Ne morem pretvoriti naslov strežnika DNS: kako popraviti napako z najpreprostejšimi metodami?

Na žalost, ko včasih poskusite dostopiti do določenega spletnega mesta ali celo ko se povežete z internetom, mnogi uporabniki vidijo napako v sporočilu, ki pravi, da naslova strežnika DNS ni mogoče pretvoriti. Kaj storiti v takem položaju ne pozna vsakega uporabnika. Toda, kot se je izkazalo, ni posebnih razlogov za zaskrbljenost, ker je napaka preprosto odpravljena.

Zakaj ne morem pretvoriti naslova strežnika DNS?

Kot je znano, so DNS strežniki sredstvo za razlago naslovov internetnih virov iz numeričnega izraza v znaku, v katerem se lahko v naslovih uporabljajo črke, številke in posebni znaki.


Torej, zakaj sistem včasih ne more pretvoriti naslova strežnika DNS? Običajno lahko to vpliva na učinek virusov, odstranitev protivirusnega izdelka (ki ga pogosto opazimo pri Avastu), "vzlet" omrežnih nastavitev ali nepravilno nastavljenih parametrov. Poglejmo nekaj tipičnih situacij z možnimi načini odpravljanja napak.

Napaka «Ne morem spremeniti naslova DNS strežnika»: kaj naj storim najprej?

Najprej morate preveriti, ali je v računalniku virus. Malo je morda razlog, to je to. Namesto običajnega optičnega bralnika morate uporabiti izdelek tretje osebe. Toda tudi če virusi ne najdete, lahko sistem še vedno izda sporočilo, da naslova strežnika DNS ni mogoče pretvoriti. In tako je problemje točno v omrežnih nastavitvah. Zato morate najprej preveriti, da se to sporočilo prikaže samo, ko do njih dostopate na določenem mestu ali celo na vseh straneh. Če je mogoče, je bolje preveriti dostop z več naprav, na primer iz stacionarnega računalnika, prenosnega računalnika in pametnega telefona. Če ni odgovora samo na eni lokaciji, se lahko zgodi, da se na njem opravi tehnično delo. Če je dostop blokiran za vse vire, je težava lahko razlog za ponudnika. Ampak z možnostjo dostopa iz ene naprave, razlog, da sistem ne more pretvoriti naslov strežnika DNS, morate iskati natančne parametre omrežja.


Preverjanje stanja odjemalca DNS

Na stacionarnem računalniku ali prenosnem računalniku najprej preverite stanje odjemalca DNS.
To storite z uporabo oddelka storitev, ki ga lahko vnesete prek administracije računalnika, vendar je lažje vnesti ukaz services.msc v konzolo Run Win + R). Tukaj morate poiskati ustrezno vrstico in si ogledati nastavljeno vrsto začetka. Parameter se mora ujemati s samodejnim zagonom. Če je drugačen, morate poklicati meni lastnosti in ga spremeniti.

Spremljajte parametre uporabljenega protokola

Če ta rešitev ne deluje, morate uporabljati omrežne nastavitve, zlasti uporabljen privzeti protokol (praviloma je to IPv4). Najdemo ga v razdelku za spreminjanje nastavitev omrežne kartice, kliknemo gumb Lastnosti in to preverimonameščen v poljih želenega in alternativnega strežnika DNS. Možno je, da je, kot je pogosto, nastavljen samodejni sprejem parametrov.
Lahko jih poskusite spremeniti v vrednosti, ki jih ponuja storitev Google Public DNS. Tukaj, v eni vrstici, nastavite štiri osem, v drugih dveh pa osem in dva štiri. V bistvu, katera kombinacija bo uporabljena za vsak tip strežnika, se posebna vloga ne predvaja.

Čiščenje predpomnilnika DNS in obnavljanje parametrov

Če sporočilo o napaki nakazuje, da še vedno ni mogoče pretvoriti naslova strežnika DNS, se znova prikaže, lahko preprosto počistite predpomnilnik DNS ali celo ponastavite nastavitve.
Uporablja se ukazna vrstica predpomnilnika, ki se izvaja s pravicami skrbnika, ki predpisuje ipconfig /flushdns. Lahko seveda dodate ukaze za ponovno registracijo konfiguracije, v večini primerov pa je to običajno čiščenje.
Načeloma, če delate leni podobne stvari, lahko v računalnik prenesete in namestite posebno aplikacijo Microsoft Fix It! (mimogrede je bila zasnovana posebej za odpravo napak pri internetni povezavi). Preprosto aktivirajte pripomoček in počakajte na konec procesa skeniranja ter odpravite zrušitve (procesi se popolnoma izvajajo v avtomatskem načinu brez sodelovanja uporabnika).

Namesto naknadnega besedila

Na splošno predlagane rešitve omogočajo reševanje številnih težav z nastavitvami DNS. Enako dobro veljajo ne le za zgoraj opisano napako, ki ima 105. kodo, temveč tudi za nekatere druge napake, ko je vKakovost glavnega razloga za pomanjkanje komunikacije ali dostop do virov se imenuje problemi te vrste. Ampak, če pristopa k odpravljanju težav s praktičnega vidika, veliko uporabnikov, ki ne razumejo posebej omrežne nastavitve lahko svetuje uporabo "native" program od Microsofta, bolj, da nihče boljši sami ne vedo sistema Windows. Načeloma, če še vedno obstajajo vsaj nekateri koncepti o postavitvi sistema, je bolje, da se obrnete na rešitve brez uporabe samodejnega fiksirnika.

Sorodne publikacije