Širokopasovni senzor kisika: naprava, princip delovanja, okvara. Širokopasovna lambda sonda

Okoljski standardi se v svetu vsako leto povečujejo. Zdaj je vsak avtomobil opremljen s sistemom filtriranja izpušnih plinov. In če se na dizelskih motorjih ta funkcija izvaja z ogljikovim filtrom in sistemom SCR, potem je bencin nekoliko drugačen. Tukaj je katalizator. Je tisti, ki pretvarja škodljive kovine v okolju prijazne okside. Vendar pa sta njegovo delo in učinkovitost odvisna od elektronike. Torej, v zasnovi avtomobila lahko srečate širokopasovni senzor kisika. Kaj je element, kako deluje, kako je urejeno in ali ga je mogoče preveriti z lastnimi rokami? Za odgovore na ta vprašanja preberite naš današnji članek.

Značilnosti

Kaj je ta izdelek? Širokopasovna lambda sonda je naprava, ki se odziva na merjenje količine kisika v izpušnih plinih avtomobila. Zahvaljujoč delu tega elementa zagotavlja najbolj pravilno mešanje in posledično optimalno in stabilno delovanje motorja v vseh načinih. Proces nadzorovanja koncentracije kisika v plinih se imenuje lambda-regulacija.


Samo ime "lambda" prihaja iz grškega simbola? V avtomobilski industriji je ta simbol označen s koeficientom ostankov zraka v mešanici goriva.

Kje se nahaja?

V izpušni sistem je vgrajena širokopasovna lambda sonda. Glede na tip vozila se lahko pri zasnovi uporabi en ali več takih senzorjev. Ja, prvinastavite na katalizator, drugi - za njim. Navzven ga ni vedno mogoče videti. Na primer, na "Kalini" prvih generacij se ta element nahaja v območju dna. In od druge generacije, je senzor kisika (lambda sonda) nameščen neposredno v izpušni zbiralnik, dostopen od spodaj. Toda v vsakem primeru bo ta element izgledal kot cevni nastavek s cevno napeljavo.
Upoštevajte, da stari avtomobili niso uporabljali širokopasovnega senzorja kisika, ampak dve točki. Ima preprosto zasnovo. Zamenjana je bila zaradi potrebe po natančnejših dokazih. Konec koncev, bolj pravilno je mešanica, bolj optimalen bo motor v različnih načinih in obremenitvah. Mimogrede, nekateri namestijo širokopasovni senzor kisika z metriko. To je ponavadi digitalna "budilka", ki prikazuje razmerje med bencinom in zrakom v mešanici v realnem času. Najpogosteje se uporablja za diagnosticiranje avtomobilskih okvar. Ta element ni tovarniško nameščen.

Naprava

Zasnova tega mehanizma ima naslednje elemente:
 • kovinski kovček z navojem.
 • Električni grelec.
 • Namig.
 • Zaščitni zaslon.
 • Prevodni stik.
 • Tesnilna manšeta za žico.
 • Izolator. V središču mehanizma sta dve občutljivi elektrodi. Zunanja je prevlečena s platino, zaradi česar je elektroda zelo občutljiva na kisik. Notranjost je iz cirkonija. Senzor je nameščentako, da skozi njega prehajajo izpušni plini. Zunanja elektroda ujame približno 2, nato se izmeri potencial med obema konicama. Večja je, več kisika je v sistemu.
  Širokopasovni senzor kisika predstavlja izboljšano zasnovo dvokontaktnega mehanizma. Upoštevajte, da se potencial razlike meri pod vplivom določene jakosti toka.

  Kako deluje?

  Algoritem delovanja tega elementa temelji na podpori določene napetosti. To je 045 V. To je stabilen indeks med dvema elektrodama senzorjev. Ko se koncentracija Pro 2 zmanjša, se poveča napetost med keramičnim elementom. To kaže na prisotnost obogatene zmesi. Ta signal takoj vstopi v elektronsko krmilno enoto. Slednji na podlagi teh signalov ustvarja tok določene sile na aktuatorje (vključno s šobo). Po drugi strani pa v fotoaparat vbrizga več (ali manj, odvisno od pričevanja) bencina. Če je zmes slabo, senzor to sporoči EBU na enak način.

  Pomembna značilnost

  Treba je omeniti, da je delo občutljivih konic mogoče le, če temperatura doseže trideset stopinj Celzija. Delovno območje keramičnih elektrod je od tristo do tisoč stopinj. Toda kako deluje element "hladno"? Prej na dvo-kontaktnih napravah je bil signal oblikovan iz drugih senzorjev (pretok zraka, položaj blažilnika in vrtljaji ročične gredi). Na blok je bila prejeta povprečna vrednost lambda, ki je pripravil pripravljeno zmes. Res je, da te vrednote niso bile vednozvest To ni zagotovilo optimalnega in stabilnega delovanja motorja z notranjim zgorevanjem. Zato nova generacija senzorjev (širokopasovne vrste) uporablja poseben grelec. Njegova funkcija je povečati temperaturo konic. Napravo je treba vklopiti takoj po hladnem zagonu motorja. Ko temperatura doseže trideset stopinj, postane keramični element trdni elektrolit, ki skozi sebe prehaja skozi ione kisika, ki se naberejo na mreži platinske elektrode.
  Grelni element se nahaja znotraj ohišja senzorja in se napaja iz omrežja na vozilu.

  Vrednost lambda in povezava z ICE

  Na podlagi vsega zgoraj navedenega lahko rečemo, da delo stabilnega delovanja motorja z notranjim zgorevanjem ni mogoče brez širokopasovnega senzorja. Prav ta element generira signalne vrednosti za ECU, ki nato popravi gorljivo mešanico. Elektronska enota je povezovalna povezava, ki ne vzame samo impulzov, temveč tudi pošlje referenčno napetost 045 na senzor. Elektronika glede na obremenitev motorja z notranjim zgorevanjem, način delovanja in temperaturo delovanja izbere optimalno razmerje zraka in goriva v mešanici.

  Domneva se, da je idealno razmerje 147 delov kisika na obrok bencina. Pod tem pogojem bo vrednost lambda enaka eni. Ampak ne pozabite na pomen presežka zraka razmerje. Če lambda prikazuje zgornjo enoto, se bo zmes izčrpala. V tem primeru v valjbo dobil več kisika. Če je lambda nižja od ene, potem EBU oblikuje obogateno zmes. Torej bodo cilindri prejeli več goriva kot ponavadi.

  Resource

  To je zelo krhek element v avtu. Zamenjava lambda sonde je morda potrebna po 50 tisoč kilometrih. Toda praviloma se senzorji domačih avtomobilov v takem primeru izrabijo. Če govorimo o tujih avtomobilih, lahko zamenjava lambda-sonde doseže 100-120 tisoč kilometrov. Nihče ne ureja natančnih številk, saj je vir odvisen od številnih dejavnikov (do vsebnosti svinca v bencinu).

  Znaki

  Kako ugotoviti, ali je senzor kisika (lambda sonda) potreben zamenjava? Zelo enostavno je ugotoviti. Ker bo senzor okvarjen, bodo na elektronski enoti namerno sprejeti lažni alarmi in podatki. Motor bo zato nestabilen. Razlog za to je napačno oblikovana mešanica goriva in zraka. Okvara senzorja za kisik tipa širokopasovnega omrežja spremlja:
 • povečana poraba goriva.
 • Nestabilni promet v prostem teku.
 • Nekontrolirano segrevanje katalizatorja. Po zaustavitvi motorja se lahko poči.
 • Sprememba koncentracije CO v plinih. Izpušni plin bo bolj kisel in neprijeten po vonju.
 • Izgled žarnice "Check engine" na armaturni plošči.
 • Zmanjševanje dinamike pospeševanja.
 • Napake (sunki) pri poskusu pridobivanja hitrosti.
 • Če se pojavi vsaj eden od zgoraj navedenih simptomov, je to priložnost za podroben pregled širokopasovnega senzorja kisika.

  Vzroki za okvaro

  Zakajlahko mehanizem ne uspe? Prvi razlog je naravna obraba. Če je bilo število prevoženih kilometrov več kot 50 tisoč kilometrov, se lahko sredstva mehanizma končajo. Tudi senzor se razpusti zaradi drugih razlogov:
 • Ko zlomite žice, ki gredo na senzor. V tem primeru signal preprosto ne bo prispel na računalnik.
 • V primeru mehanskih poškodb. Številni senzorji so nameščeni na dnu območja. Če se avto vozi skozi globoko oviro, lahko pride do poškodb merilnega elementa. Pri najmanjši deformaciji se uniči galvanski element širokopasovnega senzorja kisika.
 • Pri pregrevanju senzorja. To se lahko zgodi zaradi napak v sistemu za dovod goriva v avtomobilu. To je ponavadi napačen kot vžiga ali napačna nastavitev motorja (na primer, to ni vdelana programska oprema računalnika s čipno nastavitvijo).
 • Če je kontaminiran z občutljivim elementom. Če je pokrivni premaz s platinastim premazom zaprt, ioni ne bodo zajeti s širokopasovnim senzorjem. Kaj je to? Običajno pride do kontaminacije zaradi vdora olja v zgorevalno komoro. Ta saja nato obdaja stene izpušnega kolektorja in konico senzorja. Do druge kontaminacije lahko pride zaradi uporabe bencina nizke kakovosti, ki vsebuje veliko svinca.
 • ​​
 • Ko je telo razbremenjeno. To je redko, vendar te napake ne smemo izključiti.
 • Ko se antifriz dotakne valjev motorja. to je posledica okvare glave tesnila bloka. Posledično plini pridobijo značilno belo barvo. Poleg tega se spreminja tudi koncentracija kisikav izpuhu S preprostimi besedami senzor začne "nor". Računalnik pripravi napačno mešanico.
 • Demontaža kontaktov

  Za razliko od senzorja z dvema dotikoma ima širokopasovna povezava nekoliko drugačno napravo.
  Dobavljen mu je celoten stolpec žic. Kaj odgovarja vsak od njih? Spodaj bomo govorili o delitvi širokopasovnega senzorja kisika:
 • Pin-1. Ustreza toku ionske črpalke. Napetost na tem stiku ne sme biti manjša od 10 mikroamperov.
 • Pin-2. Odgovoren za maso. Dopustno odstopanje - ne več kot 100 mV.
 • Pin-3. Odgovoren za delo galvanskega elementa (Nernstov signal). V odklopljenem priključku mora biti napetost približno 045 V. S priključenim konektorjem je ta številka znotraj 1 st.
 • Pin-4 in 5. Ti kontakti so odgovorni za napetost na grelcu. Širokopasovni grelnik senzorjev je krmiljen s pulzno širinsko modulacijo. V primeru okvare grelnika bo računalniška diagnostika dobila naslednje kode napak: РОО36 in РОО64.
 • Povzamemo

  Tako smo ugotovili, kako deluje senzor za kisik, kako je urejen in zakaj ne deluje. Kot lahko vidite, je širokopasovni element veliko bolj zapleten kot dvojni stik. Kljub temu pa prav ta tip omogoča natančno kontrolo in ustrezno pripravo mešanice goriva in zraka brez uporabe povprečnih parametrov. V primeru okvare je treba postavko nujno zamenjati.
  Kje je senzor za kisik, ki ga že poznamo (pred in po katalizatorju ali na območju graduacije)zbiralec). Pri zamenjavi lahko pride do težav. Navoj se pogosto vtakne in senzor izključi samo z uporabo univerzalnih maziv tipa VD-40.

  Sorodne publikacije