Procesor Intel Core i5-760: funkcije, funkcije in pregledi

Na začetku prodaje v tretjem četrtletju leta 2010 je bila rešitev Intel Core i5-760. Značilnosti tega CPU-ja so še vedno pomembne za ta dan, njegova zmogljivost pa še danes, 6 let po objavi, omogoča, da se na tej strojni opremi začne najbolj zapletena sodobna programska koda. Gre za to silicijsko rešitev in bo še naprej govorila.

Ničelna procesorska naprava
Osnovna segmentacija arhitekture, ki temelji na oznaki kode Core, je imela naslednjo delitev v nišo:
 • Enote sistema Office in proračunskega sistema so temeljile na seriji Celeron. 1-2 računalniških modulov, majhne velikosti predpomnilnika in relativno majhne frekvence zagotavljajo sprejemljivo zmogljivost pri najpreprostejših nalogah. V isti niši trga procesorjev so bili usmerjeni izdelki linije Pentium. V tem primeru je bila višja stopnja učinkovitosti zagotovljena z več dejavniki hkrati, med njimi večjo količino vgrajenega energijsko odvisnega pomnilnika in povečane hitrosti ure.


 • Računalniki srednje velikosti in sistemi za igre na srečo so temeljili na modelih procesorjev Core i3. Ključna razlika v tem primeru je bila podpora tehnologiji ustvarjanja dveh virtualnih računalniških enot hkrati na podlagi enega fizičnega jedra. Imenuje se HyperTraiding. Zaradi tega je operacijski sistem "videl" že 4 tokove obdelave podatkov, kar je omogočilo znatno povečanje zmogljivosti. Tudipovečanje produktivnosti v tem primeru je prispevalo k takšnim značilnostim te družine čipov, kot je bistveno večji obseg predpomnilnika in povečana pogostost delovanja CPU.


 • Vrhunski procesorji so pripadali i5 in seveda i7. V teh čipih na ravni strojne opreme so bile 4 nujno izvedene fizične jedra. To je bilo to število računalniških modulov in je bilo opremljeno z Intel Core i5-760. Specifikacije so pokazale tudi razpoložljivost večjega obsega vgrajenega predpomnilnika, še večjo hitrost ur in prisotnost tehnologije dinamične regulacije slednjega - TurboBost. Posledica tega je, da so takšne CPE zagotovile resnično fenomenalno raven zmogljivosti, njihove specifikacije strojne opreme pa so še vedno pomembne. Razlika med i5 in hitrejšo i7 je bila posledica dejstva, da je bila v slednji prisotna prej omenjena tehnologija HyperTraiding. Sčasoma, na ravni operacijskega sistema, so taki čipi že izgledali kot popolne 8-jedrne rešitve.
 • Možnosti za konfiguracijo čipov

  Najbolj ugodna možnost za to CPU je bila ta, ki se je imenovala TRAIL. V tem primeru smo skupaj s procesorjem v plastični embalaži kupili naslednje:
 • Priročnik za namestitev in uporabo.
 • Nalepka z logotipom družine procesorskih naprav.
 • Garancijska kartica. Najpogosteje v tej izvedbi so to rešitev za polprevodnike kupile družbe, specializirane za sestavljanje sistemskih blokov v industrijskem obsegu. VV tem primeru so kupovali tudi po veleprodajnih cenah hladilnega sistema, na račun tega pa so se pojavili, čeprav nepomembni, prihranki. Druga različica celotnega sklopa te procesorske naprave se je imenovala VOX, zgoraj navedeni seznam pa je bil v tem primeru dopolnjen z naslednjim:
 • Modra kartonska škatla, v kateri je bil procesor Intel Core i5-760. Navedene so bile tudi njegove značilnosti.
 • Stalni aktivni hladilni sistem in termopasta.
 • Takšna oprema je bila zelo zanimiva za majhne zbiratelje sistemskih enot, ki si niso mogli privoščiti nakupa hladilnikov po veleprodajnih cenah in v velikih količinah.

  Vtičnica za procesorsko napravo

  Za razliko od centralnih procesorjev AMD, ki jih je mogoče namestiti neposredno v več vtičnic tega proizvajalca, lahko samo LGA1156 namesti Intel Core i5-760. Značilnosti tega priključka za CPU kažejo, da je moralno in fizično zastarel s stališča tehničnih specifikacij. Od objave te računalniške platforme je bilo že dolgo časa in družina procesorjev tega vodilnega proizvajalca takšnih izdelkov je bila večkrat posodobljena. Specifikacije strojne opreme CPU in njena zmogljivost še vedno omogočajo reševanje vseh problemov brez izjeme, tudi zdaj.

  Tehnologija. Frekvenčna formula. Delovne temperature polprevodniškega kristala. Termični paket

  S tehnološko tolerančno mejo 45 nm je bil proizveden ta silicijev kristal. Intelova osnovna frekvencaCore i5-76028 GHz. Značilnosti tega čipa so pokazale podporo tehnologiji TurboBost. V skladu s tem se lahko frekvenca te procesorske naprave dinamično spreminja glede na kompleksnost programske kode in temperaturo silicijevega kristala. Če je delo 3-4 jedra, lahko frekvenca CPU doseže 293 GHz. Ko onemogočite 2 bloka obdelave kode, se lahko ta vrednost parametra dvigne na 333 GHz. No, v primeru dela v enem toku je frekvenca procesorja dosegla 346 GHz. Najvišja stopnja segrevanja te procesorske rešitve je nastavljena na vrednost 71 ° C. V resnici pa tudi pri reševanju kompleksnih problemov ta vrednost ni presegla 65 ° C.

  Cache. RAM in njegov krmilnik

  Specifikacije Core i5-760 so pokazale prisotnost 3-stopenjskega predpomnilnika. Na prvi stopnji je njena velikost 256 KB, v drugi pa 1 MB, v tretji pa 8 MB. RAM krmilnik je bil vključen v polprevodniški kristal tega čipa. Bila je dvokanalna in je bila zasnovana za delovanje v povezavi z DDR3 (frekvenca 1066 MHz ali 1333 MHz). Največja količina RAM-a v tem primeru je nastavljena na 16 GB.

  Arhitekturne nianse

  Kodno ime te družine Intel Core i5 - Lynnfield. 760 je indeks najbolj produktivnega procesorja v območju i5. Višjo stopnjo učinkovitosti je zagotavljal samo i7. Kot smo že omenili, je ta CPU vključeval 4 fizične bloke obdelave kode. Pomanjkanje podpore za tehnologijo NT na ravni programske opreme ni omogočilo povečanja številatok obdelave kode 2-krat - do 8 kosov.

  Overclocking. Ocenjene vrednosti frekvence in napetosti

  Kot smo že omenili, je vrednost redne frekvence, pri kateri privzeto procesor Intel Core i5-760 - 28 GHz. Zaradi tehnologije "TurboBuster", tudi v običajnem načinu, bi njegova vrednost lahko dosegla 346 GHz. Multiplikator te polprevodniške rešitve je bil fiksiran na 21. Zato je bil edini način, da se ta mikroprocesor pretvori, povečanje frekvence sistemskega vodila. Njegova začetna vrednost je 133 MHz, napetost, ki se nanaša na jedro CPU, pa je 111 V. Po razpršitvi lahko dobite 180-190 MHz oziroma 13-138 MHz. To pomeni, da je bila v najbolj ugodnem primeru frekvenca čipa enaka 190 * 21 = 3990 MHz. V odstotkih se je proizvodnja povečala za 42%.

  Cena. Pomembnost čipa je zdaj. Lastniki te CPU

  Pregled Intel Core i7-860 in Core i5-760 kaže, da so tehnični parametri v njih enaki. Razlika je bila le v številu tokov. V starejšem modelu je bilo 8, v mlajših pa samo 4. V kvantitativnem smislu je bila razlika v učinkovitosti med temi modeli CPU enaka 10-15%. Toda razlika v ceni je bila ob začetku prodaje 44 USD (257 USD v primerjavi s 213). Ni bilo posebej koristno, če bi preveč plačali, ker je večina nalog i5-760 več kot dovolj. Edina ozka niša, katere uporaba je bila utemeljena, je obdelava multimedijskih vsebin v velikem številu. Zdaj, razpoložljivost samo štirih računalniških blokov vam omogoča, da zaženete celo najnovejše inzahtevne igrače za i5-760. Zato je ta model procesorske naprave še vedno pomemben. Zdaj lahko tak čip kupite v "starem" stanju za 2400-2500 rubljev.

  Povzetek

  Čeprav je Intel Core i5-760 že dolgo časa od začetka prodaje, ima še vedno najnovejšo procesorsko rešitev. Značilnosti tega, kot smo že omenili, še vedno omogočajo, da se v večini današnjih zahtevnih igrač zelo udobno.

  Sorodne publikacije