Radeon HD 7950: funkcije, primerjave z analogi in pregledi

Ta članek je v celoti posvečen grafičnemu pospeševalniku Radeon HD 7950 podjetja AMD. Njeni parametri, zmogljivosti in druge pomembne značilnosti bodo podrobno obravnavani. V okviru tega gradiva bodo prikazani tudi rezultati testov in primerjava grafične kartice z neposrednimi konkurenti.

Distribucija grafičnih adapterjev AMD v 7000th. Postavitev obravnavane rešitve

Video adapterji serije AMD 7000 so bili razdeljeni na naslednji način:
 • Serija modelov 77HH je pripadala diskretnim pospeševalnikom vstopne ravni. Imeli so precej skromne parametre in specifikacije. Zaradi tega jim je raven produktivnosti omogočila, da so reševali le najpreprostejše naloge. Med prednostmi v tem primeru lahko opazite nizke stroške in možnost namestitve pasivnih hladilnih sistemov. Najnovejši odtenek je zmanjšal potrebo po napajalniku za osebni računalnik, hkrati pa je omogočil, da je diskretni grafični podsistem zasedel le eno režo v računalniku. Še en plus te postavitve je minimalna raven hrupa pri delovanju.
 • Adapterji serije 78HH so bili uporabljeni za rešitve srednjega cenovnega razreda. V tem primeru sta se učinkovitost in uspešnost bistveno izboljšali. Zato bi lahko osebni računalniki s takimi video podsistemi rešili širši seznam nalog. Za hlajenje takih pospeševalnikov so bili uporabljeni le aktivnisistemi za izmenjavo toplote. Ta funkcija povečuje raven hrupa in vodi do dejstva, da adapter zavzame 2 razširitvene reže.
 • Vrhunski diskretni pospeševalniki so bili v tem primeru naprave serije 79HХ. Zagotovili so brezkompromisno visoko zmogljivost, vendar je bila cena za njih primerna. Pripadala je tej skupini naprav in pripadala Radeon HD 7950. Prav tako bi lahko lastniki takšnih pospeševalnikov brez težav zagnali kakršne koli igrače ali aplikacijsko programsko opremo.
 • Paket

  Kot smo že omenili, se Radeon HD 7950 šteje za vrhunski grafični vmesnik, zato mora biti komplet primeren in vključevati ne le glavne, ampak tudi dodatne. Zato ga je proizvajalec vključil v naslednje:
 • diskretni adapter.
 • Disk z vsemi pripomočki in gonilniki. Prav tako lahko na njem po potrebi najdete razširjen uporabniški priročnik v elektronski obliki.
 • Kupon za jamstvo.
 • Adapterji DVI-VGA in DVI-HDMI.
 • Niz promocijskih brošur s popolnim seznamom značilnosti pripomočka.
 • Transportni trak, ki vodi do gostinstva.
 • Navodila za uporabo.
 • Oblikovanje

  V tipični postavitvi, kot je grafični vmesnik premium, pride Radeon HD 7950. Njegove značilnosti so precej trdne in zato ne bodo delovale brez aktivnega hlajenja. Zato je preko tiskanega vezja pospeševalnika sistem bakrenih cevi in ​​hladilnika. Nekateri proizvajalci izvajajo "tovarniški overclocking" takšnega adapterja in vv tem primeru se lahko namesto enega ventilatorja uporabita dva ali celo tri taka aktivna hladilna elementa.

  Na eni strani plošče je tipičen 16-polni PCI-e priključek, s katerim je mogoče tak pospeševalnik namestiti v razširitveno režo na matični plošči. Na kovinski plošči te video kartice so 4 priključka za povezavo monitorjev. Ena je DVI, druga je HDMI. Poleg tega je ta seznam dopolnjen z dvema priključkoma formata mini - DisplayPort.

  Grafični procesor

  Karkoli je bilo, je glavni element, ki najbolj vpliva na delovanje video podsistema PC - grafični procesor. GPU Tahiti Pro je v središču AMD Radeon HD 7950. Značilnosti tega polprevodniškega čipa kažejo na razpoložljivost 4312 milijonov tranzistorskih elementov, izdelanih z uporabo 28nm procesne tehnologije. Njegova taktna frekvenca je lahko v nazivnem načinu 800MHz. Shader bloki na tej osnovi, polprevodniški moduli rasterizacije 1792 so 32, TMU pa 112.

  Poraba energije. Napajanje

  Zelo visoke zahteve po razpoložljivosti napajalnega sistema pospeševalnika ATI Radeon HD 7950. Značilnosti samega pospeševalnika kažejo, da v nominalnem načinu potrebuje 200W električne energije. Ampak napajanje ob istem času mora izdati približno 500 W ali več. V resnici bi morala biti zadnja vrednost vsaj 750 vatov.

  Specifikacija pomnilnika

  Glavni obseg video pomnilnika za serijo Radeon HD 7950 - 3Gb. V povezavi z drugo velikostjo pufra te video kartice ni mogoče najti iz razloga.da je njegova manjša velikost v povezavi s pospeševalnikom bonusov neupravičena in da je bolj fizično ni mogoče obravnavati. Tip RAM-a je doslej najpogosteje uporabljen GDDR5. Nazivna frekvenca pomnilniških čipov je 5000 MHz, bit njihove povezave pa je 384 bitov. Pasovna širina video podsistema v tem primeru je 240 Gbps.
  Seveda so ti parametri glede na sodobne grafične adapterje videti precej skromni, toda do leta 2012 so bile te značilnosti preprosto fenomenalne in dovoljene za reševanje kakršnih koli težav. Tudi v tem trenutku je ta adapter še vedno ustrezen in sposoben rešiti vse naloge. V nekaterih primerih, seveda, ne bo dal ven največje nastavitve, vendar je to za video kartico, ki je bila izdana pred 5 leti, je naravno.

  Driver

  S precej velikim številom različnih aplikacij in diagnostičnih programov je na voljo grafična kartica AMD Radeon HD 7950. Gonilnik je del paketa Catalyst. Poleg tega ta programska oprema vključuje tudi poseben pripomoček, ki omogoča neposreden nadzor nad monitorjem. Omeniti je treba tudi mini program, ki vam omogoča sledenje glavnih parametrov adapterja (temperatura, število obratov hladilnega sistema).

  Nastavitev

  Preprost in intuitiven način prilagajanja grafičnega pospeševalnika, o katerem govorimo v tem članku. Sestavljen je iz naslednjih glavnih korakov:
 • Pridobivanje grafične kartice iz kartonske škatleskupaj z drugimi dobavnimi elementi.
 • Ko ste izklopili, razstavite stranske plošče ohišja računalnika.
 • Pripravite prostor za pritrditev kovinske plošče pospeševalnika na zadnji strani računalnika (odstranite pokrov).
 • V razširitveno režo namestimo sistemsko grafično kartico.
 • Kovinska plošča s priključki je pritrjena s pomočjo zobnika na zadnji steni ohišja računalniškega sistema.
 • Po tem sistemsko enoto zberemo nazaj.
 • Monitorje povežemo s priključki video adapterja.
 • Vklopite računalnik.
 • Po zaključku zadnjega postopka nalaganja začnemo s postopkom namestitve firmware paketa AMD Catalyst, ki neposredno zagotavlja upravljanje in diagnostiko Radeon HD 7950. Gonilniki, kot smo že omenili, so del tega.
 • Po zaključku namestitve programske opreme je priporočljivo ponovno zagnati računalnik.
 • Izključne spremembe

  Vsak proizvajalec računalniške tehnologije je pripravljen zanimati potencialnega kupca. Zato izvajajo določene inovacije v svojih izdelkih. V tem primeru gre za tovarniški overclock in večjo stopnjo učinkovitosti. Seveda imajo takšni izdelki višje stroške, vendar je takšen pristop k oblikovanju cen popolnoma in povsem upravičen. Na primer, ASUS Radeon HD 7950 s priporočenimi 3 GB je na začetku povečal frekvence. Za grafični čip se ta nominalna vrednost 800 MHz poveča na 1000 MHz, za pomnilnik pa s 5000 MHz na 6300 MHz.
  Zato se v povprečju doseže 20-odstotno povečanjeuspešnosti Toda to vodi do tega, da je adapter opremljen z naprednim hladilnim sistemom iz povečanega števila radiatorskih plošč in dveh hladilnikov. Podobna postavitev ima Sapphire Radeon HD 7950 3Gb. Ima tudi 2 ventilatorja in več radiatorskih plošč. Ampak tukaj je frekvenca z njim skoraj popolnoma enaka nominalni: 850 MHz za čip in 5000 MHz za pomnilnik. To pomeni, da je samo procesorski del v tem primeru overclockan na 50 MHz glede na nominalni način. Smiselno je kupiti takšno kartico šele, ko je načrtovana adaptacija adapterja. Še naprednejši hladilni sistem se ponaša z Gigabyte Radeon HD 7950. Ima že 3 hladilnike. Frekvenčna formula je 900 MHz za čip 5000 MHz za video pufra. Kombinacija vseh teh dejavnikov z lastniki takšnih pospeševalnikov lahko računajo na možnost, da bi se tako razpršili tak video podsistem in dobili še večjo zmogljivost.

  Rezultati v sintetiki

  AMD Radeon HD 7950 ima precej dobre rezultate v današnjih sintetičnih paketih, izkušnje pa kažejo, da je junak tega članka 17-20% počasnejši od vodilnega HD7970 in hitreje GTX580 iz NVidie za 6-7%. Toda s tem GTX670 istega proizvajalca pred junak tega materiala v povprečju za 10%. Kot pravi primer, poglejmo rezultate 3D Mark11. Testno stojalo temelji na CPU Core i7 z indeksom 3930 podjetja Intel. Ta čip ima hitrosti 32-44 GHz in je opremljen s 6 računalniškimi moduli. Posledično je raven njene računalniške moči brezkompromisno visoka in ne bo "zadrževala".povezava "med testiranjem, kot tudi računalniški sistem vključuje matično ploščo na čipu h79 od" Intel. "RAM je v zameno predstavljen s 4 režami DDR3 s frekvenco 2133 MHz in skupno nominalno prostornino 16 GB (hr modul 4Gb). Napajalna enota je enaka 750 W. Kot pogon je na voljo tudi trdi disk 1TB s hitrostjo vrtenja 7200 rpm, vgrajen pa je tudi 12 MB pufer, operacijski sistem Windows 7 SP1 Ultimate OS pa je bil uporabljen kot programska lupina preskusne naprave. v rezultatih smo dobili naslednje rezultate:
 • HD 7970 3Gb - 3146-3107
 • GTX 670 2Gb - 2734-3035.
 • HD 7950 3Gb - 2572-2864.
 • GTX58015 Gb - 1908- 2161.
 • Naprednejše specifikacije arhitekture in strojne opreme omogočajo HD7970, da se brez težav sooči z vsemi neposrednimi konkurenti, in iz istega razloga je GTX670 boljši od HD7950. ne more tekmovati.

  Aplikacije za igre na srečo

  Zdaj pa se obrnemo na testne igre AMD Radeon HD 7950. Udeleženci testiranja so enaki testni konfiguraciji. Format izhodne slike - 1920 X 1080 ali FullHD. Kakovost slike je izjemno visoka. Za začetek upoštevajte Battlefield 3. V tem primeru je bilo število sličic na sekundo naslednje:
 • GTX670 2Gb - 53-63.
 • HD7970 3Gb - 46-53.
 • GTX58015 Gb - 42-50.
 • HD7950 3Gb - 36-45.
 • Rezultati kažejo, da je ta igrača bolj optimizirana za programsko opremo za rešitve NVidia in da so skromnejši rezultati AMD v tem primeru posledica enega dejavnika. Po drugi stranirazlika v tem primeru ni tako pomembna in razpoložljivost ekskluzivnih modifikacij za junaka v tem članku, na primer, Sapphire Radeon HD 7950 omogoča ne samo, da ga zmanjšate, ampak tudi zaobiti najbližje prilagoditve tekmovalnega tabora. Ta sprememba vam omogoča, da vstopite v nominalni način fps na ravni 50-56. To pomeni, da GTX580 brezupno zaostaja in celo vodilni HD 7970 izgubi malo. Nazadnje je treba opozoriti, da vsi udeleženci preskusa zagotovijo udobno raven igralnosti v tem testu. Zdaj pa preidimo na krizo 2. Raven FPS v tej situaciji je naslednja:
 • HD7970 3Gb - 25-51.
 • GTX670 2Gb - 18-53.
 • HD7950 3Gb - 19-45.
 • GTX58015 Gb - 13-42.
 • Če pogledate položaj igranja, potem nobeden od adapterjev ne zagotavlja udobne ravni. Zaradi manjšega števila stagnacije je zmagovalec HD7970. V zadnjem delu je GTX670. Če se ne bi ustalil na 18 sličic na sekundo, bi bil zmagovalec tega testa. Sledi HD7950. Razlika med drugim in tretjim položajem ni tako pomembna, vendar je prednost, čeprav majhna, v družbi NVidia. No, zastareli vodilni model GTX580 je seveda outsider. Ta dva testa kažeta, da je bila pariteta vzpostavljena v svetu grafičnih adapterjev. V enem primeru je rešitev NVidia boljša, v drugem primeru pa AMD. Toda razlika med njimi ni tako velika. Če želite, ga lahko zmanjšate z overclockingom. Podobna slika ostaja do danes.

  Overclocking

  Kot vsak drug sodoben grafični adapter ATI Radeon HD 7950 je mogoče overclockati in zaradi takšne manipulacije znatno povečati zmogljivost računalniškega sistema. Ko se izvedetakšno delovanje poveča naslednje parametre pospeševalnika: uro čipa in video pomnilnik ter napetost, ki se uporablja za grafično procesno enoto. V nominalnem načinu so njihove vrednosti enake 800 MHz, 5000 MHz in 115 Vp. Po pospešku se lahko hitrost procesorja grafičnega pospeševalnika poveča od 800 MHz do 900-1100 MHz. V odstotkih smo dosegli 18-odstotno povečanje uspešnosti. Po drugi strani se lahko frekvenca pomnilnika do 5000 MHz poveča na 6000 - 6300 MHz. V tem primeru je povečanje produktivnosti 26%. Kar zadeva napetost, ki se uporablja za procesor grafične kartice Radeon HD 7950, je mogoče opaziti, da pri pospeševanju ne sme presegati 135-137 V. Če ta pogoj ni izpolnjen, lahko grafični pospeševalnik odpove. Poleg tega je treba opozoriti tudi, da overclocking katere koli komponente računalnika povečuje zahteve za celoten sklop. Najprej morate povečati napajanje. Če naj bi v osnovnem načinu ta vrednost ustrezala 500 W, se mora v primeru overclockinga povečati na 750–800 W. Tudi matična plošča mora imeti izboljšano vzrejo in sistem za stabilizacijo napajanja. Ohišje računalnika mora hkrati zagotavljati boljši pretok zraka in je opremljeno z dodatnimi hladilniki.

  Stroški

  Kot smo že omenili, se je leta 2012 začela prodaja video adapterjev serije 7000, ki so pripadali ATI Radeon HD 7950, v letu 2012. V zadnjih petih letih se je serija pospeševalnikov slik AMD večkrat posodabljala. V tem primeru je zaloga takih pospeševalnikov že dolgo uspešnarazprodan Posledično lahko postanete lastnik takega izdelka samo za uporabo. Na različnih platformah za trgovanje na internetu lahko najdete po ceni 7000-7500 rubljev. Za montažo novih, sodobnih ultimatnih igralnih računalnikov, HD7950 definitivno ni primeren, toda za izvedbo PC-ja srednjega razreda je zelo uporabno.

  Recenzije

  Številne pomembne prednosti se lahko pohvali z Radeon HD 7950 3Gb. Prva je visoka stopnja učinkovitosti, ki vam še vedno omogoča reševanje vseh nalog. Slednje prav tako vključujejo najzahtevnejše igrače in grafično programsko opremo. Lastniki takšnih pospeševalnikov so še prezgodaj razmišljati o posodobitvi računalniškega sistema. Vsaj njegov grafični del. Še več, tudi z razvojem igralnega računalnika srednjega razreda, lahko takšen adapter še vedno uporabljate. Drug pomemben plus tega izdelka je dober overclocking potencial. Pomanjkljivosti so pomanjkanje VGA izhodov, povečana poraba energije in visoki stroški v času izdaje. Prvi problem je rešen z namestitvijo ustreznega adapterja, ki je vključen v začetni komplet. No, zadnja dva sta značilna za bonus pospeševalnike.

  Sklep. Adapter Pros

  V vsakem primeru pa zmogljivost zalog, ki so jo razvili razvijalci v Radeon HD 7950, še vedno omogoča, da je dejansko pospeševalnik. Seveda pa ni do sodobne premijske ravni, ampak rešitev je povprečna cenaobseg, s katerim lahko tekmuje. Še posebej, ker so njegovi stroški nižji. In eno dejstvo je, da omogoča nižjo ceno za dober računalnik za igranje in obdelavo grafičnih vsebin. Drugo možno področje njegove uporabe je rudarstvo. V slednjem primeru je mogoče doseči fenomenalno visoko stopnjo donosa z minimalnimi naložbami. Nazadnje je treba opozoriti, da bodo po nekaj letih osebni računalniki, ki temeljijo na takem pospeševalniku, izgubili svoj pomen in bodo lahko razmišljali o posodobitvi računalniškega sistema. Kot kažejo izkušnje, je življenjski cikel računalniške tehnologije 7 let. Po izteku katerega je treba nujno obnoviti.

  Sorodne publikacije