketi zagotovijo zanesljivejšo in učinkovitejšo dostavo.
Struktura paketa je videti kot glava sporočila in pisma. Pod naslovom IP-paketa je dodeljenih 20 bajtov. Po naročilu vsebuje naslednje informacije:
 • prvih 4 bitov. Različica protokola Značilno vrednost 4.
 • Naslednja 4 bitna sporočita dolžino naslova.
 • V nadaljevanju so 8 bitov, ki so odgovorni za vrsto storitve. Na kratko, to določa prednost tega paketa za usmerjevalnike in vozlišča.
 • Dolžina embalaže. Traja 16 bitov in označuje skupno velikost prenesenih podatkov, vključno z glavo.
 • ID paketa. Prav tako ima 16 bitov in služi za identifikacijo razrezanih delov podatkov.
 • Naslednjih 3 bitov določajo posebne zastave, ki označujejo, ali je paket razdrobljen.
 • Odmiki. Traja 13 bitov in služi tudi za sestavljanje ali razstavljanje paketa v dele.
 • Življenjski čas. V tem polju je dodeljenih 8 bitov. Pomeni čas, ki je potreben, da paket preide po omrežju. Vrednost tega polja se skozi vsako vozlišče omrežja zmanjša za eno. Če se podatki ne bodo dostavili, preden se števec ponastavi, bodo uničeni.
 • Velikost polja "Protokol" je v bajtih. Vsebuje informacije o tem, ali protokol vsebuje podatke v glavnempolje paketa.
 • Kontrolna vsota. Pod njim sta dodeljena 2 bajta. To polje predstavlja identifikator celovitosti paketa. Vsakič, ko je glava obdelana in preverjena, se ta parameter ponastavi in ​​prepiše.
 • V naslednjih dveh poljih je dodeljenih 32 bitov. Določajo naslov IP pošiljatelja in prejemnika.
 • IP naslovi

  Kaj je naslov IP? To je edinstvena številka vsakega vozlišča, s katerim je mogoče identificirati. Verjetno je vsak uporabnik videl nekaj takega - 12700.1 ali 1921680.1. To so tipični primeri naslovov IP.

  Statične in dinamične vrste naslovov

  Naslov IP lahko ostane nespremenjen med delovanjem območja. Nato se imenuje statična. Je edinstvena znotraj istega omrežja in je lahko samo en naročnik.

  Večina internetnih ponudnikov uporablja dinamične naslove IP. To pomeni, da se vsakič, ko se vzpostavi povezava ali po določenem času, izda nova številka. Torej, za izvedbo spremembe v IP, lahko preprosto prekinete in ponovno vzpostavite povezavo.
  Enak pristop IP konfiguracije zagotavlja preprost usmerjevalnik Wi-Fi. Wi-Fi je lokalno omrežje, ki ima prehod, gostitelje in, skladno s tem, naslove IP. Po privzetku imajo usmerjevalniki IP 1921680.1. Naprave, ki se z njimi povezujejo prek DHCP, bodo samodejno sprostile nove naslove IP v območju 1921680,2 - 1921680,255. To je upravičeno, ker ni potrebe po rezerviranju in zapomnitvi vsakega uporabnika.

  Domene

  Imena spletnih mest se pretvorijo v IP, da bi spletno mesto lahko pravilno prejelo informacije od njega.Na primer, IP strežnik google.ru je 17221716.195. Če vnesete te številke v naslovno vrstico, bo brskalnik še vedno odprl stran iskalnika.
  Za zmanjšanje obremenitve določenega vozlišča se lahko uporabi več naslovov IP. Nasprotno, v enem samem IP-u se včasih "obesi" veliko spletnih mest. To povzroča težave zaradi nedavnih dogodkov, ko so sredstva blokirana desno in levo. Zaradi ene slabe strani v prepovedi, lahko dobite dobre, zakonite storitve in portale, kot se to dogaja na enem IP strežniku, ne da bi identificirali točno domeno.

  Spremeni naslov

  Včasih želite skriti svojo prisotnost na spletu ali se prepričati, da spletno mesto ne pozna uporabnika. Ali pa mimo druge blokade. Ne glede na to, kaj želite spremeniti, naslov računalnika ali IP telefon, lahko uporabite vire tretjih oseb, imenovanih anonimizatorji. Naredijo preprosto stvar - delujejo kot posredniki med uporabnikom in želenim mestom. V skladu s tem uporabite svoj naslov IP. Tako mesto meni, da se mu je pridružil človek, na primer iz Danske, ki je dejansko v Saratovu.
  Obstajajo tudi posebne razširitve za brskalnike, ki spreminjajo IP, in aplikacije, ki imajo enako funkcionalnost.

  Razvoj intelektualne lastnine

  Sodobni internet ima ogromno spletnih mest, virov in vozlišč. Vsak dan se njihovo število poveča. In nenehno morajo zagotavljati nove naslove. Ker IP v trenutni obliki kmalu ne bo dovolj, je bil izumljen protokol IP 6 različice.njegov vhod izgleda: 2001: 3db8: 15a3: 01d7: 1f34: 8a8e: 03a0: 725d
  Ta oblika naslavljanja lahko zajema veliko več naslovov, ki bi morali biti dovolj dolgo za ves svet. Poleg razširitve naslovov IPv6 s številnimi izboljšavami, se je na primer znatno povečal obseg podprtega paketa - do 4 GB. Res je, da to velja za omrežja visoke hitrosti. Življenjska doba nove različice je postala Hop Limit, to je meja vozlišč na vozlišču. Različica 6 protokola je odpravila razdrobljenost paketa, torej je zdaj preprosto uničena. V glavi ni polja "Preveri znesek". To je posledica dejstva, da imajo mnogi protokoli kanalov in transportnih nivojev orodja za obdelavo kontrolnih vsot. Ista glava paketa IPv6 se je povečala za samo 20 bajtov, kar pomeni, da je postala 40 bajtov.

  Zaključek

  V članku je pojasnjeno, da je to IP, tako protokol kot struktura naslovov. Seveda razlaganje tako zapletenega mrežnega mehanizma na prste ni mogoče. Zato radovedni bralci lahko podrobneje proučijo strukturo in značilnosti IP protokola.

  Sorodne publikacije