Kako začeti CHKDSK? Obnovitev trdega diska

Trdi diski in izmenljivi nosilci podatkov so razumno nagnjeni k pojavu različnih napak v programski opremi, napakah in celo fizični degradaciji, kar vodi do poškodb informacij, shranjenih na njih. Ni presenetljivo, da lahko včasih vidite sistemska sporočila, kot je »Datoteka poškodovana. Zaženite program CHKDSK. " Kaj je ta program, kaj potrebuje, kako ga pravilno upravljati in ga uporabljati - bo prikazano v najpreprostejših primerih.

Kaj pa program CHKDSK?

Glede na ta pripomoček, začnimo z dejstvom, da je prisoten v vseh različicah operacijskih sistemov Windows, vendar se lahko glede na uporabljeno spremembo operacijski sistem obnaša povsem drugače. Vsak uporabnik mora jasno razumeti, da je glavni namen tega programa (in to je sam program, ker izpolnjuje izvedljivo datoteko EXE), da zažene preverjanje diska, in to ni nujno trdi disk. V tem primeru to pomeni, da se ta programček lahko uporablja za preverjanje morebitnih izmenljivih medijev in za logične particije.


Datoteka ali imenik je poškodovan. Zaženi CHKDSK

Poglejmo, zakaj sistem poroča o korupciji v datoteki in imeniku? Dejstvo je, da videz sporočil, ko poskušate odpreti ali zagnati datoteko (ali celo popolnoma brez nje), kot je »Datoteka je poškodovana. Zaženite program CHKDSK ", možno je, da se problem z datotečnim objektom ne bo izgovoril. Z datoteko je lahko vse v popolnem vrstnem redu, vendar z nosilcem,Zabeležene so težave, ki jih je mogoče zaznati. Zlasti se to nanaša na dejstvo, da sistem preprosto ne more prebrati sektorja ali celice, v kateri so shranjene informacije o tej datoteki. Vendar pa obstaja tudi nasprotna stran medalje. Dejstvo je, da je koristnost preverjanja taka, da lahko ne samo popravi napake kateregakoli medija, ampak tudi obnovi datotečni sistem, če je bil poškodovan ali pretvorjen, na primer, v neberljiv format RAW. Da bi obnovili prvotno strukturo datotek, ne da bi uporabili orodja za oblikovanje nizke ravni, lahko še vedno uporabljate pripomoček CHKDSK, ki vam omogoča, da v celoti shranite in prikažete informacije na disku.

Samodejno preverjanje diskov

Kako zagnati CHKDSK v sistemih Windows, si poglejmo malo kasneje, vendar pa se pogovorimo o trenutkih, povezanih s samodejnim sprožanjem preverjanja med ponovnim zagonom sistema, ki je jasno viden v različicah operacijskega sistema Windows 7 in spodaj.
Opozorilo za zagon programa za preverjanje veljavnosti diska, ko vklopite računalnik ali znova zaženete sistem Windows z odštevanjem, se praviloma prikaže, če je sam sistem zaznan kot napačen (na primer, zaustavitev ni bila uporabljena) Standardni način in odklop je bil izveden zaradi dolgega pritiska na gumb za vklop na sistemski enoti ali na plošči prenosnika. Samo v takih situacijah sistem takoj nakazuje, da lahko pride do napak na disku, čeprav v resnici ni tako. Ista stvarse lahko nanašajo na izmenljive nosilce podatkov, če je bila njihova odstranitev nepravilna - v času kopiranja datotek ali celo med procesom oblikovanja. Samo v tem primeru se izda predlog, pri stacionarnih trdih diskih pa se preverjanje, če ni preklicano v določenem časovnem obdobju, samodejno zažene in se lahko naključno sproži ob vsakem zagonu sistema, čeprav so bile hipotetične napake in napake odpravljene v preteklosti. krat

Kako odstraniti preverjanje diska pri zagonu sistema?

Če se želite znebiti začetka preverjanja diska vsakič, ko vklopite računalnik, boste morali malo zakopati v sistemski register (regedit). Najprej morate poiskati in paziti na imenike RunOnce (najdete samo dva). Lahko jih registrirate tudi z ustreznim aktivnim ključem.
Ampak ponavadi za deaktiviranje izvršitve apleta CHKDSK ob zagonu, kot če bi bil v samodejnem zagonu sistema, morate uporabiti vejo HKLM in prek nadzornih particij v imeniku SYSTEM najti mapo Upravljalec zvez in v njej za parameter bootExecute desno za brisanje vrednosti ključa , da je polje popolnoma prazno. Če pozorno pogledate, je to vrednost in ustreza zagonu pripomočka za preverjanje diska. Vendar pa je treba takšne ukrepe izvesti samo na lastno odgovornost. Tudi Microsoftovi strokovnjaki, ki priporočajo takšne radikalne metode za izklop preverjanja, pravijo, da niso odgovorni za dejanja, ki jih je storil uporabnik.

Kako zagnati CHKDSK v operacijskem sistemu Windows 7 ali prek katerega koli drugega sistemagrafični vmesnik

Pa se vrnimo k samemu orodju za testiranje trdega diska ali izmenljivega medija. Za začetek si poglejmo, kako naj začnemo s programom CHKDSK, tako rekoč, v standardni različici, ki ga uporabljamo za ta namen, ki ga pozna vsak uporabnik operacijskega sistema Windows.

Če želite zagnati orodje za preverjanje veljavnosti, je dovolj, da uporabite običajni "raziskovalec", izberete lastnost iz menija PCM, pojdite na zavihek storitev in kliknite ustrezni gumb. V sedmih in nižjih sistemih spreminjanja lahko uporabite dodatne možnosti preverjanja, ki omogočajo samodejne odpravljanje napak in težave pri odpravljanju težav. V osmi in deseti spremembi taka dejanja niso potrebna.

Zakaj se test ne začne?

Kako zagnati CHKDSK v eni od najpreprostejših metod, ste ugotovili. Zdaj pa poglejmo situacijo, ko ob zagonu pripomočka ali ob izdaji dodatnih parametrov izdamo sporočilo o napaki, ki pravi, da preverjanja izbranega diska s samodejnimi parametri ni mogoče izvesti, ker se ta disk uporablja. Mnogi uporabniki prestrašijo to sporočilo, toda v resnici tukaj ni nič strašnega. Preprosto operacijski sistem ne more samodejno popraviti napak v sistemski particiji, kjer se nahaja. Kako v tem primeru zagnati CHKDSK? Obstajajo tudi možnosti.

Začetek preverjanja iz datoteke

Najprej si zapomnite izvedljivo datoteko z istim imenom, ki se nahaja v imeniku System32. Ne glede na to, kaj je običajnoIzvedljive komponente, ki se nahajajo v tej mapi, se odprejo z ukazno mizo, s pripomočkom za preverjanje, ne prenesejo.
Po želji se lahko zažene kot skrbnik neposredno z uporabo datoteke, vendar se v tem primeru orodje odpre v ukazni konzoli in sistem pove, da parameter F (samodejno popravljanje napak) ni aktiviran.

Zagon preverjanja diska iz ukazne vrstice

Zato je najbolje, da program CHKDSK zaženete samo iz ukazne vrstice. Priporočljivo je, da pokličete ukazno konzolo s skrbniškimi pravicami. Kar se tiče zagonskih možnosti, lahko preprosto vnesete glavni ukaz in pritisnete tipko enter.
Privzeto bo v nekaj korakih preverjena sistemska particija. Za zagon pripomočka z drugimi logičnimi particijami ali nosilci, ki so trenutno povezani z računalnikom, morajo biti označeni z dvopičjem. Na primer, če ima bliskovni pogon v sistemu oznako "Disk F", bo ukaz za preverjanje izgledal takole: chkdsk F:. Mnogi so verjetno opazili, da register ne igra absolutno nobene vloge pri vnosu črk ukaza v ukazni konzoli. Velike črke ponavadi ustrezajo preprosto za udobje, pri čemer poudarjajo same ukaze ali njihovo razmejitev z atributi.

Prednosti ukazne konzole in najpogosteje uporabljenih atributov preverjanja

Pri uporabi ukazne vrstice je tukaj veliko zanimivih stvari. To je prva in glavna prednost je, da lahkouporabite dodatne atribute validacije, ki niso na voljo za storitveno orodje s standardnim klicem. Atributi se lahko kombinirajo med seboj v popolnoma različnih variacijah.
Celotne informacije o vseh razpoložljivih orodjih si lahko ogledate s klicem pomoči v ukazu chkdsk /?. Druga točka je, da v delujočem sistemu, preko ukazne konzole (in samo preko nje), lahko obnovite datotečni sistem katere koli particije ali medija, če je bil poškodovan ali spremenjen v neberljiv (RAW). Da bi to naredil, ukaz uporablja zgornji atribut F. Tretji pozitivni vidik je, da je ukazna vrstica v orodju vsakega diska za namestitev ali obnovitev, to je uporaba preverjanja diska z vsemi rezultati, ki so nastali, tudi če operacijski sistem se ne zažene samo zaradi težav s trdim diskom.

Alternativne metode preverjanja in obnavljanja diska

Zdaj pa poglejmo izgled zahteve "Datoteka je poškodovana. Na drugi strani zaženite CHKDSK. V bistvu, če uporabnik ne mara rednega Windows, lahko naredite različne stvari in preizkusite druge metode. Govorimo o uporabi specializiranih programov, ki lahko vključujejo vse vrste optimizatorjev, kot so CCleaner, Advanced SystemCare, itd.
Dovolj je, da en modul kliknete v razdelku za odpravljanje težav z enim klikom aliprikličite ustrezno orodje posebej, če je njegova prisotnost zagotovljena v tej obliki. Seveda njegova funkcionalnost ne more biti povsem analogna standardnemu orodju Windows, saj se lahko včasih uporabijo tudi druge metode preverjanja in optimizacije. Vendar to ne pomeni, da takšni moduli delujejo slabše.

Obnova diska po kritičnih napakah, če orodja Windows ne učinkujejo

Nazadnje lahko omenimo še eno orodje, ki je, če ni popoln analog standardnih orodij operacijskega sistema, vsaj zelo blizu. Gre za obnovitev trdih diskov ali izmenljivih nosilcev podatkov z uporabo edinstvenega programa HDD Regenerator. Pravzaprav tudi tu ni treba razmišljati o tem, kako zagnati CHKDSK v obliki, v kateri je ekipa predstavljena v tem paketu. Preverjanje in obnovitev se sprožita samodejno. Res je, da ta pripomoček ni več namenjen popravljanju napak, temveč da odpravi težave z zmogljivostjo trdih diskov zaradi ponovne magnetizacije njihove površine.

Zaključek

To je kratek povzetek standardnega programa CHKDSK za Windows, ki se uporablja za preverjanje trdih diskov in zunanjih pogonov za prisotnost napak z možnostjo samodejnega popravka. Če naredite zaključek o optimalni uporabi tega orodja, je najbolje, da ga zaženete le iz ukazne vrstice, čeprav jim to ni všeč veliko navadnih ali začetnikov. Toda zaman, ker orodje ukazne konzole vam omogoča, da rešite niztežave z operacijskim sistemom, vključno s trdimi diski in izmenljivimi pogoni.

Sorodne publikacije