Ipconfig vse in druge, če imate težave z omrežjem

Vsak uporabnik računalnika se je soočal s težavami, kot so težave z omrežjem. V tem primeru vsakdo takoj zažene omrežni diagnostični program, tako da samostojno najde problem in ga odstrani. Vendar to ni edini način za reševanje problema. Zdaj bomo govorili o vsakdanjih in enostavnih, čeprav se na prvi pogled zdi precej drugačno, toda najprej morate vse urediti. Jezik v članku bo prešel v ukazno vrstico, oziroma ukaze, ki vam bodo pomagali odpraviti težave z omrežjem. Vse seveda ne bo na seznamu, vendar se bomo dotaknili, kot so ipconfig all, ping in tracert. No, zdaj je vse v redu.


Kako prikazati ukazni poziv

Kot je navedeno zgoraj, zahteva ukaz ipconfig all zahteva uporabo pripomočka, kot je ukazna vrstica Windows. Na drugih operacijskih sistemih, kot so tisti, podobni Unixu, je ta skupina prisotna tudi kasneje. Če želite odpreti ukazno vrstico, lahko uporabite različne metode. Seznam bo absolutno vse, tako da bo vsakdo našel po svojih željah.
 • Najbolj običajen za ostrega uporabnika operacijskega sistema Windows je prijavna akcija za odpiranje ukazne vrstice prek menija Start. To storite tako, da se prijavite v ta meni in pojdite na razdelek "Vsi programi". Tam, obrnite kolesce miške navzdol, poiščite mapo z imenom "Standard" in v njej že najdete isti pripomoček ukazne vrstice.
 • Druga metoda je veliko hitrejša, vendar je morda daleč od računalnika ljudje ne bodo razumeli. Ampak še vednoodprite meni Start in poiščite vrstico Run v stranski vrstici. Po kliku se v spodnjem levem kotu namizja prikaže okno. V vnosno polje vnesite »cmd.exe« in kliknite »V redu«.


 • Če iz nekega razloga niste našli "Run", je tretja pot za vas posebna. Namesto neuspelih poizvedb preprosto kliknite kombinacijo tipk Win + R in pojavilo se bo poželjivo okno. No, potem veste, kaj storiti, vnesite "cmd.exe" in kliknite "OK".
 • Ukazna vrstica je odprta, kar pomeni, da lahko začnete pregledovati ukaze ipconfig all, ping in tracert.

  IPConfig

  Prvi v čakalni vrsti in pomen ukaza ipconfig. Če pogosto naletite na težave z omrežjem, mora biti ta ukaz znan od A do Z, saj vam bo pomagal najti vzroke težav, jih analizirati in preprečiti.
  Z vnosom tega ukaza boste videli vse informacije o IP naslovu računalnika, pa tudi DHCP, DNS, prehod in masko podomrežja. Seveda lahko zastavite razumno vprašanje in kaj storiti z njim? Po vnosu ukaza ipconfig ali ipconfig se vsi problemi ne rešijo sami. Vendar pa boste lahko razumeli, v čem je težava. Na primer, če je na zaslonu prikazano, da ima prehod 000.0, potem veste, da obstaja težava z usmerjevalnikom.

  Ping

  Ping je drugi najpomembnejši ukaz, ki se uporablja za reševanje omrežnih težav. To se ujema, ko je potrebno preveriti vse povezave med samim vozliščem in njegovim namenom. Tako mi uspe najti območje, ki ga povzročatežave.
  Če vnesete ta ukaz in pritisnete Enter, boste videli stanje usmerjevalnika. Preverjanje povezave se izvede štirikrat s podrobnim opisom. V primeru, da ni odgovorov na poizvedbe, se zavedajte, da obstaja težava z omrežno kartico.

  Tracert

  Tracert je še ena pomembna skupina. Brez nje bi bil ta člen nepopoln. Zdaj pa poglejmo podrobneje.
  Ta ukaz se uporablja za sledenje celotni poti podatkov, ki jih pošljete. Ta ukaz prikaže seznam vseh tranzitnih točk, v katerih so podatki padli, preden dosežejo zahtevano mesto. Po analizi prejetih informacij boste lahko izvedeli, na kateri stopnji je vaš signal zlomljen in razumeli, kaj storiti. Značilno je, da so točke, kjer se je pojavila težava, označene z znakom "*". Tukaj, načeloma, in vse, kar sem hotel povedati. Kot je bilo na začetku navedeno, je ukaz ipconfig prisoten v sistemih, podobnih Unixu, kot je Linux. Vendar pa ne bo potrebno vnesti v vrstico ipconfig in ifconfig. Seveda bo tudi sam vmesnik drugačen od "Windovsky", vendar je dejstvo, da ukaz ipconfig podpira Linux.

  Sorodne publikacije