Zvočniki C-90: opis, specifikacije. Legendarni sovjetski zvočniki "Radio S-90"

Kdo se ne spominja slavnih C-90 iz 70-ih? (Pravzaprav je obstajala latinska črka S, zato je bil proizvod iz Rige imenovan radiotelegrafski sistem Radiotehnika S-90, toda od takrat je prišla navada, da ne pozna vseh tujcev, in potem vsi niso vedeli, da balti uporabljajo latinsko. v 80-ih letih, ki se imenujejo diskoteke), v takih podrobnostih ni uspelo, zato se še vedno imenujejo ti stolpci C-90. Dobesedno legendarna akustika sovjetske dobe bo posvečena temu članku.

Nostalgija

Radio S-90 se je štel za enega najboljših sistemov tistega časa in povsod je bil povpraševan. Koncerti v kulturnih hišah najbolj oddaljenih kotičkov naše dežele, nastopi amaterskih predstav, šolski večeri s pesmimi in plesi - povsod ta oprema je bila nepogrešljiva. Vaje Nekateri neodgovorni tovariši so tvegali porabo doma, stolpci C-90 pa so ustvarili nepozaben zvočni učinek v absolutno vseh apartmajih peterokatnice. Tudi sosedje "hvala" so bile neopisljive. Lahko jih razumemo. Tudi če bi lastnik »popraskal« povprečno količino, so tuje zvoke samo zbledele: nekje je izginilo pletenje psov, trkanje sosedov na baterije in zvok hromih basov iz navadnih zvočnikov višje od dveh nadstropij.

V stolpcih "Radio" ni bilo sporočeno, da bi prišlo do potresa, ne zaradi vojaškega borec, ob britju, ki je poškodoval streho. Lestenci so skočili, kristal na služabnikih je bil tesenklicali in vse v sobi, ki ni bilo fiksno, jasno vibriralo. Čeprav je treba povedati, da so bili v svojem razredu zvočniki C-90 najmočnejši in niso bili upoštevani in niso bili nameščeni na njih. Mimogrede, delovne različice te opreme poplave in danes. Stane tako, tudi zelo stara retro tehnologija ni zelo draga. Stolpci "Radio" vseh sprememb v delovnem stanju bo stala v višini štiri tisoč rubljev. Ena!

Opis

Akustični sistem "Radio" najvišjega (ničelnega) razreda 35as-1 se je na trgu pojavil leta 1977 in je bil takoj poimenovan C-90. Značilnosti stebrov so bile po teh časih najboljše, zlasti če menite, da je bila v uporabi le sovjetska oprema. Razvili so jih izključno za uporabo v gospodinjstvu in se ukvarjali s to projektno pisarno "Orbita" v industrijskem združenju v Rigi "Radiotehnika". Kasneje je celotna serija teh akustičnih sistemov dobila blagovno znamko C-90.

Stolpci značilnosti njihovih popolnoma in povsem upravičenih, se niso uničili na noben način, daleč presegajo vse domače. Zvok sistema zvočnikov je bil polnopraven, zato je nujno povezan z ojačevalnikom, kot je "Electronics" ali "Amphiton". V frekvenčnem območju od 315 do skoraj 20 kHz so zvočniki delovali z nazivno močjo 35 vatov. In v potnem listu moč devetdesetih. Zvočni tlak, katerega rezultati so zapisani zgoraj, je bil 12 Pa.

O pomanjkljivostih

Teža enega stolpca včasih presega trideset kilogramov. Stanejo tri stotinerubljev za par (inženir je mesečno zaslužil od devetdesetih rubljev do sto dvajset). Vendar jih je malo ljudi videlo v prosti prodaji. Veliko glasbenih zvočnikov C-90 je kupilo enega po enega, kljub temu, da ni bilo nobenega jamstva, da bi lahko drugi izdelal dobro nastavljen par. Toda tudi če bi kupili par, tudi njegovo ravnovesje ni bilo zagotovljeno: na primer, desni stolpec moči C-90 je zbral vse svoje zbrane in vztrajno zvenel glasneje kot levo. To je kljub dejstvu, da je oprema postavljena tako, da ima višjo oceno kakovosti.
Ta pomanjkljivost ni edina, ki bi lahko imela stolpec C-90. Dinamika visokih frekvenc je bila pogosto neprimerna, saj tanke in šibke žice same po sebi niso zelo praktične. Na srednjih frekvencah je bil zvok odkrito slab in je pogosto uničil vse vtise. Druga elektronika, skupaj s temi skupnostmi akustičnega sistema, ni mogla zdržati in na osebi, ki jo je ustvaril stolpec, je magnetno polje imelo negativen učinek. Kljub temu pa lahko S-90 popolnoma ustvari prostorski zvok v običajnem stanovanju standardne plošče. O zvoku na splošno ni bilo nobenih posebnih pritožb.

Namestitev

Slabosti sovjetskih zvočnikov P-90 niso ustavili ljubitelji glasbe po vsej Rusiji. Že več desetletij jih je ohranil akustični sistem najbolj masivne kategorije. Danes je tem forumom namenjenih več tisoč strani. To je eden izmed najbolj presenetljivih likov pretekle dobe, ki je poleg tega zanesljiv in trajen, kar v sodobnem času ni prisotno v sodobnih pripomočkih. Stolpci C-90 so imeli velikostpomembna (36 x 71 x 285 cm), zato so zahtevali pravilno namestitev, ki še zdaleč ni kombinirana z zmogljivostmi.


Apartmaji so bili precej tesni (zdaj so pogoji enaki), tako da ste lahko videli stolpce pol metra od poslušalca. Medtem ko je idealen način za boljše snemanje, da jih postavimo na podstavek le pol metra visoko in držimo razdaljo od ušesa poslušalca vsaj dva metra. Redko sobo ima takšne prednosti, potrebno področje pogosto manjka in je zato prisluhnilo pravemu zvoku, ki ga je ta oprema lahko sprejela, razen sosedov.

Videz

V koloni C-90 je ohišje izdelano preprosto in natančno - pravokotna iverna plošča iz visokokakovostnih lesnih sekancev, ki jih ni mogoče odstraniti. Debelina stene je šestnajst milimetrov, sprednja plošča pa je izdelana iz 22 milimetrov letalske večplastne vezane plošče. Stene in fasade so ojačane s posebnimi elementi, ki povečujejo togost in trdnost ohišja. Na glavah je dekorativni okvir črne barve, odtisnjen iz aluminijaste pločevine. Zaščitene so tudi s kovinsko rešetko. Na sprednji plošči je glava srednjega razreda izolirana s plastičnim ohišjem v obliki stožca, glava nizke frekvence pa se nahaja na navpični osi. Na dnu stebra je plastična plošča z imensko tablico. Obstaja tudi luknja 100 x 80 milimetrov - to je izhod faznega pretvornika. Na imenski tablici je prikazana amplitudno-frekvenčna karakteristika (AFC), vse krivulje ustrezajo položajuregulatorji Pravzaprav je ime akustičnega sistema in blagovne znamke. Na puši sprednje plošče pritrdite zgoraj opisani okvir s krpo. Na dnu spodaj je blok z zatiči.

Notranjost

Notranji volumen je napolnjen z zvočno izolacijo iz tehnične bombažne volne, prekrite z gazo. S tem se zmanjša učinek zvočnega pritiska na frekvenčni odziv in doseže boljšo kakovost zvočnika z odpravo resonanc v notranji prostornini. V notranjosti ohišja - električni filtri na plošči, ki delijo pasove akustičnega sistema. Komplet je imel tudi štiri plastične noge, ki so bile zasnovane za pritrditev na podnožje ohišja, kot tudi odstranljiv okrasni okvir s pleteno krpo, ki dodaja akustično preglednost. Najredkejši akustični sistem teh časov ima enake lastnosti kot zvočniki C-90 - moč zvoka se ugasne! Toda pri skoraj mejnem volumnu postanejo nizke frekvence nezaznavne in votle, vrhovi pa se začnejo dotikati - to je značilnost visokofrekvenčnih glav 6HDV-1-16. Malo kasneje, ko so se podobni izdelki začeli prodajati - "Amphiton 35AS-018", "Orbit 35AS-016" in drugi, je bila glava že uporabljena druga. Včasih so analogi tega akustičnega sistema dali globlji in bolj uravnotežen zvok kot originalni S-90 zvočniki.

Linija S-90

Vse spremembe S-90 in celo vse njene analogije so bile zagotovo namenjene uporabi kaset. Visokofrekvenčna glava se zelo dobro reproducira v zgornjem frekvenčnem območju zahvaljujoč kaseti in sovjetskem ojačevalniku.Če pa se spodnji in srednji del visokofrekvenčnega območja reproducira preprosto vrhunsko, je sam vrh njih drugačen, saj se pritožujejo zaradi domnevnega blokiranja frekvenčnega odziva in neenakosti. In stolpec Orbita linije S-90 v moskovski tovarni se je izkazal za resnično koristno alternativo radiotehniki v Rigi. Ta modifikacija s podobno skupino akustičnih glav se je razlikovala le v prisotnosti dvocevnega faznega pretvornika na dnu ohišja. Posledično so basi nižji in debeli. Vendar pa so se težave z gromkostjo in nejasnostjo ohranile pri visoki moči, zgornje frekvence pa so bile prebrane popolnoma enako kot v "Radiotehniki S-90".

Modernizacija z roko

Mnogi ljubitelji glasbe, medtem, utelešajo svoje sanje: kupili so legendarne S-90 zvočnike in začeli končati svoje "datoteke". Odločitev je proračunska, razburljiva in potem zveneča - zavidajmo vsem. Navzven, v zadnjih tridesetih letih so stolpci, seveda, izgubili nekdanjo šik v skoraj sto odstotkih primerov, toda tukaj je glavna stvar, da nihče ne pokrovoryalas v notranjosti. Za delo je potrebno nadaljevati in obogatiti njegov arzenal z orodji. Potrebujete osnovni komplet izvijačev, klešče, spajkalnik. Prva stvar je, da odstranite sprednjo ploščo, za katero morate obrniti ducat različnih vijakov. Pri razstavljanju je potrebno opraviti pregled: ustreza potnemu listu. To na visokih frekvencah je bilo 10GД-35 v povprečju - 15GD-11А, in na nizki, na primer, 35GД (dobro, ali da je bilo navedeno v potnem listu). Zvočniki so pogosto poškodovani, saj lahko utopijo opremo in v enem dnevu je lahko in zatrideset let in pompozno. Na primer, lahko je bilo veliko permutacij pohištva in prehodov. Najverjetneje je nekaj poškodovano. Na primer nizkofrekvenčni zvočnik. Njegovo oživljanje zahteva dodatno delo. Navijte kolut. Načeloma ni tako težko, če veste nekaj odtenkov in vsaj nekajkrat prej, da se soočite s procesom previjanja. Po navijanju, centriranju in sušenju bo zvok zvočnika popoln - vsi tujci bodo izginili.

Kupole

Zvočniki S-90, kot vsi vedo, so pogosto žalostni zaradi zvoka HF - s sidrom. Tako na srednjih frekvencah pogosto ni glasnosti. Skillers priporočajo v bistvu isto stvar: zamenjajte mikrovalovno pečico, RF in dušenje primera. Vendar je bolje, da ne iščemo enostavnih načinov. Samo zvočniki so prekriti s plastičnimi kupolami. Ta material je popolnoma neprimeren. Silk kupole bodo pobral zvoke in zvok postal bolj pregleden. Zato lahko zvočnike varno zamenjate. Medtem ko se nadgradi en stolpec, je nujno preveriti zvok in ga primerjati s tem, kar modernizacija čaka, to je s prvotno. Potem postane popolnoma jasno, pusti obdelavo ali vrne vse, kar je bilo. Glavna stvar je, da mora imeti lastnik zvočnikov in zlatih rok dober zvok.

Ožičenje in korpus

Za izboljšanje zvoka nizkih frekvenc je treba obnoviti telo. Dol z vzmetnicami iz bombažne gaze! V trgovinah se prodajajo poceni udarci, iz katerih je mogoče dobiti odlično tesnilo. In za sto in pol rubljev! Vse to je mogoče storiti hitro in brez napora: širina udarca - dva metra,dovolj za dva stebra, vendar boste potrebovali spenjalnik za pohištvo ali tisti, ki ga ima. Pred montažo v vsakem primeru je bolje spremeniti celotno ožičenje, odstraniti stikala. Vadite ga v dveh plasteh in drzno vtisnite ohišje. Cev faznega pretvornika je nameščena na tesnilno maso, nato pa je prekrita tudi z udarcem. S filtrom ni veliko opraviti. Stikala ne bodo nikoli potrebna, zato jih je mogoče odstraniti, tako kot vse nezaželene predmete s plošče. Vse te trideset tanke žice so zamenjane z običajnim bakrom v vseh spojinah. Nadaljnje sproščanje vseh nepotrebnih filtrov je treba skrbno namestiti v telo in zapreti z vato. Vsi boksi srednjega razreda bi morali preseči tudi zgoraj omenjeno gradivo.

Rezultati

Sodeč po odzivih domačih ljudi, so takšne preproste revizije spremenile zvok tehnologije v najboljše, kar je preprosto nerazložljivo. Basi so postali jasni, vrh je transparenten, lahek. Po zamenjavi zvočnika na srednjih frekvencah je vokal precej drugačen.

Sorodne publikacije