Kako namestiti sondo na čoln?

Eho zvočniki za ribolov se vedno bolj uporabljajo kot neobvezni ladijski dobavi. Vendar pa lastniki ne morejo vedno doseči želenega učinka navigacijskega sistema. To je deloma posledica kršitev pri uporabi naprave, vendar se lahko težave pojavijo tudi zaradi napačne namestitve. Pravilna namestitev sond za plovilo pomeni pravilno lokacijo komponent sistema in njihovo zanesljivo pritrditev.

Izbira prostora za pritrditev senzorja

Skoraj vsi modeli sonarjev za plovila so opremljeni z daljinskimi senzorji, ki zahtevajo ločeno namestitev. Zagon niza del za pritrditev navigacijskega sistema mora biti prav iz te naprave. Najprej morate najti prostor za optimalno namestitev senzorja. Priporočljivo je, da se usmerite na ravno ploščad, blizu katere ni izboklin, brez lukenj.


Na delovanje občutljivega elementa ne sme vplivati ​​turbulenca, ki se pojavi med vožnjo tehnologije. Zato je potrebno natančno poiskati točko vgradnje v proces delovanja motorja. Njihove lopatice ne smejo vplivati ​​na funkcijo navigatorja. Sonar za čoln se lahko vgradi tudi na krmo, vendar se senzor na tej ploščadi lahko pritrdi le, če vijak ni pred krmo. Ko se območje odstrani iz zunanjih vplivov, je potrebno ugotoviti, ali je naprava v vodi potopna in jo namestiti.

Namestitev senzorja

Obićajno opremljeni z absorberji zvoka so predloge izkonfiguracija za vrtanje lukenj. Na tej napravi morajo biti mesta montaže označena. Potem morate odpreti luknje. Premer vrtalnika je odvisen od konstrukcije ležajne opreme - praviloma je debelina več milimetrov. Po tem lahko začnete sestavljati napravo.


Predvsem sta povezana ohišje in podnožje nosilca. Neposredno pritrditev senzorja sondirnega sistema na ladjo se izvede z uporabo vijakov skozi obdelane luknje. Obvezna točka pritrditve je mazana s silikonom za tesnjenje. Delovne manipulacije je treba izvajati previdno, da se ne poškoduje polnjenje občutljivega elementa. Najmanjši udarec lahko povzroči nepravilno delovanje senzorja.

Priprava podlage za sondirno napravo

Za namestitev naprave se uporablja posebna osnova - nosilna osnova, ki zagotavlja togost priključka z minimalnimi obremenitvami na strojni del. Montaža te prilagoditve se lahko izvede drugače, odvisno od posameznega modela. Glavna stvar na tej stopnji je, da jo povežete s sondo. Ta postopek se običajno izvaja z uporabo istih kovinskih izdelkov za vijake v primeru.
Pomembno je zagotoviti, da je sond za čoln pravilno zasajen v režo, ki je za to namenjena. To dokazuje odsotnost nihanja naprave med tresenjem okoli nosilne platforme. V nekaterih izvedbah je možno tudi spremeniti položaj zvočnega signala na podstavku. Vijaki so priviti in telo naprave se vrne na krmilne vodnike.Končni položaj je zaželen, da se pred vgradnjo določi, da se zagotovi zadostno zategovanje pritrdilnih elementov.

Opredelitev lokacije sonarja

Na tej stopnji je treba najti primerno mesto za postavitev armaturne plošče, na kateri bo naprava zaklenjena. Določiti ga je treba ob upoštevanju več dejavnikov. Najprej je treba kabel izvleči iz senzorja na točko montaže. Če je potrebno, lahko kupite in nepopolne daljše žice, vendar bolje, da z redno opremo. Prav tako izberite kraj, ki temelji na možnosti dostopa do oddaje zvoka iz notranjosti ohišja. To bo omogočilo, da bo nameščen in nastavljen bolj varno.
Upoštevajo se tudi ergonomske nianse. Če ne nameravate redno uporabljati sonderja za čoln, mora biti namestitev in demontaža čim lažja. V ta namen je vredno dodati in omogočiti dostop do monitorja naprave med delovanjem. Prikazovalnik mora biti jasno viden iz običajnega položaja uporabnika.

Kabelska povezava

Običajno so kompleti namenjeni za napajanje žice 2-3 m. Priporočljivo je uporabiti dolžino kabla točno na tej razdalji, ki bo zadostovala za priključitev naprave in napajanja. V tem času se izračuna tudi vgradnja napajalnega sistema. Običajno je standardno sondiranje oddaje za GPS-plovilo potrebno povezati z verigo ob 12. uri. Neposredna povezava je preko varovalke. Namestite ga v bližini montažne plošče ali blizu baterije. NekajModeli varovalk zahtevajo tudi uporabo terminalov, ki jih je treba shraniti v ločenem naročilu - pogosto niso v kompletih. Priporočljivo je tudi v primeru okvare glavnega akumulatorja ali konfliktov med različnimi električnimi kanali za namestitev in rezervno napajanje.

Namestitev podnožja za sondo

Glede na obliko naprave in vrsto povezave z nosilnim dnom se lahko namestitev izvede na predhodno izdelan ali ločen način. Pogosto se pritrjevanje izvaja po drugem načelu. Da bi določili optimalno metodo vgradnje, je pomembno odgovoriti na naslednje vprašanje: kako pravilno namestiti sondo na čoln, tako da med montažo ne poškoduje polnjenja? Samo montaža v razstavljeni obliki preprečuje nevarnost poškodb naprave.
Točke pritrditve so spet označene in s pomočjo vrtalnika izvedene luknje zahtevanega premera. V tem času bodo potrebne tudi ločene odprtine za kabelsko ožičenje, ki jih je treba zamuditi, dokler ni osnovna enota fiksirana. Namestitev se izvede s popolno montažo. Močna kompresija strojne opreme ni vredna, saj lahko prekomerna napetost povzroči deformacijo površine plovila.

Priključitev sonda na senzor

To je zadnja faza dela elektrotehničnega dela. Kabel senzorja se poveže z navigacijsko napravo s posebnimi priključki in vtiči. Da bi določili optimalno dolžino ožičenja v predhodno pripravljeni luknji, je treba izvesti začasno nameščanje zvočnika na ladji v ustreznem položaju.Kabel bi moral zadostovati za vrtenje zaslona in odvečno dolžino.
Če so popolne žične spone, jih je treba v tej fazi uporabiti. Sistem je treba pred odstranitvijo monitorja preizkusiti. Preverijo se delovni parametri vmesnika in občutljivost senzorja. Posebna pozornost je posvečena zvočnim signalom. Običajno ta funkcija ne deluje pravilno, če je ožičenje povezano z napakami ali pa je izolacija poškodovana v tokokrogu.

Namestitev instrumenta

Glavna montažna dela na nosilcu zvočnika so znotraj ohišja. To je najbolj zanesljiva konfiguracija namestitve, vendar je to mogoče le, če je telo plovila enoslojno. Namestitev se izvaja na dva načina: s pritrdilnimi elementi in epoksi lepilom. Zaželeno je, da se hkrati uporabita dve orodji, kar bo dodatno povečalo zasnovo. Na notranji strani ohišja je nameščena tudi platforma, ki ustreza lokaciji lukenj v glavnem zunanjem podstavku. Če je potrebno, lahko tudi prekličete dodatne komunikacije v nišo modela.
Zdaj je treba odgovoriti na drugo vprašanje: kako namestiti sonar na čoln, tako da bo omogočal najmanj ovir? Na žalost je učinek hrupa na signal težko izračunati vnaprej. Vendar pa se njihova raven lahko zmanjša, če poleg tehnike in v podkorpusnoy nišo izključiti prehod tretje napotitve. Montaža poteka z vijaki, potem ko je notranjost plošče pravilno nameščena in pritrjena z epoksidnim lepilom. Pomembno je poudariti, da je silikon vv tem primeru ne velja, ker podobne sestavine negativno vplivajo tudi na kakovost sprejema signalov.

Sklep

Če je bila namestitev pravilno izvedena, obstaja razlog, da se zanašate na učinkovito delovanje naprave. Ampak še enkrat, ne pozabite na pravila delovanja sonar za čoln, ki so pogosto kršene. Proizvajalci na primer ne priporočajo uporabe navigatorja pri visoki hitrosti vožnje. Prav tako je potrebno skrbno premagati plitvo vodo in območja s poplavljenimi predmeti. Na takšnih območjih lahko oprema prikaže nepravilne podatke. Poleg tega se lahko indikacije posodabljajo le skozi določene časovne intervale in natančno določanje parametrov na določenem mestu bo moralo zaustaviti ladjo.

Sorodne publikacije