Procesor AMD FX-8320: Funkcije, pregled in testiranje

Izbira procesorja ni lahka naloga. Samo eno črko ali številko v naslovu, in pred nami nov čip, ki se razlikuje ne samo v ceni, ampak tudi v produktivnosti. To so AMD FX-8320 in AMD FX-8320E. Ti čipi so kupcu predstavljeni kot starejši in mlajši model. Razmislili bomo o močnejši možnosti. Čeprav ne bomo spregledali in različica je šibkejša.

Poenotenje

Treba je omeniti, da linija FX temelji na mikroarhitekturi Piledriver. Predstavlja serijo Vishera, ki jo vodi vodilni FX-8350. To je verjetno najbolj napredna različica. Poleg tega obstajajo trije modeli, ki so majhni: hitrosti ura in število jeder. Med njimi so vsi enaki, saj podjetje sledi poenotenju serije. Posledica tega je, da je celo prevodni kristal za vse te modele dobil eno obliko. Crystal Vishera je sestavljena iz štirih modulov z dvojnim jedrom. Predpomnilnik L3 predstavlja 8 megabajtov. Kristal je sestavljen iz 12 milijard tranzistorjev, njegovo območje pa ima v povprečju 315 kvadratnih milimetrov.
Kljub navideznemu poenotenju še vedno obstaja majhna razlika med mlajšimi in starejšimi modeli. Dejstvo je, da lahko proizvajalec onemogoči 1-2 modula ali zmanjša količino predpomnilnika. Tako se uspešnost spušča sama, toda med temi modeli obstaja razlika. Tudi zaradi te metode lahko AMD trži delno delujoče procesorje z okvarjenim trgom.

Sčasoma je postalo jasno, da so mlajši modeli izdani z različnim številom aktivnih modulov. Kot rezultat, na trgulahko spoznate šest-jedrno serijo FX-6000 ali quad-core FX-4000. V različici z Vishero je to združevanje postalo bolj zapleteno. Obstajala je priložnost za polovico zmanjšati predpomnilnik.

Prednosti

Nadgradnja procesorja AMD FX-8320 je "čip" te serije. Dejstvo je, da je ravnilo takoj predstavljeno kot overclocking. Tako ima vsak model odklenjene množilce. Potencialno pospeševanje ni slabo. Vendar si prizadeva povečati porabo energije, čeprav v bistvu ni nič kritičnega ni.

Posledica tega je, da je overclocking prednost te serije glede na konkurenco Intelovih konkurentov. Lahko jih razpršimo, če strošek preseže 220 $. AMD ne postavlja nobenih ovir pred uporabnikom, zaradi česar so priljubljene platforme Socket AM3 +. O izboljšani zmogljivosti procesorja AMD FX-8320 pa bomo izvedeli malo kasneje.

Ponudba

Obstajata dve različici modifikacije tega modela na trgu: ena je mogoče kupiti s hladilnim sistemom, druga brez. Razlika na koncu je nepomembna - do tisoč rubljev. Bolj bogata različica stane 10 tisoč rubljev. Kot praksa kaže, seveda, je bolje, da takoj kupiti različico s hladilnikom, vendar je tudi lepo, da proizvajalec izbere kupca. Obstajajo pregledi in dejstvo, da blagovna znamka hladilnega sistema ne uspe pri overclockingu. Zato, da bi učinkovito povečali produktivnost, boste morali kupiti zmogljiv hladilnik. No, tisti, ki ne bodo dvigovali frekvenčnih indeksov, lahko pogledajo procesor z normalnim hladilnim sistemom.

Pakiranje

AMD FX-8320 procesor je dobavljen v velikem obsegu, ki se seveda ne ujema z velikostjo same naprave. Embalaža z blagovno znamko z uporabo črne in rdeče barve Odraža profesorja samega, obstaja tudi opis kristala, vse vrste tehnologij in specifikacij. Tukaj lahko najdete blagovno znamko proizvajalca nalepk, ki ima serijsko številko in halogram.
Ko odprete škatlo, ne morete takoj najti procesorja tam. Praviloma je zaščiten s kupom zidov, dodatnimi pregradami itd. V notranjosti lahko najdete nekaj lepih daril, vendar to velja za različico s hladilnikom. Poleg notranjosti kristala je tudi navodilo, nalepka z blagovno znamko na računalniku in termopasta za namestitev hladilnega sistema.

Hladilni sistem

Vredno je posvetiti pozornost hladilniku za AMD FX-8320. Mnogi, ki ne berejo recenzij na tem čipu, verjamejo, da se bo redni sistem spopadel z overclockingom. Vendar specifikacije kažejo, da ima ventilator omejitev učinkovitosti 125 vatov. Med overclockingom procesor odda toploto do 160 vatov. Zato je očitno, da se blagovna znamka hladilnika ne bo mogla spopasti z nalogo. Kot rezultat, uporabnik začne samostojno iskati hladilni sistem s priključkom AM3 + in 160 Watt toplotne izgube. Toda veliko ljudi pozabi na velikost hladilnika. Dejstvo je, da pogosta namestitev sistema morda ne bo dovolj prostora na matični plošči ali sistemski enoti. Zato je vredno poskusiti takoj kupiti sistem za dimenzije škatla PC. Med proizvajalci dobrih hladilnikov so Zalman in Thermalright.

Značilnosti

Funkcije AMD FX-8320 so se dobro obnesle. Tudi po 4 letihCrystal je uspeh med igralci in navadnimi uporabniki. V povprečju frekvenca jedra doseže 3.500 MHz, če je turbo način vklopljen, se bo povečal na 4000 MHz. Aplikacije z multithreading viri segajo od 3500 do 3700 MHz. Ko je kristal v stanju mirovanja, se lahko frekvenca zmanjša na 1400 MHz. Delovna napetost ne presega 138 Art.


Hitrost predpomnilnika L3 in vgrajeni severni most se spreminjata v območju 2200 MHz. Takšen kazalnik je bil dosežen pri hitrosti 1600 MHz. Preden pogledate rezultate razpršenosti, se je treba lotiti še enega problema.

Matična plošča

Matična plošča procesorja AMD FX-8320 bi morala biti učinkovita. Pred izbiro je vredno razmisliti, zakaj ga potrebujemo. Ko gre za potencial za pospeševanje kristalov, je treba "matično ploščo" izbrati tako, da v tem procesu ne postane omejevalnik. Nato je vredno omeniti, da procesor ni ekonomičen, zato mora biti močnostni podsistem dovolj močan.
Če zanemarite to zahtevo, lahko pride do aktiviranja zaščite pred pregrevanjem, nato pa se osrednja frekvenca močno zmanjša. Zato bi morali biti procesorji AMD FX-8320 in drugi predstavniki te linije opremljeni z dobro matično ploščo. Zanimivo je, da je AMD, ki je začel proizvajati serijo FX-9000, pomagal pri tej zadevi. Tako so vse "matične plošče", ki ustrezajo novi liniji procesorjev, odlične za serijo 8000. Izkazalo se je, da je malo, približno 11 modelov.
Samo ena variacija matične plošče - 990FXA Gaming bo primerna za MSI. Ampak onaNi tako lahko kupiti. Od Gigabyte je vredno pozoren na GA-990FX. Obstaja več možnosti, ki jih v trgovinah ne boste našli. ASRock je predstavil tudi nekaj uspešnih modelov 990FX. No, najuspešnejša možnost je ASUS. Dve različici matične plošče sta postali idealna različica: M5A99FX Pro R2.0 ali Sabertooth 990FX R2.0.

Overclocking

Po overclockiranju AMD FX-8320 so se lastnosti pokazale dobrim. Vredno je reči, da je prejšnji model FX-8150 lahko presegel frekvenco 4520 MHz, vendar se je ogreval do 80 stopinj. Novost je postala hladnejša. Posledično se je frekvenca dvignila na 4640 MHz. Seveda je bilo mogoče doseči do 4 700 MHz, vendar so testiranja začela kazati nekatere napake. Kljub temu pa rast ni slaba, vendar od povečanja napetosti s 145 na 15 ni smisla, dodatni rezultat ne. Ker je bil za procesor izbran močan hladilni sistem Thermalright, je bila zagotovljena najvišja učinkovitost overclockiranja AMD FX-8320. Temperatura nad 73 stopinj se ni zvišala. Ventilator z rezili s premerom 120 mm je delal pri 2 tisoč vrtljajih na minuto. Za povečanje frekvence pomnilniškega krmilnika ni bilo veliko. Pričakovano je bilo povečanje do 2600 MHz, vendar so hudi testi pokazali napako. Potem je prišlo do povečanja napetosti, vendar le nekoliko podaljša življenjsko dobo kritične frekvence, kasneje pa je prišlo do napak. Posledično je bila s 124 najstabilnejšimi frekvenčnimi indeksi vrednost 2420 MHz. Prav tako je bilo med overclockingom AMD FX-8320 možno opraviti korekcijo referenčne frekvence, ki je sčasoma dvignila pomnilnik na 1612 MHz. Mimogrede, kristal deluje pravilno v parih zDDR3-1866. Na splošno je bil sprva potencial razpršitve tega kristala res dober. Toda sčasoma ni bilo nobenih sprememb v nadgrajenih različicah. Tudi če primerjamo več vzorcev različnih strank, bodo vrednosti vsakega kristala enake. Kljub temu je veliko uporabnikov upalo na povečanje frekvenčnega potenciala.

Testiranje

Ni presenetljivo, da ima AMD FX-8320 dobre rezultate pri različnih sintetičnih testih. V analizi, ki vedno upošteva skupno število kristalnih jeder, postane model prevladujoč med vsemi osmimi jedrnimi »brati«. Toda ko gre za preverjanje dela ene niti, obstajajo težave. Tukaj je kristal slabši od svojih konkurentov. Posledica tega je, da pri delu s pisarniško programsko opremo ali grafičnimi urejevalniki, ki uporabljajo 1-2 tokove, pride do zaviranja. V tem primeru Intel bolje prikazuje svoje izdelke. Toda popravljanje takšne krivice je možno s pomočjo posebne programske opreme, ki uravnava obremenitev jeder in jo pravilno porazdeli. Testiranje v igrah prikazuje povprečne rezultate. Ponovno so Intelovi procesorji zmagali. Toda vsaka igra pravilno deluje s tem kristalom. Nastavitev ultra nastavitve morda ne bo vedno mogoča. Ker pa igre uporabljajo celoten sistem kot celoto, je hitrost izmenjave podatkov prednostna naloga, ne matematična analiza.

Posodobitev

Leta 2014 je bila izdana posodobljena različica AMD FX-8320. Pregled FX-8320E se mora začeti s tehničnimznačilnosti. Dostava in pakiranje se nista spremenila. Še vedno se prodaja v veliki škatli, v notranjosti je kristal, v bogati različici - blagovna znamka hladilnega sistema.
Standardni način procesorja doživlja hitrost 3200 MHz, pri čemer je referenčna frekvenca 200 MHz, faktor pa je "x16". Napetost je približno 11 v. Na zmogljivost je vplival predvsem TDP do 95 vatov: nominalna frekvenca je izgubila približno 300 MHz. Toda v "turbo" načinu je hitrost obeh modelov enaka - 4 GHz. V zmernem načinu se novost segreje do 41 stopinj. Kazalec ni slab, glede na to, da bo po nakupu dobrega hladilnega sistema mogoče "stisniti" več frekvenc overclockinga. DDR3 pomnilniški krmilnik deluje z dvojnim kanalom. Moduli dosežejo frekvenco 1866 MHz. Predpomnilnik tega procesorja je razdeljen na tri ravni, kot pri vseh osmih jedrnih modelih.

Potencial

Tako kot AMD FX-8320 so bili testi FX-8320E odlični. Do leta 2014 pa je dodal tekmece. Med njimi so Intel Core i5-4690K in Intel Core i7-4770K. V analizi so bili ti modeli daleč pred "rdečim" kristalom. Poleg tega, če je Intel Core i5-4690K izšel močnejši v povprečju za 30%, potem je starejši model tega proizvajalca močnejši za 60%. Na splošno ima posodobljena različica tudi možnost overclock-a. Overclocking je prišel z multiplikacijskim dobičkom "x23", pri čemer se je hitrost kristalov dvignila na 46 GHz, ob upoštevanju nominalne frekvence, je rast odlična - 43%. V "turbo" načinu je dobiček 15%, kar tudi ni slabo. Rezultat izboljšanja nas še enkrat pokažePrednosti mikroarhitekture Piledriver. Med pospeševanjem se je zgodilo le povečanje napetosti do 14 amp. No, spet, sem moral kupiti nov hladilni sistem, ker blagovno znamko sploh ne more obvladati.

Razlika

Za AMD FX-8320, primerjava z AMD FX-8320E ni zelo šokantna, ampak zelo zanimiva, zlasti za tiste, ki se ne morejo odločiti za izbiro. V posodobljeni različici, se zdi, nič novega, in v strukturnem smislu, in absolutno vse je enako. Vendar se je spremenila napetost do 95 vatov. To, medtem ko znižuje celotno zmogljivost procesorja, še vedno na svojo ceno, je postalo boljše med modeli za to ceno. No, prijetno bonus FX-8320E ima velik potencial overclocking. Seveda, za učinkovito izboljšanje dovolj in redno hladilnik, vendar je bolje kupiti močan hladilni sistem, tako da so frekvence še višje in delal stabilno. Posledično se je produktivnost povečala za 30%. To je še posebej uporabno za igralce, ki nimajo velikega proračuna za ustvarjanje igralnih računalnikov, vendar še vedno želijo uživati ​​v igrah.

Ocene

O pregledu AMD FX-8320 so dobri. Na "Yandex Market" s 5 točkami je procesor prejel 45. Ta rezultat je zelo dober. Večina uporabnikov hvali razmerje med zmogljivostjo in ceno. To je še posebej opazno v primerjavi s konkurenti podjetja Intel. Prav tako ta kristal pogosto postane tisti, ki gre iz starodavnih dvojedrnih procesorjev, zato je razlika v zmogljivosti kardinalna.
Prav tako veliko uporabnikov ugotavlja, da brez nakupa dodatnega hladilnega sistema še vedno ne more. Ogrevanje do 80 stopinjodločilnega pomena, čeprav malce prosadzhuye in frekvence meritev. Tisti, ki so kupili čip pred 2-3 leti, še vedno pohvali z njimi, tudi v letu 2017, je potegne igra na splošno je stabilen. Edina stvar, ki se pritožujejo - slabe delovne enonitne naloge. Čeprav spet je treba nakup takoj razmišljati o ciljni procesor. Če potrebujete močan igralni žeton za projekte delate noči, seveda, bolj donosne videti nobene Intel Core i5-4690K, čeprav stane veliko več. Če vam ni treba pretirano produktivnost, in samo potrebujejo stabilno CPU na relativno nizki ceni, AMD FX-8320 - odlično. Čeprav hladilnika je bolje kupiti, kot uporabniki pritožili zaradi visoke temperature in visoko vročino. Stalna hladilni sistem ni kos.

Sorodne publikacije