Voznik: Kaj je in zakaj je potreben?

Uporabniki vedo, da morajo za pravilno delovanje absolutno vseh komponent računalnika, ki se včasih imenuje "železo", in nekatere virtualne naprave v sistemu imeti poseben programski gonilnik. Toda kaj je voznik? Odgovor na to in nekatera druga vprašanja najdete v spodnjem gradivu.

Voznik: Kaj je to v splošnem pomenu?

Seveda je bilo mogoče citirati ogromno tehničnih izrazov in opredelitev o tem, kakšne so tovrstni programi nadzora, vendar tega povprečni uporabnik ne zahteva. Zato bomo govorili, tako rekoč, v človeškem jeziku.


Splošno sprejeta razlaga tega pojma pravi, da je voznik program, ki operacijskemu sistemu omogoča, da identificira "železno" ali navidezno napravo in jo naredi uporabno v računalniškem okolju. Toda to je samo ena stran medalje. Pravzaprav lahko rečemo, da je voznik most, ki povezuje "železo" ali virtualno komponento računalnika z operacijskim sistemom in nameščenimi aplikacijami v njem, in na koncu z uporabnikom.

Namestitev gonilnikov naprav

Zdaj nekaj besed o namestitvi. Ker je gonilnik povezovalni člen med strojnim delom računalnika in razpoložljivim programskim okoljem, mora biti za vsako napravo obvezno nameščena takšna programska oprema (v nasprotnem primeru ne bo delovala ali pa bo funkcionalnost prekinjena).


Sistemi Windows namestijo glavne gonilnike v fazi namestitve in samodejno definirajo naprave. Vendar to ne deluje vedno in včasih ostanejo neznane komponente v sistemu, za katere pa na žalost ustrezna programska oprema ni bila najdena v lastni bazi podatkov sistema. Kaj storiti v tem primeru? Najprej morate pregledati celoten seznam nameščene strojne opreme v upravitelju naprav, kar je najlažji način, da z ukazom za zagon prikličete ukaz devmgmt.msc. Uporabite lahko tudi standardno "Nadzorno ploščo" ali oddelek za upravljanje prek menija PCM na ikoni računalnika.
Za ogled vseh naprav je treba razmestiti seznam s pomočjo tega ukaza za prikaz skritih naprav. Vsa oprema, za katero vozniki niso nameščeni, zastareli ali ne delujejo pravilno, bo označena z rumenim trikotnikom s klicajem. Opis ima lahko dve različici: ali naprava prepozna (prikaže se njeno ime) ali ne (neznana naprava). Za takšne komponente morate znova namestiti ustrezno programsko opremo, pri tem pa uporabiti lastno sistemsko bazo podatkov in, če gonilnika ni mogoče najti - originalni disk, ki prihaja z nakupom računalnika. Vendar se zgodi, da disk ni.

Kako in kje najti zahtevanega gonilnika, če ga ni v operacijskem sistemu Windows?

Na primer, v sistemu ni omrežnega gonilnika. Za večino omrežnih adapterjev Ethernet je upravljanje programske opreme nameščeno brez težav. Toda v primeru nestandardne opreme ali omrežne karticemalo znani proizvajalec ne sme biti. Voznik boste morali prenesti sami. Toda kako najti točno to, kar potrebujete?
V ta namen so predvideni posebni identifikatorji za to napravo (DEV in VEN). Če jih želite poiskati, morate prek menija PMS v meniju z lastnostmi poklicati razdelek z lastnostmi in pojdite na zavihek Podatki, kjer je na seznamu izbran ID opreme. Najdaljša linija bo v celoti ustrezala opisu naprave. Tako lahko isti omrežni gonilnik najdete na internetu, pri čemer povprašujete za to kombinacijo. Po prenosu gonilnika ga lahko namestite sami. Če gre za datoteko EXE, ni problema, samo skrbnik mora začeti kot skrbnik.
V primeru datoteke INF lahko gonilnik namestite prek menija PCM ali pa določite namestitev z določenega mesta posodobitve gonilnika v upravitelju naprav.

Uporaba avtomatiziranih orodij

Vendar, kot kaže praksa, celo iskanje identifikatorjev morda ne bo dalo želenega rezultata. Ampak nekje bi moral biti voznik? Navsezadnje je taka programska oprema na voljo za vso opremo brez izjem (sicer ne bi bila v prodaji).
Prihaja pomoč specializiranih programskih paketov za samodejno iskanje in namestitev gonilnikov, kot so Driver Booster, DriverPack Solution in podobno. Toda ti pripomočki, ki so identificirali vse naprave, ki so prisotne v računalniškem sistemu, ne dostopajo do svojih ali tretjih osebnih podatkovnih baz, ampak neposredno do virov proizvajalcev.oprema in razvijalci ustrezne programske opreme, prenos in namestitev brez očitne vključenosti uporabnika (njegovo sodelovanje je omejeno na dogovor o predlogu za namestitev ali posodobitev). Poleg tega ti programi spremljajo trenutno stanje gonilnikov, nenehno preverjajo izdajo novih različic (ki jih Windows ne more storiti z vsem spoštovanjem do teh sistemov).

Zaključek

Zdaj je jasno, da mora voznik namestiti komponento razreda programske opreme, brez katere operacijski sistem ne bo prepoznal nobene naprave, da ne omenjamo delovanja samega "železa". O virtualnih napravah lahko rečemo le, da so to nekakšni analogi "železa", ki se izvajajo v obliki nekaterih emulatorjev, vendar je njihova funkcionalnost prav tako odvisna od razpoložljivosti in pravilne namestitve programske opreme za upravljanje, ki se imenuje gonilniki.

Sorodne publikacije