Prvi model Nokia. Mobilni Senator je prvi mobilni telefon

Finsko podjetje "Nokia" že dolgo deluje. Svoje dejavnosti je začel v poznem 19. stoletju, vendar je postal svetovno znan šele v drugi polovici dvajsetega stoletja. Sprva se je podjetje ukvarjalo s proizvodnjo papirja in celuloze, nato pa s gumijastimi in gumiranimi kabli. Nekaj ​​časa se je ukvarjal s proizvodnjo potrošniške elektronike in radijske opreme za vojsko. Prvi mobilni telefon Nokia je bil izdan šele leta 1983, skoraj sto let od njegove ustanovitve.

Prvi model mobilnega klicalca

Podjetje "Nokia" se že dolgo ukvarja s proizvodnjo radiotelefonov, preden je bil izdan prvi mobilni telefon Nokia. Prvi radijski telefoni so bili veliki in okorni. Uporablja se predvsem kot avtomobilske postaje, saj tehta telefon več kot 6 kg. Da bi lahko klicali s takšne naprave, jo je bilo treba registrirati. Dodeljena mu je bila številka, ki jo je bilo treba določiti, ko je poklical operaterja. Povezava je bila naslednja: naročnik je poklical operaterja, poklical njegovo številko in ga prosil, naj se poveže z drugim. Po tem je čakal na odgovor.
Prvi mobilni telefon "Nokia", ki bi ga lahko vzeli s sabo in klicali od koderkoli in kjerkoli, je bil samo naslovnica, se je pojavil šele leta 1983. Danes je težko predstavljati, da bi bil telefon, ki tehta 800 gramov, in velikost opeke lahko priročna mobilna naprava, potem pa je bila. Lahko bi ga vzel s seboj - z lahkoto ga je daltorbe ali aktovke. Polnjenje baterije je bilo dovolj za 8 ur. Za klice je bila uporabljena mreža avtomatskih telefonskih central. Klici so bili naslednji: sprva je lastnik slušalke poklical operaterja in poklical telefonsko številko, ki jo je hotel poklicati.

Prvi modeli serije Mobira so bili dostavljeni tako za zahodne države kot za Sovjetsko zvezo. Podjetje je podpisalo sporazum z ZSSR. Ne samo, da so oskrbovali telefonske cevi, temveč so zgradili tudi ustrezno infrastrukturo. Lastniki prvih mobilnih telefonov so bili predstavniki stranke. Vsekakor je znano, da je imel Mihail Sergejevič Gorbačov takšno napravo in jo je uporabil. Zato je bil prvi model "Nokia" včasih imenovan "Gorba". Leta 1987 je bil izdan izboljšan model, ki je tehtal skoraj dvakrat manj kot prejšnja različica.

Boj dveh blagovnih znamk

Prvi modeli mobilnih telefonov, ki so jih izdali Nokia, CityMan in Mobi Senator, so tekmovali le z enim podjetjem, ki ima v lasti pionirski izum mobilnega telefona Motorola. Ta boj je trajal dolgo časa in šele po letu 2000 je bila Nokia boljša od konkurenta. Pojasniti je treba, da je bila prednost sprva na strani Motorola. Vendar pa je Nokia ne samo ustvariti prvi mobilni telefon, temveč tudi zgraditi ustrezno infrastrukturo za storitve za stranke. Prvi korak do uspeha je bil vzpostavitev standarda GSM za prenos signala in obsežno pokritost. Imate priložnost neposredno klicati. Operater je naročnike avtomatsko priključil, dovolj je bilo samo vnesti številko in poklicati. Še en tekmovalec prvegaTelefoni Nokie so bili nenavadno stalni telefon, ki je bil nameščen doma ali na ulici (telefonska govorilnica). Klicanje s takšnega telefona je bilo lažje in ceneje. Signal je bil stabilen in tudi nobenih ovir. Vendar pa s takim konkurentom Nokia soočili.

Prvi model, ki ga je vsebovala roka

Udobna in kompaktna "Nokia 1011" je nadomestila okorne prve modele. To je bilo v roki ali v žepu in je imelo velik uspeh ne le od poslovnežev in politikov, ampak tudi od ljudi s povprečnim dohodkom. To je bil prvi model množične proizvodnje v zgodovini telefonov Nokia. Izdajali so jih skoraj do leta 1994. Prenos signala je bil izveden v skladu s standardom ATC. Baterija je bila dovolj za en dan. Cev tehta manj kot 400 gramov (in to je bil prodor za podjetje), je imela telefonski imenik z 99 naslovi, možnost pošiljanja besedilnih sporočil.

Cevi "Banana"

Očitno najprepoznavnejši model "Nokia 8110", ki so ga ljudje zahtevali za ukrivljeno obliko banane. Mimogrede, to je bil prvi model Nokia, ki ga je podjetje aktivno promoviralo. Torej je glavni lik v prvem filmu, ki smo ga prejeli v ovojnici, "Nokia 8110". Skupno je bilo po vsem svetu prodanih več kot 50 milijonov izvodov tega modela. Upoštevati je treba, da je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja mobilni telefon še vedno razkošje. Dragega ni bilo toliko telefona kot komunikacijske storitve. Zato je bil ta obseg prodaje za tisti čas nekakšen rekord. Prenosna enota je priročna za držanje, da bi zaščitili gumbe, je nameščen zložljiv pokrov. Sprvamodeli tega modela so imeli izjemno zaščitno funkcijo, v kasnejših različicah pa je delovala kot gumb za sprejemanje klicev in potisnjena s pomočjo kolesa, namesto vzdolžnih utorov na straneh.

Najbolj prodajani model telefonov Nokia

Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja so na trgu mobilne telefonije izšli drugi proizvajalci elektronike, kot so Alcatel, LG, Sony in drugi. Vendar pa je vodstvo ostalo za Motorola in mobilne telefone Nokia. Zaradi širjenja enotnega standarda za prenos podatkov so postale bistveno cenejše ustvarjanje infrastrukture in velika pokritost komunikacijskih storitev. Vse to je omogočilo uresničitev ideje o poceni mobilnem telefonu za vse in za vse.
Nokia je prvi model telefona Nokia 1100. Ta preprost model je imel majhen nabor funkcij, ki so bile za svoj čas enostaven: telefonski imenik za stotine številk, podpora za osnovne standarde GSM v tistem času in prenos sporočil SMS -znaki Preprosta, sijajno bela cev, ki ni presenetljiva, z majhnim črno-belim zaslonom in ključi zaščiteni pred prahom in vlago (majhen trik proizvajalca). Namenjena je bila prodaji v državah, v drugih državah pa so bile cevi dobro prodane. Skupno je bilo prodanih več kot 260 milijonov telefonov Nokia. Poleg tega je naprava dobro prodajajo do sedaj, čeprav se ne sprosti danes, ampak proda preostanek iz skladišč.

Besmrtni model

Trdno telo gumba "Nokia 5210" je zagotovilo slavo nevsežnosti. Kaj samo memi in šale o tem niso izumljeni! Ta model je še posebej pogostPrimerjajo se s sodobnimi telefoni na dotik, ki niso posebej trpežni (šibko mesto takšnih telefonov je velik zaslon). Isti primer je bil na "Nokia 3310", na katerem je bilo mogoče spremeniti ploščo. Bili so večbarvni in igra "Snake" se je prvič pojavila na telefonu. Postal je lažji od svojega predhodnika. Telefon se je prvič razvil iz naprave za poslovneže in politike v modni dodatek.

Razcvet

Ko je svet prešel leto 2000, je serija telefonov Nokia postala najbolj priljubljena. Številne blagovne znamke niso vzdržale tako močne konkurence na vseh segmentih trga. Kasneje se je vse zdelo Motorola. Trg je bil dobesedno poln modelov Nokia. Podjetje je zaseglo vse tržne segmente, od preprostih proračunskih modelov do končnih naprav. Izolirati ločen model "Nokie", ki bi bil takrat kulturno naravnan, je težko. Izbor telefonov s tipkami "Nokia" je bil takrat preprosto vrtoglav. Monobloki, školjke, drsniki, običajni in izvirni. Bilo je precej nenavadnih modelov, kot je "Nokia 5510". Toda v njem je proizvajalec preveč razmišljal, zato je bila prodaja nizka. To ni bil prvi mobilni telefon Nokia, ki je bil predmet resnih trženjskih in tehničnih napak.

Na splošno je imela družba takrat priložnost za poskuse. Znamka je bila znana in priljubljena, prodaja je bila visoka. Tudi ko je Apple leta 2008 izdal svoj prvi telefon z zaslonom na dotik, se trg ni takoj odzval. Skoraj v letu 2012 Nokia ni imela težav s prodajomobilnih telefonov.

Poskusi prodora na trg za prenosne računalnike in ročne računalnike

Nokia dolgo časa ni poskušala ustvariti mobilne naprave, ki v svoji funkcionalnosti in udobju ne bi prinesla močnega, a zapletenega prenosnika. V tem primeru bi jo uporabniki lahko uporabljali kot mini prenosnik z dostopom do interneta in kot mobilni telefon za klice in SMS. Nokia Communicator je postal prvi model Nokia s tipkami na tipkovnici računalnika, vendar ga trg ni cenil. Telefon je postal velik, njegova teža je bila 400 gramov, kar je v tistem času veljalo za pomembno pomanjkljivost. Poleg tega uporabniki niso razumeli, zakaj plačujejo za računalnik z nizko porabo z omejeno funkcionalnostjo, ko je bilo za isti denar možno kupiti prenosni računalnik ali računalnik in še vedno je bilo denarja za povezavo žičnega interneta in modema. Po vsem svetu je prodala manj kot 8 milijonov izvodov. Linijo takšnih mobilnih naprav je bilo treba zapreti.

Prva vprašanja

Pojav telefonov, občutljivih na dotik, je nekoliko razburil položaj telefona Nokia Button, vendar je še prezgodaj za govor o izgubi celotnega trga. Podjetje je poskušalo razviti lastno linijo mobilnih naprav z zaslonom na dotik, a resen preboj je komaj mogoče poimenovati. Prvi model Nokia z zaslonom na dotik - 5800 XPress - je delal na operacijskem sistemu Symbian, saj ni imel zelo kakovostnega sklopa, zaradi česar je telo prask v njihovih rokah. Tehtal precej več kot Samsung z enakimi specifikacijami, vendar je stalodražje. Poleg tega je Samsung delal na bolj priljubljenem OS Android. Največji udarec za podjetje pa niso povzročili veliki industrijski velikani, temveč kitajski in indijski proizvajalci poceni in priročnih pametnih telefonov z zaslonom na dotik.

Nov poskus

Ko je Microsoft kupil finsko podjetje, ekipa MS ni spremenila imena družbe Nokia, ki je lansirala linijo telefonov na dotik Nokia Lumia. Poskušali so izkoristiti vse najboljše iz prejšnjih modelov mobilnih telefonov Nokia - trdnega telesa, zmogljive kamere in procesorja ter dodati svoje. Kot novost je Microsoft dodal prvotno obliko telesa, velik zaslon na dotik in operacijski sistem MS Phone.
Nokia Lumia je bila prodana veliko bolje kot prejšnji zaslon na dotik podjetja. Vendar pa je slaba podpora razvijalcev programske opreme drugih proizvajalcev in nizka priljubljenost operacijskega sistema Windows Phone na mobilnih napravah povzročila, da je Microsoft prenesel nekatere svoje naprave v operacijski sistem Android. Čeprav je blagovna znamka ostala, ima podjetje že drugačno ime in pripada Microsoftu.

javnost družbe gumb telefon danes

Kljub dejstvu, da je družba preusmerila na sprostitev visokotehnoloških pametnih telefonov, ne preneha razvijati in dati v proizvodnjo sodobne telefon telefonov Nokia. Novi modeli so razviti v skladu s sodobnimi standardi kakovosti in imajo ustrezne standardizirane priključke-polnilnik in slušalke. To so večinoma proračunski modeli.

Ali lahko stare telefone kupite in bodo delovali danes

Veliko starih modelovtelefonsko podjetje je prenehalo proizvajati, vendar so v velikem številu na zalogi. Stari modeli telefonov Nokia se prodajajo prek različnih spletnih trgovcev. Stroški so nižji kot v času prve izdaje, medtem ko so popolnoma operativni, in ker GSM povezava še ni izginila, lahko uporabljajo, kličejo in pošiljajo SMS, tudi kot modem, saj nekateri modeli podpirajo in 3G standardi so še vedno na začetku dveh tisočink. Najbolj priljubljeni so modeli, kot je Nokia 110062006300. Vendar pa ni mogoče kupiti poceni vseh naprav. Prvi modeli Nokia serije Mobiro danes veljajo za redke. Pustili so malo in so dragi, ne prodajajo se iz skladišča, ampak iz rok. Cena njih, pogosteje, je enaka kot v času, ko je bil mobilni telefon novost. Če je na trgu več sodobnih naprav, ki stanejo večkrat ceneje, se ta cena zdi previsoka.

Vrednost dela podjetja pri razvoju sodobnih komunikacij

Čeprav je Nokia izgubila svoj trg in "šla s kladivom", je njen prispevek k razvoju sodobnih komunikacij zelo visok. Pravzaprav so se zaradi tega pojavili prvi standardi visokokakovostnega prenosa podatkov: GSM, WAP /GPRS in 3G. Podjetje "Nokia" je razvilo načelo prenosa signala in nameščanja postaj na določeni razdalji drug od drugega, s čimer je ustvarilo večje območje pokritosti in stabilen sprejem-prenos signala. Veliko idej, ki jih je podjetje poskušalo uvesti v svoje naprave, so uspešno uporabili drugi proizvajalci mobilnih napravtelefoni in pametni telefoni. Nokia je vedno nekaj korakov pred svojimi konkurenti in ponuja naprave, ki uporabnikom niso bile vedno jasne. Posledično je izgubil svoj položaj in izgubil večji tržni delež. Ampak, kljub neuspehu, so mobilni telefoni Nokia še vedno zelo povprašeni. Ta znamka je zaupanja vredna. Še naprej izpolnjujejo svojo glavno nalogo: povezati ljudi na različnih koncih zemlje.

Sorodne publikacije