Kaj je timelapse - opis, značilnosti in priporočila

Kaj je timelapse? To je posebna tehnika, ki omogoča uravnoteženje fotografij in videoposnetkov. To je že več desetletij, vendar je šele pred kratkim posvetilo več pozornosti in ga zabeležilo v drugem modnem trendu.

Poglejmo torej, kakšen časovni zamik je v profesionalnem okolju. Ta tehnika se uporablja v znanosti za snemanje, vendar hkrati in preučevanje zelo počasnih procesov. Tukaj so lahko primeri cvetenje rastlin, razvoj vodnega sveta, proučevanje kozmičnih pojavov itd. V bistvu gre za film, sestavljen iz številnih slik, posnetih s cikličnim intervalom in z enega vidika. V tem primeru je lahko cikel karkoli od ene sekunde do več ur, odvisno od naloge in namena.


Ugotovili smo, kakšen je časovni zamik, zdaj pa se premaknimo od teorije k praksi. Razmislite o kritičnih fazah te tehnike umetnosti, glavnih odtenkih, značilnostih opreme in drugih enako pomembnih vprašanjih.

Kaj potrebujete za snemanje?

Prva stvar, ki jo bomo potrebovali za časovni zamik, je kamera. Poleg tega v nasprotju s pristranskostjo strokovnjakov za to tehniko ni potrebno imeti v svojem arzenalu drage naprave z maso vseh prilagoditev. Seveda bodo strokovnjaki njihovega primera v ustih s peno dokazali, da je za izdelavo časovnega zamika potrebna posebna oprema in kamere vrhunskega razreda. Načeloma:imajo prav, toda vsa ta skrajno revna okolica le pospešuje proces fotografiranja in dviguje kakovost slike. Ampak, če ste ljubitelj ali začetnik, potem lahko uredite timelapse in na iphone.
Dejansko je stanje enako kot pri preprosti fotografiji. Želite čudovito pokrajino v 4K ločljivosti s fiksiranjem svetlobe - po cesti "Kenon" /"Nikon", svetlobno opremo in vzlet. Če imate dokaj običajen posnetek v visoki ločljivosti, s katerim preprosto delite svoje dogodke s prijatelji, bo digitalni pripomoček srednjega proračuna za zdaj dovolj. Tako, da je vsak digitalni fotoaparat idealen za pravočasno fotografiranje. Edina stvar, ki jo je treba storiti, je pojasniti, da mora biti vaša naprava sposobna fotografirati v določenem intervalu.

Značilnosti streljanja

Nekateri občudovalci timelapsa trdijo, da je treba snemanje izvajati s 24 slikami na sekundo. V resnici pa ni. Pri tem morate upoštevati nekaj pomembnih točk. Najprej, ta oprema: takšne visoke hitrosti kamere - velika redkost na trgu fotografske opreme. Drugič, kaj je smisel spremeniti določen časovni okvir v praktično celoten analogni video. Namen te tehnike fotografiranja je, da naredimo dolg in celovit postopek snemanja v najkrajšem možnem času. To je na primer pokazati, kako rastlina raste v mesecu, ne v realnem času, ampak v minuti, ali da predstavi cel dan mestnega življenja v 15 sekundah.

Funkcionalno

Ena od pomembnih komponent tega postopka je nadzorna plošča zaklopa. TimeLaps - tehnika je zapletena in najmanjša tresenje fotoaparatabo razveljavilo vsa vaša prizadevanja: osnovna točka pregleda se bo premaknila in dobili boste preprosto trzajočo sliko. Idealna varianta je razumljiv programabilni daljinski upravljalnik za poseben časovni zamik (Sony, Nikon, Canon in drugi ugledni proizvajalci). V nasprotnem primeru boste porabili veliko časa zaman.
Nekatere naprave imajo vgrajeno funkcijo za fotografiranje s temi barvami ali pa so sposobne delati s programi tretjih oseb za časovni zamik. Na primer, naprave blagovne znamke "Nicon" serije D200 /300/700 in 7000 imajo podobne zmogljivosti, v tem primeru se občutljiv proces spremeni v stiskanje samo nekaj tipk. Ena od možnosti, če je vaša naprava prikrajšana za to funkcijo, je, da v fotoaparat namestite amatersko programsko opremo. V istem "Canon" ali "Nikon" obstaja veliko uradnih in amaterskih forumov, kjer lahko najdete podobno programsko opremo. Edina stvar, ki jo je treba upoštevati, je, da lahko namestitev takšne strojne programske opreme poškoduje fotoaparat, zato jih morate zelo skrbno izbrati. Vse amaterske programske opreme, je šel skozi moderiranje strokovnjakov podjetij, ki je označena s posebnimi ikonami, zato bo vredno posvetiti posebno pozornost na ta trenutek.

Možnost PC

Druga zelo učinkovita metoda za izdelavo časovnih pasov je, da napravo priključite na prenosni računalnik ali stacionarni računalnik. Z orodji z blagovno znamko, kot je Canon EOS Utility, lahko oddaljeno upravljate fotoaparat z računalnikom. Tudi tukaj je vse odvisno od tehnične komponente vaše naprave - ali ima to možnost ali ne.

Če so vaše roke odkrito proračunski pripomoček, vendarZaželeno je, da je zelo časovni zamik, potem ni treba obupati. S pravilno željo in potrpežljivostjo si lahko dolgočasite in se mučite s klikom na sprožilec kamere v pravem trenutku in ne pozabite, da umetnost zahteva žrtve.

Orodja

Pred izvedbo časovnega zamika poskrbite za pomembna orodja. Najprej je to stojalo. Slednji mora biti visokokakovosten in tukaj čepenje ni primerno. Če bo fotoaparat premaknil vsaj en milimeter, bodo učinki ključnega pomena za vaš film.
Poleg tega je treba posebno pozornost posvetiti izbiri pomnilniških kartic. Visokokakovostno snemanje po posameznih sličicah je običajno v RAW formatu in je precej prostorno. Celo sto sličic v tej obliki bo zavzelo veliko prostora na vaši pomnilniški kartici. Prav tako bo ničvredno spremljati hitrost branja in pisanja zunanjih medijev. Čim višji so ti parametri, tem bolje.

Značilnosti procesa

No, morda najpomembnejše orodje, ki ga boste potrebovali pri fotografiranju, je potrpljenje, še posebej, če boste ustvarjali umetnost zunaj svojega udobnega gnezda. Pri tem je treba upoštevati številne dejavnike, pri čemer bo najpomembnejše morda vreme. Zima in pozna jesen lahko preprečita navijanje, sneg, dež in druge podnebne težave.
Prepričajte se, da ste napravo zaščitili s krošnjami ali pa jo naredili za dostojno stanovanje, tako kot ptice za ptice, s samo notranjostjo kamere. Poskrbite tudi za dodatne baterije, če bo pozimi hladno, kerzadnja polnitev se topi v očeh pri minus temperaturi.

Začnimo s fotografiranjem

Začnimo s preprostim. Napravo postavite na stojalo in ga varno pritrdite - najprej na stojalo, drugo pa na tla. Nato morate onemogočiti vso avtomatizacijo in pretvoriti nastavitve osvetlitve v ročno upravljanje. Prepričajte se, da ste izklopili samodejno ostrenje, saj lahko naprava med dolgim ​​snemanjem izgubi izbrani predmet in se osredotoči na nekaj, kar je pomembnejše. Posledično boste dobili skoke na končni valj.
Prav tako izklopite vse stabilizatorje slike - stojalo je naš stabilizator in vse ostalo bo motilo. Strokovnjaki priporočajo, da onemogočite samodejno nastavitev beline in sam posnetek mora biti v formatu RAW. Slednji vam omogoča, da delate na napakah, če sploh, so bile v procesu dela. JPG, BMP in drugi osnovni formati vam bodo dali vse, kar je, nekaj obdelave pa bo potrebno izvesti v močnih specifičnih urednikih, kot je Adobe After Effects, in ne v dejstvu, da bo šel, kot bi moral.

Prve slike

Če je fotoaparat varno pritrjen na stojalo in je trdno na površini, lahko naredite več poskusnih okvirjev, da se prepričate, da je lokacija pregleda pravilno izbrana. Nato je treba določiti interval časovnega zamika. Tukaj je težko dati kakršna koli priporočila, saj je na frekvenco okvirjev veliko dejavnikov. Vse je odvisno od prizora in podnebnih razmer. Če je izpostavljenost narava, katere eden od elementov je oblak, mora biti interval minimalen, tako da zračni tokovi nestresel V primeru mesta (življenje na dan) lahko nastavite največjo snemalno knjigo: tu nas zanima več spremembe dneva in noči kot prehod nekaterih specifičnih vremenskih pojavov. Primeri bi morali biti poenostavljeni, vendar je treba razumeti bistvo. Še enkrat je treba opozoriti, da ni treba opravljati preveč kratkih intervalov. Še vedno pa vzamemo časovni zamik in ne drugega videa in nobena pomnilniška kartica ne bo dobila takšne hitrosti sličic v formatu RAW tako dolgo. Poleg tega je treba omeniti, da če je fotografiranje izvedeno v slabih svetlobnih pogojih, mora biti vrednost intervala vsaj dvakrat višja od hitrosti zaklopa. To pomeni, da v razmaku 4 sekund hitrost zaklopa ne sme preseči oznake v 2 sekundah.

Namestitev

To je zadnja faza tega postopka. Tukaj moramo narediti video vseh prejetih okvirjev. Če je potrebno, lahko obdelate fotografijo v katerem koli tolmaču: opravite korekcijo barv, delo z osvetlitvijo, itd. Vse spremembe morajo imeti valovni učinek, tj. Sosednji okvirji se vizualno ne razlikujejo. Če ste povečali svetlost v eni sliki ali jo obrisali z ravnovesjem bele barve, bo to v očesu končnega valja.
Po obdelavi vseh slik se lahko odločite za namestitev videa. Za to obstaja veliko orodij. Poleg tega je vredno omeniti zgornji Adobe After Effects. Utility se šteje za standard v svojem segmentu in uživa zavidljivo priljubljenost tako v profesionalnem kot v amaterskem okolju.Programska oprema vam omogoča enostavno združevanje vseh vaših okvirjev s skoraj vsemi učinki, ki segajo od glasbene spremljave in konča z nekaterimi oblikovalskimi "čipi".

Če povzamemo

Ustvarjanje videoposnetkov s časovno omejitvijo ni najbolj zapleten postopek, kot se zdi na prvi pogled. Začetniki bodo imeli dovolj, da dobijo običajen digitalni fotoaparat, stojalo in potrpljenje, strokovnjaki pa preprosto izberejo srečen videz in ustvarijo čudež s pomočjo visokotehnološke in drage opreme. Ta trend hitro narašča in postaja vse bolj priljubljen v vseh slojih prebivalstva. Časopisi se zanimajo za študente, strokovne blogerje, novinarje in upokojence, zato bi bila želja, rezultat pa se ne bo prisilil čakati.

Sorodne publikacije