Diagnostika in znaki okvare pretvornika navora avtomatskega menjalnika

Število avtomobilov z avtomatskim prenosom se vsako leto poveča. Za to obstajajo razlogi. Samodejni menjalnik je mnogo bolj priročen kot pri mehaniki. Z njim se voznik ne naveliča prometnih zastojev in s sklopko z ustreznim delovanjem ni težav. Toda avtomatska škatla je malo bolj zapletena mehanika. Eden od glavnih sestavnih delov vsake AKPP - je hidrotransformator (v navadnem človeku "bagel"). Sčasoma lahko ne uspe. Zakaj se to dogaja in kakšni so znaki okvare avtomatskega pretvornika menjalnika? Poglejmo v naš današnji članek.

O konstrukciji

Hidro transformator služi za spremembo in prenos navora, ki prihaja iz motorja v menjalnik. Konstrukcija elementa vključuje:
 • kolo črpalke.
 • Turbina.
 • Reaktorsko kolo.
 • Sklopka za prosti tek.
 • Spojka za blokiranje.
 • GDT se nahaja v ločenem ohišju, ki je napolnjeno s tekočino ATP. Slednji opravlja funkcijo ne le maziv, ampak tudi oprijem na mokri podlagi (ker v samodejni škatli ni košare in disketa).
  "Bagel" deluje v zaprti zanki. Najprej ATP tekočina vstopi v turbino in nato na reaktorsko kolo. Hitrost nožev slednjega se začne povečevati. Pretok tekočine gre do kolesa črpalke. Posledično se poveča velikost navora. Ko se hitrost ročične gredi poveča, se kotna hitrost turbine in kolesa črpalke poravna. Tok ATP tekočine se začne spreminjatismeri Istočasno pa tudi spajanje prosto delujočih del. Reaktorsko kolo se začne vrteti. Z nadaljnjim povečanjem hitrosti pretvornik navora je blokiran (pri delu vključuje posebno sklopko). Tako se prenos navora iz motorja v škatlo izvede neposredno. To se zgodi do naslednjega vklopa ali izklopa prenosa.

  Delovanje hidrotransformatorja se krmili z elektronsko krmilno enoto. Zaznava informacije iz vseh senzorjev, ki se nahajajo v "vrečki" in generira izhodni signal. V primeru kakršnih koli težav bo Electronics takoj prijavil napako. V praksi obstaja blokada pretvornika navora avtomatskega menjalnika. Znaki okvare so lahko drugačni. To je elektronika in mehanski del. Toda če je škatla prišla v nujni način, jo je vsekakor treba diagnosticirati.

  Koliko služi?

  V splošnem je gidrotransformator zasnovan za celotno življenjsko dobo avtomatske škatle. To je 250-300 tisoč kilometrov. Stari "Mercedes" vodni transformatorji (4APPP) lahko gredo ven in na 500 tisoč. Težave avtomatskih menjalnikov «Toyota Mark-2» iz 80-ih so prav tako redke. Ampak kot vsak drug mehanizem, lahko ne uspe. Da bi preprečili resno popravilo, je treba pravočasno prepoznati okvaro in poznati znake okvare pretvornika navora avtomatskega menjalnika. Najbolj značilne med njimi je spodaj.

  Zvoki, vibracije

  Kako neodvisno določiti znake okvare pretvornika navora avtomatskega menjalnika? Najprej morate poslušati delosamih škatel. Torej, ko preklapljate z orodji, lahko pride do mehanskega zvoka. Sprva je komaj opazen. In če se hitrost motorja poveča, ne izgine povsem. Kaj piše? Takšni znaki okvare pretvornika navora avtomatskega menjalnika kažejo na težave z odpornimi ležaji igelnega tipa. Element se nahaja med pokrovom hidrotransformatorja in turbinskim (ali reaktorskim) kolesom.
  Če pri preklopu zobnikov pride do glasnega kovinskega udarca, to kaže deformacijo lopatic turbinskega kolesa. Ta izdelek ni več predmet popravil. Če se svetlobne vibracije pojavijo pri hitrosti 60-90 kilometrov na uro, to pomeni polnjen oljni filter. Podobni simptomi so tudi zaradi slabe kakovosti ali starih ATP-tekočin. Rešitev problema je zamenjava filtra in olja. V večini primerov so popravila končana.
  Mnogi uporabljajo delno zamenjavo olja - izčrpajo del starega in dodajo novo, ki ponavljajo faze 2-3 krat. Toda strokovnjaki priporočajo, da ne shranite na popolno zamenjavo tekočin ATP. Izvaja se na stojalu pod pritiskom.
  Kaj je plus takšnega postopka? Zamenjava olja bo izvedena za 100 odstotkov, umazanija iz škatle pa bo popolnoma izprana. Ponovite to v garaži je nemogoče - samo ob prisotnosti stojala.

  Način v sili

  Zagotavlja menjalnike samo pri prvih treh hitrostih. Kako ugotoviti napako avtomatskega pretvornika momenta menjalnika? Na sodobnem avtomobilu se na armaturni plošči prikaže dodatno opozorilo. Škatla lahko pride v nujni način zzaradi različnih razlogov:

 • Poškodba telesa kontrolne točke.
 • Prisotnost čipov v tekočinah ATP.
 • Prisotnost kovinskih ostankov turbin.
 • Motnje torne skupine in sklopke.
 • Zanimivo je, da lahko v nujnem načinu polje vnese le občasno. Na primer, po segrevanju tekočine ATP do določene temperature. Razlog je v iskanju senzorjev (pretok zraka, odmične gredi in celo sistemi ABS). Če se škatla v nesreči nepričakovano pojavi, je vredno preveriti celovitost električne napeljave. Ko preklapljate s prvega na drugi prenos, lahko čutite gluh udarec v načinu "D". Te znake okvare pretvornika navora avtomatskega menjalnika lahko spremljajo tudi vibracije. V tem primeru je problem rešen s skeniranjem vhodnih in izhodnih senzorjev. Obstajajo drugi simptomi napake pretvornika navora avtomatskega menjalnika. O njih bomo še naprej govorili.

  Težave z dinamiko

  Vozilo morda ne more pridobiti hitrosti. Za to obstaja veliko razlogov, toda če pogledate znake napake v hidravličnem avtomatskem menjalniku menjalnika ("BMW", vključno s), potem je to spojka za prehitevanje. Če ne uspe, je treba GDT razstaviti in zamenjati z zlomljenim kosom.
  Včasih se zgodi, da se po avtobusni postaji avtomobil sploh ne more premakniti. To kaže na poškodbo reže na turbinskem kolesu. Od situacije - vzpostavitev novih utorov. Pri tekah je potrebno popolnoma spremeniti kolo turbine.

  Vonj požgane plastike

  To se lahko zgodi na pravem avtomobilu. V območju menjalnika se občuti vonj po zažgani plastiki. Za kaj gre?govoriti? Podobni znaki okvare hidrotransformatorja AKPP ("Toyota" vključno z) nastanejo zaradi pregrevanja in taljenja polimernih delov "bagel". To je posledica polnjenja hladilnika olja. Lahko se nahaja tako v samem ohišju kot ločeno od njega. Pravilen hladilni sistem AKPP je jamstvo za zanesljivo delovanje hidrotransformatorja.

  Motor gluhosti

  Ko poskušate prestaviti na dvignjeno ali spuščeno prestavo, motor začne svetiti. Razlog za to je napaka elektronike, ki blokira delovanje hidrotransformatorja. Najpogosteje je krivec elektronska kontrolna enota. O tem bomo govorili spodaj.

  Vzroki neprimernega dela GDT

  Strokovnjaki razlikujejo več dejavnikov, ki lahko vplivajo na delovanje hidravličnega transformatorja:
 • vzvod Kulika AKPP.
 • Maslo (ATP-tekočina).
 • Elektronska krmilna enota AKPP.
 • Razmislimo o teh problemih podrobneje.

  Kulis

  AKPP starega tipa lahko z leti zlomi zaveso. Takšni agregati imajo mehansko povezavo med izbirnikom in škatlo. To vodi do težav pri vklopu načina PPC. Izbirnik se preklopi v enem položaju. Izhod iz situacije - zamenjava izbirnika in zakulisje. Pri nekaterih avtomobilih lahko to operacijo opravite brez demontaže same kontrolne točke.

  Olje

  Stanje tekočine ATP je v veliki meri odvisno od virov in funkcionalnosti avtomatskega prenosa. Strokovnjaki priporočajo, da se zamenja enkrat v 40-50 tisoč kilometrov. Vendar pa pravočasna zamenjava še ni jamstvo za dolgoročno delovanje hidro transformatorja. V primeru trikov in. \ Tnizka vsebnost tekočine ATP "bagel" bo propadla zelo hitro.
  Kako narediti hitro diagnozo? Morate zagnati motor, odpreti pokrov in dobiti olje sonde AKP. Ima napis "Cold" ali "NOT". V prvem primeru ni treba ogrevati škatle. Če je raven nižja od normalne, jo je treba nujno obnoviti. Tekočina se vlije skozi isto luknjo za sondo. Bodite pozorni na stanje samega olja. Tako boste lahko pravočasno prepoznali in preprečili napake, povezane z vodnim transformatorjem. Prisotnost čipov na sondi je izključena. Če je temu tako, potem se turbina ali reaktorsko kolo izprazni ali pa se iztrebi končni stroj. Bodite pozorni! Pri delovanju ATP z nizko vsebnostjo tekočine ATP je mogoče pregretje GDT. Redno pregledujte dno avtomobila, in sicer pokrov (paleta) avtomatske škatle. Včasih lahko tesnijo tesnila. Ni zaželeno uporabljati avtomobila s takšno napako, saj lahko nivo olja kadarkoli pade.

  Elektronska krmilna enota

  To je glavna enota, ki nadzoruje delovanje avtomatske škatle. Blok napak ne more pravilno izbrati hitrosti preklopnih hitrosti ali popolnoma blokirati delovanja prenosa. EBU je zelo zanesljiv mehanizem, vendar pod vplivom določenih dejavnikov ne uspe. To je lahko:
 • oster padec napetosti omrežja na vozilu.
 • Mehanski udarci, vibracije.
 • Povišana temperatura.
 • Visoka vlažnost.
 • Poškodbe izolacije in oksidacija stikov.
 • Razčlenitve v zvezi z elektronskim blokomrešiti s popolno zamenjavo ali namestitvijo novih ločenih krmilnih zank.

  Težave s hidroblokom

  Napaka pretvornika navora samodejnega menjalnika se lahko pojavi zaradi hidrodloške blokade. Zunaj je nekakšna plošča in izgleda takole:
  Hydroblock služi za prenos tekočine ATP pod pritiskom na določene kanale, da se omogoči ali onemogoči določen prenos. V primeru okvare lahko ta plošča pri menjavi načina delovanja povzroči vibracije in impulze. To so glavni znaki okvare pretvornika navora avtomatskega menjalnika. V sodobnih avtomobilih se na vozilu v računalniku prikaže napaka. Poleg tega peč ne trpi zaradi visokih in dolgotrajnih obremenitev. Lahko se vleče težko vozilo ali začne z dvema pedaloma.
  Pogosto se v zimskem času pojavijo napake v avtomatskem prenosu hidrotransformatorja. To je posledica delovanja škatle s hladno tekočino ATP. Pri temperaturah pod -5 stopinj mora biti avtomatski menjalnik ogret. To je enostavno. Potrebno je vklopiti vse načine (Parkiranje, Nevtralno in Pogon), brez premikanja, v razmikih 5-10 sekund. To bo omogočilo ogrevanje olja in preprečilo okvare avtomatskega pretvornika navora. Delovna temperatura tekočine ATP je 75-80 stopinj Celzija.

  Sklep

  Tako smo našli glavne značilnosti in vzroke težav avtomatskega pretvornika menjalnika. V večini primerov okvaro spremljajo napake na armaturni plošči in značilen zvok same škatle. Kadar so mehurji in vibracije, jih je treba uporabitipodrobna diagnostika. Odvisno od obsega problema se to reši z zamenjavo olja ali delov samega hidrotransformatorja (turbinsko kolo, ležaji). Pravočasno zaznavanje napak vam omogoča, da se izognete resnim popravilom.

  Sorodne publikacije