DevOps - kaj je to?

Izvedite projekt - to je celotna umetnost! Navsezadnje je potrebno pravočasno dokončati precej zapleten, visokotehnološki razvojni cikel, pri tem pa ne dopuščamo napak in odstopanj. To zahteva DevOps. Kaj je to? Za kaj je namen? Kaj predstavlja ta filozofija razvoja?

Splošne informacije

Obstoječa realnost zahteva, da se čas izvedbe projekta, od nastanka zamisli do predstavitve končnega izdelka, stalno zmanjšuje. To pa spremlja omejen proračun. Zato ni bilo mogoče najti boljše možnosti kot optimizacija tehničnega postopka. In kot eno od razvojnih področij se je pojavilo DevOps. Kaj je to? Začasne rezerve so na voljo v skoraj vseh oddelkih. Možno je, da ne le razvijalci, temveč tudi testerji, menedžerji, analitiki, izvajalska enota. Ostaja še malo - pomislite, kako to storiti.


Kakšne rešitve?

Pogosto za nastajajoče težave uporabljajo metodologijo prilagodljivega, hitrega in včasih izjemnega razvoja. Imenovala se je Agile. DevOps velja za njeno zapuščino. Sprva smo poskušali razvojni proces zmanjšati na niz kratkih ciklov, ki smo jih poimenovali iteracije. Morali bi trajati več tednov. Hkrati je vsak od njih v bistvu majhen projekt. Po vsaki ponovitvi ekipa ustavi in ​​oceni opravljeno delo. Sprva se je zdelo, da je tak pristop kakovosten, vendar je praksa pokazala številne pomanjkljivosti. Da, ni bilo skupnih orodij in priložnosti za izmenjavo znanja na različne načinepododdelki. Zato je razvoj daleč od vedno in ne tako hiter, kot bi bilo zaželeno. Poleg tega dejstvo, da ima vsak oddelek svoje kriterije za ocenjevanje učinkovitosti, otežuje standardizacijo in poenotenje. Zato se je nadaljevalo iskanje rešitev.


Zdaj pa si poglejmo eno od predlaganih možnosti. Namreč - ugotovite, kaj je DevOps za lutke. Na srečo je trajalo več kot eno leto in to metodologijo je mogoče bolj ali manj objektivno ovrednotiti.

Kaj je to?

V letu 2009 je bila širša javnost obveščena o drugem pristopu k razvoju programske opreme. Imenoval se je "Filozofija DevOps". Umetnost IT upravljanja vključuje uvedbo metodologije razvoja programske opreme (SO), v kateri strokovnjaki za ustvarjanje in storitve aktivno sodelujejo. Ta pristop temelji na ideji potrebe po medsebojno odvisnem razvoju in delovanju. Cilj je bil omogočiti organizacijam, da ustvarijo še hitreje, in nato posodobiti svoje programske izdelke in storitve. Za pojasnitev bistva te metodologije je bila uporabljena metafora treh poti. Poglejmo ga bolj natančno.

Tri poti

Ko govorimo o DevOps in kaj je, obiti to metaforo je nemogoče. Predstavlja:
 • Prvi način. Poudarja potrebo po povečanju in prizadevanjih za uspešnost celotnega sistema. Pozornost je treba nameniti vsem poslovnim tokovom, ki prispevajo k ustvarjanju vrednosti.
 • Drugi način. Vključuje ustvarjanje zankePovratne informacije, ki prihajajo od desne proti levi. Vsako pobudo za izboljšanje procesov je treba zmanjšati in okrepiti, tako da se projekt lahko izvaja trajno.
 • Tretja pot. Vključuje ustvarjanje kulture, ki bo spodbujala neprekinjeno eksperimentiranje, spodbujala sprejemanje tveganj in pridobljena spoznanja iz neuspehov in uspehov ter pojasnila, da sta ponavljanje in praksa predpogoj za spretnost.
 • Z uporabo tega zapletenega pristopa je celovita slika razvojnega modela, ki upošteva interese vseh strank, jasno oblikovana s procesi in mehanizmom povezovanja. Na teh treh načelih in celotni metodologiji je zgrajena.

  Za koga je to?

  Orodja DevOps lahko pristopijo k vsem organizacijam, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Odlično bodo povečali hitrost razvoja, testiranja in predstavitve izdelkov. V majhnih organizacijah je vključenost vseh ljudi v proces, ki zagotavlja zamenljivost zaposlenih. Čeprav se pogosto zgodi, da ga ne zanima. Konec koncev, uvedba DevOps vključuje veliko dela z novimi tehnologijami, ki so pogosto neznane. Čeprav na splošno ta filozofija vključuje avtomatizacijo, standardizacijo in bolj aktivne odnose, ima vsako podjetje, ki ga izvaja, določene razlike. Za več informacij si oglejte posebno literaturo, na primer Priročnik za DevOps.

  O ugodnostih inpomanjkljivosti

  Prvič, o pozitivnih vidikih te metodologije. V primeru uspešnega izvajanja lahko podjetje v prihodnosti računa na:
 • avtomatizacijo (zmanjšanje tveganja človeške napake).
 • Poenostavitev in pospešitev razvoja in predstavitve končnega izdelka.
 • Pridobivanje hitrih povratnih informacij od uporabnikov.
 • Kateri so negativni vidiki tega pristopa? Najpogostejše:
 • Ne smemo pozabiti in zavrniti uspešnih praks iz prejšnjih let. Mnogi grešijo, čeprav nekaj ignorirajo samo zato, ker so bili ustvarjeni že zdavnaj - to je neumen pristop, ki lahko negativno vpliva na prihodnje dejavnosti.
 • Treba je upoštevati posebnosti kolektiva, ker jim zaradi različnih razlogov ta filozofija morda ne ustreza.
 • Rešena težava

  Če govorimo o najpomembnejšem vidiku, potem je tisto, kar je pomembno za DevOps, kaj? Stari problem »ni problem na naši strani«. Kako pogosto je stanje, ko programer kima v smeri sistemskih administratorjev in reči, da težave s strežnikom. Sysadmini pravijo, da je problem ravno s kodo. Naloga metodologije je izboljšati interakcijo med različnimi enotami in uničiti kot fenomen prenosa odgovornosti. Da bi to bolje razložili zaposlenim, lahko o tem ne samo osebno govorite, temveč tudi organizirate potovanje na DevOps konferenco, kjer se lahko o njem seznanijo tudi drugi ljudje, pa tudi na delovne izkušnje. Na splošno je situacija, ko razvijalec vidi samo njegovo področje odgovornosti in neVoljno, da se vmešate v nekoga drugega, je povsem razumljivo. Toda v smislu sistema je takšen pogled izjemno škodljiv in ga je treba izkoreniniti. Zato v primeru težav nastane nekdo, ki bo prevzel odgovornost za njihov popravek. In zaželeno je, da se ustvari sistem, ki lahko ublaži možnost njihovega videza.

  Spremembe

  Razumeti je treba, da projekt DevOps vključuje prisotnost dobro izobraženega ali univerzalnega upravljavca sistema in postopno sodeluje v vseh fazah, vendar ustvarja pristop standardiziranega proizvodnega cikla. Pri izvajanju te metodologije se ustvari dodatna abstraktna raven usklajevanja in sinhronizacije delovnih področij, tj. Izboljšanje upravljanja in nadzora. Sprva na prvi pogled opazimo nepotrebne zaplete in motnje zaposlenih, toda dolgoročno bodo spremembe zagotovile stabilnost proizvodnega procesa. Pri tem je treba priznati, da je med razvojem kompleksnih izvedljivih sistemov resnično neprecenljiv, saj v neprimernih trenutkih prihrani neprijeten režim avrule in razbitin. Takšna profilaksa z dobro premišljeno in dobro prilagojeno metodologijo prinaša pomemben rezultat. Hkrati pa je potrebno poskrbeti za komunikacijsko interakcijo različnih ljudi. Končni cilj vseh teh sprememb je razvoj brezhibne in zelo prilagodljive arhitekture ustvarjanja in vzdrževanja sistemske narave.

  Izvedbeni modeli

  Glede na zastavljene cilje se razlikujejo naslednje izvedbe DevOps:
 • Prvi model. V tem primeru se predvideva poglobitev procesov razvoja programske opreme pri dostavi. Omogoča stalno integracijo delovnih tokov.
 • Drugi model. Ponuja povratne informacije prodajalca razvijalcu. Ustvarjena je popolna kronologija razvojnih in administrativnih dogodkov, ki naj bi pripomogla k reševanju problemov in omogočila analizo vzrokov njihovega nastanka, kjer je to mogoče. Zagotavlja tudi vzpostavitev samopostrežnih storitev, kjer se izvaja, in informacijskih kazalnikov, ki kažejo spremembe v sistemu, ko so uvedeni.
 • Tretji model. Vključuje razvoj in upravljanje. To pomeni vključitev skupine ustvarjalcev v reševanje problemov, izdelavo interakcije med osebjem in delo za zmanjšanje števila eskalacij.
 • Četrti model. Celotna ekipa je vključena v razvoj, vzpostavlja tesen odnos med zaposlenimi, ustvarja večstopenjske uporabniške zgodbe, kjer je nameščena, upravljanje s kodami v proizvodnem procesu, določajo nefunkcionalne zahteve, ki se lahko uporabljajo v vseh projektih.
 • Kakšna je vrednost?

  Povzemimo, kaj privlači DevOps. Za podjetja zagotavlja pomembne koristi:
 • vam omogoča hiter vstop na trg z zmanjšanjem razvojnega cikla in visoke hitrosti uvajanja;
 • povečuje kakovost končnega izdelka (manj napak, več enot opreme, na katero se lahko zažene programska oprema);
 • povečuje organizacijsko učinkovitost,ki vpliva na kakovost in hitrost rezultata.
 • Vse to omogoča metodologiji DevOps samozavestno zavzeti svoje mesto.

  Zaključek

  ​​Seveda je teorija ena stvar, realizacija v praksi pa je povsem drugačna. Včasih se lahko celo najboljša prizadevanja izgubijo ali sabotirajo. Kako to preprečiti? Na prvem mestu je treba ustrezno in pošteno oceniti razmere, ki so se razvile v podjetju. Če je le oblikovan, ga je treba določiti z namenom in želenim algoritmom razvoja. Po tem pride na vrsti načrtovanje. Zaželeno je, da ste pozorni tudi na majhne podrobnosti. V prihodnosti, če obstaja potreba, ne smemo zanemariti potrebe po spremembi prvotnega načrta. Da bi bolje razumeli situacijo, lahko privabite strokovnjake, katerih optimizacija neposredno vpliva na njih. Njihove misli lahko postanejo neprecenljive v smislu ustvarjanja udobnega okolja.

  Sorodne publikacije