Sovjetski GAZ-M21 "Volga" avto: opis, tehnične značilnosti

Kmalu po koncu Velike domovinske vojne je obrat GAZ začel s proizvodnjo najbolj znanega avtomobila iz obdobja ZSSR - GAZ-M20 ("Victory"). Avtomobil je imel takrat sodoben videz in napredno obliko karoserije. Toda v začetku 50. let se je zasnova spremenila v nesmiselne, povečale so se zaostala vozlišča in prenosne enote. Zavedajoč se tega problema, so oblikovalci GAZ-a začeli razvijati nov model, ki temelji na delu NAMI.

Prvi koraki GAZ-21 Volga

Prva dela za GAZ-21 so iz leta 1951-1952, leta 1953 pa so nastali modeli. Sprva sta bila dva modela modela pod izrazoma "Star" in "Volga". Za videz prvega projekta je bil J. Williams, drugi - L. Eremeev. Projekt Star je imel podoben koncept kot koncept M20 (fastback) in nenazadnje ni dobil nadaljnjega razvoja prototipov.

Delo na projektu "Volga" se je nadaljevalo pod vodstvom vodilnega oblikovalca A. Nevzorova. Leta 1954 je bil uveden prvi prototip, ki mu je sledilo še nekaj. Prototipi so opravili velik cikel testnih voženj, vključno s primerjalnimi testi z vzorci tujih tehnologij.

Prva serija - "Star"

Proizvodnja avtomobila z oznako M21 se je začela oktobra 1956 z dodatkom treh serijskih vzorcev. Skupno je leta 1956 zbralo pet. Ti avtomobili, kot tudi serija avtomobilov leta 1957, so bili namenjeni izvajanju testovpogoji dejanskega delovanja (na primer taksi). Pojavile so se pritožbe, ki so bile odpravljene takoj ali med načrtovano posodobitvijo. Stroji za sprostitev od leta 1956 do novembra 1958 se nanašajo na tako imenovane prve serije. Njihova skupna proizvodnja je bila nekaj več kot 30.000 izvodov.
Za zunanjo stran takih strojev je značilna obloga radiatorja, v kateri je bila prisotna velika zvezda. Razlika v notranjosti je plošča naprav, katere zgornji del je pobarvan v barvi telesa. Na vrhu plošče je center za zvočnik, toda to je bila prva serija strojev druge serije. Kombinacija naprav na prvih izdajah je imela sredinsko linijo GAZ, nato pa jo je zamenjal jelen. Take različice registracije so bile do začetka leta 1957, večina avtomobilov je imela kombinacijo brez napisov in risb.

Prvo serijo smo dopolnili z dvema tipoma motorjev. Prve serije avtomobilov so imele motor M21B. Motor je temeljil na "viktorijanskem" bloku z bombami do 88 mm valjev, kar je litij povečalo na 242 litrov. S kompresijskim razmerjem okoli 7 enot je motor razvil približno 65 sil. Zgodnje izdaje prve serije so imele veliko razlik (pogosto zelo majhne, ​​vendar so bile) od drugih avtomobilov GAZ M21. Opis razlik je naslednji: napa je imela z navpičnimi vzmeti zankami, avtomobili so imeli na montažni točki motorja M21B lasten sprednji snop in zadnji most z nerazpoznavno lito karterjo, podobno mostu GAZ 12. Obstajajo razlike v vzmeti in njihovi vgradnji, ojačevalci na ohišju. Osnovna različica stroja je bila označena z M21G (tropska variantaM21GJ), potem, od poletja 1957, spremenjen v M21V. Vsi avtomobili z nižjim motorjem so bili opremljeni le z mehansko škatlo. Stroji iz prve serije so bili opremljeni s centralnim sistemom mazanja podvozja. Do osemindvajsetih točk na vzmetenju in na krmilnih progah so bile tanke bakrene cevi in ​​gumijaste cevi. Z nožno črpalko smo dali tekoče mazivo. Po navodilih po parkiranju ali po 200 km vožnje je bilo potrebno mazanje v vozlih z dvema pritiskoma na sistemskem pedalu. V praksi je bil sistem nezanesljiv zaradi loma cevi, odprtine za dobavo maziva so oslabile elemente vzmetenja (zlasti - krmiljenje), odvečno mazanje je teklo po cesti. Zato je bila med proizvodnjo avtomobilov v drugi seriji zavrnjena v korist običajnih stiskalnic za olje. Treba je omeniti, da je taka shema vzmetenja preživela avtomobile GAZ do leta 2000.

Salon GAZ-M21

Telo v osnovni zasnovi je imelo dobro opremo. Vključeval je notranji grelnik z možnostjo usmerjanja pretoka zraka v vetrobransko steklo, radio, brisalce in brisalce vetrobranskega stekla z električnim pogonom. Sprednji kavč je bil prilagojen v dveh smereh. Poleg tega, da bi dobili spalne prostore, bi se lahko oblikoval zadnji del kavča.
Vratne kartice GAZ M21 zgodnjih izpustov so imele kombinirano obdelavo (tkanina in usnjeni nadomestek), kasnejša predelava pa je bila poenostavljena, tako da je ostala samo usnjena nadomestek. Barve oblazinjenja kabine so bile izbrane glede na barvo telesa.

Za notranjo opremo so bili uporabljeni deli plastične mase acetilceluloze(volan, gumbi upravljalnih enot in druge podrobnosti). Ta plastika je zaradi svoje kemijske sestave kratkotrajna in se sčasoma razpade in začne razpadati.

Novi motor

Približno poleti leta 1957 se je začela proizvodnja novega 70-močnega motorja M21A z najvišjim položajem ventilov. Novi motor GAZ M21 je dobil povečano prostornino valja 2445 litrov. Aluminijasti blok je bil opremljen z lito železo, lahkimi rokavi "mokrega" tipa. V zgodnjih različicah motorja je bil enodomni vertikalni uplinjač do 22.. Gorivo je napajalo mehanska črpalka. Sprva je motor delal na bencin A-70 (dovoljena je uporaba A-66 pri prilagajanju kota vžiga). Novi motor je izboljšal konkurenčnost in karakteristike GAZ M21, vendar so bili nekateri tipi motorjev nekaj časa dostavljeni vzporedno na tekoči trak. Osnovna izvedba z ročnim menjalnikom je dobila oznako M 21B, možnost za taksi - M 21A. Prvič za avtomobile iz ZSSR je bila prva serija Volge opremljena z avtomatskim strojem - izvedba M 21. Za izvozne zaloge je bilo več modelov z različnimi različicami menjalnikov, trim in podnebnih con (vse z motorjem s 80 KM).

Menjalnik in zadnja os

Spojka M21 ima hidravlični pogon z obesnim pedalom. Zelo tristopenjski menjalnik je bil nekoliko drugačen od "vicendovskaya". Drugi in tretji prenos sta imela sinhronizatorje. Premik je bil izveden z ročico na volanskem drogu. Ločene serije avtomobilov prve in druge serije so opremljene z avtomatsko škatlo. DrugačePo podatkih se število takih strojev giblje od 700 do skoraj 2000. Cardan prenos ima vmesni upor. Zadnji most z rezkarjem in hipoidnim reduktorjem.

Druga serija - "Shark Hound"

Jeseni leta 1958 je bilo vozilo GAZ M21 prvič opremljeno - serija avtomobilov je sledila drugi seriji. Spremembe so večinoma vplivale na zunanjost avtomobila - sprednja krila so imela povečane loke, obrnjeni radiator je postal ravan s 16 navpičnimi votlinami ("usta morskega psa"). Odvisno od konfiguracije je lahko rešetka barvno kodirana ali kromirana.
Nato se je zasnova zadnjih luči (dodali so odsevniki), armaturna plošča začela prekrivati ​​z mat slojem (da se ne bi bleščalo na vetrobranskem steklu). Kasneje se je plošča začela prekrivati ​​z usnjenim nadomestkom in zvočnik je bil prenesen na njegov sprednji del. Leta 1960 je bil odstranjen sistem mazanja enot šasije s pogonom iz ločenega pedala, spremenjena pa je bila tudi polarnost, ko je bila baterija priključena (negativni izhod na ohišju). Hkrati je jelena izginila iz pokrova in bila prepoznana kot travmatični element. Namesto tega se je pojavil majhen kromirani model ("drop"). Leta 1962 se je druga serija prodala okrog 140.000 izvodov.

Tretja serija - Whale Mouth

Kljub stalnemu zastajanju je videz avtomobila hitro zastarel. Projekti poglobljene posodobitve, ki so se razvijali, so zahtevali precejšnje investicije, ki jim ni uspelo najti sredstev. Zato so bili v drugi polovici leta 1962 podvrženi rednemu stroju za restiliranje- Torej je bila svetloba najbolj masivni avtomobili iz tretje serije - vse sprosti okoli 470 tisoč.
Stroj je prejel novo rešetko s 37 navpičnimi elementi ("kitasti brki"). Odbijači so izgubili očesnice in so sestavljali dva dela - zgornji krom in dno barve telesa. Oblikovanje je izginilo iz pokrova. Materiali notranjosti salona avtomobila so se spremenili, kar je postalo trajnejše. Do 75 sil poveča moč motorja, vzvodni amortizerji v vzmetenju so zamenjani s sodobno teleskopsko. Za povečanje togosti telesa je bočnica ohišja postala izključno žigosana.

Dve različici izvedbe

Vse serije GAZ M21 so obrat zapustile v dveh različicah - normalno in izboljšano. Pod izboljšano zmogljivostjo so razumeli veliko število kromiranih delov v zunanjosti telesa. Ti avtomobili so lahko vstopili na zunanji in domači trg ter imeli svoje indekse. Opozoriti je treba, da je bil do leta 1964 avto označen kot M21 in po - samo 21. Za M21 so bile narejene izboljšave za D, E in K, za 21 - M, B, C (CS, MS).
Kromiran paket nadgrajene različice prve serije je vseboval samo letev v krogu telesa na spodnjem robu stekla. V drugi seriji je bil razširjen s kromiranim okvirjem sprednjega in zadnjega stekla. Včasih je bil dodan kromirani oblogi. V tretji seriji je bilo na vrhu krilc (tako imenovane puščice na sprednji strani in plavuti na zadnji strani) in napis "Volga" na prednjih krilih.

Izvozne možnosti

Avto M21 je bil v veliki meri dobavljen državi (vključno s kapitalističnimi). KakoPraviloma imajo izvozni avtomobili izboljšano zasnovo in močnejše motorje. Moč motorja se je povečala na 75-80 sil (nato v tretji seriji - do 85) s povečanjem kompresijskega razmerja. Na izvoznih strojih so bile sile izvoznih podjetij dizelski motorji. Takšne avtomobile, zahtevane kot taksi, je izdelal Scaldia na osnovi že pripravljenih strojnih kompletov. GAZ M21 je bil opremljen z dizelskim motorjem Perkins in Rover. Navzven avtomobili razlikujejo v besedah ​​Volga Diesel. Skupno je bilo opremljenih okrog 170 vozil M21.

Univerzalni GAZ-22

Od leta 1962 je za potrebe reševalnega vozila, taksija in trgovine izdana različica s karoserijo z nosilnostjo do 400 kg. Sprva takšno telo pri načrtovanju Volge ni bilo predvideno. Zato je proizvodnja strojev šla na tehnologijo obvoda - z vstavitvijo novega zadnjega dela v stransko steno limuzine. Univerzalnosti so obstajale le na podlagi avtomobilov tretje serije. Podobno sta bili dve izvedbi avtomobila. Prodaja osebam avtomobila ni bila opravljena, razen v posameznih primerih (splošno znani »Volga« - univerzalni primer Jurija Nikulina).

Dela za popravilo avtomobilov

Veliko število vozil M21 je padlo v taksi vozne parke in javne ustanove. Življenjska doba avtomobilov je bila majhna (še posebej v taksiju), a pridobivanje novih avtomobilov je bilo pogosto nemogoče (v konicah je bilo izdelanih le okoli 60 tisoč izvodov). Zato je bila zelo razširjena praksa remonta v avtomobilskih tovarnah (ARZ). Poleg popravil so nekatere tovarne pravzaprav gradile nove avtomobile iz pečatov novih delov. Obstajajoprimerki iz poznih sedemdesetih let 20. stoletja, kar je veliko kasneje kot zaključek proizvodnje v GAZ-u. Taki avtomobili, ki so bili zasnovani kot glavni remont, so bili dostavljeni na taksije. In popravilo je bilo opravljeno z zamenjavo motorja in karoserije, medtem ko je ohranila številko šasije. Velik ARZ je neodvisno izdelal nekaj rezervnih delov GAZ M21. Zlasti VARZ (tovarna v Moskvi) je imela opremo za izsekanje številnih delov telesa. Na splošno pa ARZ ni imela opreme in opreme tovarne, zato kakovost njihovih izdelkov ni bila visoka. Drugi produkt ARZ so bili limuzina pickupi in druge ne-serije variacij M21. Avtobusi "Start" Severodonetskega ARZ so bili zgrajeni na enotah in enotah odpisanega M21.

Posebna serija

Volga so pogosto uporabljali organi pregona. Stroji so bili uporabljeni kot post in servis. M21 in KGB nista bila spregledana. Poleg standardnih strojev za KGB je bila izvedena tudi posebna različica GAZ 21 Volga - tako imenovani avtomobil GAZ 23.
Native motor in kontrolno točko GAS M21 sta zamenjala agregata iz GAZ-13 "Galeb". 195-močna "osem" in avtomatska kontrolna točka sta omogočila drastično spremembo dinamike avtomobila. Zaradi težje in močnejše pogonske enote je bilo telo dokončano, zavorni sistem (zavorni ojačevalnik ni bil uporabljen) in vzmetenje z ojačanimi elementi (debelejša vzmetna palica, pločevina resorka z večjo debelino, drugi parametri za blažilnike).
Zunaj se GAZ 23 praktično ni razlikoval od običajnih civilnih vozil.

Sorodne publikacije