Anonymous Messengers: Pregled, funkcije in funkcije

Od 1. januarja letos je v Rusiji začela veljati zakonska prepoved, imenovana anonimni sel. Seveda je korak popolnoma brez primere. Sprejetje takega zakona je povzročilo očitno protislovno reakcijo številnih uporabnikov te vrste. Zakaj je bila odločitev takšnih programov, da njihove zmogljivosti in kaj državnega vodstva ni všeč takšnih vlog, potem je predlagano, da razumejo.

Kaj so anonimni kurirji?

Za začetek je pomembno upoštevati bistvo te programske opreme. Zakaj se aplikacije za neposredno sporočanje imenujejo anonimne? Ampak samo zato, ker ne zahtevajo identifikacije uporabnika na podlagi njegovih resničnih osebnih podatkov.


Anonimni kurirji bodo po sprejetju prepovedi nujno registrirali uporabnike po telefonski številki, ki bo nato priložena popolnim informacijam o lastniku. Toda, če ga pogledate, je anonimen tudi priljubljen sel, ki se uporablja za posredovanje sporočil družabnemu omrežju Facebook. Trenutno registracija vključuje uvedbo številke mobilnega telefona, vendar le s potrditvijo e-poštnega naslova. Zato bi morala ta programska oprema v teoriji soditi v pristojnost zakona. Po drugi strani pa za mnoge znane programeOperacijski sistemi Android in iOS, kot so Snapchat, Ping, Telegram in drugi, bodo dejansko priključeni na mobilne številke. Toda, ali je tukaj vse tako preprosto?


Zakaj so anonimni glasniki v Rusiji prepovedani?

Predlagani zakon naj bi povečal varnost. Prvi razlog za uvedbo prepovedi je dejstvo, da je pogosto dovolj, da teroristične skupine najdemo v programih te vrste. Kako deluje program?
Sporočila v njem se ne smejo shranjevati, temveč se zbirajo takoj po branju. V Telegramu lahko na primer konfigurirate tako imenovani skrivni klepet ali nastavite časovnik, da uniči korespondenco. Tako preprosto ni mogoče izslediti komunikacije med vsiljivci med seboj. To vodi v dejstvo, da se ista teroristična dejanja ne bodo vnaprej preprečila. V zvezi s tem prepoved anonimnih glasnikov v Rusiji ne postavlja vprašanj. Po drugi strani pa so mnogi opazili, da je v aplikacijah za komunikacijo pogosto mogoče naleteti na ogromno količino neželene pošte in vsiljivega oglaševanja v obliki stalnih pošiljk. Tukaj tudi ni vprašanj. Vendar, če podjetnik poskuša oglaševati svoje izdelke ali storitve, pri čemer pošilja informativna sporočila, zakaj ne? Zdi se, da ni nič narobe s tem.

Kako je lahko tehnično prepoved?

Vendar pa poglejmo, ali je mogoče prepovedati popolno prepoved anonimnih glasnikov vseh vrst. Problem ni toliko neizvedljiv kot drag. Če pogledašo prepovedi ruskih virov v isti Ukrajini, celo blokiranje storitev, iskalniki in socialnih omrežij na ravni ponudnikov ni privedlo do ničesar. Uporabniki so povsem elementarno zaobšli zaklep z uporabo odjemalcev VPN.
Za uvedbo močnega požarnega zidu na državni ravni, po mnenju strokovnjakov, lahko traja približno dve milijardi dolarjev, in takšnega denarja ni. In to je samo Ukrajina. Toda v Rusiji je prebivalstvo večkrat.
To so Kitajska in Severna Koreja ni obžalovala sredstev za take sankcije. Tudi tehnologija VPN v teh državah ne pomaga. IT strokovnjaki so se naučili, kako filtrirati nezaželen promet, ki ne pomaga ničesar, in dostop do mnogih svetovnih virov je popolnoma blokiran, da ne omenjamo anonimnih glasnikov, o katerih smo razpravljali. Zato bo Rusija potrebovala preveč finančnih naložb za izpolnitev te naloge.

Obvezni pogoji za uporabo kurirjev in načinov za izogibanje zakonu

Toda obstaja tudi nasprotna stran medalje. Prepoved anonimnih glasnikov na splošno zadeva samo programsko opremo, ki je uradno registrirana v Rusiji. Vsi drugi programi niso predmet zakona. Pojasnjevalni predlog zakona je dobil precej ohlapno besedilo, v katerem je bilo navedeno, da je njegovo delovanje usmerjeno izključno na to, da uporabniki interneta prejmejo zanesljive informacije in so zaščiteni pred vsemi vrstami goljufij, prepovedanih ali neželenih vsebin. Kot za pogoje uporabetaki programi so po eni strani dolžni obvezno prijaviti program na številko mobilnega telefona, po drugi strani pa mora uporabnik potrditi registracijo s številko mobilnega telefona.
V tem trenutku je kljub prepovedi anonimnih glasnikov v Rusiji mogoče preprosto zaobiti zakon. Ni skrivnost, da praktično v katerem koli velikem mestu lahko enostavno kupite "levo" SIM-kartico, na katero uporabniški podatki niso vezani. Preprosto kupiti sedem v drugi državi (v isti Ukrajini, na primer), kjer vam ni treba določiti osebnih podatkov, ko je povezan. V Ukrajini so podatki o potnih listih potrebni le, če je kartica zamenjana ali obnovljena. In kako se spopasti s takšnimi pojavi, vlada še ni prišla do tega.

Globe za nedovoljeno uporabo kurirjev

Po prepovedi anonimnih glasnikov v Rusijo je bilo vprašanje kazni za kršitve zakona takoj postavljeno. Zlasti to velja za upravne globe, ki se naložijo absolutno vsem uporabnikom, pa naj gre za fizično ali pravno osebo.
Za navadne državljane je predvidena globa v višini 3-5 tisoč rubljev, za javne uslužbence in uradnike - od 30 do 50 tisoč, za pravne osebe - od 800 tisoč do enega milijona. Hkrati pa se lahko zasebni podjetniki kaznujejo za milijon, ker sodijo v kategorijo pravnih oseb. Anonimna uporaba hitrih sporočil, kot je že jasno, je kazniva, vendar ob uradni uporabi njihovega naročniškega števila, kot jeki jih določa zakon, je treba hraniti izključno na ozemlju Ruske federacije.
Ni jasno, kako prenesti aplikacije. No, ne prepovejte iste Googlove igre, kjer je v odprtem dostopu veliko programov te vrste? Globe za razvijalce bodo tudi naložene, še posebej, če se zahteva za omejitev prenosa sporočil na zahtevo vladnih agencij (Roskomnadzor) ni izpolnjena, v primeru odkritja prenosa nezakonitih informacij.

Pravni vidik vprašanja prepovedi

V zvezi z mednarodnim pravom se o taki inovaciji lahko razpravlja. Kako naj Rusija ne bi poskušala ostati demokratična država, sprejetje tega zakona jasno spominja na Kitajsko in Severno Korejo. Druga težava je, da različne varnostne strukture poskušajo prevzeti nadzor nad vsemi uporabniki takšnih programov. In to ne nasprotuje nobeni kritiki, saj lahko osebno korespondenco, grobo rečeno, pozabimo. In v primeru suma prenosa nezakonitih informacij se ne bo zgodila samo ena kazen.

Kaj pa zaupnost?

Nazadnje se veliko uporabnikov sooča z vprašanji o zasebnosti. Izkazalo se je, da bodo varnostne sile imele popoln dostop do korespondence?
Čeprav se domneva, da informacije v nobenem primeru ne bodo posredovane tretjim osebam, se to zdi precej dvomljivo.

Kakšen je rezultat?

Tukaj je situacija, da anonimni kurirji v Rusiji začenjajo uporabljati celo ne toliko nerentabilne, kako nevarne so, saj se lahko zlahka spravijo na kljuko.posebne storitve. Globe - to ni najhujša stvar, ki bi lahko bila, če pa vas zanima, recimo, FSB, potem ste lahko v zelo težkem položaju.

Sorodne publikacije