Kako namestiti OS "Linux" na "Android"

Uporabnik ima lahko veliko razlogov, zakaj potrebuje "Linux" na Androidu. Uporabite ga lahko na primer za napajanje strežnika LAMP, ki zažene spletne aplikacije in služi spletnim stranem. Če je uporabnik skrbnik omrežja, lahko namesti svoja najljubša orodja Linuxa in pametni telefon pretvori v prenosno omrežno rešitev za odpravljanje težav ali preverjanje funkcije.

Priprava naprave

Trgovina Google Play najprej prenese celotno aplikacijo za Linux Installer. Poleg tega morate na spletnem mestu projekta "Linux" na Android-u prenesti različico aplikacije, ki temelji na Androidu, z odprto kodo. Pojdite v meni Nastavitve vnaprej, izberite »Varnost« in pojdite v »Neznani viri«, da omogočite namestitev aplikacij, ki niso Play Store.


Aplikacija zahteva korensko napravo Android. Natančen postopek, ki je potreben za izvajanje, je odvisen od modelov naprav. Namestitveni program potrebuje BusyBox za zagon Linuxa, ki bo implementiran in nameščen ob prvem zagonu. Poleg aplikacije, ki jo je ustvaril projekt Linux na Androidu, boste potrebovali tudi pregledovalnik VNC za uporabo grafičnega namizja. Projekt predlaga uporabo priljubljene aplikacije Android VNC Viewer. Poleg tega boste potrebovali še eno aplikacijo za dostop do vgrajene ukazne vrstice Android. Projekt predlaga uporabo aplikacije Android Terminal Emulator. Nato zaženite aplikacijo Complete Linux Installer. Kliknite ikono projekta vv zgornjem levem kotu zaslona, ​​da odprete navigacijski meni, ki vsebuje več elementov. Prva dva sta najpomembnejša:


 • Navodila za namestitev, kjer bo uporabniku na voljo korake, potrebne za konfiguriranje in namestitev različnih podprtih distribucij Linuxa.
 • Startup element je integrirani program za zagon, ki se lahko uporabi za prenos Linuxa v pametni telefon v konfigurirani distribuciji.
 • Drugi elementi bodo privedli do različnih informacij in nasvetov, ki vam bodo pomagali pri vzpostavitvi sistema. Postopek namestitve distribucije je sestavljen iz več korakov, za katere morate:
 • Zaženite aplikacijo Complete Linux Installer.
 • Odprite navigacijski meni in kliknite "Namestitveni priročnik".
 • Prikaže se seznam distribucij, ki se lahko zaženejo na napravi.
 • Zagon Linuxa brez uporabe naprave

  Linux lahko zaženete na napravi Android, ki ni izkoreninjena, z aplikacijo GNURoot. Kljub svojemu imenu ne zahteva vgrajenega telefona. Glavna razlika med Complete Linux Installer in GNURoot je v tem, da slednji omogoča dostop do vmesnika ukazne vrstice za distribucijo Linuxa. Če želite zagnati Linux na Androidu na GNURoot, ga morate prenesti iz trgovine Google Play in prenesti tudi spremljevalno aplikacijo za določeno distribucijo Linuxa. Aplikacija se uporablja za priljubljene distribucije, kot so Debian, Gentoo in Fedora.
  Te aplikacije so v velikosti skoraj 100 MB, v nasprotju z aplikacijo GNURoot, ki je le nekaj kilobajtov. Ko so nameščeni,zaženite GNURoot in s spustnega menija na vrhu strani izberite distribucijo, ki jo želite prenesti. Nato kliknite gumb Ustvari nove Rootfs, da namestite distribucijo. Postopek bo trajal nekaj časa, odvisno od virov naprave. Ko je to storjeno, morate pritisniti gumb Launch Rootfs, ki bo odprl terminal in registriral uporabnika v Linux distribuciji na Androidu (telefonu). Če izberete potrditveno polje "Zaženi kot ponaredek korena", preden zaženete distribucijo, se bo prijava izvedla s pooblastili superuporabnika.

  Navodila za izbiro Ubuntuja

  Prej morate klikniti na izbrano možnost za nadaljnja navodila, kot je Ubuntu. Po tem bodo podrobna navodila razdeljena na štiri strani. Prva stran aplikacije prikazuje osnovne zahteve, ki jih ponuja naprava za zagon distribucije linux na pametnem telefonu. Najpomembnejši korak je zagotovitev, da je podpora za odpravljanje napak omogočena. Če želite to narediti, odprite "Nastavitve", "Dodatki", "Razvoj" in zagotovite, da je možnost "USB Debugging" vključena v seriji. Na drugi strani bo na voljo povezava za prenos slike za izbrano distribucijo. Nato kliknite gumb »Upload Image«, odpre se okno s tremi dodatnimi gumbi, s katerim lahko prenesete eno od treh vrst slik: veliko, majhno ali jedro.
  Nato morate namestiti distribucijo Linuxa, da izberete, in izberite velikost stisnjene slike, ki jo želite prikazatiKartica SD po izbrisu. Naslednje zaporedje dejanj je naslednje:
 • Zagotovite, da naprava Android uporablja procesor ARM v7, saj večina distribucij podpira samo to arhitekturo ARM.
 • Kliknite na sliko: to dejanje bo sprožilo drugo pojavno okno z gumbi, ki bodo bodisi prenesli slike iz zrcala Sourceforge, bodisi ustvarili prenosi preko torrenta.
 • Če uporabnik izbere možnost torrent, bo torrent datoteka prenesena na torrent strežnik, da se prenese dejanska slika za izbrano distribucijo Linuxa.
 • Sliko lahko prenesete v računalnik in jo nato prenesete na kartico SD v napravi Android. V tem primeru lahko navodila na tej strani varno preskočite.
 • Preneseno datoteko lahko razpakirate v računalniku ali na sami napravi. Za slednje potrebujete univerzalni upravljalnik datotek, kot je na primer plačana aplikacija Root Explorer ali brezplačna aplikacija ES File Explorer.
 • Če uporabnik ročno premakne sliko v svojo napravo, jo je najbolje namestiti v mapo. Če na primer prenesete slike za Ubuntu distribucijo, boste verjetneje razpakirali datoteko v mapo Ubuntu na kartici SD.
 • Po prenosu bo uporabnik vstopil v terminalsko okno, kjer bodo navedena navodila za povezavo s to namestitvijo Linuxa na Android (pametni telefon) z uporabo VNC Viewerja.
 • Določiti morate geslo, ki je prikazano na strani, ker bo potrebno za povezavo s strežnikom VNC,ki deluje znotraj distribucije.
 • Prenos distribucije

  Če želite zagnati aplikacijo, ki je odgovorna za prenos distribucij, morate odpreti navigacijski meni tako, da kliknete ikono aplikacije ali s klikom na začetno postavko. Nato v spustnem meniju na strani izberite distribucijo. Če je uporabnik prejel sporočilo, da slika za izbrano distribucijo ne obstaja, to pomeni, da program ne more najti in izvleči slikovnih datotek za distribucijo. To se zgodi, če prenesena datoteka ni izčrpana ali pa je shranjena na nestandardni lokaciji.

  V tem primeru morate ročno določiti distribucijsko datoteko IMG, ko zaženete »Linux« v Androidu. To naredite tako:
 • Kliknite gumb "Nastavitve" v zgornjem desnem kotu zaslona "Zaženi", ki prikaže pojavni meni.
 • Kliknite možnost "Dodaj", da odprete stran in ustvarite zapis za distribucijo.
 • Vnesite ime distribucije v podan prostor in se dotaknite polja s tremi pikami, da se pomaknete v datotečni sistem na napravi Android in določite datoteko za distribucijo IMG.
 • Kliknite »Shrani spremembe«.
 • Ta uporabniški zapis iz distribucije bo zdaj prikazan v spustnem meniju na začetni strani. Ko je izbran zapis, bo aplikacija prikazala gumb za začetek distribucije.
  Postopek za namestitev "Linuxa" na napravi Android:
 • Kliknite gumb za prenos distribucije. S tem boste zagnali terminalsko aplikacijo in jo zagotoviliima dovoljenje super uporabnika.
 • Za prenos distribucije pritisnite tipko Enter na virtualni tipkovnici. Ker je prvič uporabnik začel distribucijo, bo pozvan, da vnese privzeto geslo. To je geslo za privzeti uporabniški račun in ne geslo, potrebno za prijavo v sejo VNC.
 • Nato bo program določil, ali morajo distrosi poganjati strežnik VNC za pregledovanje grafičnega strežnika in SSH strežnika ali za oddaljen dostop do distribucije prek varne povezave.
 • Priporočljivo je, da jih zaženete, da izkoristite začetek distribucije Linuxa na vaši napravi Android.
 • Nato boste pozvani, da vnesete ločljivost zaslona seje VNC. Čeprav ga lahko nastavite na poljubno velikost, za boljši pogled običajno namestite izdelek z enako ločljivostjo kot naprava.
 • Upoštevati je treba, da ko se kliče virtualna tipkovnica, se skrije del namizja. To je vse, kar je potrebno za konfiguracijo.
 • Nato bo program predlagal shranjevanje privzetih nastavitev in vam omogočil prenos distribucije.
 • ​​

  Varno pritrjevanje naprave

  Ko je distribucija prenesena, bo uporabnik videl opombo z ustreznimi nastavitvami, ki bodo potrebne za povezavo prek VNC s to distribucijo, nato pa se prikaže privzeti korenski poziv za Linux. Uporabite to lupino, lahko interakcijo z distribucijo, kot s katero koli namizno aplikacijo. Iz varnostnih razlogov v prviČakalna vrsta zahteva, da uporabnik nastavi novo geslo korena. Kako namestiti varnostni sistem:
 • Prijavite se in vnesite novo geslo za root uporabnika. Če želite zagnati strežnik SSH, ko prenesete distribucijo, se lahko z njim povežete iz katerega koli računalnika v omrežju, tako da v terminalu v napravi Android vnesete ukaz Ifconfig.
 • Izberite naslov IP naprave, na primer 1921682.101.
 • Če se želite povezati z napravo, morate zagnati terminal na drugem računalniku in vtipkajte: ssh [email protected]
 • Sistem bo zahteval geslo za uporabnika ubuntuja, ki je bil nameščen, ko je bila distribucija prvič prenesena.
 • Če si želite ogledati grafično namizje, ki se izvaja na distribuciji Linuxa na napravi Android, morate klikniti na gumb domov in minimizirati aplikacijo terminala.
 • Zaženite aplikacijo VNC, na primer androidVNC, da namestite "Linux" na Android.
 • Namizna aplikacija VNC

  VNC ima različne nastavitve za povezavo z distribucijo, ki se izvaja v napravi. V polje, ki zahteva IP-naslov strežnika VNC in 5900 kot vrata, morate vnesti localhost. Poleg tega zahteva tudi geslo za preverjanje pristnosti s strežnikom Distributed VNC. Za slike Ubuntu je geslo ubuntu. Za Arch Linux je to archlinux, za Debian Linux je debian in tako naprej. Geslo je prikazano na wiki distribucije na spletnem mestu projekta LinuxOnAndroid. Če uporabnik uporablja androidVNC, aplikacija ponuja spremembo barvnega formata na 24-bitno barvo (4bpp). Nato kliknite gumb »Poveži«, če želite začeti sejo VNCVneseni so bili vsi podatki. Odjemalec VNC se poveže z napravo, grafično namizje, ki se izvaja v distribuciji, ki jo uporabljate, se bo takoj prikazalo. Razvijalci aplikacij svetujejo uporabnikom androidVNC, da spremenijo vhodni način sledilne ploščice. To naredite tako, da kliknete gumb menija znotraj seje VNC. To bo povzročilo veliko možnosti. Kliknite možnost »Način vnosa« in nato s seznama podprtih načinov vnosa izberite stikalo »Sledilna ploščica«. Zdaj lahko komunicirate z namizjem in ga upravljate na enak način kot na osebnem računalniku.

  Upravitelj paketov za namestitev

  V aplikaciji Android VNC en sam klik pomeni levi klik. Dvoklikanje simulira desni klik. Aplikacija prikazuje tri gumbe: dva za povečavo in pomanjšavo in enega za prikaz virtualne tipkovnice. Za namestitev novih aplikacij lahko uporabite upravitelja paketov. Distribucija bo lahko namestila aplikacije, ki so bile preseljene v arhitekturo ARM, kar velja za vsako priljubljeno aplikacijo. Za prenos, namestitev in uporabo podprtih distribucij v napravi lahko uporabite zgornje korake. Dodatek ponuja tudi nekatere druge možnosti za nadaljnjo prilagoditev distribucij in uporabniškega vmesnika. Za začetek spremenite nastavitve distribucije na prvem vhodu. V spustnem seznamu v razdelku »Zaženi« izberite razdelek, ki ga želite konfigurirati. Poleg gumba "Start Linux" kliknite "Konfiguriraj Linux", da se odprestrani z nastavitvami. Tu so potrditvena polja za omogočanje in onemogočanje zagona strežnikov SSH in VNC. Ločljivost zaslona VNC lahko spremenite tudi s spreminjanjem vrednosti, prikazanih na tej strani. Stran vsebuje nekaj zanimivih možnosti, vključno s potrditvenim poljem Ustvari 1 GB SWAP datoteke. Z njihovo pomočjo bo program ustvaril ostranjevalno datoteko za distribucijo.

  Sistem za posredovanje datotek

  Preden vklopite to možnost, se morate prepričati, da je na kartici SD dovolj prostora. Aplikacija lahko poveže tudi mape iz datotečnega sistema Android s sistemom Linux. Postopek delovanja:
 • Pritisnite gumb Configure Mounts, da zaženete urejevalnik za namestitev.
 • Kliknite na "Možnosti" v zgornjem desnem kotu in nato izberite možnost "Dodaj pritrditev".
 • Pojavila se bo stran, kjer boste morali določiti mapo Android, ki jo želite razdeliti ročno, na primer pomnilnik /sdcard0 /prenosi, in nato namestitveno pot, kot je home /boot /boot.
 • Dodate lahko toliko map, kot jih potrebujete.
 • Kliknite gumb "Shrani spremembe" in nato zaprite urejevalnik.
 • Prenos map na novo sliko

  Uporabnik lahko prej ali slej izčrpa ves prazen prostor, odvisno od načina uporabe. V tem primeru bo moral sprostiti prostor z ustvarjanjem večje slike in kopiranjem vseh datotek in map iz obstoječe v novo. Začnite postopek za zagon terminala in ustvarite prazno sliko zahtevane velikosti. Če želite na primer ustvariti sliko 4GB, imenovano ubuntuNEW.img, jo morate podaticommand: dd if = /dev /zero od = ubuntuNEW.img bs = 1M count = 0 poizvej = 4096. Nato morate novo sliko formatirati in ustvariti datotečni sistem z ukazom: mke2fs -F ubuntuNEW.img. Nato kopirajte slikovno datoteko, ki jo morate priti iz naprave v računalnik, na primer z imenom ubuntuOLD.img. Nato na namizju ustvarite dve mapi (ubuntuNEW in ubuntuOLD), da namestite te slike z uporabo ukazov:
 • sudo mount -o loop ubuntuOLD.img ubuntuOLD;
 • sudo mount -o zanka ubuntuNEW.img ubuntuNEW.
 • Slike bodo namestili v ustrezne mape. Ko je to storjeno, kopirajte vse datoteke s stare slike na novo sliko z ukazom: sudo cp -rp ubuntuOLD /* ubuntuNEW. Vnaprej se prepričajte, da so datoteke in mape kopirane skupaj z dovoljenji. Postopek se običajno zaključi z izklopom slike z uporabo vnosov:
 • sudo umount ubuntuOLD;
 • sudo umount ubuntuNEW.
 • Sedaj lahko prenesete datoteko ubuntuNEW.img na vaš telefon, izbrišete obstoječo sliko in se prepričate, da distro zapis na začetnem zaslonu kaže na novo sliko. Omogočite uporabo orodij upravljalnika distribucijskih paketov CLI z GNURoot.

  Namestitev Linuxa na Android brez korenskih pravic

  Za namestitev katere koli distribucije Linuxa na telefon Android, ponavadi potrebujete distribucijska in korenska dovoljenja, ki jih podpira ARM. Ker ukoreninjenje telefona prekliče garancijo in odpre backdoor za morebitne napade, morate uporabiti način za zagon Linuxa na Androidu brez korenin. Pri GNURoot uporabniku ni treba izvesti teh trikov in preskočiti pooblastila za dostop.Ta metoda ni podobna namestitvi polne različice Linuxa na osebni računalnik na telefonih Android, ker namesti podsistem Linux, ki vključuje veliko orodij. Uporabite lahko apt-get, SSH ali celo spremenite telefon Android v strežnik LAMP za zagon spletnih aplikacij. Če namestite telefon Android Android za to različico, boste morali prednastaviti GNURoot iz trgovine Play. Potem aplikacija namesti lažni korenski datotečni sistem Linux. Če želite to narediti, preprosto odprite Play Store, poiščite GN, URoot in namestite na te izdelke. Izberite razširitev distribucije Linuxa. Po privzetku GNURoot ponuja številne Linux-bazirane ARM-je, ki temeljijo na Linuxu: Linux Debian Wheezy, Fedora, Aboriginal (lahka različica BusyBox) in Gentoo. Izberite katerokoli in kliknite "Ustvari nove korenine", da prenesete zahtevane datoteke. Ta postopek lahko traja nekaj časa, zato počakajte nekaj minut, nato pa izberite Linux distribucijo in jo zaženite. Ko je zagon dokončan, izberite to distribucijo iz druge možnosti spustnega seznama. Po odkljukanju polja "Zaženi kot ponaredek Rootfs" dobite ukaz apt-get in druge korenske ukaze. Kliknite »Run Rootfs«, da namestite in uporabljate Linux na telefonu Android. Ko je nameščen, je uporabnik pripravljen za uporabo Linuxa na svojem telefonu Android. Zdaj lahko namestite kateri koli paket iz distribucije z ustreznim upraviteljem paketov z uporabo apt-get za Wheezy ali yum za Fedora. Za ustvarjanje dodatnih terminalskih oken kliknite gumb "+". Za dostop do možnosti menija za različne nastavitve lahko kliknetedesno in druge možnosti. V štirih glavnih distribucijah Linuxa, ki so na voljo v aplikaciji GNURoot, boste morali delati iz ukazne vrstice. Za izvajanje programov, ki zahtevajo okna, je potreben grafični uporabniški vmesnik. V prvem koraku je to mogoče izvesti z distribucijo GNURoot WheezyX, ki vodi strežnik VNC. Če si želite ogledati grafični vmesnik, morate prenesti trgovino Play VNC Viewer. Prvič, ko distribucija WheezyX poteka v terminalskem oknu, zažene pregledovalnik VNC in kot naslov in »geslo« predstavi »localhost: 1«. S tem boste zagnali virtualno namizje za terminal xterm za Wheezy. Zdaj, z uporabo ikone miške na tipkovnici, lahko premaknete Linux na Android.

  Sorodne publikacije