Robot za pomočnika doma

Pred dvajsetimi leti smo tiho upravljali brez mobilne povezave in ni bilo vseh fiksnih telefonskih aparatov. In zdaj - živimo v stoletju novih tehnologij, ki jih vsak dan izpopolnjujemo in ponujamo nekaj novega, praktično izvirnega iz strani fantazijskih romanov. Nova generacija si ne predstavlja več učenja, dela in prostega časa brez pametnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov in drugih pripomočkov. In za napredne in trendsetterje je bil izumljen robot za domače pomočnike.

Kaj je to? Robot za domače pomočnike je naprava, katere namen je pomagati osebi v vsakdanjem življenju. Za razliko od običajnih gospodinjskih aparatov je opremljen z umetno inteligenco, čeprav še ni popolna, vendar delo v tej smeri ni ustavljeno.


Obstajajo različni agregati z določeno funkcionalnostjo: čistila za steklo, kosilnice, čistila za bazene. Toda najbolj priljubljena pred kratkim uporablja delo sesalnikov. Preberite o njih spodaj.

Opis

To je agregat z umetno inteligenco, katerega namen je samodejno čiščenje prostorov. Sodobna naprava je najpogosteje v obliki diska s premerom približno 30 in višino 10 cm. Sprednji del dela je opremljen z velikim kontaktnim senzorjem (odbijač), ki mu pomaga preprečiti trčenja z ovirami. Ta pomočnik deluje na notranjih baterijah in se polni iz baze (posebni modul), ki jo po čiščenju najde in poveže. Napolni se od dva do pet ur, odvisno od vrsteuporabljena baterija.


Domači robot se v procesu čiščenja samostojno premika po površini in pobira smeti na cesti. S pomočjo posebnih algoritmov se odloči, kako bo naletel na oviro. Zaradi svoje majhne višine ta "pameten" sesalnik z lahkoto prehaja pod posteljo ali drugo pohištvo. Če se še vedno zatakne in se ne bo mogel premakniti, bo o tem obvestil gospodarja.

Organizacija postopka zbiranja

Domači robotski sesalnik, odvisno od funkcionalnosti, je v eni od naslednjih skupin:
 • Čiščenje se izvaja samo s silo sesanja (najbolj ekonomični in majhni modeli). Izpiranje smeti v zbiralnik prahu poteka skozi ozko režo. Nahaja se na dnu naprave. Zaradi nizke absorpcije moči glede na navadne sesalce bo takšen pomočnik obvladoval le zbiranje lahkih odpadkov, prahu in volne z gladko površino.
 • Pogon s sesalno in sesalno močjo. Na dnu takšnih sesalnikov je krtača, ki se vrti v bistro, in zamenja smeti v zbiralcu prahu. Vzporedno s tem vstop zraka skozi režo za absorpcijo, zato bo ustvaril prašni oblak.
 • Podobno kot pri prejšnjih modelih, vendar z dvojnim turbopolnilnikom. Na dnu takih strojev - dve gosto nameščeni ščetki, ki se vrtita nasprotno. Eden od njih nadomešča smeti v zbiralcu prahu, druga pa dviguje preprogo na preprogi. Krtačni blok pod njegovo težo se premika navpično, kar omogoča učinkovitejše čiščenjepreproge
 • Mokra vzmetnica - opremljena z materialom iz mikrovlaken, ki se stalno vlaži iz posode z vodo (skozi kapilarni sistem). Pred uporabo takšnega modula je treba opraviti kemično čiščenje, da bi se izognili umazanim razvezam. Ponavadi ni v obliki avtonomne naprave, ampak v obliki izmenične enote za agregate, ki sesajo suhe odpadke.
 • Suhi odpadki, ki se včasih imenujejo roboti, zaradi pomanjkanja sesalnega sistema. Z isto krpo iz mikrovlaken obriše tla. Odvisno od modela lahko sesalnik premakne smeti pred njim in ga premakne iz središča prostora v vogale (razen dela, ki je odložen na krpo).
 • Robot za detergente - razlikuje se glede na funkcijo vlaženja površine iz posode z vodo in nadaljnje zbiranje nastale umazanije v poseben rezervoar. To kategorijo na trgu predstavlja le nekaj modelov zaradi precej naporne storitve takega "pomočnika".
 • Kako narediti domačo nalogo?

  Naprave z dobro funkcionalnostjo običajno stanejo manj. Toda kaj storiti, če nimate pravega zneska, in želja, da se ujemajo s trendovskimi tehnološkimi trendi, je super? Odgovor je preprost - to storite sami. Ne glede na to, kako čudno se sliši, je robot ustvarjen z lastnimi rokami - res je to mogoče s potrebnimi informacijami.

  Priročnik

  Tehnični del mora biti opremljen z spajkalnikom, spajkom, kolofonijo in elementi, ki se uporabljajo v shemah. Iz teorije bi bilo lepo vedeti, za kaj se morate povezatidoseganje želenega rezultata. Kaj dela doma lahko sprostite, sprašujete? Razmislite o nekaterih možnostih.

  Robotski sesalnik (domača različica)

  To vibro delo, ki lahko postopoma, vendar temeljito očisti sobo, je zgrajeno na podlagi preproste krtače. Sestavni elementi bodo vibromotor, standardna baterija in stikalo. Montaža se izvede na naslednji način: na akumulator priključite motor in na to stikalo. Nastala struktura je pritrjena na krtačo in vklopljena - domači robot vibrira in tako očisti površino.

  Robot-brisalec

  Tukaj je mehanizem bolj zapleten. Treba je prisiliti avto, da se premakne navpično. Mikrokontrolerji bodo pomagali upravljati celoten proces. Da bo naprava manj okorna, jo lahko priključite na napajanje in ne uporabljajte baterije. V vlogi pranje mehanizem bo majhen motor, nenehno gibljejo v krogu ali na nasprotnih straneh čiščenja elementa. Pritrdite obliko, ki je primerna za majhne naivneže.


  Zaključek

  Življenje v svetu novih tehnologij nas vsak dan preseneti z našim razvojem. Vrste pomočnikov robotov, o katerih razpravljamo, niso vse, kar trg ponuja sodobnemu kupcu. Najnovejši razvoj predstavljajo nas roboti, praktično družinski člani, ki lahko opravljajo video klice, in upravljajo komponente "pametnega doma", zabavajo otroka in tako naprej.
  Vendar pa ne smemo podcenjevati njihove zmožnosti, da ustvarijo pomočnike na domu. Konec koncev, robot, s svojimi rokamiustvarjen - to je ekskluzivni model, predmet ponosa, in na splošno stane več kot vsak denar. Še posebej, ker možnosti na tem področju - mase. Železo lahko pretvorite v robota, ki se lahko premakne na desko. Ali pa ga izvedite v obliki roke, ki se pritrdi na likalno desko in jo premaknete. Vse je odvisno od vaše domišljije in želje.

  Sorodne publikacije