WiFi-ADSL usmerjevalniki: pregled, funkcije, funkcije in pregledi

Kot veste, standardni modem omogoča hkratno povezavo enega računalnika z internetom. Usmerjevalnik omogoča tudi povezavo več naprav hkrati.

Usmerjevalniki in standardi

Če uporabljate 3G povezavo, bodite pozorni na standard Mi-Fi. To je način delitve brezžične in 3G povezljivosti brez priključitve na fiksno linijo ADSL ali kabelske širokopasovne povezave. S tem usmerjevalnikom boste morali vstaviti kartico SIM in se povezati z internetom prek mobilnega ponudnika. Usmerjevalnik te vrste omogoča povezavo več računalnikov z internetom hkrati s pomočjo brezžične tehnologije ali Etherneta. ADSL usmerjevalniki se imenujejo tudi usmerjevalniki, ker se signali prenašajo med njimi in računalniki v dveh smereh. Naprave lahko z njo povežete z žico (tako imenovani Ethernet kabel) ali z brezžično povezavo. Najbolj priljubljena in priljubljena danes je druga skupina.

Kakšna je razlika med usmerjevalnikom ADSL-WiFi?

Vsak usmerjevalnik ima anteno, ki se običajno nahaja na vrhu. Včasih jih nadomestijo močnejša sredstva za prenos podatkov. Kakšna je njihova vloga? Podatki iz interneta bodo šli skozi usmerjevalnik in nato vstopili v antene. Potem se ves promet prenaša po brezžičnem vmesniku v računalniku ali prenosnem računalniku. Opozoriti je treba, da se prenos podatkov zgodi na vseh napravahv razponu anten.

Brezžično omrežje

Če se odločite za nakup usmerjevalnika ADSL-WiFi, se morate seznaniti s posebnostmi in možnimi tehničnimi značilnostmi teh naprav. Prvič, to je standardna omrežna povezava. 80211 je skupni standard, ki pomaga napravam med seboj povezovati. Vendar se danes uporabljajo naprednejše različice, ki omogočajo hitrejše in zanesljivejše brezžične signale. Danes je najnovejši standard 80211 n.

Upoštevati morate tudi dejstvo, da ponudniki pod določenimi pogoji prodajajo večino usmerjevalnikov. Na primer, če ste kupili usmerjevalnik ADSL-WiFi Ukrtelecom, bi bilo težko povezati se z drugim omrežjem z njim. Da bi bila na voljo, boste morali napravo odkleniti.

Pasovna širina

Druga značilnost je MIMO (ta kratica je dekodiranje več vhodov z več izhodi). Ta tehnologija vam je ponudila najboljšo izbiro za brezžične signale. Zahvaljujoč temu lahko naprava prenaša več prometa z določeno hitrostjo, to je povečanje pasovne širine usmerjevalnika. Zato je priporočljivo kupiti brezžični vmesnik, ki podpira tehnologijo MIMO, če kupite usmerjevalnik s to funkcijo.

Kaj vključuje vzpostavitev brezžičnega usmerjevalnika ADSL?

Večina proizvajalcev (na primer Linksys) danes poenostavlja konfiguracijo brezžičnih usmerjevalnikov. Če želite povezati napravo z omrežjem, je dovolj, da sledite pozivomnamestitveni CD ali meni za hitro nastavitev. Vsak usmerjevalnik se danes prodaja z navodili, zato ne bi smelo biti težav z njegovo uporabo. Kaj pomeni označevanje?
ADSL v imenu izdelka pomeni, da ima usmerjevalnik vgrajen modem s to tehnologijo. Z drugimi besedami, te komponente ne boste morali kupiti poleg povezovanja z internetnim ponudnikom. Vsak ADSL usmerjevalnik na hrbtni strani ima vrata za povezavo s linijo, v katero morate vstaviti telefonski kabel. Priključki za LAN-kable, ki so nameščeni na straneh ali na zadnjih napravah, omogočajo do štiri računalnike z žično povezavo. Ob nakupu je praviloma vključen kabel Ethernet. Ko govorimo o povezovanju ADSL-usmerjevalnika, je treba upoštevati, da večina sodobnih modelov omogoča hkratno povezavo ter žične in brezžične komunikacije.

Kako je omrežna povezava?

Prvi korak je pravilno namestitev ADSL usmerjevalnika. Povezava se začne z organizacijo pravilne kabelske povezave. Ko so žice priključene, se izvede samodejna nastavitev. V nekaterih primerih kabel Ethernet zahteva namestitev določenega gonilnika, ki ga lahko najdete in prenesete na spletno mesto proizvajalca usmerjevalnika. Vse nastavitve in povezave bodo naredile nekaj preprostih korakov, ki se bodo na vašem računalniku izvedli skoraj brez vašega sodelovanja. Če želite vstopiti v internet, se obrnite na ponudnika indobite ustrezne parametre. Po podpisu pogodbe o storitvi boste prejeli uporabniško ime in geslo, ki vam omogočata povezavo z omrežjem.


Nadaljnje prilagajanje ADSL usmerjevalnika

Toda ko nastavite žično povezavo, lahko konfigurirate brezžično omrežno povezavo. Ko imate dostop do interneta, lahko onemogočite omrežni kabel in še naprej uporabljate samo Wi-Fi. Da bi zagotovili pravilno delovanje omrežne povezave, bodite pozorni na žarnice, ki se prižgejo na usmerjevalniku. Če je povezava pravilno vzpostavljena, morajo vsi indikatorji svetiti zeleno. V primeru, da je povezava nastavljena nepravilno, bo lučka prikazala rdeč signal ali pa se sploh ne bo vklopila (odvisno od modela usmerjevalnika).

Stran za konfiguracijo usmerjevalnika

Poleg tega imajo vsi usmerjevalniki ADSL strani za konfiguracijo omrežja. Dostop do njih poteka prek običajnega spletnega brskalnika, kot sta Internet Explorer ali Firefox. Če jih želite odpreti, vam ni treba vzpostaviti povezave z internetom, v naslovno vrstico pa morate vnesti pot.
Na konfiguracijskih straneh lahko širokopasovne povezave konfigurirate tako, da vnesete uporabniško ime in geslo, konfigurirate brezžično varnost, vzpostavite povezavo z omrežnimi igrami, vidite trenutno stanje povezave in na splošno povežete različne možnosti. Če želite vse to narediti, mora biti računalnik pravilno priključen na usmerjevalnik. To lahko storite s kablom ali brezžičnoadapter Zaženite brskalnik in vnesite naslov usmerjevalnika. So različni za vsak model in imajo obliko HTTP: //1111111.1. Ko odprete stran, boste morali vnesti uporabniško ime in geslo. Običajno imajo usmerjevalniki ADSL obe privzeti vrednosti. Najdete jih v priročniku za uporabnika, ki pride z napravo.
Po vnosu podatkov o pooblastilu kliknite "OK" in imeli boste dostop do vseh konfiguracij. Če stran ni na voljo, to pomeni, da povezava računalnika z usmerjevalnikom ne deluje, zato ponudniku ni treba uveljavljati zahtevka.

Varnost omrežja

Zgornja konfiguracijska stran vam omogoča tudi izvajanje varnostnih nastavitev za usmerjevalnik. To je še posebej pomembno za brezžično omrežje. Če nimate omogočenih varnostnih nastavitev, se lahko z njo poveže katera koli naprava v dosegu brezžičnega usmerjevalnika. Obstajata dve obliki zaščite, ki ju uporablja večina brezžičnih usmerjevalnikov - WEP in WPA. Prva metoda (kratica za Wired Equivalent Privacy) ponuja šifriranje signalov s pomočjo ključa. Z zaščito, povezano z WEP, ADSL usmerjevalniki potrebujejo ključ, preden je prek njih dovoljen promet. To je stara varnostna oblika in ni tako zanesljiva kot WPA. Trenutno obstajajo različni programi, ki jih hekerji lahko razbijejo z zaščito WEP. Ko se to zgodi, bodo tretje osebe lahko dostopale do vašega usmerjevalnika in se lahko povezale z omrežjem. Ključ WEP je 64ali 128 bitov dolžine (128 bitov je sestavljenih iz 26 znakov, ki so niz številk od 0 do 9 in črke od A do F). Pri nastavitvi usmerjevalnika za brezžično povezavo morate vnesti vseh 26 znakov. Če je vsaj eden od njih vnesel napačno, se internet ne bo povezal. Ime WPA ima dešifriran Wi-Fi Protected Access. Ta metoda predstavlja zanesljivejšo zaščito. Uporablja bolj zapleteno in sodobno šifriranje, zato je težje razpokniti. Hkrati je ta varnostna nastavitev za vas veliko lažja: uporabnik mora vnesti samo eno kratko besedno zvezo, namesto da bi vnesel velik niz črk in številk.

Kako izbrati usmerjevalnik?

Po mnenju uporabnikov je trenutno najbolje povezati ADSL usmerjevalnike treh proizvajalcev: Zyxel, Linksys in TP-Link. Kateri je najboljši za dom? Zyxel je najdražja znamka, znana po visoki kakovosti. Za danes je usmerjevalnik Zyxel Keenetic vodilni v večini ocen. Njegove konfiguracije vključujejo veliko uporabnih aplikacij, kot so možnost blokiranja dostopa do interneta za določene parametre, več razpoložljivih omrežnih standardov naenkrat, visoka stopnja zaščite pred hekerskimi in hekerskimi napadi itd. Znamka Linksys je priljubljena tudi po vsem svetu. Trenutno obstaja veliko pozitivnih mnenj o usmerjevalniku Linksys E3200 Wi-Fi-ADSL, ki omogoča hkratno povezovanje žičnih in brezžičnih povezav, kot tudi uporabo 3G modema. Naprava ima tudi več vgrajenih zaščitnih tehnologij. Njegova vrednost - več kot štiri tisoč rubljev, vendarpredlagana funkcionalnost je vredna denarja.
ADSL usmerjevalnik TP-Link je najpogosteje uporabljena naprava za dostop do interneta zaradi nizkih stroškov. Danes si model TP-Link TL-WR841ND, ki ponuja dobro funkcionalnost - dolgo območje (približno 270 metrov), več omrežnih standardov, visoko pasovno širino, zasluži pozitiven odziv. Seveda je nekoliko slabša od zgoraj navedenih naprav, vendar je z glavnimi nalogami odlična. Za usmerjevalnik, vreden približno tisoč rubljev, je njegova funkcionalnost zelo dobra.

Sorodne publikacije