Grafični adapter AMD Radeon HD 5850. Značilnosti in zmogljivost

Uradno je bil septembra 2009 uveden pospeševalnik AMD Radeon HD 5850. Tehnične specifikacije tega pospeševalnika so omogočile izvajanje vseh nalog, ki zahtevajo veliko količino sredstev. Zato se je praviloma uporabljal le kot del najbolj produktivnih računalniških sistemov. Slednjim bi lahko varno pripisali igralni računalnik ali različne grafične postaje. Toda na trgu računalniških komponent naprave na njegovi podlagi je bilo mogoče najti le na začetku zime. To je ta grafični vmesnik in bo obravnavana spodaj.

Pozicioniranje

Grafični pospeševalniki serije AMD Radeon HD 5850 so izdelovali proizvajalci do visoko zmogljivih naprav. To pomeni, da so bili namenjeni obravnavanju nalog, ki so najbolj intenzivne v zvezi z viri. Zato so taki adapterji najpogosteje najdeni v igralnem računalniku v obdobju 2009-2010, takšne računalniške komponente pa se zelo uspešno uporabljajo v grafičnih postajah začetnega razreda. V vseh drugih primerih je bil tak pospeševalnik neprimeren za uporabo. Imel je precej visoke stroške in njegovi viri pri izvajanju cenejših nalog niso bili v celoti izkoriščeni. Zato ni bilo nobenega posebnega ekonomskega smisla, da bi potencialnemu lastniku osebnega računalnika plačevali zaradi dejstva, da v postopku dela ne more v celoti izkoristiti.


Paket

Seznam dobave pospeševalnika tega modela je najpogosteje vključeval naslednje elemente:
 • pospeševalnik vdiskretno delovanje z vgrajenim hladilnim sistemom.
 • Podjetniška vozovnica z garancijo proizvajalca, eno leto od datuma nakupa računalniške komponente.
 • Optični pogon z zabeleženimi gonilniki, programskimi pripomočki in dokumentacijo.
 • Komplet adapterjev za generiranje konfiguracij iz več pospeševalnikov in organiziranje dodatnega sistema za oskrbo z električno energijo.
 • Navodila za uporabo grafičnega podsistema.
 • V nekaterih primerih je bil zgornji seznam dopolnjen z avkcijskimi kuponi, kar je omogočilo nakup nekaterih iger z znatnimi popusti.


  Specifikacije mikroprocesorjev

  V središču grafičnega pospeševalnika AMD Radeon HD 5850 je bil čip RV870 s kodnim imenom Cypress. Ta polprevodniški kristal je bil izdelan s tehnologijo s 40 nm toleranco in vključil 2154000000 različnih tranzistorskih elementov. Na žalost so bile njegove polprevodniške komponente izdelane s tehnologijo površinske razporeditve in so trenutno zastarele. Zdaj so vsi polprevodniški kristali že proizvedeni v razsutem stanju. Čip je vključeval 1440 pretočnih procesorjev, 32 rastrskih enot in 72 TMU modulov. Vsi ti elementi grafičnega podsistema v nominalnem načinu so delovali na taktni frekvenci 725 MHz. V primeru izvajanja enostavnejše naloge se lahko slednja vrednost samodejno bistveno zniža. Na ravni programske opreme so razvijalci AMD-a uporabili številne uporabne tehnologije v tem adapterju.Prvi je GPU Turbo rev. 2.0 Z njim bi lahko pospeševalnik, kot je bilo že omenjeno, bistveno zmanjšal hitrost in porabo energije. Druga pomembna značilnost te naprave je podpora za API, kot je DirectX različica 11.0. V primeru, da je bila podprta na ravni programske opreme, je omogočila povečanje produktivnosti osebnega računalnika.

  Značilnosti RAM-a

  Specifikacije AMD Radeon HD 5850 so pokazale, da bi lahko v povezavi s tem mikroprocesorjem delovali le nabor GDDR5 čipov. Proizvajalec priporoča, da opremijo takšne naprave 1 Gb videobufera, vendar nekateri proizvajalci, da bi prihranili denar zmanjšala količino RAM-512 MB. Delovni pomnilnik v tem primeru je 4000 MHz. Prav tako je treba opozoriti na trenutek, ko je bil bit vodilnega priključka pomnilnika grafičnega pospeševalnika 256 bitov. Zaradi tega je bila pasovna širina RAM-a 128 Gbit /s.

  Učinkovitost pospeševalnika

  Grafična kartica AMD Radeon HD 5850 se ponaša z zelo visoko zmogljivostjo: v testnem pripomočku 3DMark '06 je ta adapter uspešno dosegel 20250 točk. S tem indikatorjem je nekoliko izgubil napravo HD5870, ki je dosegla 21262 točk. Ampak pospeševalnik je bil sposoben obiti naprave, kot so HD 4890 (17489 točk), GTX 275 (18265 točk) in celo GTX 285 (18532 točk). Podobno poravnavo sil opazimo v igrači Crisys. V tem primeru so pospeševalniki lahko izdelali naslednje sličice:
 • HD5870 - 95.
 • HD5850 - 81.
 • GTX 285 - 70.
 • GTX 275 - 69
 • ]
 • HD 4890 - 68.
 • Mnenja

  Prednosti strokovnjakov AMD Radeon HD 5850 so bile visoke zmogljivostitrenutek začetka prodaje, podpora za DirectX API različico 11 in zanesljivost. Na minuse je bilo mogoče pripisati prekomerno porabo energije in stroške. Sedaj je seznam pomanjkljivosti dopolnjen z zastarelo arhitekturo, ki je podlaga obravnavanega pospeševalnika.

  Sklep

  Pravzaprav je bil top pospeševalnik v času izdaje AMD Radeon HD 5850. Ta adapter je omogočil, da do leta 2009 reši vse dejanske naloge. Zdaj pa je ta pospeševalnik zastarel in računalniki, ki temeljijo na njem, zahtevajo nujne nadgradnje.

  Sorodne publikacije