Motor za 380 je priključen na 220 V preko kondenzatorjev in brez kondenzatorjev.

V članku boste izvedeli, kako lahko priključite motor na 380 x 220 V. V gospodinjskem omrežju je napetost enofazni 220 V. Večina asinhronih motorjev je zasnovana za 380 V in tri faze. In pri izdelavi domačih vrtalnih strojev, mešalnikov betona, smetane in drugih potrebujemo močan pogon. Motor iz bolgarščine, na primer, ne bo deloval - ima veliko obratov, in moč je majhna, je treba uporabiti mehanske orodja, ki otežujejo zasnovo.


Oblikovne značilnosti trifaznih asinhronih motorjev

Asinhroni AC stroji - to je le odkritje za vsakega gostitelja. Tukaj je samo povezava z gospodinjskim omrežjem, ki se izkaže za problematično. Ampak še vedno lahko najdete pravo možnost, s katero bodo izgube energije minimalne.
Pred priključitvijo motorja na 380220 je treba obravnavati njegovo zasnovo. Sestavljen je iz naslednjih elementov:
 • rotor, izdelan s tipom "bele kletke".
 • Stator s tremi enakimi naviti.
 • Priključna omarica.
 • Za motor je nujno, da ima kovinsko imensko tablico - zapiše vse parametre, celo leto izdaje. V priključni omarici žice od izhoda statorja. S tremi skakalci se vse žice preklopijo skupaj. Zdaj pa poglejmo, kaj obstajajo sistemi povezovanja motorjev.

  Povezovanje po shemi "zvezda"

  Vsako navijanje ima začetekin konec. Pred priključitvijo motorja na 380220 morate ugotoviti, kje so konci navitij. Za povezavo po "zvezdni" shemi je dovolj, da se skakalci nastavijo tako, da so vsi konci zaprti. Na začetek navitij je treba priključiti tri faze. Pri zagonu motorja iz trifaznega omrežja je zaželeno uporabiti to vezje, saj pri delu ne ustvarja velikih tokov.


  Vendar za dosego visoke moči verjetno ne bo uspelo, zato se v praksi uporabljajo hibridni sistemi. Zagon motorja z navitji, vključenimi v shemo "zvezda", in pri preklopu v stabilno stanje se stikalo preklopi na "trikotnik".

  "trikotnik" povezovalne sheme za navijanje

  Manj kot uporaba takšne sheme v trifaznem omrežju - v navitjih in žicah, ki jih povzročajo veliki tokovi. To povzroča škodo na električni opremi. Toda pri delu v gospodinjskem omrežju 220 V takih težav ni opaziti. In če razmišljate o priključitvi asinhronega motorja na 380220 V, je odgovor očiten - samo s pomočjo "trikotnika". Za vzpostavitev povezave po tej shemi je potrebno povezati začetek vsakega navijanja s koncem prejšnje. Za tocke trikotnika morate prikljuciti napajalnik.

  Povezovanje motorja s frekvenčnim pretvornikom

  Ta metoda je hkrati najenostavnejša, naprednejša in dražja. Čeprav, če potrebujete funkcionalnost električnega pogona, vam ne bo žal. Stroški najbolj preprost frekvenčni pretvornik je približno 6000 rubljev. Ampak z njegovo pomočjo nimotor bo težko priključiti na 380 pri 220 V. Vendar morate izbrati pravi model. Najprej morate biti pozorni na to, katero omrežje je dovoljeno povezati z napravo. Drugič, bodite pozorni na to, koliko rezultatov ima.
  Za običajno domačo uporabo morate imeti frekvenčni pretvornik priključen na enofazno omrežje. In izhod mora biti tri faze. Priporočljivo je skrbno preučiti navodila za uporabo, da ne bi prišlo do napake pri priključitvi, sicer lahko sveti močni tranzistorji, ki so nameščeni v napravi.

  Uporaba kondenzatorjev

  Pri uporabi motorja z močjo 1500 W se lahko namesti le en kondenzator - delovni. Za izračun moči uporabite formulo: Spratsov = (2780 * I) /U = 66 * P. I - delovni tok, U - napetost, P - moč motorja.
  Za poenostavitev izračuna je mogoče storiti drugače - za vsakih 100 vatov moči potrebujete 7 uF zmogljivosti. Za motor z močjo 750 W potrebujete 52-55 μF (za dosego želenega faznega pomika morate malo poskusiti). V primeru, da kondenzatorja ni na voljo, je potrebno vzporedno povezati tiste, ki so, po naslednji formuli: Lastno = C1 + C2 + C3 ++ Cn. Začetni kondenzator je potreben za motorje z močjo več kot 15 kW. Kondenzator za zagon deluje šele v prvih sekundah vklopa, da se rotor sproži. Aktivira se prek gumba, ki je vzporeden z delovnim. Z drugimi besedami, s svojo pomočjo se faza močneje premika.Samo tako lahko motor povežete s kondenzatorjem na 380220.
  Bistvo uporabe delovnega kondenzatorja je sprejem tretje faze. Ker sta prvi dve, se uporablja nič in faza že obstaja v omrežju. Težave s priključitvijo motorja ne bi smele nastati, kar je najpomembnejše - skriti kondenzatorje stran, je zaželeno v močnem hermetičnem primeru. Če izdelek ne uspe, lahko eksplodira in poškoduje druge. Napetost kondenzatorjev mora biti vsaj 400 Volt.

  Priključek brez kondenzatorjev

  Vendar je možno in brez kondenzatorjev za priključitev motorja na 380220, za to tudi ni treba kupiti frekvenčnega pretvornika. Dovolj, da pridejo v garažo in najdejo nekaj glavnih komponent:
 • Dva tranzistorja tipa KT315G. Cena radijskega trga je približno 50 kopeck. za kos, včasih celo manj.
 • Dva tiristorja tipa KU202N.
 • Polprevodniške diode D231 in KD105B.
 • Potrebovali boste tudi kondenzatorje, upore (konstantno in eno izmenično), stabilizator. Celotna zasnova je telo, ki lahko ščiti pred električnim udarom. Elementi, ki se uporabljajo pri konstrukciji, morajo delovati pri napetosti do 300 V in tokovni do 10 A. Izvedete lahko tako pritrdilno kot tiskalno. V drugem primeru je potreben folijski material in sposobnost za delo z njim. Upoštevajte, da so tiristorji tipa KH202N močno ogrevani, še posebej, če pogonska moč presega 075 kW. Zato namestite elemente na radiatorje iz aluminija, če je potrebno, uporabitedodatni udarec.
  Zdaj veste, kako neodvisno povežite motor 380 na 220 (v gospodinjskem omrežju). Nič ni zapletenega glede tega, obstaja veliko možnosti, tako da lahko izberete najbolj primeren za določen namen. Vendar je bolje, da enkrat porabite in kupite frekvenčni pretvornik, kar večkrat poveča število funkcij pogona.

  Sorodne publikacije