AMD Radeon HD 6670 grafični adapter: funkcije, primerjave s konkurenti in ustreznost izdelka v tem trenutku.

Leta 2011 je bila niša vhodnih grafičnih adapterjev dopolnjena z modelom AMD Radeon HD 6670. Funkcije tega pospeševalnika niso bile revolucionarne za izdelke proračunskega razreda v tistem času, vendar so nekatere inženirske rešitve omogočile, da bi presegale vse možne tekmece in blizu blizu grafičnih kartic srednje ravni. Gre za ta pospeševalnik pred petimi leti in bo nadalje govoril.

Za kateri tržni segment je bil ta pospeševalnik

Kot je bilo že omenjeno, je bil začetni izdelek postavljen s strani proizvajalca AMD Radeon HD 6670. Značilnosti in stroški v tem trenutku tega pospeševalnika so bili potrjeni. Toda tu, glede hitrosti in zmogljivosti, je bistveno presegla svoje neposredne konkurente, ker je v tem polprevodniškem kristalu povečalo skupno število shadernih blokov in frekvenco procesorskega jedra. Trenutno je ta video pospeševalnik za hitrost še vedno pred integriranimi pospeševalniki in vam omogoča, da rešite večino nalog. Edina stvar, s katero ima težave, so najzahtevnejše igrače, ki so zelo zahtevne za strojne specifikacije grafičnega pospeševalnika.


Značilnosti grafičnega čipa

Turks je kodno ime čipa, na katerem temelji AMD Radeon HD 6670. Njegove specifikacije kažejo, da je izdelan v skladu s standardi 004 μm procesa. Frekvenca ureenaka 800 MHz in moduli za obdelavo shaderjev v tem primeru delujejo na enaki frekvenci, njihovo število pa je 480 kosov. Vsak transporter je imel 24 modulov TMU, ROP enote v tem kristalu pa so imele le 8. Od položaja programske opreme je ta pospeševalnik izpolnjeval specifikacije DX 11.0 OpenGl 4.1 in OpenCl 1.1. Na naslednjih ploščah najdete štiri vrste izhodov:


 • Digitalni HDMI - različica 1.4. Njegova največja ločljivost je bila 1920rh * 1200 px.
 • Druga digitalna vrata DVI. V tem primeru se slika lahko prikaže pri 2560 px * 1600 px. Na račun posebnega razdelilnika se signal lahko istočasno prikaže na dveh monitorjih.
 • Display Port version 1.2. Dovoljenje v tem primeru je bilo enako DVI-ju, toda zmožnost prikaza slike na 2 monitorjih z uporabo tega vmesnika ni več obstajala.
 • Analogna vrata za VGA. Njegovo največje dovoljenje je bilo napovedano ob 2048 px * 1536 px.
 • Specifikacija toplotne moči adapterja, temperatura in moč

  Osnovna poraba energije za ta pospeševalnik je bila izražena pri 66 vatih. Glede na to, da je največja izhodna moč iz reže PCI-E 16X enaka 75 W, bi lahko ta pospeševalnik brez napajalnega sistema brez dodatnega napajanja. Toda večina proizvajalcev je razširila svoje video kartice, da bi povečala prodajo svojih izdelkov, priporočeni 75 W taki pospeševalniki pa preprosto niso opremljeni. Zato so bili nujno opremljeni z dodatnimi6-polni priključki.

  Adapter pomnilniški podsistem

  GDDR5 je uradno formatiral upravljalnik RAM-a. Toda nekateri proizvajalci, da bi prihranili in zmanjšali stroške izdelkov, so dopolnili takšne adapterje s čipi GDDR3. V skladu s tem je stala veliko manj kot podobna grafična kartica AMD Radeon HD 6670. Značilnosti, skupaj z zmogljivostjo v tem primeru, so se tudi znatno poslabšale in zmanjšale. V obeh primerih je bila bitna povezava vmesnika UPS enaka - 128 bitov, vendar je za GDDR5 pomnilniški podsistem 4000 MHz, GDDR3 pa le 1800 MHz. Zaradi tega je bila kardinalno drugačna pasovna širina podsistema video pomnilnika, ki je v prvem primeru znašala 64 Gb /s, v drugem pa 28 Gb /s. Količina RAM-a v tem primeru je lahko 1 GB ali 2 GB.

  V ozadju so bili analogi in HD 6670

  GT240 in GT430 konkurenti podjetja NVidia za AMD Radeon HD 6670. Značilnosti vseh teh treh ojačevalnikov so bile zelo podobne. Toda zaradi povečanja števila shaderjevih procesorskih enot in visoke hitrosti grafičnega procesorskega jedra, je to zadnji pospeševalnik, ki je daleč zaostal za svojimi tekmeci. V isti igri Crysis: Warhead v 1280rh * 1024rh z maksimalnimi nastavitvami HD6670 je dal 45-66 fps, in njegovi tekmeci GT430 - 24-37 fps in GT240 - 32-48 fps. Iz teh podatkov je razvidno, da je rešitev AMD v tem primeru 15-krat hitrejša na primerljivi ravni vrednosti. Podobna situacija je v igri Dirt 3 (različica Colina McRae). V načinu 1680rh *1050rh AMD rešitev je izdala 42-51 fps, grafična kartica Nvidia pa GT240 - 31-39 fps in GT430 - 27-33 fps. Najmanjša količina FPS za udobno igro je nastavljena na 30. Zaradi tega so rešitve Nvidia na tej meji in morda ne zagotavljajo sprejemljivega igranja, HD6770 pa ima določeno količino pomnilnika in je lahko prijetno igrati.

  Adapter price to date

  V povsem novi državi je zdaj nemogoče pridobiti tak pospeševalnik. Takšni pospeševalniki so bili že umaknjeni iz proizvodnje in zaloge so bile razprodane. Kupite ta adapter samo na trgu starih komponent. Ob istem času, cena se začne pri 1500 rubljev in konča s 4000 rubljev na AMD Radeon HD 6670 Series. Značilnosti video podsistema imajo v tem primeru ključno vlogo pri določanju cen. Minimalni stroški za pospeševalnike z 1 GB pomnilnika za delovanje in pomnilnikom GDDR3. No, maksimalno, kar je lahko uganiti, je pri modelih z 2 Gb GDDR5.

  Rezultati

  Leta 2011 v AMD Radeon HD 6670 ni bilo resničnih tekmecev. Značilnosti tehničnega načrta so mu omogočile višjo raven učinkovitosti. Zdaj pa je ta pospeševalnik že prišel do niše integriranih grafičnih kartic. Zato doslej še ni dejanska grafična rešitev.

  Sorodne publikacije