Širokopasovni zvočniški sistem: fotografija, pregled, izbira

Prehod na nova načela organizacije zvočnikov je ponavadi podprt ali celo pogojen z uvedbo najnovejših tehnologij, ki praviloma daje veliko prednosti. Vendar obstajajo tudi obratni procesi, ko lahko nove tehnološke rešitve razkrijejo še bolj dragoceno delo nekoč pozabljenih in preteklih konceptov. Ne moremo reči, da je sistem širokopasovnih zvočnikov, katerega pregled je podan spodaj, danes popolnoma brez pozornosti, toda osrednja smer razvoja zvočne opreme z njim ni verjetno povezana. V tem oziru so trdno mesto zasedeni z večkanalnimi zvočniki, ki imajo očitne prednosti. Kljub temu pa nevsiljivo velika podjetja, kot so Jordanija, Reps, Lowther in drugi, še naprej veliko vlagajo v segment širokopasovnih povezav.

Značilnosti širokopasovnih sistemov

Ocenjevanje sodobnih zvočnikov pomeni, da bo izkušena stranka nujno izvedela vse najmanjše podrobnosti o križni dinamiki. Ta aplikacija, ki temelji na kondenzatorju z induktorji, se ne oddaja sama, temveč zagotavlja pomembno funkcijo - porazdelitev električnega zvočnega signala v ločene trakove. Posledično se oblikujejo frekvenčne linije, med katerimi sta obvezna zgornji in spodnji pas. Zvok je bil razdeljen na različne podpasove, kar je omogočilo, da se zvočno ozadje razdeli iz okoliškega prostora. Toda pozornost na crossover ni toliko zaradi jasnosti kakovosti njenega dela, kolikorazumeti morebitno škodo, ki jo lahko povzroči čistosti zvoka. Širokopasovni sistem zvočnikov pa je prikrajšan za crossover in zato ne predvideva delitve signala na trak. Na prvi pogled bi to zagotovilo trdne prednosti, vendar je resnično visoka kakovost teh zvočnikov izjemno redka.

Izbira po značilnostih

Nominalni obratovalni parametri se lahko ujemajo s podobnimi kazalniki večkanalne akustike. Izbira naj začne z občutljivostjo zvočnikov, kar kaže na kakovost zvoka. Ta vrednost se meri v decibelih in v povprečju znaša 80–90 dB. Za nižjo raven je značilen tog, a ekspresiven in dinamičen zvok. Z naraščanjem števila decibelov zvočnik deluje močneje in glasneje. Mimogrede, neposredna moč je določena v območju 50-100 W. To je vrednost za domačo uporabo, in če gre za organizacijo majhnega dogodka, potem manj kot 150 vatov in ga ne bi smeli upoštevati. Kar se tiče frekvenčnega pasu, ki v tem primeru ni razdeljen, ima povprečni sistem širokopasovnih zvočnikov spekter 20-20000 Hz. Upor se nato upošteva. Vrednosti so 468 ohmov. Kažejo na sposobnost akustike, da deluje v ravnovesju visoke glasnosti in zvočnega zvoka.

Kaj izbrati - osrednji pokrov ali brisalec stožca?

Značilnost širokopasovnih sistemov je naprava zvočnikov. Modele s centralnim pokrovčkom lahko imenujemo klasični - v bistvu je običajen zvočnik, nič posebnega pri delune daje lastnosti. Tako imenovane dinamične kanale, tj. Konusno-viserne modele odlikuje dejstvo, da imajo poleg glavnega stožca tudi drugo dodatno stran. Prisotnost pomožnega reprodukcijskega stožca je namenjena tudi simulaciji delitve frekvence, vendar se takšne rešitve upravičujejo le v primeru majhnih kompletov. Če izberete širokopasovni zvočnik za srednje ali velike sisteme zvočnikov, je najbolje, da se zanašate na standardno napravo brez crossoverja. Enotni zvočniki z zmogljivim potencialom so sposobni zagotoviti povsem jasen, naraven in polnokrvni zvok brez popačenja.

Izbira optimalnega nizkega tona

Strokovnjaki priporočajo kakovostno predvajanje "Bass Horn", za katerega so značilni prilagodljivi prehodni parametri in zvok v živo. Nasprotno pa dolgi polipropilenski rogovi niso priporočljivi, saj v nominalnih vrednostih izdajo celo nizko kakovostni nenaravni bas. To je delno posledica materiala za proizvodnjo. Zaželeno je, da izberete širokopasovne zvočnike sodobnega akustičnega papirja ali kevlarja. Takšne naprave za boljši zvok. In tukaj je treba opozoriti na eno protislovje v značilnostih širokopasovnih sistemov. Konflikt ni posledica združljivosti širokega frekvenčnega spektra in popolne reprodukcije basa. Zato je aktivni širokopasovni akustični sistem, v katerem lahko visoke frekvence oslabijo, pa je optimalen zase. Za pasivne sisteme je priporočljivo uporabljati ojačevalnike in vsaj nadgraditi zvočnikeobrt, ki širi svojo delovno površino.

Izbira modela

Seveda mora izhajati iz značilnosti delovišča sistema, njegove zmožnosti, da odraža zvok in druge fizične lastnosti. Ne bojte se pohištva, opreme in raznih instalacij v zaprtih prostorih - pri prikazovanju iz njih zvok postane bolj živahen in naraven. Univerzalna rešitev bo dipolni stolpec, en zvočnik, ki ga je mogoče v celoti poslati naravnost na steno. Kot poudarjajo inženirji, bo usmerjeni odsevni učinek deloval kot minimizer za druge, že negativne bitove o objektih, s čimer bo izravnal zvok. Sistem povpraševanja in širokopasovni zvočniki, opremljen s faznim pretvornikom, je povpraševanja. To je stolpec z zračnim kanalom z odprtino, katerega prisotnost omogoča boljše ravnanje s harmoniki. Vendar pa boste v tem primeru morali žrtvovati jasnost, podrobnosti in naravni zvok.

Akustični proizvajalci

Kot smo že omenili, je razvoj akustike z eno samo zvočno linijo popolnoma ugledne blagovne znamke Reps, Jordan, Lowther in druge. Vendar današnja priljubljena in modna podjetja, kot je DALI, Sony Yamaha, ne podpirajo poskusov na tem področju. Najuspešnejši sistemi, ki so danes na trgu, so vrhunski EVM CS 2153 profesionalni zvočniški sistem. Njegovo frekvenčno območje je 45-20000 Hz, upornost je 4 ohma, občutljivost pa je 101 dB. Vendar pa se misli o kakovosti zvoka ne strinjajo. Nekateri omenjajo zamegljenost zvoka, kovinske tone in blokade v sredinidrugi poudarjajo živost in ravnotežje "vala", slabosti pa se odpisujejo z neprimernim ojačevalnikom.

Proizvajalci zvočnikov za akustiko

Ljubitelji oblikovanja lastnih sistemov zvočnikov bi morali priporočiti tudi proizvajalcem, ki neposredno uporabljajo zvočnike. Vodilni v segmentu je Fostex, katerega dodatki, mimogrede, zbira svoje izdelke Gemme Audio. Od srednje velikih zvočnikov tega podjetja se lahko sprosti popolnoma dostojni sistem širokopasovnih zvočnikov. Slika spodaj prikazuje zlasti 120 milimetrski Fostex zvočnik z občutljivostjo 98 dB. Tudi v segmentu so takšni proizvajalci kot Peerless, Beyma in Visaton, vendar njihovi izdelki niso tako priljubljeni.

Vprašanja o cenah

Zaradi optičnosti polnila takšni govorci uporabljajo manj bogat niz visokotehnoloških komponent, zato so njihovi stroški nizki. V premijo za svojo raven razreda lahko ceno 30-40 tisoč rubljev. Na primer, modifikacija EVM CS 2153 je na voljo v povprečju 30-35 tisoč evrov, saj je širokopasovni sistem zvočnikov zasnovan na zvočnikih, nato pa na njih pada glavna cena. En visoko kakovosten element Fostex, na primer, lahko stane 7-9 tisoč.

Kaj je še treba upoštevati pri izbiri akustike?

Kadar gre za klasične koncepte na področju avdio opreme, se sistemi staranja pojavijo sami. To je smer, vredna pozornosti, vendar le v smislu oblikovanja in stilistike. V sodobnih sklopih je pozornost bolj zaslužna za nabor vmesnikov in komunikacijskih orodij. Ker so sistemi zvočnikov širokopasovnizvočniki v zvezi s tem niso omejeni, lahko predvidite več objemk za ojačitev. Visokotehnološki modeli imajo tudi brezžično povezljivost - rešitev za poznavalce prilagodljive in udobne organizacije zvoka.

Prednosti in slabosti širokopasovnih povezav

Širokopasovni sistemi so po svoji naravi pozvani k čistejši, bolj naravni, obsežnejši in na splošno bolj kakovostni. Iz razloga, da se proces širjenja in obdelave signala ne izkrivlja s pomožnimi sredstvi - crossover, filtri itd. Mimogrede, isti crossoverji v večkanalnih napravah ne spreminjajo le zvočnega signala, temveč tudi ustvarjajo tuje tone. Po drugi strani pa obstajajo logični problemi pri pokrivanju celotnega frekvenčnega območja, ki načeloma ni sposoben na vseh ravneh kakovostne obdelave širokopasovnega sistema zvočnikov. Prednosti naravnega zvoka se izravnajo z lastno naravno slabostjo v pravem spektru. Obstajajo modeli, pri katerih je ta pomanjkljivost zmanjšana, vendar to pomeni, da so se druge značilnosti opreme poslabšale.

Sklep

Z vsemi prednostmi širokopasovnih modelov akustike ne morejo tekmovati s strojno opremo, ki prevladuje na trgu Hi-End. Še enkrat, to ni samo zamisel o zagotavljanju zvoka v eni liniji, ampak zahteva po večkanalni konfiguraciji, ki določa zanimanje razvijalcev v tej smeri. Vendar pa oboževalcev alternativnih rešitev ne bo težko najti in ustreznega sistema širokopasovnih zvočnikov. Kako izbratinajboljši komplet? Da bi razumeli vse posebnosti zvočnega sistema, je pomembno, da se osredotočimo na šibke točke. Ugotovite, kaj boste morali žrtvovati za ciljno "sliko" zvoka. Na splošno je izbira med zgornjo in spodnjo frekvenco. V svoji standardni izvedbi bodo govorice, vendar s pomočjo obdelave situacijo lahko določi v nasprotni smeri. Če nameravate kupiti akustiko za domačo uporabo v majhni sobi, potem recikliranje morda ni potrebno. Optimalna kombinacija karakteristik bo pomagala zagotoviti pravilno izbran ojačevalnik. Vsaj uravnoteži celoten spekter nizkih tonov in poravna kakovost zvoka v visoki glasnosti.

Sorodne publikacije