Solarna motnja. Sončna svetloba Satelitska komunikacija

Lastniki satelitskih anten se prej ali slej srečujejo s takim pojmom, kot je "sončna motnja". To se običajno zgodi v prvem letu delovanja antene, ko ponudnik sam opozori uporabnike na možnost izgube signala samo iz tega razloga. Ugotovimo, kaj je to in zakaj se prenos signala slabša ali celo izginja.

Kaj je solarna interferenca

Vsaka zvezda, vključno z našim Soncem, ne oddaja samo vidne svetlobne energije, ampak tudi radijske valove centimetrskega območja. Ko je sonce neposredno povezano s satelitskimi in satelitskimi antenami, sprejem signala ni mogoč. Vse zaradi dejstva, da sonce ustvarja ovire, transponderski signali pa se prekrivajo z zvoki Sonca.


Ko se to zgodi

Ta pojav se pojavi 2-krat letno - v jeseni in spomladi. V teh sezonah lahko opazimo sončne motnje. Ta pojav se najpogosteje pojavi v 35 tednih v času pomladnega in jesenskega enakonočja. V tem času sonce nosi letno pot, ki prečka ravnino ekvatorja.
V februarju in marcu je poseg najprej prizadel kopenske postaje, ki se nahajajo v severnih zemljepisnih širinah, nato pa zajema več južnih sprejemnih postaj. Na ekvatorju je vrh tega pojava 21. septembra (enakonočje). Potem se območje premakne na južno poloblo. Južne sprejemne postaje doživljajo zadnji učinek sončnega motenja, ki se konča35 tednov po pomladanskem enakonočju. V avgustu, septembru, oktobru velja ravno nasprotno, ko se sonce začne gibati v nasprotni smeri - proti južni polobli s severa. V tem obdobju traja obdobje interference za vsako postajo en teden. Vsak dan v tem času se pojavijo motnje. Od jutranjih izpostavljenosti so vzhodni sateliti izpostavljeni, zvečer, zahodni.

Kako se zdi

Na začetku, z rahlim učinkom na televizijski zaslon, se lahko pojavijo šibki zvoki, ki čez dan postanejo močni. Na vrhuncu sončnega motenja sploh ni signala s satelita. Zato ne skrbite za to in mislite, da se je nekaj pokvarilo ali pa se je antena premaknila na stran. Vse je v redu in ta pojav je povsem normalen.

Kaj storiti

Na samem vrhu signala, sredi sončnega dne, je zaželeno, da anteno nosimo s satelitske linije na splošno. S tem zagotovite, da se plastični deli osvetljevalcev ne tali. To bi lahko ogrozilo popolno okvaro pretvornikov elektronike. Zaradi tega aluminijasti reflektorji »uspešno« koncentrirajo sonce v žarišču.
Torej, v primeru zaznavanja močnih motenj ali popolne izgube satelitskega signala, se posvetujte s svojim ponudnikom, če pride do solarne motnje ali signal izgine zaradi drugega razloga. Če je to učinek motenj, se nato povzpnite na streho (ali kjer imate nameščeno anteno) in jo vzemite na stran. In potem ga bo moral spet pripeljati do satelita. To je bolje kot porabiti denar za novo elektronikopretvorniki. Čeprav obstajajo še bolj preprosti načini. Na primer, anteno lahko preprosto pokrijete z nečistim, ki ne dopušča sončne svetlobe.


Poškodba sončne interference

Prvič, zaradi solarnih motenj trpijo radijske postaje in televizijske postaje, ki posredujejo signal satelita zraku. Zaradi tega pojava izgubijo signal, ki ogroža poroko v zraku in izgubo ocene. Zato vsa samospoštujoča podjetja pripravljajo alternativne vire signala in prehajajo na njih, dokler sončne motnje ne začnejo veljati v celoti. Prav tako trpijo postaje, ki sprejemajo signal satelitov "Express" in "Horizon". Posebnost teh satelitov je nagnjena orbita. Za sprejem signala uporabljamo sprejemnike Pansat XR4600D, Drake ESR-700 in ESR2000XT-plus. Zaradi motenj lahko ti sprejemniki "izgubijo" satelite in začnejo opazovati sonce. Zato je potrebno vnaprej programirati sprejemnike za te satelite kot stacionarno in onemogočeno sledenje v primeru takšnega pojava. Ko pride do motenj, morajo biti sprejemniki ponovno programirani na teh satelitih kot sateliti z nagnjenimi orbitami. Vsa ta dejanja je treba opraviti dvakrat na leto, to pa je dodaten strošek napora. Če pa sprejemnik sprejemnika ni uporabljen, ga lahko preprosto prevedete v način Stanby v času sončnih motenj.
Nenazadnje trpijo tudi postaje, ki sprejemajo signale iz satelitov "Express" in "Horizon" s poševnimi orbitami. Včasih lahko preverite čas za motnjetabele za sledenje podatkov. Če v tem času upravljavec gre na Sonce, bo pokvaril celotno vrstico tabele. Zaradi ponavljajočega se neuspešnega sprejema signala ni mogoče izogniti, tudi če je motnja že čez drugi dan. Zato je krmilnik predhodno odklopljen iz omrežja in po ponovni vzpostavitvi normalnih pogojev za sprejem je spet vključen. Glavna stvar je, da tega trenutka ne zamudite. Prav tako lahko trpijo navadni uporabniki, ki uporabljajo antene velikega premera. V jasnem vremenu se sončni žarki pri tej anteni osredotočajo na pretvornik. Pretvornik je vroč in se lahko topi. Tako ne bo uspelo in uporabnik ga bo moral zamenjati z novim. Zato sledite sončnim motnjam in ob njegovem začetku, ali pa anteno preusmerite na stran ali pa jo pokrijte s kartonom ali neprozornim filmom. V nasprotnem primeru se sevanje sonca s pomočjo antene stopi s sprejemniki.

Opredelitev časa motenj

Obstajajo posebni programi za določanje časa nastopa sončne interference. Ena se imenuje Look in se brezplačno distribuira na spletu. Program je preprost in celo primitiven, preprosto prikazuje točen datum, ko je interferenca maksimirana. Prav tako vam pomaga spoznati prve in zadnje dni "zasedanja" motenj. Če želite to narediti od tega datuma, morate prešteti število dni naprej in nazaj. Število teh dni je določeno tudi s programom, odvisno od določenega premera in dometa antene. Vendar je treba opozoriti, da to delujeprogram je samo s sprejemnimi postajami na severni polobli.

Kalkulator za določanje motenj

Če zgoraj navedenega programa niste našli ali ne želite prenesti, lahko uporabite spletni kalkulator. Predstavljen je na spletni strani PanAmSat. Vendar pa za delo z njo potrebujete nekaj podatkov.
Na primer, morate poznati orbitalni položaj satelita (lahko izberete med iskanjem ali ročno vnesti), koordinate sprejemne postaje (lahko izberete mesto, navedeno v seznamu), frekvenčno območje, premer antene, sezono. Če imate vse te podatke, jih morate vnesti v spletni kalkulator in klikniti na "Izračunaj". Program prikaže čas začetka in konca motenj. Vsi podatki bodo navedeni v formatu HTML, tako da jih lahko natisnete in obesite na steno, da bo to ostalo v mislih.

Značilnosti kalkulatorja

Upoštevajte, da ta program, čeprav bolj usmerjen v ZDA, deluje za vse sprejemne postaje. Vendar pa obstajajo nekatere posebnosti pri delu s tem programom:
  • Pri vnosu premera antene morate vnesti vrednosti z decimalnimi simboli, pri čemer uporabite točko in ne nekoga. V nasprotnem primeru bo program obesil in ne bo ničesar izračunal.
  • Položaji satelitov so označeni z zahodno dolžino v stopinjah od 0 do 360 W (zahodno od Greenwich Meridian). Zato morate za satelite na vzhodni polobli vnesti vrednost z znakom "minus".
  • Prav tako se jih ne sme zamenjevati. V ZDA je datum naslednji: "mesec-število-leto". Navadili smo, da je datum naveden na naslednji način: število-mesec-leto. «
  • Ponavadita kalkulator je povsem dovolj za natančen izračun začetka interference in njegovega konca. Ampak, če ne morete ugotoviti, potem obiščite tematske forume o satelitski televiziji. Običajno obstajajo teme za določanje motenj za različna mesta. Poleg tega nekateri ponudniki opozarjajo uporabnike na začetek tega obdobja in celo svetujejo, kako ga ustrezno preživeti.

    Sorodne publikacije