Kako izbrati krmilnik sončnih celic? Krmilnik za solarne baterije z lastnimi rokami

Prehod na alternativne vire energije poteka že vrsto let in zajema različna področja. Kljub privlačnosti koncepta pridobivanja brezplačne energije je v praksi težko izvajati. Obstajajo tehnične in finančne težave. Kljub temu se v primeru majhnih projektov alternativna oskrba z energijo upravičuje. Na primer, krmilnik sončnih celic vam omogoča uporabo brezplačnih jedi za električne naprave, tudi doma. Ta komponenta prilagodi življenjsko dobo baterije, kar vam omogoča optimalno uporabo.


Katere parametre krmilnika je treba upoštevati?

Najprej morate izhajati iz skupne moči in vhodne napetosti sistema, ki ga izbere krmilnik. To pomeni, da moč baterije ali sklop baterij ne sme presegati produkta sistemske napetosti z vrednostjo izhodnega toka krmilne naprave. Poleg tega je krmilnik sončne baterije izbran iz izračuna napetosti v izpraznjenem akumulatorju. Poleg tega je treba v primeru povečane sončne aktivnosti predvideti 20-odstotno napetostno rezervo. Prav tako krmilnik izračuna vrednost ujemajoče se napetosti. Ta vrednost je strogo urejena z istimi primeri nenormalne aktivnosti sevanja. Na trgu je krmilnik sončnih celic predstavljen na več načinov, od katerih vsak prevzame svojepodrobnosti vrednotenja opisanih značilnosti.

Značilnosti izbire regulatorjev PWM

Izbira te vrste krmilne naprave se razlikuje po enostavnem pristopu - bodoči uporabnik mora le določiti optimalni tok kratkega stika v uporabljenem modulu. Prav tako je treba zagotoviti določeno mejo. Na primer, če tok sončnega generatorja z močjo 100 W ostane stabilen pri kratkostičnem toku 67 A, mora imeti krmilnik nazivno vrednost toka približno 75 A.


Včasih se upoštevata izračun in tok praznjenja. Še posebej je pomembno upoštevati delovanje krmilnikov s funkcijo upravljanja obremenitve. V tem primeru je izbira krmilnika za sončno celico izvedena tako, da odvodni tok ne presega iste nazivne vrednosti v krmilni enoti.

Značilnosti izbire MPPT krmilnikov

Ta tip krmilnikov je izbran v skladu z merilom moči. Torej, če je maksimalni tok naprave 50 A, sistem pa optimalno deluje z napetostjo 48 V, bo maksimalna moč krmilnika okoli 2900 W, ob upoštevanju dodatnega zavarovalnega potenciala. In tu je pomemben še en vidik. Dejstvo je, da se napetost solarnih generatorjev lahko zmanjša v primeru njihovega praznjenja. V skladu s tem in moč lahko pade na znaten odstotek odstotka. Toda to ne pomeni, da lahko naredite popust in kazalnike samega kontrolorja - njegov potencial bi moral pokriti mejopomena. Poleg tega mora vprašanje, kako izbrati krmilnik za sončne celice tipa MPPT, upoštevati tudi posebnosti sevanja, ki se oddaja. Na površini zemlje je intenzivnost sončne svetlobe dodala še dodatnih 20% zmogljivosti akumulatorske infrastrukture. Takšnih pojavov ne moremo imenovati pravilo, toda tudi kot nesrečo jih je treba predvideti pri izračunu moči kontrolorja.

Kako narediti vložek?

Tipična različica samourejenega krmilnika vključuje uporabo skromnega sklopa elementov. Med njimi bodo tranzistor, uporni tok do 49 A, relejni regulator iz avtomobila, upor za 120 kOhm in diodni element. Nato se rele poveže z baterijo, nato pa žica skozi upor preide do vrat tranzistorja. Med delovanjem relejnega regulatorja mora pozitivni signal odkleniti zaklop, tok iz solarnega modula pa skozi noge tranzistorja v baterijo. Če naredite univerzalni regulator sončnih celic z lastnimi rokami, z izjemo spontane porabe shranjene energije, bo vključitev v sistem diode obvezna. Ponoči bo ustvaril osvetlitev sončne celice, brez dodatnega porabe energije v modulu.

Ali lahko brez upravljavca sončnih celic?

Preden odgovorite na to vprašanje, se morate spomniti, kakšna je funkcija krmilnika v solarnem modulu na splošno. S svojo pomočjo lahko lastnik avtonomno nadzoruje proces polnjenja akumulatorja zaradi energije svetlobe.Če krmilnik ni prisoten, lahko pride do polnjenja energije do vrelišča elektrolita. To je nemogoče storiti brez kontrolnega orodja za interakcijo s solarno ploščo in baterijo. Druga stvar je, da lahko krmilnik sončnih celic zamenjamo z voltmetrom. Ko se odkrijejo najvišje vrednosti napolnjenosti in napetosti, lahko uporabnik ustavi postopek z odklopom baterije. Ta pristop je seveda neprimeren v primerjavi s samodejnim spremljanjem, vendar v primeru redke uporabe sistema in se lahko upraviči.

Sklep

Proizvodnja solarnih regulatorjev in drugih komponent za te vrste modulov se danes ukvarja s številnimi podjetji. Ta segment se ne obravnava več kot ločen in specifičen. Na trgu, lahko te komponente kupili za 10-15.000 rubljev, z dobro kakovostjo. Seveda bo samopreizkušeni krmilnik za sončno baterijo z uporabo proračunskih uporov in delov avtomobilske električne opreme veliko cenejši, vendar ni verjetno, da bi lahko zagotovil ustrezno raven zanesljivosti. In trenutek stabilnosti in varnosti je še posebej pomemben pri delovanju sončnih kolektorjev, da ne omenjam baterije. V primeru uspešne opreme solarnega modula s strani nadzornika kakovosti, bo lastnik lahko računal na avtomatsko akumulacijo električne energije brez potrebe po motnjah v procesu proizvodnje.

Sorodne publikacije