Radeon 6970 grafična kartica: pregled, funkcije, primerjave s konkurenti in pregledi

Radeon HD 6970 - AMD grafična kartica, izdana decembra 2010. Njegova arhitektura poenostavlja oblikovanje pretočnih procesorjev in jim zagotavlja večjo učinkovitost.

Zgodovina modelov

Leta 2008 je AMD razvil in lansiral Radeon HD 4000 serije s kodnim imenom R700 in blagovno znamko ATI Technologies. Verjetno jih mnogi še vedno uporabljajo na svojih osebnih računalnikih. Arhitektura R700 je spremenila dolgo pričakovani R800, ki je utrl pot za serijo AMD ATI Radeon HD 5000. Biser serije je bila HD 5870 kartica, ki se je pojavila septembra 2009. Sestavljala jo je 2150 milijonov tranzistorjev in je bila uspešna, saj je ostal približno 15 mesecev vodilni model z enim procesorjem. Zamenjana konec leta 2010. Takrat je bila ena izmed najboljših grafičnih kartic v svojem cenovnem razredu, kar govori sama zase.


Nvidia potrebuje približno 6 mesecev, da odpre požar s sprostitvijo GeForce GTX 470 in 480, in celo takrat so mnogi mislili, da ne izpolnjuje pričakovanj. Po nekaj hitrih znižanjih cen in boljši podpori voznikom je zemljevid uspel narediti zemljevid konkurenčen. Kasnejša pojavnost GTX 460 in izvrstna arhitektura GF110 je pomagala ustvariti uspešen izdelek in odprla pot naslednjim modelom, in sicer GTX 580 in 570.
Medtem pa je AMD ponudil HD 6000 od oktobra 209, posredoval pa je grafično kartico HD 6870 kot protiutež GTX 460, ki je stala 240 $. To je bil impresiven model, razen nejasne politike imen in stalnih opomnikov proizvajalcevdejstvo, da ni nadomestek za 5870. model. Od te serije se je blagovna znamka ATI Technologies uradno ukinila zaradi povezovanja med grafičnimi izdelki AMD in računalniškimi platformami. Zato se je zasnova logotipa spremenila.


Po kratki zamudi je bil izdan nov Radeon HD 6970 2GB. Cayman kodni grafični procesor je sestavljen iz 2640 milijonov tranzistorjev, kar je 23% več kot 5870. model. Kot GTX 570 in 580, ki sta napredni različici GTX 470 in 480 HD 6970, je postala nadgrajena različica modela 5870.

Posodobitev serije 6900

Vrhunska Caymanova arhitektura, uporabljena v seriji HD 6900, se nekoliko razlikuje od Bartsove, ki je debitirala v 6870 in 6850. Uporabila je konfiguracijo VLIW5 HD 5000, ki vključuje SIMD s 4 enostavnimi in 1 kompleksnimi blokovnimi procesnimi enotami. Video kartice serije 6900 se razlikujejo v konfiguraciji VLIW4, v kateri je obdelava toka organizirana v skupine po 4 bloke s splošnimi registri. Čeprav imajo vse enake možnosti, 2 od njih (3. in 4.) opravljata posebne funkcije. Glede na informacije iz AMD, konfiguracija VLIW4 zagotavlja računalniško moč, ki ni slabša od VLIW5 s 10% zmanjšanjem kristalnega območja. Caymanovi procesorji zagotavljajo visoko stopnjo paralelizma v primerjavi z arhitekturo Evergreen /Cypress, ki se uporablja v HD 5800. Bartsovi grafični procesorji se nahajajo nekje v sredini, saj so bili korak naprej od Cypress za posamezne krmilnike pretoka za vsako od dveh SIMD. Caymanski čipi imajo več zmogljivosti zaradi dveh motorjev GPE in dodelitve vsakega od njihdo bloka SIMD. To pomeni, da ima arhitektura zdaj dva učinkovitejša bloka teselacije v primerjavi z enim v Bartsu. V grafični kartici HD 6900 lahko na ta način močno izboljšamo zmogljivost teselacije. Glede na AMD se je v primerjavi z HD 5870 potrojil. Poleg tega ima Caymanova arhitektura tudi preoblikovani motor za upodabljanje, ki ga sestavlja 128 ROP Z /Stencil, 32 ROP barv, s skoraj dvakrat hitrejšimi 16-bitnimi celoštevilskimi operacijami in 2- 4-kratno povečanje hitrosti 32-bitnih operacij s plavajočo vejico.
Kajmanska arhitektura
Prehod z VLIW5 na VLIW4 je izboljšal AMD-jeve računalniške zmogljivosti: ožje SPU-je je v celoti lažje uporabiti, FP64 izboljša zmogljivost v primerjavi s FP32 za četrtino, shranjen prostor pa omogoča namestitev dodatnih SIMD-jev. Ampak, če je bil Cayman resen poskus, da se uveljavi na trgu grafičnega računalništva in zgrabi kos torte v NVIDIA-ju, potem več kot le dodajanje novih shaderjev za to. Zato se je AMD trudil izboljšati funkcionalnost svojega grafičnega procesorja, da bi lahko predstavljal grožnjo Fermijevi arhitekturi. Glavna značilnost Caymana je asinhrono dispečiranje. Izraz zelo natančno opisuje, kaj kartica deluje. V podjetju Fermi je NVIDIA zagotovila podporo za vzporedna jedra, ki so omogočala izračun večkratnih kodnih odsekov hkrati. AMD je ponovil pristop NVIDIA, vendar je šel še dlje. Omejevanje oblikovanja Fermija je, da čeprav arhitektura omogoča, da se več jeder uporablja istočasno, mora biti vsak uporabljen z enimpretočni procesor. Neodvisni programi, na primer, ne morejo izdati lastne kode in jo izvajati vzporedno, GPU pa mora kontekstualno preklapljati med njimi. AMD-ovo asinhrono razporejanje je zasnovano tako, da omogoča poljubne tokove in aplikacije za generiranje kode, ki bi potekala vzporedno. Vsaj na papirju to daje pomembno prednost (preklapljanje konteksta je preveč drago), kar je pomenilo preseganje Fermijeve produktivnosti.
Načelo asinhronega dispečiranja je v tem, da GPU skriva del informacij o njegovem dejanskem stanju iz aplikacij in kode, ki v bistvu vodi do virtualizacije virov grafičnega procesorja. Konec koncev, vsak del kode verjame, da deluje na svojem GPU-ju s svojimi ekipami in lastnim virtualnim naslovnim prostorom. Prevaja obremenitev grafičnega procesorja in gonilnikov, prednost pa je v tem, da je bolje kot preklop konteksta. Asinhrono pošiljanje zahteva podporo API. DirectCompute je stalni standard in te funkcije ne podpira, vsaj v različici 11. Zato je asinhrono dispečiranje izvedeno kot razširitev OpenCl. Druge AMD izboljšave vključujejo zmogljivost pomnilnika in predpomnilnik. Osnovna arhitektura je ostala enaka, vendar so bile v računalniškem delu dosežene manjše spremembe. Lokalna podatkovna shramba, ki je na voljo pri vsaki SIMD, lahko zdaj z neposrednim branjem obide predpomnilniški pomnilnik in globalno hierarhijo shranjevanja podatkov. Cayman je prejel drugi modul neposrednega dostopa do pomnilnika, ki je izboljšal hitrost branja in pisanja,omogočanje hkratnega izvajanja dveh operacij v vsaki smeri. Nazadnje je bilo malo hitreje brati shaderje. V primerjavi s Ciprom lahko Cayman zmanjša število operacij, tako da jih združi.

Oblikovanje

Dolžina kartice je 27 cm, kar je značilno za moderne modele z visoko zmogljivostjo. Na primer, dolžina HD 4870 X2 je 28 cm, pa tudi HD 5870. Enake dimenzije HD 6970 so enake kot pri GTX 580. Tako kot njegov predhodnik, je AMD Radeon HD 6970 izdelan s 40-nm procesom, vendar je družba dodala še 486 milijonov tranzistorjev. velikost kristala se je povečala za 16%. Jedro GPU-ja teče na 880 MHz, kar je 35% več kot pri modelu HD 5870, GDDR5 pa deluje tudi nekoliko hitreje pri 1375 MHz. Frekvenca pomnilnika, skupaj s 256-bitnim vodilom, daje HD 6970 teoretično pasovno širino 176 GB /s, kar je 145-odstotna prednost pred HD 5870.
HD 6970 se razlikuje od starejšega modela 5870. kot tudi glavne konfiguracije. Če je slednji imel 1600 jeder, 80 TAU in 32 rastrskih enot, je prvi prejel 1536 pretočnih procesorjev, 96 teksturnih blokov in enakih 32 ROP (4% manj jeder in 20% več TAUs). Glede na povratne informacije uporabnika, se maksimalno celinsko filtriranje teksture izvede pri 845 gigatexel /s, polnjenje pikslov pa je 282 Dp /s. Produktivnost je 27 Tflopov. Tridimenzionalna scena je zgrajena s hitrostjo 880 milijonov poligonov na sekundo. Kartica podpira predvajanje videoposnetkov z dvojnim tokom HD in ima vgrajen avdio krmilnik. V notranjosti ohišja je tiskano vezje s površino 389 mm 2 v sredini. Okoli procesorja so nameščeni 8 2 GB pomnilniških čipov Hynix GDDR5 z nominalno hitrostjo prenosa podatkov do 6 Gbit /s, kar je 05Gb /s nad delovno frekvenco kartice. Uporaba GDDR5 pri visokih hitrostih je zapletena zaradi težav pri ustvarjanju dobrega spominskega vodila, kar se odraža tudi v tem modelu. AMD je dosegel napredek pri doseganju 55 Gb /s z izboljšanjem zasnove PCB-jev, vendar se nadaljnje povečanje hitrosti zdi neprimerno vsaj zaradi zasnove 256-bitnega vodila.

Hladilnik

Hlajenje procesorja je precej velik aluminijasti radiator uparjalnika, sestavljen iz 39 plošč 135 cm dolg, 65 cm širok in 25 cm visok. Konstrukcija uparjalnika je bila prvič implementirana v AMD ATI Radeon HD5970 in izposojena od NVIDIA GeForce GTX 570 in 580. Končno, radiator hladi ventilator 75 x 20 mm, ki potegne zrak iz telesa in ga potisne navzven v zadnji del kartice.
Glede na povratne informacije uporabnikov je večina hladilnika zelo tiha, kar je posledica nizke porabe energije (20 W) v stanju mirovanja. Med igro se ventilator seveda pospeši in kartica pod obremenitvijo porabi do 250 W. To je 33% več, kot zahteva Radeon HD 5870, toda tudi s povečanjem toplotne obremenitve se raven hrupa ne poveča na nesprejemljive vrednosti. Radiator in ventilator sta zaprta v posebej oblikovanem ohišju, ki skriva celotno grafično kartico. To je običajna praksa podjetja AMD pri oblikovanju najbolj elitnih modelov. Glede na povratne informacije uporabnikov je ta oblika zelo privlačna, saj zagotavlja zanesljivo zaščito naprave. NVIDIA je to storila tudi v preteklosti za svoje najdražje grafične kartice, kot je GTX 295 z dvema grafičnima procesorjema, čeprav v drugihvodilni izdelki (na primer GeForce GTX 580), je ta razvoj prenehal veljati.

Povezljivost

Za zagotovitev kartice z zadostno močjo je AMD namestil 8-polni in 6-polni PCIe priključek. Ta rešitev je na voljo v HD 5970 in GTX 580. Ta konfiguracija se običajno uporablja pri modelih, ki porabijo veliko energije. HD 6970 seveda podpira CrossFire, zato lahko na standardni lokaciji najdete par priključkov za priključitev dveh ali več kartic. Poleg njih je stikalo, ki omogoča izbiro med 2 BIOS-om. To se naredi za povečanje zanesljivosti modela v primeru okvare flash pomnilnika. Poleg tega lahko sistem za varnostno kopiranje zaženete z grafičnim procesorjem, nato pa se vrnete na glavno enoto in ponastavite poškodovano napravo. Pred tem AMD ni imel podpore za ponovno zapisljiv BIOS, vendar je bila takšna izvedba zanimiva sprememba.
Druga vrata so na vhodno /izhodni plošči. Standardni vzorec grafične kartice je opremljen z dvema dvojnima DL-DVI priključkoma, dvema priključkoma Mini-DisplayPort in HDMI. Treba je omeniti, da model 6970 podpira največjo ločljivost 2560 x 1600 na treh monitorjih. Z večnitnim zvezdiščem, ki uporablja mini priključek DisplayPort 1.2, lahko kartica služi do 6 zaslonov. Tako kot 5870 je tudi zadnja stran naprave prekrita s kovinsko ploščo. Čeprav ni nobenih komponent, ki bi zahtevale zaščito, uporabniki to pozitivno dojemajo pozitivno, saj vam omogoča, da vzamete zemljevid brez skrbi, da se ne dotaknete navdušenih stikov. Čeprav je celotna velikost HD 670 skoraj enaka 5870. \ tModel, ki temelji na uporabniških ocenah, AMD-jevem AMD-jevem dizajnu ni popolnoma uspešen pri delu z načinom CrossFire z 2-kartico, nameščeno v bližini. 5870. jakna je bila v sredini rahlo opremljena, tako da so odprtine za prezračevanje blokirale sosednje deske. V 6970. letu ni takšnega razkošja, in je možno skoraj izključiti zgornjo kartico, odvisno od načina namestitve. Posledično se temperatura dvigne, vendar ne na kritične vrednosti. Podjetja AMD bi se morala naučiti od svojih konkurentov z NVIDIA in nameniti več prostora okoli ventilatorja, kar bi mu omogočilo, da "prosto diha". Uporabnikom je zelo priporočljivo, da namestijo grafične kartice, tako da je med njimi čim večja razdalja, če to dovoljuje matična plošča in ohišje.

Učinkovitost

Po ocenah uporabnikov je test Futuremark 3DMark 11 pokazal, da je z ekstremnimi testi AMD Radeon HD 6970 hitrejši za 7% kot GTX 570 (1821 točk v primerjavi s 1697). Če taka prednost ostane pri testih za igre na srečo, lahko to igra proizvajalec. Po istem testu je HD 6970 7% počasnejši od GTX 580 (1962 točka), kar je za 27% manj kot HD 5970 (2506) in 16% produktivnejši HD 5870 (1572 točk).

Dirt 2

Ta igra ima odličen vgrajen test, ki zelo natančno meri dejansko zmogljivost. Uporabniki so začeli Dirt 2 v načinu DirectX 11 s 4xAA aktiviranimi in najvišjimi nastavitvami za kakovost slike. Grafična kartica Radeon 6970 v povprečju zagotavlja 77 bps v ločljivosti 1920 x 1200, kar pomeni, da je le 10% hitrejša od HD 5870. Še pomembneje, HD 6970 je 21% počasnejši odnjen glavni tekmec GTX 570. Tudi drugi dražji modeli so zaostali. HD 5970 je bil 23% hitrejši od 6970. modela, GTX 580 pa je imel 33-odstotno prednost. Dirt 2 je bil neusmiljen za HD 6970.

F12010

Igra s prvo posodobitvijo ima odličen vgrajen test, ki zelo natančno meri učinkovitost kartice. Uporabniki so doživeli F12010 v DirectX 11 z omogočenim 8xMSAA in boljšimi vizualnimi nastavitvami. Treba je opozoriti, da ni uspelo, da bi CrossFire pravilno deloval z najnovejšimi gonilniki, tako da HD 6970 ni mogel uiti. Rezultati F12010 niso presenetljivi, saj je HD 6970 druga najhitrejša grafična kartica, testirana v ločljivosti 1920 x 1200, ki je le 9% počasnejša od GTX 580. Grafična kartica HD 6970 je le 5% boljša od 5870. Rezultati v tej igri so nekoliko nestandardni, saj HD 6970 presega GTX 570 z izjemno prednostjo 22%.

COD: Modern Warfare 2

Za oceno učinkovitosti grafične kartice v tej igri so uporabniki uporabili aplikacijo Fraps. Maksimalne nastavitve kakovosti iger so spremljali 4xAA in 60-sekundni posnetek igranja. Zaradi testiranja Radeona 6970 je bila hitrost osveževanja zaslona 73 k /s, kar je 1 do /boljše od GTX 480. Skoraj se ujema z zmogljivostjo GTX 570 (74 k /s) in za 16% zaostaja za hitrejšo GTX 580. Model Dual-Core Radeon HD 59706970-I je bil 19% počasnejši, čeprav zagotavlja hitrost sličic za 30% višjo od HD 5870.

COD: Black Ops

Fraps je tudi pomagal primerjati to igro z enim igralcem. Uporabniki so izmerili hitrost slikanja za 1 min prvega nivoja igranja (Operacija 40) znajvečji vizualni učinki, vključno s 4xAA. Rezultati Black Ops so pokazali, da Radeon 6970 zaostaja za GTX 570 za 5% in 13% od GTX 580. S povprečno 105 fps pri ločljivosti 1920 x 1200 in maksimalnimi nastavitvami, v vsakem primeru ni prostora za izboljšave, model presega svojega predhodnika za 24%.

Poraba energije

V primerjavi s HD 58706970 porabi 165% več energije, vendar pa lastniki ugotovijo, da je v splošnem močnejša grafična kartica, glede na to, da je tudi hitrejša za 24%. V primerjavi s HD 59706970 je model 3% bolj ekonomičen, v povprečju pa počasnejši za 15% in 26% v igri Crysis Warehead, ki se uporablja pri testiranju izjemnih situacij. Radeon HD 6970 porabi približno enako količino moči kot GTX 570, porabi 1% več pri ekstremnih obremenitvah in 4% manj v prostem teku. Glede na to, da obe grafični kartici zagotavljata enako zmogljivost, se tokrat zdi, da sta enako skladni.

Temperatura ogrevanja

Po ocenah uporabnikov se HD 6970 med testiranjem obremenitve s FurMarkom precej segreje in doseže 90 ° C, kar je nekoliko nad 87 ° C modela HD 5870. Grafična kartica GeForce GTX 570 pa segreje na samo 81 ° C, zaradi česar je veliko hladnejši z največjo obremenitvijo.

Performance Overclocking

Nadzorna plošča Catalyst nadzoruje maksimalno frekvenco jedra 950 MHz, ki jo Radeon HD 6970 brez težav vzame. To je vreden kazalnik. Frekvenca pomnilnika lahko doseže do 1.450 MHz, čeprav se uporabniki soočajo s težavami s stabilnostjo in so prisiljeni umikatido 1440 MHz. Ta 8-odstotna razčlenitev vodi do povečanja produktivnosti za 76% pri testiranju v igri COD: Black Ops, 78% v Crysis Warheadu in 7% v Battlefield Bad Company 2.

Zaključek

Izgleda, da je HD 6900 in GTX 500 se ponavlja. Seveda z nekaj ključnimi razlikami. Izdelek NVIDIA se je na trgu pojavil pravočasno in je bil zelo učinkovit pri soočanju s konkurenčnimi modeli AMD. GeForce GTX 480 je bila najhitrejša grafična kartica z enim procesorjem, GTX 580 pa je ohranila krono, saj ni bila moč Radeona 6970. Cena modela je ustrezala ceni GTX 570, 580. niša pa je zasedla HD 6950. Produktivnost z izdajo dveh kartic serije HD 6990 s kodnim imenom Antili. Radeon HD 6970 se ujame v GTX 570 in priporočena maloprodajna cena za to kartico je bila določena na 369 $, GTX 570 pa 349 $. Kljub dejstvu, da gre za dva zelo različna modela, prikazujeta enako povprečno zmogljivost v mnogih igrah, ki sta jih uporabili uporabniki v ločljivosti 1920 x 1200. Večinoma je razlika zelo majhna. Radeon 6970 se v nekaterih primerih izkaže za 20% hitrejši od GTX 570, v drugih pa je približno 20% počasnejši. Glede porabe energije sta obe kartici tudi zelo blizu, kar kaže na podobne stopnje operativne učinkovitosti. Zato je HD 6970 dobra alternativa GTX 570. Izbira med dvema kartama ni lahka, vendar pa bo katera koli rešitev pravilna glede na njihovo ceno in zmogljivost. V primerjavi z drugimi modeli, kot je GTX 5806970, sem v povprečju 15% počasnejši, vendar stane 30% ceneje, tako kot GTX 570, ki ponuja še ugodnejšo ceno. Zemljevid, ki je HD6970 učinkovito nadomešča HD 5870. Na podlagi testiranja podatkov v ločljivosti 1920 x 1200 lahko rečemo, da je HD 6970 v povprečju 24% hitrejši in le 10% dražji. Poleg tega se je izboljšala tudi energetska učinkovitost modela. Povečanje porabe električne energije za 16% daje dodatno zmogljivost za 24%. Treba je opozoriti, da Radeon 6970 izgleda bolje kot GTX 570 v STALKER igrah: Call of Pripyat in Aliens vs. Predator, ki uporablja tessellation. Podjetje NVIDIA je pred svojim nastopom imelo pomembno prednost. Na splošno obe grafični kartici zagotavljata izjemno zmogljivost in stroške, zato je izbira med njimi enostavna in zapletena. Toda vsaka odločitev bo pravilna.

Sorodne publikacije