GeForce GTX 460 grafična kartica: funkcije, pregled, testiranje, pregledi

NVIDIA že dolgo deluje v korist svojih strank. To je razlog, zakaj za dolgo časa pod odzivno vodenje na stotine razvijalcev nastajajo novi modeli grafičnih kartic. Nekateri ostajajo kultni, drugi so pozabljeni šest mesecev po objavi.

Exit

Videz NVIDIA GeForce GTX 460 je padel na leto 2010. Nato je proizvajalec naredil veliko dolgih obvestil, ki se niso vedno zgodila pravočasno. Poleg tega so mnogi pričakovali uvedbo procesa in nastanek nove arhitekture. Vse to je bistveno vplivalo na vodstvo podjetja in je izrazito začelo umikati svoje tekmece.
Zaradi tega postajajo modeli, ki so idealni za kupce v proračunskem segmentu in na splošno za množičnega potrošnika, vse pogostejši. Toda sam izgled GTX 460, ki je zadovoljil veliko uporabnikov, je postal preporod proizvajalčevega vodstva.

Etalon

Kot ponavadi, da bi dobil referenčno verzijo, sem se moral dovolj močno potruditi, tako da so ga največkrat videli samo novinarji, ki pišejo mnenja in preizkušajo ta model. Spremembe so bile uvedene za široko uporabo, toda preden se ukvarjamo z njimi, bomo še vedno poskušali razumeti, kaj pomeni novost in komu je namenjena. GTX 460 ima vse temelje na novem čipu GF104 s procesom 40 nm. Deluje na frekvencah 675 in 1350 MHz. Pomnilnik ima fizični 900 MHz in efektivno vrednost 36 GHz. Širina avtobusa je bila 192 bitov. Univerzalni procesorji so postali 338 kosov,tekstura - 56 enot za rezi- zacijo - 24 kosov. Novost je bila predstavljena v več različicah, ki so se razlikovale po spominu. Eden od njih je dobil pomnilnik GDDR5 in zmogljivost 1 GB, z avtobusom širine 256 bitov.

Spremembe

Kot običajno je grafična kartica GTX 460 predstavljena v več različicah. Vsak proizvajalec je modelu dodal funkcijo. Nekateri imajo dober overclocking, drugi - odličen hladilni sistem. Med vodilnimi so praviloma Gainward, ZOTAC in Palit.

Model Palit

Novost pakirana v svetlo škatlo, ki v vseh možnih načinih tiskanja pritegne pozornost kupcev. Fronta je praviloma samo najpomembnejša in osnovna informacija o modelu. Tu je ime, razpoložljivost podprtih tehnologij in posebne specifikacije. Na drugi strani so informacije obsežnejše, že so posnetki iger, določena navodila, sistemske zahteve itd. Vse je zanesljivo in dobro pakirano. Sam zemljevid je v plovečem polietilenu. Naprej je samo pogon, navodila in majhen napajalnik. Brez prefinjenosti, včasih frustrirajuče. Čeprav v tem primeru ni drugih adapterjev, saj so vsa potrebna vrata na zemljevidu.

Palit Design

Polno ime modela je Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum. Tudi videz se je izkazal za precej "glasen", kot je ime kartice. Tekstura svetlo rdeče barve je prekrita z velikim hladilnim sistemom. Ena od značilnosti videza tega modela je njegova kompaktnost. Običajno se ta vrednost posreduje kupcuprecej velika velikost kartice. V našem primeru je manjši od cenejšega konkurenta. Postavitev elementov v napravi je uspešna. Za namestitev druge grafične kartice je na voljo samo en dodatni most. Moč ima dve reži za šest zatičev. Za razliko od referenčne različice so usmerjene navzgor in ne nazaj. Hladilni sistem predstavlja plastično črno ohišje, ki ima svetlo oranžen ventilator.
Ta zasnova zajema aluminijasti radiator z dvema cevi za prenos toplote. Celoten sistem ne pokriva le procesorja, ampak tudi mikrovezja pomnilnika, kar je bonus. Zaradi tega je maksimalna obremenitev dvignila temperaturo na 76 stopinj. Po eni strani to ni bilo dovolj, po drugi strani pa se referenčna različica segreje do 93 stopinj.

Specifikacija Palit

Ta različica, kot tudi referenca, deluje na čipu GF104, ki se izvaja v procesu 40 nm. Notranje je vse skupaj, obstajajo poenoteni shader procesorji v številu 336 kosov. Število blokov rasterizacije in druge osnove elementov se ni spremenilo. Različica je sprva močnejša od referenčne, saj čip deluje na frekvenci 800 MHz v primerjavi s 675 MHz. Zmogljivost pomnilnika je do 1 GB, pri tem pa ima osem čipov, vsak s 128 MB. Čip je izdelan pod vodstvom SAMSUNG. Frekvenca video pomnilnika je 4 GHz, kar je dokumentiran indikator.
Izboljšave v funkciji Palit GTX 460 so tudi po dodatnem overclockingu. Zemljevid je začel delovati s frekvenco jedra 880 MHz, ki je v povprečju enaka povečanju za 10%. Tudi na veliko presenečenje se je uspelo povečatiin hitrost video pomnilnika do 45 GHz. Posledično je overclocking na splošno izboljšal zmogljivost za 8%, kar bo v nekaterih igrah pokazalo znatno povečanje "fps".


Model iz Gainwarda

Grafična kartica podjetja Gainward je bila pakirana v klasično škatlo tega proizvajalca. Tudi tu so mnogi ljudje s krili že seznanjeni. Spredaj so informacije o pomnilniku, prostornini, tipu, tehnologiji itd. Nazaj, kot ponavadi, specifikacije še več. Skupaj z njimi, obstajajo sistemske zahteve, nekaj screenshotov iger, itd. V polju ni nič nenavadnega. Paket se ne razlikuje od prejšnjega. Enako poganja z "drv", navodila in adapter za napajanje. Edina stvar, ki jo lahko najdete, je kupon za popust pri nakupu video kodiranja. Lep dodatek za tiste, ki ga resnično potrebujejo.

Videz Gainward

Zasnova te grafične kartice GTX 460 je bila zelo privlačna. Izgleda malo dražje kot prejšnja sprememba. Textolit se je spet izkazal za kompakten, prekrit z hladilnikom. To je sestavljeno iz radiatorja in plastičnega ohišja. Ventilator je dobil rdečo barvo, ki izgleda elegantno ob črni barvi ohišja. Aluminijasti radiator ima dve cevi za odvajanje toplote. Nahaja se nad procesorjem in ga učinkovito ohlaja. Tudi odvajanje toplote prihaja iz energetskih sistemov.

Gainward značilnosti

Ta model je prejel višje frekvence glede na referenčno različico. Posledično je procesor pospešil na 800 MHz, shader bloki delujejo na 16 GHz, pomnilnik pa na 4 GHz. Mimogrede, sam pomnilnik je dobil GDDR5 tip in natipkal je 1 GBosem mikročipov 128 MB. Širina avtobusa je bila 256 bitov.
V tem modelu mi je uspelo in je bilo overclockano. Procesor se je pospešil na 880 MHz, pomnilnik je ostal nespremenjen in deloval na 4000 MHz, vendar so se shaderji izboljšali tudi na 1760 MHz.

Tekmovalec iz ZOTAC-a

Ta sprememba velja tudi za neposrednega konkurenta zgoraj navedenega. Čeprav primerja isti model od različnih proizvajalcev, stvar ni hvaležna. V večini primerov je razlika le v hladilnem sistemu in celotnem kompletu. Včasih obstaja razlika v pospeševalnem potencialu. Ta različica NVIDIA GeForce GTX 460 je v škatli z vdelano programsko opremo. Na njem je, kot ponavadi, prikazan konjenik. Inside je priročnik, uporabniški priročnik, gonilnik in programska oprema, kot tudi adapterji za PCI-Express in VGA. Prijetno presenečenje je bilo pojavljanje diska z znamenito igro "Princ Perzije". Takšna darila ZOTAC-a izgledajo precej običajno, čeprav so zelo prijetna.

Videz ZOTAC

Najprej, v oko priti trdni hladilni sistem. Je zelo podobna tistim iz prejšnjega modela. Ohišje je okrašeno v črni in zlati barvi, logotip pa je takoj viden. Ventilator se je skromno premaknil vstran.
Radiator je spremenjen in ni zelo podoben klasičnemu. Predstavlja jo turbina, ki se nahaja na robu hladilnika. Pretok zraka, ki ga tvori, ustvarja skozi majhen žar in ohlaja čip, pri čemer vroč zrak odvaja skozi posebne odprtine.

Specifikacija

Značilnosti ZOTAC in Gainward so enake. Toda potencial za pospeševanjeizkazalo se je, da je drugačna. V tem primeru je ZOTAC uspel pospešiti jedrno frekvenco na 850 MHz, shader bloki - do 1700 MHz. Pomnilnik je ostal nespremenjen - 4 GHz. Da bi vse delovalo pravilno, je bilo potrebno ne le povečati napetost, temveč tudi maksimalno hitrost hladilnika, kar je seveda povzročilo veliko hrupa.

Testiranje

Na splošno je vsako spremembo primerjave GTX 460 enostavno preživeti tudi z najmočnejšimi konkurenti podjetja AMD. Na koncu je lahko prehitela Radeon HD 5830 in v nekaterih primerih celo tekmovala z Radeon HD 5850. Edina pomanjkljivost, ki jo lahko ločimo s primerjavo kartice z modeli iz AMD, je učinkovitost porabe energije. V našem primeru je precej nizka. Testiranje sprememb GTX 460, ki smo jih pregledali, je na splošno pokazalo zmago nad referenčnim modelom. Njihova produktivnost je več kot 15% in nimajo težav pri premagovanju novosti podjetja AMD. Poleg tega je analiza omogočila, da Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum konkurira z dragim "dvojnim" GeForce GTX 470.

Sklepi

Grafična kartica GeForce GTX 460 je na splošno prejela povprečja. To ni vodilni model in se je ves čas pojavljal samo zato, ker je podjetje potrebovalo ponovno prevlado v srednjem cenovnem segmentu. Proizvajalec je moral veliko žrtvovati, tako da je večini kupcev na voljo dokaj dober izdelek. To je vredno obrniti na ceno GTX 460. Cena kartic na 1 GB in 768 MB je seveda drugačna, vendar skoraj vsi uporabniki trdijo, da je nakup mlajšega modela neprimeren. To je v veliki meri posledica dejstva, da je različica z 1 GB pomnilnikaveliko bolj produktivni.

Recenzije

Seveda je za večino tistih, ki so kupili GTX 460, cena postala prijetno presenečenje. Večina pregledov se osredotoča na stroške zemljevida. Glede na to, da vsako spremembo odlikuje tiho delo, produktivnost, odličen potencial za overclocking, so kupci pričakovali pomembno ceno. Namesto tega je podjetje vsem dalo dober stabilen model. Nekoč je GTX 460 igral vse. Sčasoma se je stanje seveda spremenilo. Malo verjetno je, da bo preživela trenutne priljubljene igralniške projekte za igralce, vendar je treba razumeti, da je od izdaje minilo več kot 6 let, in v tem času se je računalniška tehnologija hitro razvijala.
Temperaturni preskus NVIDIA GeForce GTX 460 ni slab. Kljub analizi laboratorijev in drugih specializiranih organizacij je bila zadnja beseda kupec. Ni bilo pritožb zaradi pregrevanja in zmanjšanja frekvenc. Med omenjenimi spremembami je model Palit GeForce GTX 460 Sonic Platinum dobil najbolj pozitivne povratne informacije. Ima odličen potencial za overclocking, dober hladilni sistem in zanesljivo montažo. Poleg tega so nekateri modeli te kartice do leta 2015 ostali v PC konfiguracijah in pravilno delovali, kar je najboljši dokaz kakovosti in učinkovitosti.

Sorodne publikacije