Nikon 3200: funkcije, primerjave z analogi in pregledi

Izpuščanje profesionalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov D4 in D800 leta 2012 je opozorilo na uporabnike začetnega nivoja. D3200 je potekal sočasno z napravo D3100 kot naprava, namenjena uporabnikom DSLR fotoaparatov in nekdanjim lastnikom kompaktov. Ali lahko fotoaparat ponudi dovolj, da potencialnim kupcem pošlje pravo pot?

Pregled modela

Čeprav so značilnosti Nikona 3200 v veliki meri podobne značilnostim D3100, so velikost in oblika kamer enaka, v drugih pogledih pa sta različna. Posodobljeni model uporablja sodobno tehnologijo. Na primer, senzor D3100 z 142 milijoni slikovnih pik in procesor EXPEED 2 D3200 sta bila zamenjana z 242-Mp matriko in EXPEED 3. Poleg tega je bila izboljšana pomoč za začetnike, ki ponuja ilustrativne nastavitve za določene nastavitve in za določene objekte. Obstaja celovit razpon nadzora izpostavljenosti PASM, kot tudi širok nabor razpoložljivih scenskih načinov in možnost fotografiranja RAW slik v formatu NEF. Hitrost posnetka je dosegla 4 fps. Območje občutljivosti je ISO 100-6400 (do 12800). Posnamete lahko 1080p-video s hitrostjo 25 sličic na sekundo z možnostjo priključitve zunanjega mikrofona. Na voljo so številni digitalni filtri za naknadno obdelavo. Na voljo je fiksni 3-palčni LCD zaslon z ločljivostjo 920 tisoč pik in optičnim iskalom, ki pokriva 96% vidnega polja. Za dodatnih 4000 r lahko kupite Wi-Fi modul WU-1a, ki se neposredno poveže s fotoaparatom za brezžični prenos. slike

Kljub temuModel ima vse značilnosti SLR fotoaparata, glavna značilnost Nikona 3200 je nedvomno 242 CM-CMOS senzor APS-C. To je znatno povečanje v primerjavi z D3100 142Mp. To je postala najvišja resolucija proizvajalca po polnem fotoaparatu D800 s 363 milijoni slikovnih pik. Kot je za konkurente, DSLR bazne ravni blizu D3200 je bil vsaj v smislu resolucije, potem ni bilo. Canon 1100D je ponudil 122 Mp, SLT-A37 od Sony -161 Mp, in Pentax K-r - 12 Mp.

Poleg novega senzorja je proizvajalec Nikonu 3200 predložil navodila za začetnike, ki so se prvič pojavili na modelu D3000 in nato nadgradili na D3100. Vgrajen pomočnik ima svoj prostor na glavnem izbirniku za izbiro načina, po katerem je fotoaparat izbran za prikaz informacij na LCD zaslonu in ilustrirane nasvete za fotografiranje. Ideja je ponuditi začetnikom praktične nasvete za doseganje najboljših rezultatov v vsaki situaciji, ne glede na to, ali nadzoruje zamegljenost premikajočih se predmetov ali ustvarja globino polja, ločuje portrete od ozadja. Seveda je to osnovni digitalni zrcalnorefleksni fotoaparat (DSLR), opazni pa so tudi nekateri opustitvi, kot tudi zmanjšanje stroškov, zaradi česar lahko model poceni in razločuje od Nikonovih izdelkov srednjega razreda (na primer D5200). D3200 nima vgrajenega AF, zato uporabite objektiv AF-S za samodejno ostrenje.

Oblikovanje

Na zadnji strani fotoaparata je 3-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 920.000 pik. Čeprav to ne vpliva na ločljivost zaslona, ​​imajo slike včasih hladno modro-magenta barvo,rahlo oteži oceno barvne temperature. Zaradi visoke ločljivosti senzorja, ko se na zaslonu prikažejo nekateri okviri, se lahko pojavi moire, čeprav vam razširitev omogoča, da se znebite te napake.
Če želite delati z D3200 v višini oči, iskalo zagotavlja 95% pokritost prizora s povečanjem 08-krat. V primerjavi z Nikonovimi dražjimi Nikonovimi digitalnimi zrcalno-refleksnimi fotoaparati, je iskalo D3200 veliko manjše, vendar je priročno za uporabo. Ne glede na to, kako izboljšani elektronski iskalniki, ne bodo mogli preseči tradicionalnih optičnih. To je eno od področij, kjer se kompaktni fotoaparati nikoli ne izenačijo z ogledalom v smislu enostavnosti uporabe.
Za DSLR je Nikon 3200 zelo majhen in lahek. Celotna kakovost montaže je na ravni drugih zrcalnih kamer v tej cenovni kategoriji. Zunanja lupina je iz trde plastike. Vendar pa je notranji kovinski okvir odsoten, kot tudi zaščita pred prahom in vlago, zato je pri uporabi kamere v neugodnih vremenskih razmerah potrebno paziti. Ročaj enostavno drži 2 prsta (3 za ljudi z manjšimi rokami) in ima gumijasto površino za boljši zajem. Ni zelo globoko, toda v notranjosti je rahlo konkavna. Kamera je udobna za držanje v rokah dolgo časa.

Kontrole

Gumbi so razmeroma majhni in se nahajajo blizu skupaj, vendar jih je zelo enostavno doseči. Kot pri vseh drugih Nikonovih fotoaparatih SLR fotoaparatov, je na zadnji strani le ena nadzorna plošča za dve, kot pri bolj naprednih modelih.Ob upoštevanju ciljnega občinstva je proizvajalec želel, da D3200 ne vsebuje preveč kontrol. Vendar je to slabost, saj bodo novinci ugotovili, da nimajo dostopa do običajnih nastavitev, kot sta način ISO in nastavitev AF. V spodnjem levem kotu je gumb, ki sproži hiter meni. Tukaj lahko spremenite nastavitve, vključno z ISO in AF, z nekaj kliki. Gumbi Fn, ki se nahajajo na levi strani bliskavice, lahko dodelite želeno funkcijo.

Meni

Preprost meni je bil v preteklosti vedno moč modela Nikon DSLR, in D3200 se v tem pogledu ne razlikuje. Poleg uporabniškega priročnika vsebuje 5 razdelkov: »Predvajanje«, »Snemanje«, »Nastavitev«, »Retuširanje« in »Zadnje nastavitve«. Kljub dejstvu, da so ostale vse pomembne točke, je bil meni D3200 nekoliko poenostavljen in vsebuje bistveno manj funkcij kot vrhunski fotoaparati. Če se premikate po navigacijski vrstici, se dotaknite gumba Meni OK.

Uspešnost

Splošna uspešnost na splošno ni slaba. Zagon je trenuten - fokusno sliko lahko posnamete 15 sekund po vklopu fotoaparata. Hitrost obdelave je impresivna, zlasti glede na to, kako Nikon 3200 senzor visoke ločljivosti proizvaja velike datoteke (8-12 MB v JPEG in 25 MB v RAW). Vse to omogoča izjemno hiter procesor EXPEED 3, ki se uporablja v profesionalnem D800, kot tudi v kompaktnih fotoaparatih J1 in V1. Pri snemanju visokokakovostnih JPEG posnetkov polne velikosti v načinu posnetka posameznega posnetka lahko posnamete 15 zaporednih slikslik v 10 sekundah brez upočasnitve. Ni zgornje meje števila posnetkov. Pri preklopu na zajem RAW lahko brez težav vzamete 15 slik na 10 sekund, čeprav se po 22 fotografijah Nikon 3200 začne upočasniti. V načinu neprekinjenega fotografiranja vam fotoaparat omogoča, da posnamete 21 slik JPEG polne ločljivosti v približno 4 sekundah, po tem pa se hitrost zajemanja zmanjša na 1 byte na popolnoma enak način kot zajemanje RAW.

Samodejno ostrenje

D3200 uporablja 11-točkovni AF Multi-CAM 1000, ki je nameščen na D3100 in D3000. Uporablja tehnologijo določanja faz za hitro in natančno fokusiranje v širokem razponu svetlobnih pogojev. Tudi pri uporabi fotoaparata v nekoliko temnejši sobi z umetno razsvetljavo sistem Nikon 3200 samodejno izostri povratne informacije lastnikov. V temi lahko AF-Assist lučka na sprednji plošči pomaga pri fotografiranju bližnjih predmetov. Tudi pri šibki svetlobi deluje sistem AF za zaklepanje kar dobro. Točke samodejnega ostrenja se nahajajo v obliki romba v osrednjem delu iskala z eno prečno točko v sredini. D3200 ponuja izbiro med ročnim in samodejnim izborom AF. Poleg tega lahko izberete samodejno ostrenje, zaklenjeno, ko je sprožilec pritisnjen do polovice (za nepremične objekte) in neprekinjeno (osredotočeno na premične predmete). Če ni gotove, kateri tip naj se uporabi, obstaja možnost namestitve "samodejnega strežnika", ki fotoaparatu omogoča izbiro. In nenazadnje, to je ročna možnostizostritev modula AF.

Kakovost slike

Novi senzor zajema ogromno majhnih delov, kar pomeni, da ima uporabnik možnost tiskanja velikih slik ali, če je potrebno, izrezati jih. Fotoaparat Nikon 320018-55mm f /3.5-5.6 Anti-Shock ustreza vhodni kamero in je dovolj prilagodljiv, da zajame široke pokrajinske prizore ter skupinske in posamezne portrete. Optika je opremljena s tehnologijo stabilizacije slike, ki pomaga ohranjati ostre posnetke pri višjih hitrostih zaklopa. Objektiv ima precej opazne deformacije v obliki sodov 18 mm in zanemarljive blazinaste oblike pri 55 mm. Na srečo je komplet Nikon 3200 opremljen z vgrajeno korekcijsko funkcijo, ki nekoliko podaljša čas obdelave slike. V standardnem načinu imajo obdelane datoteke JPEG ravnovesje med živimi in realističnimi barvami. Skupaj je na voljo 6 funkcij za nadzor slike, zato če želite rahlo povečati nasičenost, lahko uporabite nastavitve Vivid. Nevtralno vam omogoča, da se premaknete v bolj utišan um. V vsaki enoti lahko posamično spremenite ostrino, kontrast, svetlost, nasičenost in odtenek.

Postprocesiranje

Kljub pomanjkanju digitalnih filtrov, D3200 ponuja velik meni retuširanja, ki vam med drugim omogoča dodajanje digitalnih učinkov na vse fotografije. Fotoaparat bo rezultat shranil v ločeno datoteko. Število učinkov je omejeno, vendar vključuje "Miniaturizacijo", "Fish eye", "Selektivno barvo", "Color contour" in"Barvna skica". Na voljo je veliko filtrov. Na bolj praktičnem nivoju meni za retuširanje ponuja običajni nabor orodij za obrezovanje, odstranjevanje rdečih oči in spreminjanje velikosti, kot tudi uporabno orodje za obdelavo datotek RAW.

Merjenje osvetlitve

Meritve se izvajajo s senzorjem RGB z 420 slikovnimi pikami, rezultati katerega se vnesejo v sistem za prepoznavanje scene D3200 za optimalno merjenje svetlobe in barvne temperature. Glede na preglede uporabnikov deluje izjemno natančno, brez očitne nagnjenosti k nejasnosti ali čezmerni ekspresiji slik. Velik APS-C senzor omogoča zajemanje širšega dinamičnega razpona kot običajni kompaktni. Če je potrebno (in bo zagotovo prišel), je D3200 opremljen z lastniško zaščiteno tehnologijo Nikon za povečanje podrobnosti sence D-Range in kompenzacije osvetlitve ± 5EV. Zadnja plošča ima priročno tipko AE /AL-lock, ki se uporablja za merjenje dela prizora, ki je drugačen od točke izostritve. Samodejno uravnavanje beline deluje brezhibno.

Hrup

Ob upoštevanju gosto napolnjenega senzorja se Nikon 3200 popolnoma ukvarja z nadzorom hrupa, medtem ko JPEG filtri z nastavitvami občutljivosti ISO 100-800 izgledajo posebej čisti. Majhna izguba kakovosti pri ISO 1600 in 3200 je opazna, ko sistem za zmanjšanje hrupa zmanjša drobnost podrobnosti, še posebej zasenčena območja, čeprav kamera dobro deluje z obema vrednostima občutljivosti na svetlobo. S standardom ISO 6400 se začne kakovostni padec, hrup postane bolj vsiljiv in razširjena nastavitev ISO 12800 ne omogoča odlične slike. Moralo bi bitiv izjemnem primeru.

Zaključek

Nikon 3200 je lep digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat, ki ponuja vse osnovne funkcije, ki jih začetniki potrebujejo za relativno majhno in preprosto napravo. Edina skrb je, da se cena 42.000 rubljev sooča z modelom z resno konkurenco iz starejših, a bolj funkcionalnih fotoaparatov DSLR, kot sta Nikon D5100 in Canon 600D. Na splošno je D3200 trdna, kompaktna kamera, ki zagotavlja odlično kakovost slike. Če želite kupiti svoj prvi SLR fotoaparat za preučevanje osnov, potem ta model zagotovo zasluži več pozornosti.

Sorodne publikacije