Povezovalno vozlišče: fotografija, vezje, elementi komunikacijskega vozlišča, organizacija. Komunikacijsko vozlišče okrožja

Mestna telefonija ne more brez takega pomembnega elementa, kot je komunikacijsko vozlišče. Predstavlja številna strojna orodja, ki jih ponudnik storitev uporablja za zagotavljanje visokokakovostnih komunikacijskih storitev. To so različne storitve (PBX, WEB, itd.), Kot tudi usmerjevalniki, ki so potrebni za vzpostavitev povezave s ponudnikom. S fizičnega vidika se vozlišče nahaja v velikem regalu, namešča pa tudi usmerjevalnike in strežnike. Za nastanitev se ponavadi izbere ločen prostor, vzdržuje optimalno temperaturo za delo in ne dovolijo se strokovnjaki z neustreznimi kvalifikacijami. Praviloma mora biti takšna zasnova v hiši, ki se nahaja v osrednjem delu mesta. V isti stavbi najpogosteje obstajajo tiste ustanove, ki potrebujejo stabilno povezavo, vendar nimajo lastne telefonske centrale, gre za javne prostore za dostop do interneta, poštne urade in telegrafe.


Zgodovina vprašanja: XIX. Stoletje

Videz prvih komunikacijskih vozlišč je treba pripisati koncu 19. stoletja, ko je telefon izumil ameriški znanstvenik Alexander Bell. Že leta 1877 se je začela aktivna proizvodnja telefonov z dvema cevkama, ki sta bili med seboj povezani s pomočjo žic in sta bili v isti sobi ali hiši. Sprva je bil ta sistem izjemno priljubljen, vendar je kmalu postal akutenpotrebo po združevanju več navijačev.
Takrat so bile ustvarjene ročne nadzorne plošče. Lastnik naprave je dvignil slušalko, nato pa zasukal pero, po katerem je njegov klic takoj padel na rednega operaterja, nato pa so delali predvsem dekleta. Telefonist je moral izgovoriti ime tistega, s katerim se je naročnik želel pogovoriti, nato pa je povezala dva dela kabla, da bi se pogovor lahko začel.


Zgodovina vprašanja: XX. Stoletje

Do začetka XX. Stoletja so obstajala regionalna komunikacijska vozlišča, v katerih je hkrati delovalo 40-50 telefonov, morali so povezati vse pokličete naročnike. Delo je bilo precej delovno intenzivno in zahteva veliko sredstev, zato se je spet postavilo vprašanje, kako vse prevesti na samodejen način. Šele v začetku dvajsetih let so izumitelji uspeli doseči možnost neposredne povezave med obema naročnikoma. Takrat so telefonski aparati začeli vstavljati diske s številkami, ki so bile uporabljene za klicanje številke. Oprema, ki zagotavlja komunikacijo med naročniki, prav tako doživela resno posodobitev, če bi v začetku XX stoletja lahko zasedla celo nadstropje, zdaj pa bo dovolj za njegovo postavitev in petmestno sobo.

Današnja vozlišča

Današnje telefonsko omrežje je serija avtomatskih postaj, ki lahko zagotovijo povezavo med dvema naročnikoma brez dodatnih človeških virov. V tem primeru mora biti univerzalna in sposobnaostanejo v stiku ne samo z naročniki, ki so povezani le z njim, temveč tudi z drugimi, ki so jim na voljo druge telefonske centrale.
Kompetentno zgrajena zgradba PBX-ja je sposobna dolgo časa vzdrževati proces povezovanja med napravami in zagotoviti številne dodatne zmogljivosti. Ta učinek se doseže z uporabo telefonskih alarmov, kot tudi z nenehnim izboljševanjem sistema.

Kako delujejo spletna mesta?

Velika mesta se večinoma oskrbujejo z okrožnimi vozlišči, ki bi morala imeti veliko število funkcij. Najprej gre za vprašanje, ali oprema na lokaciji prepozna klic od uporabnika sistema, ki zahteva odhodno komunikacijo. Naročnik sliši nepretrgan pisk, ki je znak pripravljenosti sistema za sprejemanje informacij za nadaljnje ukrepanje. Ko uporabnik pokliče številko, ki jo potrebuje, ga mora sistem zapomniti. Potem se izvede iskanje izbrane kombinacije, vsi elementi številke, ki so v njej vključeni, se začasno označijo in postanejo zaposleni. To je potrebno, da se hkrati nihče ne more pogovarjati s to številko. V primeru, da so številke (ali sledi) številke zasedene, bo klicatelj klical ustrezen signal v obliki pogostih piskov. V tem primeru boste morali ponovno poskusiti pozneje.

Kako je zgrajen sprejem komunikacije?

Elementi komunikacijskega vozlišča so namenjeni čim hitrejši povezavi izbranega komunikacijskega kanala. Zato jih uporabljajoobveščanje naročnika o prejemu klica. Hkrati odjemalec sistema, ki se je odločil za uporabo odhodne povezave, prejme signal, ki ga obvešča o poskusu klica. Ta signal se podvoji v intervalih po 4 sekunde v primeru, da klicani uporabnik ne sprejme slušalke.
Ko je klic na drugi strani sprejet, sistem samodejno poveže oba uporabnika s potjo in omogoči pogovor. Pri tem je treba upoštevati številne omejitve, zlasti, da vozlišča ne služijo le fiksni telefoniji, ampak tudi mobilnim telefonom. V slednjem se lahko omeji trajanje pogovora za 30 minut, podrobne informacije o tem pa mora določiti upravljavec.
Ko je dialog zaključen, komunikacijska enota prejme ustrezen signal o svojem prenehanju. Postopek poteka v obratnem vrstnem redu - vsi elementi, ki so bili uporabljeni pri konstruiranju komunikacijske poti, so izklopljeni, označevanje komponent številk je prekinjeno. To je način, na katerega je vzpostavljena telefonska povezava med dvema naročnikoma, s prihodom konferenčnega klica, njihovo število pa se lahko poveča na pet in več.

Vrste vozlišč: ZSSR

Najstarejša komunikacijska vozlišča so bila strojna avtomatska telefonska centrala, ki je predstavljala velik strojni pogon z velikim številom gredi. Njihova zasnova je bila takšna, da bi se lahko zelo prodorni naročnik povezal s številko v zelo preobremenjeni smeri, medtem ko ni bilo treba poklicati nazaj, temveč je moral telefon dolgo držati ob ušesučakati.
Po drugi svetovni vojni so začeli namesto deset dni stopenjske rastline so z zapletenimi elektromehanskih naprav. Ko se uporablja je bilo veliko pomanjkljivost - veliko ovir, tako da so kmalu zamenjal koordinato. V zadnjem času se je začela uporabljati označevalcev in registrov, kar močno olajšuje proces zapomniti številke in povezave med naročniki.

Vrste enot:

Rusija po razpadu Sovjetske zveze se je začela pojavljati kvazyэlektronnыe postaj, ki so izboljšale kakovost komunikacije, nekatere od njih delo doslej. Zelo priljubljena danes so elektronske telefonske centrale, ki so razdeljeni v analogne in digitalne. Prvi se uporablja na majhnih mestih z nekaj kupcev in imajo zelo nizko stopnjo zaščite pred motnjami.
Digital je nameščen na večini komunikacijskih centrov v mestih, v celoti pretvori signal v želeni obliki in ga posreduje seboj skoraj nedotaknjena. Na ta način je mogoče zmanjšati število ovir, in se izognili dušenje v dialogu. Še ne tako dolgo nazaj se je začela prejemati vsesplošno IP-telefonije, ki so bila uporabljena za paketno preklapljanje, je prišel na račun telefonskih central, ki se imenujejo IP-PBX.

In pošte?

Stroški Zaradi enote, organizirane na podoben princip, sprejemanja in posredovanja sporočil, opravljenih prek modemov, ki so na istem omrežju z računalniki zaposlenih v organizaciji, se ta sistem imenujeTelex. Za prenos podatkov je sprejeta uporaba kot tudi elektronska pošta. Mreža žičnega telegrafa v Rusiji praktično ne obstaja, njeno aktivno razstavljanje se je začelo v začetku leta 2000 in se nadaljuje vse do danes. V evropskih državah se je telegraf že dolgo imenoval zastarel in se je prenehal ukvarjati z njegovimi storitvami. Na Nizozemskem je prenehal delati leta 2006 v Indiji - leta 2013, leta 2017 pa je opustil njega in Belgijo. Nekateri ameriški poštni operaterji so tudi zavrnili uporabo te vrste povezave, vendar je na Japonskem, v Nemčiji, na Švedskem, v Kanadi in drugih državah telegraf dobro poskrbel za njegovo funkcijo.

Kako organizirati to vozlišče: prostori

Če imate lastno telefonsko centralo, je organizacija komunikacijskega vozlišča točno to, kar morate storiti. Treba je začeti z izbiro pravilnega prostora za njegovo postavitev, ni nujno, da je velika, kar je najpomembnejše - tla morajo prenesti obremenitev, ki ste jo načrtovali. Namestite omare, stojala in stojala tako, da ne ovirajo medsebojnega delovanja in da se njihovi deli ne pojavljajo. Poskrbite, da boste namestili klimatsko napravo in njeno rezervo, da se izognete pregrevanju centralne centralne enote in njeni okvari.
Nad prostorom se ne smejo nahajati komunikacije, skozi katere poteka voda, tla pa morajo biti nujno negorljiva. Če je v prihodnosti na mestu postavitev oken, jih je treba kamniti ali prekriti z vezanim lesom, ker ni zaželeno, da bi na opremo prišla sončna svetloba. Prostor mora imeti dobro osvetlitev, vse modele kovinprepričajte se, da ste ozemljili in dodatno zaščitili materiale, ki ne delujejo s tokom. Priporočljivo je tudi, da v prostoru namestite dielektrične gumijaste preproge, gasilne aparate z ogljikovim dioksidom in komplet za prvo pomoč.

Kako organizirati povezovalno vozlišče: stojala in omare

Kaj potrebujete za nadaljnje delo? Shema komunikacijskih vozlišč, ki se bo nahajala v zaprtih prostorih, mora biti čim bolj priročna in razumljena ne le za vas kot osebo, ki nenehno dela z električno opremo, ampak tudi za povsem zunanjega obiskovalca. Zato je najbolje, da vnaprej poskrbite za postavitev postaj in strežnikov v omare in omare. Poskusite, da ne uporabljate previsokih omaric, saj morda ne bodo zdržale teže opreme in padle. Če majhen prostor ne omogoča, da bi dal več stojala in morate namestiti vso opremo v eno, potem je bolje, da se določi police.
V vsako omarico ali stojalo morajo biti nameščeni vertikalni organizatorji, z njihovo pomočjo pa bo veliko lažje priti optiko in napajanje opreme. Lahko zberete opremo z lastnimi rokami, če je potrebno, jo lahko kupite v trgovini in naročite dostavo in montažo, da ne izgubljate časa. Ne pozabite, da bi morali biti stojala in omarice s telefonskimi postajami in strežniki oddaljeni od oken in klimatskih naprav. Ni pomembno, kaj gradite: okrožna komunikacijska enota ali mesto, v vsakem primeru je potrebno takoj ustvariti rezervno energijo. V primeru, da bo eno od vozlišč neuporabno, boste lahkotakoj prenesite obremenitev v varnostno kopijo. Posebno pozornost je treba nameniti dejstvu, da so objekti, ki jih gradite, dostopni le tistim, ki imajo ustrezno dovoljenje, kar je obvezna zahteva Ministrstva za informacijsko komunikacijo.

Zaključek

Če ste mali operater, ki zagotavlja omejeno število naročnikov, lahko svojo opremo registrirate po poenostavljeni shemi. Zdaj ni potrebno izdelati dokumentacije za vse sisteme vaše postaje, kar je zelo priročno - ena fotografija komunikacijskega vozlišča je dovolj, da jo zmanjšate. Vendar pa morajo biti izpolnjene vse zahteve, saj lahko tehnični nadzor kadar koli pride do vas z revizijo. Sledite preprostim pravilom varnosti pri ustvarjanju spletnega mesta, saj vam bo zagotovljeno, da vas bo rešil pred težavami in nesrečami. Vaša soba mora biti zapečatena, čiščenje bo zahtevalo sesalnik, vlažnega čiščenja tukaj ni mogoče izvesti. Bodite prepričani, da podpišete vse elemente mesta, obesite znake na omare in omare, dodajte evakuacijsko shemo, da bodo vsi zaposleni vedeli, kaj storiti v primeru nevarnosti.

Sorodne publikacije