Pentax K100D: Značilnosti in pregledi

V letu 2006, ko je družba "Pentaks" uvedel K100D, fotoaparat oglašujejo kot so, z vsemi funkcijami in enostaven za uporabo DSLR fotoaparat. Leto kasneje, ko je proizvajalec napovedal izdajo Pentax K100D Super, je bila naprava podobna. Kakšna je razlika? Če pozorno pogledaš, novejši model, spremenila sistem za odstranjevanje prahu, in je postala združljiva s imajo SDM-leče hitro in tiho samodejno ostrenje. Poleg teh dveh novih dodatkov, Pentax K100D Super značilna kompaktne velikosti, enostavnost uporabe, visoke ISO in stabilizacijskega mehanizma sliko za odpravo jasne slike. Čeprav je bil model senzor 6-milijona slikovnih pik, ko so drugi DSLR-fotoaparatov proizvaja z ločljivostjo 10 milijonov slikovnih pik, njegova nizka cena $ 519 in impresiven nabor funkcij, je več kot nadomestilo.


Pentax K100D: pregled projektiranja

Kljub relativno nizki ceni, je treba imeti v mislih, da to ni kompakten fotoaparat, kot so "točko in odpeljal." K100D Digitalni SLR fotoaparat je vstop ravni, ki je namenjen ljudem, ki želijo pridobiti napredno upravljanje in želijo imeti dostop do širokega izbora leč. Hkrati je podjetje Pentax znan kot proizvajalec udobnih in funkcionalnih naprav, ki jih fotografi, ki so le izkušnje s kompaktnimi fotoaparati se lahko uporabljajo. Poleg visoke zmogljivosti, obstaja naprava in druge prednosti. In priložnost za spremembo optike,verjetno je največja razlika med kompaktnimi SLR fotoaparati. K100D je opremljen z optično optiko Pentax 18-55mm f3.5 /5.6 AL, vendar tudi brez njega, kar omogoča široko paleto ponudb. Ena od največjih prednosti fotoaparatov zrcala Pentax je, da so 100% združljivi z vsemi objektivi, ki so jih kdaj ustvarili. Zahvaljujoč montaži KAF2 - vse od stare ročne optike do novega s samodejnim ostrenjem. Nobena druga proizvajalka ne zagotavlja takšne združljivosti za nazaj.


Še bolj presenetljivo je dejstvo, da vse optike hkrati prejmejo vgrajen sistem kompenzacije šoka. Drugi proizvajalci, kot so Canon in Nikon, prodajajo objektive s stabilizacijo slike veliko dražji, Pentax pa ima celo 40-letno optiko, ki bolje deluje. Zato so slike videti bolj jasne kot prej.

Pentax K100D: Specifikacije

Specifikacije fotoaparata so naslednje:
 • Senzor: CCD 631 Mp.
 • Območje ISO: 200-3200.
 • Hitrost zaklopa: 30-1 /4000 str.
 • Izostritev: 11-točkovni AF.
 • Dimenzije kamere: 129x93x70 mm.
 • Teža: 570 funtov, z vgrajenimi baterijami, pomnilniško kartico - približno 660 p. v zapisu JPEG.
 • Velikost okvirja lahko izberete med tremi različicami: 6 Mp (3008x2000), 4 Mp (2400x1600) in 15 MP (1536x1024).
 • Fotoaparat sprejme pomnilniške kartice SD in SDHC.
 • Vključuje objektiv DA 18-55 mm, kabel USB in video, trak, pokrov zasinhroni kontakt, senca za oči (že nameščena), bajonetni pokrov, pokrov iskala, štiri alkalne baterije AA in CD s programsko opremo. Na voljo je tudi dodatni napajalnik za Pentax K100D.
 • Lastnosti in sestava

  Ohišje fotoaparata, ki je strojno obdelano z mat črnim polimernim kompozitnim materialom, je izdelano iz trpežnega kovinskega okvirja, ki zagotavlja majhno težo. Material, kakovost, prileganje in zaključek so odlični. Glede na povratne informacije uporabnika je ergonomski K100D najboljši prijatelj fotografa - vse kontrole so idealno locirane. Tipko za sprostitev objektiva na eni strani fotoaparata radi z gumbom za sprostitev sprožilca. To pomeni, da lahko uporabite desno roko. Ravnotežje fotografskega programčka z nizom objektivov je zelo prijetno. Zaradi svoje lahke teže in odličnega oprijema lahko zlahka upravljate še bolj težke leče. Imetniki fotoaparata v rokah za 8 ur, upoštevajte, da je delo z njim enostavno, tudi s tako masivno optiko kot Sigma 24-70 mm f2.8.

  Snemanje

  Auto Pict način vam omogoča samodejno snemanje, ko fotoaparat določi želene nastavitve glede na zunanje pogoje. Fotoaparat pušča fotografu pravico, da izbere eno od več možnosti bliskavice, velikost in kakovost okvirja, ISO občutljivost in metodo izostritve, vse ostale parametre pa izračuna sama naprava. Tudi s privzetimi nastavitvami neizkušen amaterski fotograf morda neskrbite samo za lov in zajemanje slik. Samodejni način fotografiranja dobro deluje s široko paleto predmetov, bistvo fotoaparata pa je, da je popolnoma drugačen od kompaktnega. DSLR kamere so zasnovane za tiste, ki želijo sami nadzirati svoje slike.

  Navodila za izbiro optimalnih nastavitev

  Na podlagi svetlobe, razdalje in gibanja predmeta je mogoče samodejno izbrati optimalne nastavitve za Pentax K100D. Opis naslednjega postopka:
 • Nastavite izbirnik načina na Auto Pict. V tem primeru bo fotoaparat izbral najboljši način za zajem slike.
 • Nastavite stikalo za način izostritve na AF.
 • S pomočjo iskala nastavite fotoaparat na motiv. Pri isti optiki lahko spremenite njene navidezne dimenzije.
 • Postavite motiv v okvir in pritisnite sprožilec do polovice. Sistem AF bo začel delovati, kar vas bo opozorilo, ko je izostritev končana. Če je potrebno, bo vgrajena bliskavica nastavljena na delovni položaj.
 • Popolnoma pritisnite sprožilec. Snemanje je končano.
 • Za preverjanje fotografije lahko uporabite zaslon LCD. Po posnetku se prikaže na zaslonu 1 s. Lahko ga izbrišete s klikom na ustrezen gumb na zadnji plošči.
 • Načini snemanja

  Poleg funkcije Auto Pict, Pentax K100D ponuja šest vnaprej programiranih načinov slike za določene prizore: portret, pokrajina, makro, premikajoči se objekti, nočportret in brez bliskavice. Fotoaparat optimizira nastavitve za različne prizore in, tako kot avto, ima uporabnik možnost nastavitve nekaterih parametrov okvirja glede na izbrano sceno. Poleg tega je na voljo 8 dodatnih načinov za snemanje ponoči, deskanje in sneg, besedilo, dogodki, otroci, domače živali, sveče in muzej.

  Možnosti osvetlitve in zaslonke

  Fotoaparat lahko deluje tudi v programskem načinu (P), prednostni zaslonki (Av), prednostni (Tv) in ročni osvetlitvi (M). To je standardna funkcija vsakega fotoaparata DSLR. Poleg tega nastavitev Bulb (B) omogoča, da ročno nastavite čas odpiranja zaklopa pri zelo dolgi osvetlitvi. Načini delujejo takole:
 • P: Fotoaparat samodejno nastavi hitrost zaklopa in zaslonko. Uporabnik lahko spremeni svoje nastavitve, vključno z izbiro načina bliskavice, nastavitvijo osvetlitve fotoaparata in bliskavice, merjenja, samodejnega ostrenja, fotografiranja, občutljivosti ISO, ravnotežja beline, velikosti in kakovosti slike. Te nastavitve so na voljo v Tv, Av, M in B.
 • Tv: Hitrost zaklopa nastavi uporabnik, zaslonka pa je kamera.
 • Av: Fotograf prilagodi zaslonko in samodejno se izbere osvetlitev.
 • M: Izpostavljenost in zaslonka nastavita uporabnik.
 • B: podobno kot M, razen da zaklop ostane odprt, ko pritisnete sprožilec.
 • Kompenzacija osvetlitve

  Ta funkcija omogoča spreminjanje osvetlitve v območju ± 2 EV v korakih po 1/3 EV samo v načinih P, Tv, Av. Najbolj učinkovit pricentralno tehtano ali točkovno merjenje. Obstaja tudi funkcija obrezovanja osvetlitve za snemanje več slik z različno osvetlitvijo: premalo osvetljeno, standardno in preveč osvetljeno.

  Ekstonometer

  Privzeto so meritve v K100D Super izvedene z uporabo 16-segmentnega multison sistema. Na voljo so centralno utežene in točkovne različice. Večtočkovna fotometrija na splošno deluje dobro, vendar včasih izgubi svoje svetle prostore v prizorih z visokim kontrastom, kot je svetlo nebo ali ocean z refleksijo sonca v njem. Vendar se te pomanjkljivosti pojavljajo tudi pri drugih digitalnih fotoaparatih. Visokokontrastni prizori z ustreznejšo stopnjo osvetljenosti omogočajo boljše rezultate.
  ​​

  Fokusiranje

  Pentax K100D uporablja 11-točkovni sistem AF in uporabnik lahko izbere območje ostrenja za samodejno ali ročno ostrenje slike. Poleg stikala, ki se nahaja v bližini nosilca objektiva, lahko načine ostrenja upravljate z menijem fotoaparata. Na voljo sta dve možnosti AF: Enojna (AF-S) in Neprekinjeno (AF-C). Prvi je za fiksne objekte in blokira premik izostritve, ko je gumb sprožilca pritisnjen do polovice. Drugi se uporablja pri snemanju premikajočih se objektov in nenehno prinaša ostrino z nizko stopnjo spuščanja. Za razliko od večine zrcalnorefleksnih fotoaparatov z večzonskimi AF, ki uporabljajo samo enega ali dva navzkrižno tipala, ki delujejo tako vertikalno kot horizontalno, sistem SAFOX VIIIVključuje 9 takih senzorjev, kar ima za posledico veliko natančnost njegovega dela. Stopnja fokusa za preglede uporabnikov Pentax K100D Super se imenuje dovolj hitro in neodvisno od nameščenega objektiva. Senzor AF določa tudi pravilnost ročnega ostrenja. Čeprav ta model ni najhitrejši v seriji Pentax, se skoraj prav tako hitro osredotoča na vrhunski fotoaparat K10D.

  Monitor in iskalo

  Pentax K100D je opremljen s 25 "210K pikselnim LCD zaslonom z nastavljivimi svetlobnimi stopnjami. 12-kratna povečava slik, zaslon ne deluje v načinu vizualizacije - lahko ga uporabite za sestavljanje slik, ki je svetlo in veliko iskalo z večjo povečavo 085x in 96-odstotno pokritost okvirja, kar je boljše od večine vhodnih zrcalnih kamer.

  Bliskavica

  Vgrajeno bliskavico potisnete z zgornje strani telesa fotoaparata s pritiskom na gumb, ki se nahaja na zadnji strani naprave Pentax K100D. Značilnosti svetilke omogočajo fotografiranje na razdalji 07-4 m od objekta, odvisno od nastavitev ISO in zaslonke. Na voljo so 4 načini bliskavice: samodejno, ročno in zmanjšanje učinka rdečih oči za vsako od njih. Po mnenju lastnikov je edini minus, da je največja hitrost sinhronizacije 1/180 s. Primeren je za snemanje pri šibki svetlobi in njegova uporaba podnevi kot bliskavicazahteva dvigala 1/500 s ali manj. Zato je treba namestiti odprtino f22 ali več, kar ni idealna možnost.

  Barva

  Obstajata dva osnovna tona slike: živa in naravna, prva nastavljena na privzeto. Glede na povratne informacije uporabnika, ta nastavitev dejansko povzroči preveč nasičene barve, prekomerno osvetlitev in zrnatost. Zato priporočajo, da fotoaparat nastavite na naravne tone. Pentax K100D pokriva barvni prostor Adobe RGB, sRGB. Čeprav prvi ponuja širši barvni razpon, sRGB bolje ustreza fotografom začetnikom, saj so v tem primeru slike na zaslonu in v tiskani obliki bolj živahne. Barve se zasičijo, zlasti v rdečih in zelenih delih spektra. Da bi bile fotografije preveč nasičene, bi morale biti nekaj časa vredne. V ta namen nastavite vrednost kompenzacije osvetlitve na -03 ali -07 EV. Sistem menijev kamere vam omogoča tudi prilagajanje nasičenosti, ostrino in kontrast slike.

  Občutljivost na svetlobo

  Samodejni ISO se uporablja samodejno v samodejnih in scenskih načinih in po svoji presoji nastavi občutljivost ISO na 200 do 3200. Omejite lahko tudi območje samodejnega ISO, na primer vrednosti 200-800. ISO 200 je privzeto sprejet v načinih P, Tv, Av in M, če vrednost ISO še ni bila izbrana. Svetlobno občutljivost lahko nastavite ročno tako, da izberete eno od naslednjih vrednosti: 200400800 1600 ali 3200.

  Ravnovesje beline

  Privzeto samodejno nastavitev beline za vse načine fotografiranja Pentax K100D. Tudiuporabnik lahko izbere nastavitve za žarnice, fluorescentno osvetlitev, neposredno sončno svetlobo, bliskavico, oblake, sence ali izpostavljenost belim ali sivim referenčnim objektom.

  Življenjska doba baterije

  Pentax je eden redkih proizvajalcev zrcalnih kamer, ki omogoča vgradnjo baterij tipa AA. Največja prednost te rešitve je možnost uporabe baterij in standardnih baterij, ki jih lahko kupite povsod, tudi v majhni vasici v tujini. K100D lahko napajate tudi z dolgo življenjsko dobo litijevih baterij CR-V3. Fotoaparat omogoča snemanje 1480 posnetkov z omogočenim samodejnim ostrenjem, stabilizacijo slike, funkcijo odstranjevanja prahu ob vsakem zagonu in periodično uporabo vgrajene in zunanje bliskavice.

  Značilnosti optike

  Vložek 18-55 mm objektiv je precej dober. Optika kaže rahlo vinjetiranje (temni vogali) s širokimi žerjavicami (18 mm), vendar je ostrina zadostna skozi celoten okvir. Objektiv trpi zaradi majhnega popačenja v obliki širokega kota in blazine v telefoto. Kljub ločljivosti 6 milijonov slikovnih pik so podrobne slike jasne in celo pri 100-odstotni povečavi. Opazujemo vijolični halo (pri visokih kontrastnih robovih) vzdolž robov, vendar jih opazimo le z dvojno povečavo.

  Ocene

  Uporabniški pregledi Pentax K100D naj bi bili bolj podobni starejšemu bratu K10D kot drugi proračunski SLR fotoaparati. Hitrost ostrenja fotoaparata priblenako. S hitrostjo neprekinjenega snemanja 27 sličic na sekundo je zmogljivost fotoaparata odlična, a majhen blažilnik s tremi slikami RAW ali 5 JPEG in sinhronizacijo bliskavice z nizko hitrostjo močno omejuje fotoaparat. Kot kažejo izjave, je kakovost slik ena izmed najboljših, ki jo lahko vidimo na napravah s senzorjem z 6 milijoni slikovnih pik, in zaradi tega je šum ISO omejen. Popolna združljivost z vsemi objektivi proizvajalca pomeni praktično neomejene možnosti širjenja in rasti fotografskih veščin. Barve so bogate tudi z naravnim tonom slike. Vgrajen sistem za stabilizacijo in odstranjevanje prahu pomeni, da je ta fotoaparat presenetljivo poln. Novinci, ki so pravkar zamenjali kompaktne fotoaparate, s samodejnimi in scenskimi načini, se s tem počutijo zelo samozavestni. Glede na ceno, je K100D Super odlična začetna ponudba.

  Sorodne publikacije