Kako izbrati vir neprekinjenega napajanja za hišo. UPS za dom, dacha, kotli

Delovanje električnih naprav in opreme je neločljivo povezano s funkcijo lokalnega omrežja. Tehnika deluje na račun stalne oskrbe z energijo in se močno izklopi v trenutkih prekinitve tokovne napetosti. Podobni pojavi lahko povzročijo okvaro polnjenja uporabljene naprave. To ni le posledica nenadnega odklopa električne energije, temveč tudi nenadnih nihanj napetosti. Po drugi strani lahko nepretrgano napajanje doma zmanjša ta tveganja s popolnim nadzorom oskrbe z vzdrževanjem opreme.


Kateri parametri so pomembni pri izbiri UPS?

Preden se seznanite z značilnostmi določenega modela UPS, je treba določiti, katere zahteve morajo izpolnjevati. Na primer, lahko se osredotočite na podporo za način napajanja, ki je v povprečju 10-20 minut. Še zanesljivejši parameter za ocenjevanje skladnosti opreme s cilji bo moč neprekinjenega napajanja, ki se v povprečju giblje od 1500 do 2000 VA, čeprav obstajajo tudi odstopanja od tega območja. Pri tem je pomembno, da se natančno upošteva največji potencial energije, ki naj bi pokrival izkoriščene stroje. Lahko je ena enota in več, vendar je v obeh primerih pomembno, da se porabi 20% porabljene energije, da se doseže minimalni potencial, ki ga mora imeti vir neprekinjenega napajanja.

Kako izbrati model za dom?

Najverjetneje bi morala biti enota z visoko močjo, ki lahko hkrati služi več potrošnikom. Ko gre za stanovanjsko stavbo, potem verjetno uporablja računalnik in naprave, kot tudi kuhinjske aparate itd. S skupno zmogljivostjo lahko dobite vrednost več kot 20.000 VA. Poleg tega bo z večjo verjetnostjo tehnična podlaga na seznamu servisne opreme oprema z občutljivimi energijskimi nihanji. Zato je pomembno, da je čas, v katerem je vir neprekinjenega napajanja doma obnovil napajanje, minimalen. V povprečju se ta vrzel giblje od 1 do 10 milisekund, čeprav agregati z dvema pretvornikoma začenjajo svojo funkcijo takoj. Različica PW3F40 različice Power-Vision modifikacije PW3F40 je lahko dobra izbira za takšne aplikacije. Pomanjkljivost tega modela je velika dimenzija, vendar moč 40.000 VA omogoča praktično vse tehnike tipične stanovanjske stavbe.


Nianse izbire UPS za dajanje

Očitno zahteve glede moči v tem primeru niso tako visoke in glavna smer izbire bo naslovljena na možnosti avtonomnega in neodvisnega dela. Dejstvo je, da je v odsotnosti gostitelja v državi morda treba upoštevati parametre omrežja, tudi brez poudarka na opremi za oskrbo z energijo. Pri tej nalogi vam bo pomagal Smart Surf Power Supply iz serije APC C1500. Ti modeli se ne razlikujejo po visoki trdnosti, vendar so optimalno primerni za delo v tehničnih prostorih,strežniške sobe in hiše. Uporabnik bo lahko nastavil funkcijo enote za samostojno servisiranje nekaterih naprav v luči zunanjih pogojev. Če je potrebno, lahko neprekinjeno napajanje Smart nastavite za delovne nastavitve prek kanalov oddaljene komunikacije.

Katera oprema je primerna za kotel?

V tem primeru bo UPS služil enemu potrošniku ali vsaj vrsti naprav, ki tvorijo ogrevalno infrastrukturo. Tako ali drugače ima za take potrebe običajno zmogljivost 2000 VA. Pomembnejše je vprašanje varovanja samega električnega napajanja, zlasti pri delu v enotnem sistemu s plinsko opremo. Upoštevati je treba tudi moč zadeve. Mora biti kovinska in, če je mogoče, majhna, čeprav je odvisna od območja kotlovnice. Kaj bi moral biti vir neprekinjenega napajanja za ogrevanje v zasebnem domu? Zaželeno je, da ima upravljavec možnost, da nenehno spremlja obratovalne parametre opreme, vključno z napetostjo, preobremenitvijo, polnjenjem akumulatorja itd. Poleg dodajanja takih UPS v nekaterih kotlih, obstajajo resne omejitve.

Koliko stane neprekinjeno napajanje doma?

Povišanje cen v segmentu je zelo visoko, kar je razumljivo glede na različne značilnosti opreme. Torej so vhodni modeli zasnovani tako, da služijo eni majhni močipotrošnik lahko stane približno 10-15.000 rubljev. Potem je že povprečna moč in univerzalni vir neprekinjenega napajanja, katerega cena je v razponu od 30 do 40 tisoč. Takšne enote so primerne samo za servisiranje ločenih prostorov z odgovorno opremo, kotlovnice, vile itd. Najdražji UPS so razred močnih večnamenskih naprav. agregati, namenjeni istočasnemu obratovanju več potrošnikom. To je poceni vir neprekinjenega napajanja, katerega cena je približno 700-800 tisoč evrov, ta oprema pa je predstavljena tudi v liniji Power-Vision.

Zaključek

Na prvi pogled so tovrstni viri energije zelo odgovorna, tehnološko zahtevna in celo nevarna oprema. Seveda ne moremo podcenjevati nalog, ki jih opravljajo te enote. Še posebej zato, ker se lahko brezprekinitveno napajanje doma kombinira s skoraj vso elektrotehnično infrastrukturo. Zato gre ne samo za odgovornost funkcije oskrbe z energijo, temveč tudi za varnost hiše kot celote. Druga stvar je, da proizvajalci poskušajo maksimirati delovanje UPS-a, kot tudi razširiti možnosti za programabilno upravljanje. Kot rezultat, uporabniki sodobnih modelov porabijo minimalno časa za prilagajanje sistema opreme, hkrati pa prejemajo zanesljivo zaščito različnih aparatov.

Sorodne publikacije