"Prolog" je programski jezik ali osnova umetne inteligence

Pojav "Prologa" je nastal zaradi razvoja logike, matematike in programiranja. Zadnji je igral najpomembnejšo vlogo. Strokovnjaki za logiko in matematiko so poskušali programiranje postaviti na "pravilno pot", vendar je razvoj informacijske tehnologije pokazal popolnoma drugačen rezultat. Pragmatično imperativno programiranje se je izkazalo za bolj obetavno. "Prolog" kot programski jezik je potekal, vendar osnova za umetno inteligenco ni postala.

Klasično programiranje proti logiki

Človek je logično in razumno sprejemal težke odločitve. Skoraj brez razmišljanja, človek prispe pametno. Če ne upoštevate odločitev, ki zahtevajo zbiranje informacij, njeno analizo in zapletene izračune, potem vsak rezultat - je hiter, natančen in razumen.


To dejstvo je vedno dajalo iluzorno podlago za razmislek o oblikovanju instrumenta za sprejemanje odločitev kot preprosto zadevo. S prihodom "Prolog" se je zdelo: vprašanje umetne inteligence - stvar tehnologije, in pametna oseba je prišel s tremi zakoni robotike. Vendar pa je umetna inteligenca ostala duh, in trije zakoni robotike so prišli iz pravljice - "Naredi, ne vem, kaj." Programiranje v klasičnem pomenu besede (pogosto z uporabo izrazov »proceduralni«, »imperativ« ali »funkcionalni«) se je razvilo in uspešno premagalo »plašne čase« 80-ih in 90-ih, ko je programski jezik bil neštet. Dokazni boj med Pascalom in Xi je trajal dolgo, bil je krut, vendar se je končalnevtralen in tih. Ostala je zamisel o dobrem programskem jeziku in nekaterih uspešnih izvedbah. Ne moremo reči, da se Prolog kot programski jezik ni razvil. Vendar ni dosegel zastavljenih ciljev. Danes je mogoče ne samo povedati, temveč tudi upravičiti: "Prolog" je akademski jezik za:
 • izobraževalne namene;
 • predikatna logika;
 • matematika;
 • Ozka uporaba.
 • Vprašljivo je, da je mogoče to trditev zavrniti. Umetna inteligenca ni le razširjena uporaba, temveč tudi preveč resen dogodek, ki dramatično spremeni družbeni red in sliko sveta.


  Programiranje v jeziku Prologa "za umetno inteligenco ni bilo: več kot štirideset let jezika ni bilo nobene nove, pomembne za javno zavest dogodka, kar kaže na nasprotno. Objektivna realnost je ta: ne preživi

  "Prolog" - jezik deklarativnega programiranja

  Imeti orodje za opisovanje dejstev in pravil - dobro, ampak kaj je smisel? Dejstva in pravila so dobro umeščena v običajno bazo podatkov. uporabnik in slednji rešuje njihove naloge.Če je potreben programer za natančno nastavitev dialoga, in uporabnik dopolni bazo podatkov o dejstvih in pravilih. A popolnoma delujoč in preverjen že desetletja, možnost izvajanja množice že rešenih in rešljivih nalog.
  Deklarativno navedbo dejstev in pravil za izvajanje programskega jezika "Prolog" je konvencija, poskus formalizacije realnosti v njenemintelektualna država. Normalno programiranje se ne dotika intelekta. Klasično programiranje ustreza položaju: opis in obdelava podatkov. Tukaj je veliko problemov, vendar obstajajo številne briljantne in delovne rešitve.
  "Prolog" kot programski jezik so dejstva:
 • mama Maria, Natalia); - Mary - mati Natashe;
 • oče (Jevgenij, Marina); - Jevgenij je oče Marine.
 • Tu se takoj izkaže dejstvo: "Marija" in "Marina" - različna imena. Nič ne preprečuje dejstva:
 • oče (Eugene, Mary); Eugene je Marijin oče.
 • Ti opisi dajejo življenjska pravila:
 • oče (x, y)
 • oče (x, y) Vendar pa nam ne dovoljujejo sklepati, da je papež oče Marine, in Marina je Marijina mama. Ta problem je rešljiv, lahko se doda še eno pravilo, doda pa se še eno dejstvo. Toda koliko takšnih ukrepov je treba sprejeti v dejanskem stanju? Pravzaprav je "Prolog" kot programski jezik primer deklaracije dejstev in pravil, ne pa logike, na katero se je navadila zavest klasičnega programerja. "Prolog" se postavlja kot jezik logike predikata, toda učenje programiranja je lahko le primer primerov in primerov opisov razvijalcev določenega jezika.

  Družina Prologue

  Francija velja za rojstno mesto proletariata, leta 1973 pa za leto rojstva. Zanimanje za jezik se občasno obnavlja, vendar z zavidljivo stabilnostjo umira. Moto je: »Logika predikatov je osnovna! To je način, kako razložiti, kako razmišljanje deluje - in je ostalo moto.
  Vsaka uvedba programskega jezika "Prolog" se je strogo držala logike predikatov, vendar je vedno vključevala klasične predikate.postopkovni programski ideje. Pravilno reči "nujno", kot se izraz uporablja bolj formalnost kot postopkovno, funkcionalna, objektno usmerjen ali kako drugače.
  programiranja - a in obdelavo podatkov. Jezikovne strukture bi bilo mogoče natančno opisati problem rešiti je, zakaj vse znane izvajanje "prologa": Turbo Prolog, Win Prolog, Prolog Švi, GNU Prolog, Visual Prolog in drugi - imajo poleg deklarativni struktur, običajnih nujnih izjav. Domneva se, da je družina "Prolohov" razvil v akademskih in raziskovalnih organizacij ter zaradi skupnega jezika lahko govorimo le v konceptualnem smislu. Vendar pa je dejstvo, da je pojem "prologa" živi in ​​raste, se lahko šteje, da je jezik področje, in je zahteval določeno vrsto nalog.

  , ki temeljijo na umetni inteligenci

  Zanimanje za umetno inteligenco nikoli oslabljen, šele začeli govoriti o tem, ko je en razlog več, vendar nikoli "Prolog" ni povezana z umetno inteligenco, kot običajno klasično programskem jeziku. V poznih 80-ih je bil pravi, dejansko povpraševanje in inteligenten projekt "Yzobretayuschaya stroj." To je bil pravi poskus uporabiti "Prologue" formalizirati veliko praktičnega znanja (podatki) za izume, fizikalne, kemijske in drugih zakonov.

  Rezultat ni bil dosežen, tudi morali biti napisana na "prologa", kot programski jezik, ki so običajna obvezna veliko dejstev in pravil. MedtemVzporedno se je v običajnih jezikih izvajalo množico uspešnih programskih izdelkov.
  V začetku devetdesetih je bil uspešno izveden projekt pravega intelektualnega sistema, ki modelira vedenje otroka, mlajšega od 3 let, v jeziku asemblerja EU. Uporaba Prologa ni bila niti upoštevana. Ta intelektualni sistem, ne samo »obrazložil«, kaj je mama, oče in kaj se razlikuje od Marije iz Marine, je brez velikega stresa skočil iz znanja, pridobljenega iz teh vprašanj, v žoge in njihove razlike od kock do barv predmetov in (!) za osnovno matematiko: preproste aritmetične operacije so bile njene prednosti na podlagi znanja, pridobljenega pri reševanju popolnoma različnih nalog. Lahko bi trdili, da je klasično programiranje pred "Prologom" kot del razvoja umetne inteligence, vendar daje prave rezultate. Kar zadeva obveščevalno dejavnost kot nalogo - morda vprašanje tukaj ni v jeziku, ampak v izvedbi ideje. Če bi sestavljalec leta 1991 lahko postal osnova za intelektualni sistem situacijske inteligence, potem vprašanje jasno ni v jeziku izvajanja, ampak v ideji.
 • Sorodne publikacije