Kako odstraniti oglase iz računalnika: Tehnike

Oglaševanje v obliki pop-up pasic in sporočil, stalna preusmeritev na vprašljive strani, upočasnitev brskalnikov in celotnega operacijskega sistema, povečanje obremenitve centralnega procesorja in RAM-a - vse to je resnično nadloga pri delu na internetu. Povsem naravno, vsak uporabnik začne postavljati vprašanja o tem, kako odstraniti oglaševanje iz računalnika. Preden se odločite, morate jasno razlikovati pojem oglaševanja na mestih in prodor v sistem ustreznih virusov.

Normalno oglaševanje in virusi: kakšna je razlika?

Začnimo z dejstvom, da veliko modernih internetnih virov uporablja kontekstualno ali stacionarno oglaševanje kot sredstvo za pridobivanje denarja. Postavijo oglase za storitve ali izdelke, zato oglaševalec lastniku spletnega mesta plača določen znesek. Jasno je, da je bolj priljubljen vir, dražji je oglaševanje ali uporaba dodeljenega prostora. Vendar to velja samo za uradne ukrepe.

Druga stvar je, da virusi, ki prodrejo v sistem brez uporabnikov (ali tiho soglasje), nato pa določijo svoja pravila za brskalnik, da nenehno preusmerja internetne uporabnike na spletna mesta dvomljive vsebine, ki lahko vsebujejo ne samo oglaševanje, ampak tudi in drugih virusnih programčkov, ki škodijo uporabniku računalnika, upočasnijo brskalnik in preobremenijo sistemske vire. Toda v tem, in v drugem primeru, vprašanjeKako popolnoma odstraniti oglase iz računalnika, je običajno preprosto rešeno. Glavna stvar - izvedeti, kaj je bil razlog za njen videz.

Kako odstraniti pojavne oglase iz računalnika s ključavnico?

Začnimo z najpreprostejšo stvarjo - odstranimo oglase v brskalnikih, če je sestavni del obiskanega spletnega mesta. Načeloma je vse tukaj omejeno le na uporabo nekaterih učinkovitih sredstev za blokiranje pojavnih oken, transparentov, spustnih menijev itd.

Eden najpogostejših in najbolj priljubljenih je AdBlock dodatek, ki ga lahko namestite v kateri koli spletni brskalnik kot posebno razširitev, bodisi sama ali pa jo izberete s posebnega seznama razpoložljivih aplikacij. Po aktiviranju tega blokerja bo velik del oglasa, razen če je povezan z virusi, izginil. Ni treba posebej poudarjati, da lahko uporabite druge podobne aplete, ki v tem primeru zlahka rešijo problem, kako popolnoma odstraniti pojavne oglase iz računalnika.

Zakaj se protivirusni programi ne odzivajo na oglaševalske grožnje?

Pri virusni okužbi zadeva ni tako preprosta. Skoraj vsi blokatorji so nemočni. To je razumljivo, ker so sposobni onemogočiti oglaševanje le, če odgovor iz zahtevanega vira in dejanja virusov ne morejo nadzorovati. Toda zakaj se v takšnem primeru mnogi protivirusni paketi ne odzivajo na takšne grožnje, čeprav so virusi te vrste razvrščeni kot ugrabitelji (adware in malware)? Problem je v tem, da imajo skoraj vsi sodobni virusi tega tipa statustako imenovani zaupanja vredni programi, ki jih je mogoče namestiti kot dodatno programsko opremo v procesu namestitve glavnega. Ste kdaj pozorni na polja s predlogi za nameščanje kakršnih koli dodatkov ali antivirusov v procesu namestitve igre? Večinoma imajo opis z majhno pisavo, pred vsako vrstico pa je privzeto oznaka. Uporabniki te točke preprosto prezrejo, kar povzroči virus. Toda kako odstraniti računalniški virus iz računalnika, če zaščita ni delovala pravočasno? Za to obstaja več metod, ki se razlikujejo glede na izvedena dejanja in uporabljena orodja.

Kako odstraniti računalniški virus iz računalnika s posebno programsko opremo?

Ker redni protivirusni ali podobni prenosni skenerji, ki so namenjeni nekoliko drugačnim podpisom, pri poskusih zaznavanja oglaševalske narave (ugrabitelji brskalnikov, ki spremenijo domačo stran, privzeti iskalnik itd.) Pogosto nimajo učinka, je potrebno uporabite posebne pripomočke.
Najučinkovitejši načini za hitro in preprosto reševanje vprašanja, kako odstraniti oglase iz brskalnikov in računalnikov, so programski izdelki AdwCleaner, MalwareBytes Anti-Malware in podobno. Nekatere vrste oglaševalskih groženj lahko nevtralizirajo skenerji, kot je dr. Web CureIt! (vendar ne daje 100% jamstva za odstranitev virusov tega razreda). Toda katerikoli specializirani program, ki odstrani oglaševanje iz računalnika, preprosto obvladuje naloge, ki so mu naložene.

Odstranjevanje virusov s pomočjo operacijskega sistema: standardni postopek

Toda kaj, če specializirani načini zaščite niso na voljo, prenesli nekaj iz interneta ali namestili program iz izmenljivega medija zaradi vpliva virusa, je nemogoče? V tem primeru boste morali delovati sami, s tem kompletom orodij za operacijski sistem.
Na primer, kako iz računalnika odstraniti "Vulkanske" ali "vulkanske" kazino oglase? Virus, tako kot nekateri brskalniki, ne prikrije sistema. Zato je prvi korak uporaba standardnega dela programov in komponent, ki jih lahko najdete na nadzorni plošči. Na seznamu morate samo označiti vrstico z imenom programa in klikniti na gumb za brisanje, ki je na vrhu. Toda tudi po zaključku standardnega postopka odstranitve, je še prezgodaj za veselje.

Ukrepi v sistemskem registru

Glavna težava s standardnim programom za odpravljanje napak v sistemu Windows je, da odstranijo samo glavne komponente virusnega programa, vendar so nekatere zaprte komponente v sistemu ostale v obliki datotek, imenikov ali celo ključev v registru sistema. Popolna rešitev problema, kako odstraniti virusno oglaševanje iz računalnika, na naslednji stopnji vključuje neodvisno iskanje in odstranitev registrskih ključev, saj lahko njihova razpoložljivost v sistemu znova aktivira virus.
Urejevalnik se pokliče z ukazom regedit v ukazni vrstici Zaženi, sledi pa mu iskanje (Ctrl + F ali podobno dejanje vv glavnem meniju "Datoteka" ali "Uredi", odvisno od različice OS, vrednost v polju je ime virusa ali njegovega dela in vsi rezultati se izbrišejo (bodisi preko PCM, bodisi s pritiskom na gumb Del). Preklop z ene tipke na drugo se izvede s klikom na gumb »Najdi naslednje« ali s pritiskom na tipko F3.

Preverjanje preostalih komponent v upravitelju datotek

Toda nazaj na vprašanje, kako v celoti odstraniti Vulcan oglase iz računalnika. Z registrom se zdi vse jasno. Ker pa je v sistemu še vedno več imenikov in virusnih datotek, jih je treba tudi odstraniti. V "Raziskovalcu" po analogiji z registrom, da prihranite čas, je iskanje razvrščeno po imenu, vsi rezultati pa so označeni (Ctrl + A) in izbrisani. Če so preostale komponente virusa skrite, je ime v iskalnem polju označeno z dodajanjem znaka za odstotke na začetku in koncu. Opomba: Če objekti niso izbrisani (zavrnjen dostop), morate odstranitev zagnati s skrbniškimi pravicami ali izvesti podobne postopke v varnem načinu. V nekaterih primerih pomaga pripomoček Unlocker, ki je zmožen odkleniti dostop do komponent, ki jih ni mogoče odstraniti.

Onemogočanje razširitev brskalnika

Ampak to ni vse. Kot pri računalniku, da popolnoma odstranite pop-up oglaševanje "Volcano", in tako, da ni sledi, bo postalo jasno, če pogledate načela njegovega izvajanja v sistemu. Kot številne druge grožnje te vrste, je ta virus utemeljen ne le na samem sistemu, ampak tudi vzpostavlja svoje lastne komponente v oblikibrez izjeme razširitve za vse brskalnike v računalniku.
Tako morate v vseh brskalnikih uporabiti odsek za konfiguracijo z možnostjo nadzora dodatkov (razširitve, plošče), kjer morate bodisi izklopiti razširitev ali jo izbrisati. To je lažje, dokončati ponastavitev na prvotno stanje.

Preverjanje poti do izvršljivih datotek brskalnika

Po zaključku vseh prejšnjih dejanj je treba preveriti, ali virus ni napisal lastne vrstice določitve celotne poti do datoteke izvršljivega brskalnika.
Kako trajno odstraniti oglase iz računalnika? Dovolj je porabiti PCM na bližnjici brskalnika in izbrati vrsto lastnosti. Podatki na poti do lokacije objekta (EXE-datoteka) se morajo končati z imenom brskalnika in pripono (na primer Chrome.exe). V nekaterih drugih programih lahko za zagon brskalnika uporabite datoteko Launcher.exe. Skladno s tem mora celotna pot na koncu vsebovati povezavo do nje. V primeru, da je po podaljšku dodeljeno nekaj drugega, se vse to brez pogovorov izbriše. Nato se začetna stran spremeni, na primer, da se izprazni, tako da brskalnik ob zagonu ne vstopi v virus, saj lahko znova aktivira oglaševanje. In šele po izvedbi vseh opisanih dejanj ponovno zaženite sistem.

Odstranjevanje oglaševalskih virusov in ugrabiteljev brskalnikov s ponovnim zagonom

Kot lahko vidimo, je ročno odstranjevanje reklamnih virusov videti precej zapleteno in zamudno. Preprosteje je vprašanje odstranitve oglasov iz računalnika,je rešen z uporabo posebnih programov -instalater.
Eden najmočnejših je iObit Uninstaller. V njem lahko virusi odstranijo ne samo seznam nameščenih programov, temveč tudi dele plošč in dodatkov brskalnikov. Razlika od standardne metode je, da lahko po zaključku takšnega postopka dodatno aktivirate močan (poglobljen) sken, v katerem bodo zaznane vse preostale komponente, nato pa bo popolno izbrisano.

Kaj storiti, če se virus ne pojavi na seznamu programov

Vendar je res tudi, da virusni program ni nikjer prikazan, vendar uporabnik zagotovo ve, da je prisoten v sistemu. Kako v tem primeru odstraniti oglase iz računalnika? Sprva se virusni proces konča v upravitelju opravil in onemogoči zagon (msconfig). Po tem ročno iščete registrske ključe po imenu, nato izbrišete datoteke in imenike, nato pa onemogočite (odstranite) plošče ali dodatke brskalnika in nato pregledate celotne poti do datotek EXE, kot je prikazano v zgornjem delu. Za dolgo časa, da ne iščejo mapo ali datoteko virusa, lahko sledite poti do njihove lokacije preko PCM na proces v "Task Manager" z izbiro prikaže lokacijo datoteke, ki je odgovoren za njegovo aktivacijo in izvedbo.

Sponzorirane virusne pasice: kako se boriti?

V zvezi s tem, kako odstraniti oglaševanje iz računalnika, ki ga je mogoče predstaviti v obliki neprestano iskanih pasic, prav tako ni preveč zapletenega.ne
Naloga je čim bolj natančna z dejstvom, da morate najprej povečati ločljivost zaslona in ročno odstraniti okno transparenta, nato pa v Raziskovalcu, ki prikazuje skrite predmete v programskih datotekah in programskih datotekah System32 katalogov, poiskati in izbrisati vse datoteke s pripono .dll v čigar ime je lib pred podaljšanjem. Podobna dejanja lahko izvajate v registru (odsek registriranih vrst datotek), ponavadi pa to ni potrebno.

Namesto izida

Tukaj je kratek povzetek vsega, kar je povezano z odstranitvijo oglaševanja, in če je uradno, in če je neposredno povezano z virusnimi okužbami. Kot za primer "Vulkan" je bilo preprosto ugotoviti glavne ukrepe za njegovo nevtralizacijo. Točno iste manipulacije so primerne za skoraj vse tovrstne viruse. Vendar pa je za poenostavitev postopka najbolje uporabiti posebna orodja za zaznavanje groženj ali odstranjevanja, če se ne najde adware. No, in kakšno programsko opremo za uporabo ima vsak uporabnik pravico, da se sam odloči. Zgoraj opisane samo najbolj priljubljene javne službe. Toda podobne programe danes lahko najdemo veliko. Še vedno je treba dodati, da v vsakem primeru ni priporočljivo uporabljati paketov, kot je SpyHunter, saj ne samo, da se znebite groženj, temveč tudi zelo domnevno protivirusni pripomoček, ki ga boste v celoti odstranili iz sistema. In navadni uporabniki, ki nimajo posebnega znanja in spretnosti s tem, ni verjetno, da bi se spopadli.

Sorodne publikacije